Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



wymiana słupa na betonowy


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący ->wymiana słupa na betonowy Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
maly-1001
Poziom 8
Miasto: gostyn
Dołączył: 18 Paź 2009
Posty: 11
maly-1001
Poziom 8
Post#1 28 Lut 2011 22:18  Autor tematu   

wymiana słupa na betonowy


Witam znajomy poprosił mnie abym zadał tu na forum kolegom takie pytanie a mianowicie chodzi o wymianę słupa na betonowy a tak właściwie o jego przesunięcie ponieważ w niedalekiej przyszłości będzie powiększana brama wjazdowa na posesję i wtedy słup ten będzie stał w bramie . Chodzi o to czy musi to zrobić energetyka czy też mogła by to zrobić firma prywatna i jak by to wyglądało od strony prawnej i finansowej

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
cmepro
Poziom 14
Miasto: Łódź
Dołączył: 19 Lip 2010
Posty: 143
Pomógł: 7
Ocena postów: 2
cmepro
Poziom 14
Post#2 28 Lut 2011 23:01Pomocny post    

Re: wymiana słupa na betonowy


Może zrobić to firma prywatna, sami robimy takie rzeczy.
Co do papierków to sprawa wygląda tak, że dokumenty może załatwić firma jak jakaś bardziej kumata jest albo samemu wystąpić do ZE z pismem oni wydadzą jakieś wytyczne co i jak najmie znajomy firmę i mu to zrobią.

Co do kosztów nie liczyłbym żeby ZE grosza do tego do łożył. Jeśli słup im nie przeszkadza nie stanowi zagrożenia dla życia i zdrowia innych to dla nich problemu nie ma.

Przykład:
- złącze kablowe stało po środku działki i miało być przy słupku od furtki. ZE powiedział że oni nie widzą potrzeby przenoszenia ZK, chyba że właścicielowi przeszkadza jego 'estetyka' to może na własny koszt go przenieść.
- stawialiśmy lampy oświetlenie ulicznego, jedna wypadła facetowi w bramie pośrodku. Chciał nie chciał musieliśmy wstawić bo taki był projekt a przesunąć nie mogliśmy bo nikt tego nie odbierze. Po odbiorze facet zgłosił sprawę do ZE, przyjechaliśmy przestawiliśmy lampę po 3m, zapobiegliwie zostawiliśmy spore zapasy żeby muf nie robić :D

Ale taki jest tok myślenia projektowania itp skoro robi to osoba zza biurka na starych mapach nie będąc nigdy na miejscu

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> wymiana słupa na betonowy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Lampy wpuszczane w strop betonowy (7)
Dobór słupa przelotowego ŻN (4)
Określenie wysokości słupa nn (10)
Podłączenie garażu do prądu od słupa. (7)
Przyłączenie kabla YAKY do słupa nn (9)
dopuszczalne obciążenie słupa ŻN trójnoga (1)
Podłączenie się do słupa oświetleniowego (4)
podłączenie słupa oświetlenia zewnętrznego (13)
Przyłącze energetyczne - zły nr słupa (11)
Wymagana rezystancja uziemienia słupa reklamowego (15)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.075 seconds

elektroda.pl temat RSS