FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zmiana napięcia zasilacza...

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Zmiana napięcia zasilacza...
Author
Poziom 7
Poziom 7

Post#1 Post from the author of the topic 26 Oct 2004 12:43   

Zmiana napięcia zasilacza...

jak zmienic napięcie w zasilaczy żeby zamiast 14 v było 6v
albo jak bateria ma 6v prądu
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 26 Oct 2004 12:43   

Back to top

jacekko63
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 26 Oct 2004 12:47   

Re: napięcie

Problem jest u Ciebie z pojęciami 6V to jest napięcie ,a prąd się mierzy w amperach(A)<a obniżyć napięcie trzeba zastosować inny stabilizator lub owinąć uzwojenie wtórne do odpowiedniego.
Back to top

_PREDATOR_
Poziom 26
Poziom 26

Post#3 26 Oct 2004 12:49   

Witam

Jeśli chodzi Ci o napięcie wyjściowe z zasilacz (prąd stały =), to najprościej jest zastosować stobilizator np 7806.

Prąd barerii 6V jest zależny od jej pojemności.

:wink:
Back to top

000andrzej
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 26 Oct 2004 12:50   

A jaki masz zasilacz? Jakiej wydajności? Najprościej to włożyć stabilizator na 6V o odpowiedniej wydajności prądowej. "Jaka bateria ma 6V prądu?" Najprościej złożyć z 4 baterii po 1.5V.

Na marginesie od kiedy to prąd jest mierzony w V :wink:
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Oct 2004 12:50   

Back to top

afro1
Poziom 14
Poziom 14

Post#5 26 Oct 2004 17:59   

000andrzej wrote:
Najprościej to włożyć stabilizator na 6V o odpowiedniej wydajności prądowej.

andrzej, pytam się bo nie wiem/nie jestem pewien:

Czy stabilizator o odpowiedniej wydajności prądowej jest w stanie ograniczyć mi każde napięcie do napięcia, do którego jest przystosowany?

tzn. mam np. trafo 100VA i 30V na wtórnym. Czy jeśli podepnę do wyjścia stabilizator na np. 10V o odpowiedniej mocy, to czy naprawdę bez żadnego problemu zmniejszy się napięcie? Będą jakies straty?

może to jest jeszcze głupsze pytanie, ale zadam je: dlaczego nie stosuje się zatem stabilizatorów o odpowiedniej mocy zamiast transformatorów? Chyba, że stabilizatory można stosować po uprzednim wyprostowaniu napięcia?

Proszę o wyrozumiałość za taką amatorszczyznę...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Oct 2004 17:59   

Back to top

ACULA
Poziom 23
Poziom 23

Post#6 26 Oct 2004 18:08   

napięcie

a) a jak sobie wyobrażasz stabilizator sinusoidy ;) Stabilizator ciągły w zasilaczy powinien być zasilany napięciem stałym.
b) moc strat (Uwe-Uwy)*I i tyle wydzieli się pod postacią ciepła co spowoduje potrzebę potężnego radiatora lub nawet wentylatora.
c)jeśli producent podaje że stabilizator ograniczy to napięcie to tak jest. Ograniczeniem jest temperatura, która wzrasta wraz ze stratami.

PS Co innego zastosowanie stabilizatorów ciągłych i impulsowych ;)

---------------
za szybko klepałem w te klawisze ;) za dużo rzeczy na raz ;)
Back to top

000andrzej
Poziom 22
Poziom 22

Post#7 26 Oct 2004 20:04   

Zerknij na trochę teorii: http://www.elektronika.qs.pl/stabilizatory.html#liniowe

Co do Twojego pytania to tak jak Acula powiedział - musi być prąd wyprostowany. Robi się to np. przez mostek prostowniczy. Potem ten prąd pasowało by wykładzić, czyli kondensator podłączony równolegle. Potem można to wystabilizować i ograniczyć. Tak jak Acula się przejęzyczył ((Uwe-Uwy)/I to opór a nie moc) :wink: powstaną straty zależne od róznicy napięć i prądu.
Dlatego też za duże napięcie wejściowe w stosunku do wyjściowego będzie powodowało straty, które wydzielą się w postaci ciepła.
W Twoim przypadku przy 100VA/30V da około 3...A (jeśli pociągniesz max - zakładając do obliczeń) a spadek 20V czyli 60W strat. W rzeczywistosci na wyjściu nie będziesz miał tych 3A, ale to już inna sprawa.

Do czego potrzebujesz ten zasilacz, a spróbujemy Ci pomóc.
Back to top

afro1
Poziom 14
Poziom 14

Post#8 26 Oct 2004 21:51   

000andrzej wrote:
Tak jak Acula się przejęzyczył ((Uwe-Uwy)/I to opór a nie moc) :wink: powstaną straty zależne od róznicy napięć i prądu.
Dlatego też za duże napięcie wejściowe w stosunku do wyjściowego będzie powodowało straty, które wydzielą się w postaci ciepła.
W Twoim przypadku przy 100VA/30V da około 3...A (jeśli pociągniesz max - zakładając do obliczeń) a spadek 20V czyli 60W strat. W rzeczywistosci na wyjściu nie będziesz miał tych 3A, ale to już inna sprawa.

Do czego potrzebujesz ten zasilacz, a spróbujemy Ci pomóc.

zastosowanie stabilizatora, prostowanie prądu, wygładzanie wychyleń tych połówek sinusoidy przez stbilizator, filtr w postaci kondensatora - to jest mi znane...

...pytałem się o ten stabilizator ponieważ nie znałem do końca sposobu jego działania.

Zasilacz mam, właśnie taki jak podawałem. Prądu stałego, stabilizowany, regulowany 0-30V i o wydajności do 3A. Niestety, mam z nim pewien problem, bo coś kiepsko mi działa regulacja napięcia tzn. jak kręce potencjometrem to do połowy obrotu osi nic się nie zmienia, a potem gwałtownie rośnie, tak, że nawet nie da się dokładnie uswić pożądanego napięcia. Wcześniej, w poprzedniej wersji (w której spaliłem tranzystor :) ) też tak miałem i okazało się, dwa punkty przez przypadek cyną zalałem. Ale teraz już płytkę sprawdzałem chyba z 10 razy i chyba nie ma żadnego błędu. Może oddam do serwisu, za jakieś parę złotych znajdą mi pomyłkę, poprawią, wyjaśnią i będę wiedział na przyszłość, bo na razie to mnie szlag trafia ;(

Odnośnie tych strat:

co miało oznaczać to:
"W Twoim przypadku przy 100VA/30V da około 3...A (jeśli pociągniesz max - zakładając do obliczeń) a spadek 20V czyli 60W strat"

skąd wziąłeś ten spadek 20V?
Back to top

ACULA
Poziom 23
Poziom 23

Post#9 26 Oct 2004 21:56   

napięcie

a) na pewno od zera??
b) pewnie masz potencjometr o charakterystyce logarytmicznej i dlatego długo długo nic a potem szybki wzrost, zastosuj A nie B ;)

PS 20V to chyba był przykład ;)
Back to top

afro1
Poziom 14
Poziom 14

Post#10 26 Oct 2004 22:10   

Acula wrote:

a) na pewno od zera??
b) pewnie masz potencjometr o charakterystyce logarytmicznej i dlatego długo długo nic a potem szybki wzrost, zastosuj A nie B ;)

PS 20V to chyba był przykład ;)

a) tak, poprzednia wersja zanim się spaliła miała pełną działającą regulację od 0 do 30V
b) mam zwykły potecjometr liniowy, który działał przy poprzedniej wersji znakomicie

ten schemat jest gdzieś na elektrodzie, ale bardzo głęboko o nie potrafię wskazać gdzie. Jest na LM324.

Znalazłem u siebie:
Back to top

000andrzej
Poziom 22
Poziom 22

Post#11 26 Oct 2004 23:36   

afro1 wrote:
...co miało oznaczać to:
"W Twoim przypadku przy 100VA/30V da około 3...A (jeśli pociągniesz max - zakładając do obliczeń) a spadek 20V czyli 60W strat"

Napisałeś, że chcesz z 30V zejść do 10V stabilizatorem (Uwe - Uwy). To był przykład na Twoje pytanie, w którym podałeś trafo.

A z tym zasilaczem to spróbujmy naprawić. Tylko pewnie jutro dopiero zerknę na Twój schemat. Jak masz gotowca to nie kombinuj nic nowego, bo nic nie wykombinujesz. Działanie stabilizatorów scalonych działa na takiej samej zasadzie (tylko układy są rozbudowane) jak te stabilizatory z elementów dyskretnych.

Sorry, afro, byłem przekonany, że rozmawiam z założycielem postu, a tu nowy temat się rozwinął. Coś mi nie pasowało, tylko nie wiem co. Może by zamknąc posta, lub prenieść część dotyczącą tego zasilacza do początkujący serwisanci? Pewnie i inni pomogą.
Back to top

afro1
Poziom 14
Poziom 14

Post#12 27 Oct 2004 00:13   

000andrzej wrote:
afro1 wrote:
...co miało oznaczać to:

Napisałeś, że chcesz z 30V zejść do 10V stabilizatorem (Uwe - Uwy). To był przykład na Twoje pytanie, w którym podałeś trafo.

A z tym zasilaczem to spróbujmy naprawić. Tylko pewnie jutro dopiero zerknę na Twój schemat. Jak masz gotowca to nie kombinuj nic nowego, bo nic nie wykombinujesz. Działanie stabilizatorów scalonych działa na takiej samej zasadzie (tylko układy są rozbudowane) jak te stabilizatory z elementów dyskretnych.

Sorry, afro, byłem przekonany, że rozmawiam z założycielem postu, a tu nowy temat się rozwinął. Coś mi nie pasowało, tylko nie wiem co. Może by zamknąc posta, lub prenieść część dotyczącą tego zasilacza do początkujący serwisanci? Pewnie i inni pomogą.

dzięki...mam nadzieję, że mi pomożesz i razem cos wskuramy...

...tymczasem apeluję do któregoś z moderatorów, ew. admina, aby rodzielić ten wątek i część dotyczącą mojego wzmacniacza przenieść do działu, który zaproponował Andrzej...

pozdrawiam
Bartek
Back to top

000andrzej
Poziom 22
Poziom 22

Post#13 27 Oct 2004 12:33   

Nie podałeś schematu, ale znalazłem podobny zasilacz z opisem. http://dioda1.w.interia.pl/io/schematy/8.html Zapewne różni się tylko tranzystorem wyjściowym. Układ sterowania powinien byc ten sam. (Uwaga na błędy)

Znalazłem na elektrodzie http://www.elektroda.net/warsztatowe/zasilaczstab0-30v3a.html Swój plik możesz wykasować, bo zajmuje miejsce a można podglądnąć na elce.

Po pierwsze mówisz, że tranzystor regulacyjny masz dobry. Zerknij na ten BD135. Jak dobry to sprawdź nóżkę 14 układu lub łączący się punkt na potencjometrze. Jakie masz napięcie? Powinno być ok. 5,6V. Jak nie to sprawdż zenerkę lub układ LM. Jak jest to szukamy dalej. Daj znać co sprawdziłeś.
Back to top

afro1
Poziom 14
Poziom 14

Post#14 28 Oct 2004 00:27   

:arrow: 000andrzej

tranzystor sprawdzę w piątek wieczorem albo w sobotę, bo jutro raczej nie zdołam wstac od książek (1 klasa LO :( ). Proszę Cię, abyś mi odpowiedział jeszcze na to, co napiszę w piątek o tym tranzystorze itp., OK?

dzięki za zaangażowanie i fatygę :)

pozdrawiam
Back to top

afro1
Poziom 14
Poziom 14

Post#15 30 Oct 2004 22:47   

Andrzej...

...sprawdziłem ten LM324. Ok. 5,6V, a dokładniej 5,78V jest u mnie, jeśli złapię miernikiem nóżki 13 i 14.

Nie wiem jak sprawdzić ten tranzystor BD135. Mam multimetr UDT830E z możliwością pomiaru tranzystorów, ale jak wkładam inny BD135 (mam kilka, może wymienić?), według dokumentacji jako NPN, wkładam E do E, potem nóżke C do C i na końcu B (baza) do dziurki B. I NIC...ciągle wskazuje mi 0. Odczyt na mierniku jest ustawiony na hFE.

Aha, potencjometr do regulacji napięcia mam odwrotnie przylutowany. Tzn. V zwiększa się, gdy kręcę w lewo a nie prawo. Czy to ma jakies znaczenie?

Poza tym, nie wiem czy tak być powinno, ale dwie ścieżki, leżące obok siebie na płytce są niby jakoś złączone. Gdy sprawdzam je miernikiem, to piszczy, że gdzieś jest połączenie. Ja już nawet wiertarką do laminatu szorowałem ten wąski, który jest między tymi dwoma ścieżkami (ok. 1mm) i nic. Dalej piszczy. Czy to możliwe, żeby jakiś element gdzieś łączył tak, że nawet miernik piszczy? Bo w moim multimetrze ta funkcja (sprawdzanie połączenia o bardzo niskim oporze) działa tylko jeśli coś, co łączy mierzone obiekty ma bardzo niską rezystancję. Tzn. miernikk piszczy tylko jak przykładam te mierzydełka do drutu/radiatora itp. Nie piszczy nawet przy rezystorze 83 Ohm.

Nie wiem czy powinno być tam jakieś połączenie, czy nie.

Co robić?

Ścieżki które ze sobą sie stykają zaznaczyłem na czerwono. Szparę/przestrzeń między nimi, na którym na pewno nie ma żadnego przypadkowego połączenia, zaznaczyłem na zielono.

Błagam o pomoc :|

ścieżka.JPG
 Filename:  ścieżka.JPG
Download
 Contents:  
 Filesize:  333.55 KB
 Punkty:  0.65 = 0.39 for transfer + 0.26 for the user (set automatically)

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Oct 2004 22:47   

Back to top

000andrzej
Poziom 22
Poziom 22

Post#16 31 Oct 2004 12:03   

Co do piszczenia to prawidłowo, tam masz 0,2 Ohm. BD135 sprawdź miernikiem przez pomiar diód, nie wzmocnieniem. Wszystko będziesz wiedział. Zobacz na potencjometr P1 czy jest dobrze podłączony do układu i czy jest liniowy.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Zmiana napięcia zasilacza...
Page 1 of 1
Similar topics
Projekt zasilacza regulowanego napięcia stabilizowanego (2)
Szukam schematu zasilacza z regulacją napięcia. (4)
Dzielnik napięcia do zasilacza symetrycznego (6)
Regulacja napięcia i prądu zasilacza (4)
pomiar napięcia zasilacza impulsowego (3)
Przeróbka Zasilacza ATX(zmiana napięcia) (20)
zmiana napięcia wyjściowego zasilacza (12)
zmiana napięcia zasilacza 5V na 3V (8)
Zasilacz z regulacja napięcia z zasilacza komputerowego (7)
Radmor 5412 - za niskie napięcia z zasilacza. (29)

Page generation time: 0.224 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed