| Author |
leonada Poziom 12

|
08 Feb 2012 15:38 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
Jakiej grubości magnesów używacie ? Wirnik w silniku lepiej stoczyć ( ten pakiet blach ) czy lepiej nałożyć metalowy walec na wirnik ? Czy ma to znaczenie czy nie ? Proszę o odpowiedź
|
|
| Back to top |
|
 |
hamerg Poziom 18

|
08 Feb 2012 16:03 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
Smoku74
Najlepiej jest podawać na trafo jak najczystszy sinus. Więc tak naprawdę to nie zostaje wiele rozwiązań. Aby można się było wpiąć do ZE trzeba mieć odpowiedni certyfikat ( wiadomo że żaden z nas tego nie zdobędzie), mówiący między innymi o stopniu zniekształcenia napięcia oraz ilości harmonicznych.
Podczas niedawnej rozmowy z osobą która na zlecenie klienta wykonała kompletne sterowanie dla elektrowni wodnej mogącej pracować jako pompa do sieci i inwerter na odbiorniki po zaniku napięcia ZE, tego typu urządzenia nie jest prosto zbudować. Mimo że jego wiedza z tej dziedziny jest dość spora, kosztowało go to ponad 6 miesięcy pracy.A najtrudniejsze było właśnie pompowanie do ZE. Tak samo jest z UPSami i innymi tego typu ustrojstwami, prościej zrobić aproksymalny przebieg niż sinusa, a ceny różnią się znacznie.
Gridy sprzedawane przez duże korporacje posiadające certyfikaty stosują właśnie sposób podawania sinusa na trafo lub podciągnięcie przetwornicą do 320V i sterowanie tranzystorami po stronie 230VAC.
W sieci znalazłem tylko 2 publikacje wraz ze schematami gridów z czego do jednego nie ma wsadu procka. Dodatkowo oglądałem na YT test przebiegu na oscyloskopach kilku gridów ( było to ponad rok temu).
Dla tego tematu powinien być założony nowy wątek, ponieważ w obliczu zmiany przepisów, zainteresowanie będzie dość spore.
|
|
| Back to top |
|
 |
fest Poziom 18

Joined: 09 Oct 2003 Posts: 585 Location: Wielkopolska wschodnia
|
08 Feb 2012 19:15 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
O jakiej zmianie przepisów mówisz?
Czy będzie tak jak we wspomnianej przezemnie wcześniej Wielkiej brytanii i Irlandii etc. , że będą nam wreszcie płacić za nadmiarową zielona energię?
|
|
| Back to top |
|
 |
abyss Poziom 11

|
08 Feb 2012 21:46 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
W Irlandii przedłużyli na 2012 zwrot małym producentom energii odnawialnej ( "domowi" i tylko do 6kW jednofazowy lub 11kW 3-fazowy) i tylko ze źródeł odnawialnych (woda nie jestem pewien). Płacą po 9c/kWh. Na 2013 nie wiadomo....
|
|
| Back to top |
|
 |
Smoku74 Poziom 12

|
08 Feb 2012 22:32 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
| hamerg wrote: |
Smoku74
Najlepiej jest podawać na trafo jak najczystszy sinus. Więc tak naprawdę to nie zostaje wiele rozwiązań. Aby można się było wpiąć do ZE trzeba mieć odpowiedni certyfikat ( wiadomo że żaden z nas tego nie zdobędzie), mówiący między innymi o stopniu zniekształcenia napięcia oraz ilości harmonicznych.
|
Wiadomo, że w profesjonalnych zastosowaniach należałoby udowodnić ZE, że urządzenie nie wprowadza wyższych harmonicznych do sieci. I to udowodnić certyfikatami na podstawie badań, najlepiej w niezależnych instytucjach.
Niemniej prywatnie uważam, że to ma znaczenie przy dużej mocy. Dla maluczkich, którzy wykorzystując fakt posiadania starego licznika (taki, co nie mierzy osobno ile wziął, a ile oddał, bo wtedy są pytania skąd i jak) "pseudolegalnie" mogliby coś tam ugrać. Z drugiej strony popełniłem kiedyś we współpracy przetwornicę DC/AC z czystym sinusem 1000VA, bez procka i nawet działa dobrze. Więc jak będzie można to wykrzesam siły i coś z tego tortu uszczknę.
W sieci znalazłem tylko 2 publikacje wraz ze schematami gridów z czego do jednego nie ma wsadu procka. Dodatkowo oglądałem na YT test przebiegu na oscyloskopach kilku gridów ( było to ponad rok temu).
|
Jeżeli możesz to podziel się linkami :D
Dla tego tematu powinien być założony nowy wątek, ponieważ w obliczu zmiany przepisów, zainteresowanie będzie dość spore.
|
O jakiej zmianie mówisz? Coś już się kroi w przepisach? Jakieś światełko w tunelu, że będzie można sprzedawać energię do ZE?
|
|
| Back to top |
|
 |
hamerg Poziom 18

|
09 Feb 2012 08:25 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
Tak , będzie wsparcie dla mikroinstalacji, prawdopodobnie , brak konieczności zawiłych pozwoleń na budowę masztu, brak konieczności rejestrowania działalności gospodarczej i rozliczania się z akcyzy, wsparcie finansowe dla każdej kWh ( fotowoltaika najwięcej), zwrot do 10tyś za panele fotowoltaiczne.......itd. To tylko część zmian.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Feb 2012 08:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
abuch Poziom 8

|
09 Feb 2012 17:03 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
Hamerg skąd zaczerpnąłeś te informacje ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Beszczelny Poziom 2

|
09 Feb 2012 18:26 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
Widać miał objawienie, jak większość tych którzy usiłują coś sprzedać. Obrót musi ruszyć bo zastój okropny się zrobił, nie ma kto kupować sprzętu s fama dobrze zrobi przed obawą ludzi iż jak tak sie stanie to elektrownie i ogniwa pójdą w górę z ceną. Bez obaw nie pójdą w gorę bo są tak drogie jak być nie powinny a do tego to tylko zabawki nie dające części zysku z tego co kosztują.
|
|
| Back to top |
|
 |
sasza1949 Poziom 12

Joined: 01 Jun 2008 Posts: 109 Location: Kujawsko-Pomorskie
|
09 Feb 2012 22:49 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
| Beszczelny wrote: |
| Widać miał objawienie, jak większość tych którzy usiłują coś sprzedać. Obrót musi ruszyć bo zastój okropny się zrobił, nie ma kto kupować sprzętu s fama dobrze zrobi przed obawą ludzi iż jak tak sie stanie to elektrownie i ogniwa pójdą w górę z ceną. Bez obaw nie pójdą w gorę bo są tak drogie jak być nie powinny a do tego to tylko zabawki nie dające części zysku z tego co kosztują. |
Witam,projekt nowej ustawy.
http://www.wnp.pl/wiadomosci/jakie-zmiany-wprowadza-ustawa-o-odnawialnych-zrodlach-energii,159516_1_0_0_0_0.html
Foto ogniwo niemieckie 15cm×8cm cena około 3e chińskie 0,9e
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
maciaspy Poziom 9

|
09 Feb 2012 23:54 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
Witam. Mój wiatrak (prądnica trójfazowa) stoi ok. 80 m od domu i ładuje akumulator 12V do tej pory oświetlał ogród, ale w chwili obecnej chciałbym "przerzucić" 12V razem z akumulatorem do domu i tu pojawia się problem strat na kablu. Czy ma ktoś jakiś pomysł w jaki sposób to zrobić? Myślałem, żeby dać przetwornicę 12V/230V i od razu ciągnąć wyższe napięcie, ale chciałbym obserwować wskaźniki w domu, a po drugie przetwornica (chińska) często potrzebuje resetu włącznikiem, a i akumulator lepiej jak jest w cieple.
|
|
| Back to top |
|
 |
hamerg Poziom 18

|
10 Feb 2012 09:30 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
| Beszczelny wrote: |
| Widać miał objawienie, jak większość tych którzy usiłują coś sprzedać. Obrót musi ruszyć bo zastój okropny się zrobił, nie ma kto kupować sprzętu s fama dobrze zrobi przed obawą ludzi iż jak tak sie stanie to elektrownie i ogniwa pójdą w górę z ceną. Bez obaw nie pójdą w gorę bo są tak drogie jak być nie powinny a do tego to tylko zabawki nie dające części zysku z tego co kosztują. |
Widać nie ja miałem objawienie z chęci sprzedaży czego kolwiek. Są to drogie zabawki i po wprowadzeniu i tak zmienią cenniki wszyscy przedstawiciele. Tak samo było z solkami.
Proszę Admina o skasowanie postów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Beszczelny Poziom 2

|
10 Feb 2012 10:05 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
Wierzysz we wszystko co piszą?
Jak wyżej sasza1949 napisał trafnie "projekt ustawy".
Jak wiadomo projekt nie zawsze trafia na pieriestał a przeważnie do kosza ale żeby robić dobre wrażenie trzeba to rozdmuchać. W polsce projekty są realizowane tylko takie które z góry zakładają zabranie pieniędzy zwykłemu człowiekowi. Masz przykład teraz na wieku emerytalnym 67 lat i to wprowadzą bo im zależy na jak najszybszym wprowadzeniu tego przepisu "ustawy" ale z udogodnieniem dla nas tak łatwo nie będzie. Jeśli nawet wprowadzą że będzie można się podłączyć legalnie do sieci to jak w "projekcie" trzeba mieć akcje ZE albo wpłacać opłaty więc nie liczyłbym na zyski.
Postów nie ma co usuwać jest to ogólne wyrażanie opini o elektrowniach wiatrowych nie tylko sama budowa, a twierdzenie że to jest opłacalne dla zwykłego użytkownika to paranoja. Jak napisałem jest to opłacalne dla sprzedawców tego sprzętu a nie użytkowników. Będą tacy co zechcą to i tak postawią wiatrak czy kupią ogniwa ale robienie im wody z mózgu że na tym zrobią interes jakież to będą mieć zyski to już zupełnie nie wypada.
|
|
| Back to top |
|
 |
hamerg Poziom 18

|
10 Feb 2012 10:20 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
Czy ja w swojej wypowiedzi napisałem że można zarobić???
Chodzi o to że wreszcie będzie można traktować sieć ZE jako akumulator. Większość osób z tego forum traktuje to jako zabawę, hobby, a nie sposób na stanie się producentem energii elektrycznej i czerpania z tego tytułu zysków materialnych ( a jak mi zapłacą chociaż gr za każdą kWh wyprodukowaną to dodatkowy plus z tej zabawy).Zapłacił Tobie ktoś za to że masz hobby??
Jak sobie wydziergasz np. wiatrak 40kW to na pewno staniesz się wytwórcą , bo sam tego nie przejesz. A co na tę chwilę możesz zrobić przy takich konstrukcjach jak nie jesteś w stanie zjeść wytwarzanej mocy??
Zresztą ustawa ma wspierać bardziej PV niż wiatraki czy elektrownie wodne.
Odezwała się polska mentalność- kupić wiatrak 2kW i na hawaje wydawać pieniążki zarobione z wiatru, a najważniejsze aby inwestycja zwróciła się po miesiącu.
Uważam tę dyskusję za zbędną i proszę jeszcze raz Admina o usunięcie niepotrzebnych postów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Beszczelny Poziom 2

|
10 Feb 2012 14:15 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
Dodaj drogie hobby. Sam robiłem 2 wiatraki i pochłoneło to mase kasy. Nie myślisz chyba że ZE tak poprostu pozwoli ci sie wpiąć do sieci. O warunkach jakie trzeba będzie spełnić jeszcze nic nie wiadomo, ale znając polskie realia to malo kogo będzie na to stać.
Na 40kW nie robiłem pierwszy to był 5kW a drugi 10kW i zapewniam że na nic się zda nawet te 40 kW jak nie będzie mocy wiatru a takich w polsce brakuje.
Ogniwa przetestuje ale z góry zakładam że to będzie lepsze rozwiązanie. (myśle o 1kW)
Piszesz o zjedzeniu wytwarzanej mocy: latem wiatry są słabe i rzadko więc CWU zje moc wyprodukowaną całkowicie a zimą CO też sobie poradzi z tym co daje natura.
Tu nawet nie chodzi o to żeby stawiać wiatraki bo można ale dla ekologi ale chodzi o to że producenci zarabiają nie wprost proporcjonalnie a wręcz parę razy więcej niż kosztuje produkcja sprzętu do tego potrzebna.
Zresztą sam wiesz najlepiej.
|
|
| Back to top |
|
 |
gordie Poziom 5

|
10 Feb 2012 17:41 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
Witam swoja przygodę z elektronika zacząłem od zbudowania mini amerykanki-jestem początkujący, do tej pory radziłem sobie ze wszystkim czytając godzinami forum ale teraz przyszła pora na kilka pytań. Parametry 3 fazy, 9 cewek po 200 zwoi, drut około 0.5 mm, magnesy 12/6mm, po rozpędzeniu jej silnikiem od starej maszyny do szycia multimetr wskazywał 32V i rosło, dalej nie sprawdzałem bo balem sie żeby sie nie rozpadła. Jako ze chce ja wystawić juz na wiatr mam kilka pytań. Chce żeby prądnica kręciła się zawsze ale nie zawsze chce coś nią zasilać i teraz sa 3 warianty:
a)prądnica nie podpięta do niczego kable 3 faz wiszą sobie byle żeby sie nie stykały.
b)podpięta tylko do mostka.
c)podpięta do mostka i czymś obciążona.
Która opcja jest prawidłowa i dlaczego? przy założenie ze ma sie kręcić żeby sie nie zastała. Aha i jeszcze czy te 32V przy tych parametrach to dużo czy mało? Niestety nie mogę zmierzyć obrotów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Feb 2012 17:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
leonada Poziom 12

|
10 Feb 2012 18:34 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
wersja C , wersja A i B odpada bo jak zawieje to "może odleci" bez obciążenia . No chyba , że na zwarciu będzie stała . Przy jakich obrotach było te 32V ? Do czego ma służyć ta prądnica ? Jaka ma być z prądnicy moc osiągnięta , jakiej mocy jest śmigło ?
|
|
| Back to top |
|
 |
gordie Poziom 5

|
10 Feb 2012 19:31 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
Co znaczy ze by odleciała bo jeśli chodzi tylko o to ze dość szybko by się kręciła to nie ma problemu, raczej chodziło mi o to czy się w niej nic nie spali jak będą te magnesy wirować wokół cewek bez podłączenia do czegokolwiek.
Jak juz pisałem nie mam możliwości sprawdzenia obrotów ale patrząc realnie na to z jaką prędkością sie kręci przy 10-12 V to myślę że jest w stanie wyciągnąć tyle na wietrze.Ma służyć do ładownia akumulatora żelowego 6V, jak przeczytałem na forum potrzebuje do tego około 7,2-7,4V no i dochodzi stabilizator 9V(tylko taki mam) który tez musi mieć co najmniej 11.2V żeby działał, liczę że na styk sie zmieszczę.Nie mam śmigła tylko turbinę Pawlaka średnica statora 30 cm, średnica rotora 18cm, wysokość 15cm, łopatki rotora po prostej 3 cm, łopatki statora po prostej 6 cm, dmuchając mocno ustami zaczyna sie obracać. Dla pochwalenia się dodaje zdjęcie, wiem że wygląda to strasznie ale była robiona z tego co miałem pod ręką.
|
|
| Back to top |
|
 |
leonada Poziom 12

|
11 Feb 2012 17:03 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
Nie spali się bez podłączenia do czegokolwiek i odlecieć nie odleci .
|
|
| Back to top |
|
 |
trambis Poziom 6

|
11 Feb 2012 19:53 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
Witam wszystkich.
Śledzę temat już HOOOO a może i dłużej :D .
Mam pytanie, która koncepcja jest korzystniejsza zakładając że dla wszystkich 3 są spełnione te same warunki, to znaczy:
1. obroty powiedzmy 200
2.ilość zwojów w cewce 25
3. przekrój drutu 1,2 mm
Właśnie zaczynam moją przygodę z prądnicą i nie wiem którą opcję wybrać.
Czy przy 2 i 3 obrazku nie są zbyt gęsto magnesy?
Na 2 obrazku cewki niebieskie mają być w szeregu jako 1 faza i żółte jako 2.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
piachu2 Poziom 15

|
11 Feb 2012 22:27 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
| trambis wrote: |
| ...Mam pytanie, która koncepcja jest korzystniejsza ... |
Moim zdaniem pierwsza opcja, bo najmniej pracochłonna.
Ale wirnik wypełniłbym prawie 100% magnesami bez żadnych skosów,
odpadną Ci zaskoki, zaczepy, zatrzaski i inne szatańskie wynalazki.
W załączniku opcja na 48 żłobków, ale bez problemów można obciąć do 36.
| Filename: |
Prądnica2a.xls |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
33.5 KB |
| Punkty: |
0 |
|
|
| Back to top |
|
 |
tomleszno Poziom 14

|
12 Feb 2012 12:58 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
Witam kolegów
Wczoraj dołożyłem do swojego grida generator piły. Przebiegi wyjściowe z inwertera przypominają już sinusa, ale pojawił się jeden problem - duże prądy przy załączaniu tranzystorów powodują szpilki na wejściu wzmacniacza operacyjnego pracującego na drugą sekcje tranzystorów. Niestety załączając je na ułamki sekund. Powoduje to grzanie się tranzystorów do ok 40C, które wcześniej nie występowało. Zapewne było to spowodowane rzadkością występowania tego zjawiska. Przy sterowaniu pojedynczymi przebiegami prostokątnymi następowało raz na jedną połówkę sinusa teraz dzieje się to kilkadziesiąt razy.
Na wejściu wzmacniacza powinny być same połówki sinusoidy bez szpilek pomiędzy nimi. Szpilki te mają częstotliwość przebiegu piłokształtnego.
|
|
| Back to top |
|
 |
tomleszno Poziom 14

|
12 Feb 2012 14:46 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
Witam hamerg
Taki właśnie układ tworzy generator PWM dla jednego z dwóch zestawów tranzystorów kluczujących
A tutaj zasada powstawania przebiegu PWM
|
|
| Back to top |
|
 |
stev-an Poziom 12

|
12 Feb 2012 15:38 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
Obecnie to załatwiają procesory, ale jako stary analog lubię komparatory. Zrobili to studenci w stanach i ja też. Gen trójkąta zrobiłem z TL082 , zasilanie jednym napięciem. Resztę już masz. Regulacja napięcia wyj. poziomem sinusa /głębokość modulacji/. To jest w necie.
|
|
| Back to top |
|
 |
hamerg Poziom 18

|
12 Feb 2012 17:39 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
Ja mam to na atmesi zrobione i częstotliwość mam 31kHz. Z racji że mam słaby oscyloskop ( komputer) przebieg jest zniekształcony.
Dla 4,5A na jednym tranzystorze ( to był test z żarówką) bez radiatora, nie miał tendencji do grzania się. Dodatkowo mogę sterować stopniem wypełnienia w zależności od mocy turbiny.
Na tę chwilę nie mam trafa o odpowiedniej mocy.
|
|
| Back to top |
|
 |
tomleszno Poziom 14

|
12 Feb 2012 21:34 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
Całkiem nieźle hamerg.
Do jednej rzeczy bym sie tylko przyczepił - częstotliwości 31kHz, troszkę za duża. Standardowo w fabrycznych falownikach mamy do wyboru 2 kHz, 4 kHz, 8 kHz, 16 kHz przy czym w przemiennikach częstotliwości LENZE częstotliwość spada automatycznie przy nadmiernym grzaniu się końcowych stopni mocy. Zbyt częste przełączenia powodują straty. Jak synchronizujesz procka (ATMEGE) z siecią?
|
|
| Back to top |
|
 |
hamerg Poziom 18

|
12 Feb 2012 21:58 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
Tak jak Ty swoj uklad. Atmesia zczytuje wartosc odpowiedniej polowki i na tej podstawie ustawia PWM. Widzialem wieksze czestotliwosci. Ja bez problemu moge zmienic na mniejsza, ale przy wiekszych czestotliwosciach stosuje sie inne trafa. Duzo mniejsze gabarytowo. Swego czasu testowalem program z czestotliwoscia ok 500 Hz. Jak pozyskam trafo to bede dalej testowal.
|
|
| Back to top |
|
 |
tomleszno Poziom 14

|
12 Feb 2012 22:37 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
hamerg
Ale te mniejsze trafa stosuje się zwiększając częstotliwość podstawową. Jeżeli ta wynosi 50 Hz to transformator ferrytowy nie przeniesie większej mocy niż tradycyjny. Stosowanie transformatora ferrytowego i częstotliwości rzędu kHz ma sens gdy układ jest dwu-stopniowy np. 12VDC -> 320VDC 50kHz (tu trafo ferrytowe) a następnie 320VDC -> 230VAC 50Hz(bezpośrednio do sieci), przy czym podane częstotliwości sa częstotliwościami podstawowymi a nie przebiegu PWM. Jak znajdę jakieś większe trafo ferrytowe to ci prześlę. Możesz jeszcze próbować z kilkoma trafami o mniejszych gabarytach podłączonych równolegle, tak robi się w inwerterach dużej mocy.
|
|
| Back to top |
|
 |
JESIOTR1 Poziom 21

|
13 Feb 2012 10:11 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
Obserwując te wszystkie regulacje napiecia i częstotliwości, dążenie do idealnej sinusoidy dochodzę do wniosku, że to nie dotyczy budowy elektrowni wiatrowej domowym sposobem.
Cały włożony wysiłek nie produkuje mocy, a tylko ją marnuje - do obwodu wbudowujecie zbędne opory.
To można porównać do niwelowania fal na Pacyfiku za pomocą Grabi.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Feb 2012 10:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tomleszno Poziom 14

|
13 Feb 2012 15:36 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
JESIOTR1
Nie przesadzajmy z tym idealnym sinusem, przynajmniej w moim przypadku (większość urządzeń na niezłym syfie może pracować). Ty też bawisz się w coraz bardziej wymyślne prądnice, a to skos trochę magnesów zmienić, typ uzwojenia itd. Każdy robi to co lubi.
Piszesz że nie jest to robota domowym sposobem - no tak oscyloskop był mi potrzebny(tu wykorzystałem zasoby firmy w której pracuję), a poza tym nawet płytkę ręcznie narysowałem bo mi sie kompa nie chciało odpalać(było by dłużej). Jeden scalak, parę innych drobnych elementów no i trafo ze z utylizowanego UPS-a. Myśle że warto opisać wzmagania a następnie gotowy projekt(w miarę możliwości)
| Quote: |
| Cały włożony wysiłek nie produkuje mocy, a tylko ją marnuje - do obwodu wbudowujecie zbędne opory. |
Fakt nie produkuje, ale skutecznie ja przetwarza. Czy marnuje - na pewno jakąś ilość tak, nic nie jest idealne. A tym bardziej akumulatory, które jak sie zwrócą to przeważnie już je trzeba wymienić na nowe. Zapewne ten zbędny opór w swojej instalacji masz to przetwornica 12/24/48VDC na 230VAC (coś na forum pisałeś o 48/230 - chyba :D ).
|
|
| Back to top |
|
 |
piorek9 Poziom 9

|
13 Feb 2012 18:06 Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 |
|
|
|
Mam stojan z 16 żłobkami po wentylatorze. Na 3-fazowową prądnice nie da rady go przerobić. ale jestem ciekaw jak wyglądało by przerobienie go na 2-fazową. I jak mają sie osiągi takiej prądnicy w porównaniu z 3 -fazową ?
|
|
| Back to top |
|
 |