Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


  Main Page -> Forum Index -> Stationary Security ->Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
bumboos
Level 12
Joined: 03 Mar 2005
Posts: 80
bumboos
Level 12
Post#1 07 Mar 2011 09:25  Topic author   

Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Witam
Mam problem z ustawieniem podgladu zdalnego dla monitoringu opartego na rejestratorze bcs. IP rejestratora 192.168.1.6
IP komputerow w sieci lokalnej:

Sufiks DNS konkretnego połączenia : pl
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.2
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.254

w sieci lokalnej komputery widza rejestrator i jest mozliwy podglad z kamer.
Do podgladu z sieci wykorzystuje dyndns.org.

Problem pojawia sie ze dyndns nie pobiera aktualnego numeru ip, z kolei gdy wpisze IP sieci swojej po wpisaniu w przegladarke łącze się nie z rejestratorem a z routerem


W routerze ustawilem DMZ na ip 192.168.1.6
Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


W rejestratorze ustawienia DDNS

Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Ustawienia DNS
Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac

Prosze o porade gdyz po przeczytaniu kilku tutoriali nadal tkwie w tym samym miejscu

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
askr
Level 35
Location: Poznan
Joined: 07 Oct 2006
Posts: 2728
Helped: 293
Post rating: 97
askr
Level 35
Post#2 07 Mar 2011 10:18    

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Domyślam się, że router działa na porcie 80.
Zmień go np na 8080 i przekieruj ten port.
Do logowania się na niego będziesz używał adresu:
z siecie lokalnej 192.168.1.6:8080
z zewnątrz: coś_tam:dyndns.org:8080

Helpful post? + 0
Back to top
bumboos
Level 12
Joined: 03 Mar 2005
Posts: 80
bumboos
Level 12
Post#3 07 Mar 2011 10:35  Topic author   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Witam
Dzieki za podpowiedz
Czy mozesz podac mi jak to zmienic.
Dodam ze do logowania do oroutera uzywam ip 192.168.1.254

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
rokycky
Level 23
Location: Warszawa
Joined: 05 Jun 2006
Posts: 526
Helped: 48
Post rating: 4
rokycky
Level 23
Post#4 07 Mar 2011 11:01    

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


DDNS robisz w routerze nie rejestratorze.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
monter79
Level 17
Location: Kościerzyna
Joined: 20 Oct 2007
Posts: 238
Helped: 30
monter79
Level 17
Post#5 07 Mar 2011 11:38    

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Jest już kilka tematów przekierowaniu IP i DNS na forum

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1795528&highlight=

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1867418&highlight=

Helpful post? + 0
Back to top
bumboos
Level 12
Joined: 03 Mar 2005
Posts: 80
bumboos
Level 12
Post#6 07 Mar 2011 14:12  Topic author   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Przeczytalem oba watki - nic nowego z nich nie wynika. Zmienilem ustawienia NAT jak na screene - nadal nie dziala- prosze o łopatologiczne porady. Nadal wpisujac adres moja-nazwa.dyndns.org łącze sie z routerem a nie rejestratorem.

Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac

Helpful post? + 0
Back to top
monter79
Level 17
Location: Kościerzyna
Joined: 20 Oct 2007
Posts: 238
Helped: 30
monter79
Level 17
Post#7 07 Mar 2011 14:24    

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Odnośnie ostatniego zdjęcia, to zrzut z połączenia z routerem, to jest połączenie na porcie :80.
Twój rejestrator tez masz na porcie 80, albo ustaw na rejestratorze port Video inny, albo zrób przekierowanie tak aby np zewnętrzny port 5000 był przekierowany na wew 80.

Będziesz z zewnątrz się łączył http:// twoja-nazwa.dyndns.org:5000

zrób zrzut z możliwości jakie są do ustawienia w port mapping czy masz takie możliwości

Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Marek31415
Level 31
Location: Kraków
Joined: 24 Mar 2010
Posts: 1503
Helped: 147
Post rating: 15
Marek31415
Level 31
Post#8 07 Mar 2011 14:29    

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


External port start i end zmień na np.81 (lub 5000) jak w poście powyżej i łączysz się z zewnątrz(!) na http://domena:port. Port = external port.
Rejestrator może potrzebować przekierowania jeszcze innych portów (video).

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bumboos
Level 12
Joined: 03 Mar 2005
Posts: 80
bumboos
Level 12
Post#9 07 Mar 2011 15:01  Topic author   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


port maping
Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac

po sieci lokalnej po zmienieniu na rejestratorze portu video z 80 na 5000
Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac

Helpful post? + 0
Back to top
monter79
Level 17
Location: Kościerzyna
Joined: 20 Oct 2007
Posts: 238
Helped: 30
monter79
Level 17
Post#10 07 Mar 2011 15:17    

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Jak DMZ zostawiłeś na 192.168.1.6 to powinieneś sie połaczyć wpisując z sieci zewnętrznej http:// twoja-nazwa.dyndns.org:5000

po lokalnej widzę że działa

Helpful post? + 0
Back to top
bumboos
Level 12
Joined: 03 Mar 2005
Posts: 80
bumboos
Level 12
Post#11 07 Mar 2011 15:39  Topic author   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


DMZ ustawione na 192.168.1.6 moge sie łaczyc po lokalnej wpisujac 192.168.1.6:5000 po wpisaniu moja-nazwa.dyndns.org:5000 nie otwiera sie zadna strona.
Po wpisaniu
moja-nazwa.dyndns.org
łącze sie z routerem

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
monter79
Level 17
Location: Kościerzyna
Joined: 20 Oct 2007
Posts: 238
Helped: 30
monter79
Level 17
Post#12 07 Mar 2011 22:12    

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Doprecyzuje, ponieważ kiedyś też się na tym męczyłem może masz to samo. Jeżeli łączysz się z innym portem niż :80 musisz wpisać "http : //" nazwa....
Taki drobny szczegół. :)

Helpful post? + 0
Back to top
bumboos
Level 12
Joined: 03 Mar 2005
Posts: 80
bumboos
Level 12
Post#13 08 Mar 2011 18:01  Topic author   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


niestety nadal nie dziala. Dodam ze dzialalo to dzis przez kilka godzin po czym nagle przestalo - zadne zmiany nie byly robione.

Wydaje mi sie ze router nie dziala gdyz:
Po lokalnej polaczenie mamy
Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac

2 dyndns dziala - na porcie 80 łacze sie z routerem

Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac

3 probujac sie polaczyc z rejestratorem na porcie 5000 - brak polaczenia

Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac

4 na routerze przekierowanie
Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac

5. DMZ na routerze

Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Co jest nie tak bo naprawde nie mam juz pomyslu.

Helpful post? + 0
Back to top
Marek31415
Level 31
Location: Kraków
Joined: 24 Mar 2010
Posts: 1503
Helped: 147
Post rating: 15
Marek31415
Level 31
Post#14 08 Mar 2011 19:15    

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Z jakiej lokalizacji łączysz się rejestratorem i routerem po domenie? Z Internetu czy z lokalnej sieci?
Jakie IP jest przypisane do domeny? Jesteś pewien, że klient DynDNS działa prawidłowo?

Helpful post? + 0
Back to top
bumboos
Level 12
Joined: 03 Mar 2005
Posts: 80
bumboos
Level 12
Post#15 10 Mar 2011 20:16  Topic author   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Łącze się z routerem po domenie zarowno z sieci lokalnej jak i z internetu (np dom). Gdy do domeny dopisze port 5000 w adresie łącze się z rejestratorem z internetu (np dom) czyli niby wszystko ok. W tym samym czasie jednak nie moge z sieci lokalnej po domenie polaczyc sie z rejestratorem.

Jesli chodzi o to czy dyndns dziala prawidlowo to wlasnie nie jestem pewien. Mianowicie gdy wpisze obecne ip netii w dydns to moge sie łaczyć wpisujac nazwe domeny. Natomiast zauwazylem ze dyndns nie aktualizuje obecnego IP jaki mam w netii czyli wniosek taki ze nie dziala on prawidlowo.

Bardzo prosze o jakies porady.

Helpful post? + 0
Back to top
Marek31415
Level 31
Location: Kraków
Joined: 24 Mar 2010
Posts: 1503
Helped: 147
Post rating: 15
Marek31415
Level 31
Post#16 10 Mar 2011 20:31    

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


bumboos wrote:
W tym samym czasie jednak nie moge z sieci lokalnej po domenie polaczyc sie z rejestratorem.

Tak ma być. Jeżeli rejestrator masz w lokalnej sieci, to łączysz się z nim po lokalnym IP. Połączenie (po domenie) nie może wyjść i wrócić do tej samej sieci. Takie połączenia są blokowane. Domena (publiczne IP) działa tylko z Internetu.

Helpful post? + 0
Back to top
bumboos
Level 12
Joined: 03 Mar 2005
Posts: 80
bumboos
Level 12
Post#17 10 Mar 2011 20:33  Topic author   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Czyli niby wszystko ok - choc dodam ze wczesniej bawilem sie tym rejestratorem w domu i bez problemu moglem sie polaczyc z lokalnej przez sieć.

Prosze jednak o podpowiedz co moze byc przyczyna ze dyndns nie aktualizuje IP.

Helpful post? + 0
Back to top
Marek31415
Level 31
Location: Kraków
Joined: 24 Mar 2010
Posts: 1503
Helped: 147
Post rating: 15
Marek31415
Level 31
Post#18 10 Mar 2011 22:42    

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


bumboos wrote:
Czyli niby wszystko ok - choc dodam ze wczesniej bawilem sie tym rejestratorem w domu i bez problemu moglem sie polaczyc z lokalnej przez sieć.

Prawdopodobnie klient DynDNS wpisał do DNS IP lokalne.
Niestety w tej usłudze to się może zdarzyć.
Wtedy działa w sieci lokalnej, nie działa z Internetu.
bumboos wrote:

Prosze jednak o podpowiedz co moze byc przyczyna ze dyndns nie aktualizuje IP.

A gdzie masz zainstalowanego klienta DynDNS (aktualizacji wpisów w DNS)?

Helpful post? + 0
Back to top
bumboos
Level 12
Joined: 03 Mar 2005
Posts: 80
bumboos
Level 12
Post#19 10 Mar 2011 22:55  Topic author   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


W rejestratorze mam ustawiony DynDNS
IP 204.13.248.112 na porcie 80.
W routerze tez mam ustawionego klienta DynDNS

Helpful post? + 0
Back to top
Marek31415
Level 31
Location: Kraków
Joined: 24 Mar 2010
Posts: 1503
Helped: 147
Post rating: 15
Marek31415
Level 31
Post#20 11 Mar 2011 00:24    

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Wszystko jasne.
Rejestrator podstawia do wpisu w DNS IP lokalne.
Router prawidłowo IP publiczne.
Wyłącz klienta w rejestratorze.
W sieci może być tylko jeden klient DynDNS.
W przeciwnym razie grozi to blokadą konta (zbyt częste odświeżanie wpisu).

Helpful post? + 0
Back to top
bumboos
Level 12
Joined: 03 Mar 2005
Posts: 80
bumboos
Level 12
Post#21 11 Mar 2011 09:31  Topic author   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Własnie obawiam sie ze nie wszystko jest jasne jak kolega Marek 31415 napisał. Mianowice dyndns.org wogole nie aktualizuje wpisow a nie nader czesto.
Czy prawidlowym ustawienie dyndns.org jest IP 204.13.248.112 na porcie 80. ?

Wyłączyłem aktualizacje w rejestratorze dyndns.org zostawiłem tylko na routerze i niestety wogole nie aktualizuje on IP.

Helpful post? + 0
Back to top
BENO99
Level 26
Location: Kościerzyna
Joined: 29 Oct 2003
Posts: 810
Helped: 92
BENO99
Level 26
Post#22 11 Mar 2011 10:10    

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Witam.
Daj screeny z ustawień w routerze DynDNS

Helpful post? + 0
Back to top
bumboos
Level 12
Joined: 03 Mar 2005
Posts: 80
bumboos
Level 12
Post#23 11 Mar 2011 11:56  Topic author   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


oto screen

Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac

Helpful post? + 0
Back to top
Marek31415
Level 31
Location: Kraków
Joined: 24 Mar 2010
Posts: 1503
Helped: 147
Post rating: 15
Marek31415
Level 31
Post#24 11 Mar 2011 12:03    

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


W hostname powinna być wpisana Twoja zarejestrowana domena.
Sprawdź w manualu.

Helpful post? + 0
Back to top
bumboos
Level 12
Joined: 03 Mar 2005
Posts: 80
bumboos
Level 12
Post#25 11 Mar 2011 12:53  Topic author   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


nadal nie aktualizuje zmienilem na nazwe domeny


podaje screena jak wyglada ustawienia w dyndns.org

Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac

Helpful post? + 0
Back to top
Marek31415
Level 31
Location: Kraków
Joined: 24 Mar 2010
Posts: 1503
Helped: 147
Post rating: 15
Marek31415
Level 31
Post#26 11 Mar 2011 13:19    

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Po aktualnym IP (na screenie) kamera się zgłasza.
Czyli przekierowania są OK.
Wpis w DynDNS nieaktualny.
Co masz do wyboru w na liście Interface.
Może tu tkwi błąd?
Możesz też mieć zablokowanego czasowo klienta w routerze (wysyłał błedne dane hosta).
Może router wymaga przeładowania. On pewnie wysyła aktualizację tylko po zmianie IP. Czyli po prawidłowej konfiguracji DynDNS musisz go przeładować, tak aby sieć dostała nowe IP. Wtedy powinien zaktualizować wpis w DNS.

Helpful post? + 0
Back to top
BENO99
Level 26
Location: Kościerzyna
Joined: 29 Oct 2003
Posts: 810
Helped: 92
BENO99
Level 26
Post#27 11 Mar 2011 13:24    

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Witam.
Masz NETIE na lini TPSA czy lini neti ??

Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
rokycky
Level 23
Location: Warszawa
Joined: 05 Jun 2006
Posts: 526
Helped: 48
Post rating: 4
rokycky
Level 23
Post#28 11 Mar 2011 13:27    

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Ustaw prawidłowo DDNS w routerze i wyłącz dostep z WAN do routera jak zostawisz DMZ to wtedy w rejestratorze port 80 i zadziała, nie chce mi sie pisac dlaczego.

Helpful post? + 0
Back to top
Marek31415
Level 31
Location: Kraków
Joined: 24 Mar 2010
Posts: 1503
Helped: 147
Post rating: 15
Marek31415
Level 31
Post#29 11 Mar 2011 13:39    

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


rokycky wrote:
Ustaw prawidłowo DDNS w routerze i wyłącz dostep z WAN do routera jak zostawisz DMZ to wtedy w rejestratorze port 80 i zadziała, nie chce mi sie pisac dlaczego.

Po co te kombinacje, pisałem, że po IP działa. Nie ma tylko aktualnego wpisu w DNS dla domeny. Żadne DMZ i dostęp z WAN.

Helpful post? + 0
Back to top
rokycky
Level 23
Location: Warszawa
Joined: 05 Jun 2006
Posts: 526
Helped: 48
Post rating: 4
rokycky
Level 23
Post#30 11 Mar 2011 13:50    

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Napisałem co ma zrobic zeby ogólnie działalo...

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac 12  Next
Page 1 of 2

Similar topics to rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac

Rejestrator BCS - Wysyłanie do rejestratora BCS stanu wyświetlacza wagi (3)
BCS DVR0801QAEII - Rejestrator BCS uszkodzony firmware (2)
rejestrator bcs a access point, jak ?? (10)
BCS - Jak podłączyć małą syrenę pod rejestrator (8)
BCS - rejestrator BCS-DVR1608H (8)
rejestrator BCS - jak mogę wgrać przez przeglądarkę aktualizację do web service? (18)
BCS czy APER? - rejestrator (24)
Rejestrator BCS przekierowanie portów w MT (3)
Rejestrator BCS 0804 LE-AS i kamera PH-37 (2)
Rejestrator BCS 0404LE-A hasło (7)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.118 seconds