Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac
Autor
Wiadomość
bumboos
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 03 Mar 2005
Posty: 71

Post#1 Post autora tematu 07 Mar 2011 10:25   

Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Witam
Mam problem z ustawieniem podgladu zdalnego dla monitoringu opartego na rejestratorze bcs. IP rejestratora 192.168.1.6
IP komputerow w sieci lokalnej:

Sufiks DNS konkretnego połączenia : pl
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.2
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.254

w sieci lokalnej komputery widza rejestrator i jest mozliwy podglad z kamer.
Do podgladu z sieci wykorzystuje dyndns.org.

Problem pojawia sie ze dyndns nie pobiera aktualnego numeru ip, z kolei gdy wpisze IP sieci swojej po wpisaniu w przegladarke łącze się nie z rejestratorem a z routerem


W routerze ustawilem DMZ na ip 192.168.1.6
Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


W rejestratorze ustawienia DDNS

Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Ustawienia DNS
Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac

Prosze o porade gdyz po przeczytaniu kilku tutoriali nadal tkwie w tym samym miejscu
Powrót do góry
   
askr
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 2031
Miasto: Poznan

Post#2 07 Mar 2011 11:18   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Domyślam się, że router działa na porcie 80.
Zmień go np na 8080 i przekieruj ten port.
Do logowania się na niego będziesz używał adresu:
z siecie lokalnej 192.168.1.6:8080
z zewnątrz: coś_tam:dyndns.org:8080
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Mar 2011 11:18   





Powrót do góry
   
bumboos
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 03 Mar 2005
Posty: 71

Post#3 Post autora tematu 07 Mar 2011 11:35   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Witam
Dzieki za podpowiedz
Czy mozesz podac mi jak to zmienic.
Dodam ze do logowania do oroutera uzywam ip 192.168.1.254
Powrót do góry
   
rokycky
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 05 Cze 2006
Posty: 520
Miasto: Warszawa

Post#4 07 Mar 2011 12:01   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


DDNS robisz w routerze nie rejestratorze.
Powrót do góry
   
monter79
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Paź 2007
Posty: 239
Miasto: Kościerzyna

Post#5 07 Mar 2011 12:38   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Jest już kilka tematów przekierowaniu IP i DNS na forum

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1795528&highlight=

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1867418&highlight=
Powrót do góry
   
bumboos
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 03 Mar 2005
Posty: 71

Post#6 Post autora tematu 07 Mar 2011 15:12   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Przeczytalem oba watki - nic nowego z nich nie wynika. Zmienilem ustawienia NAT jak na screene - nadal nie dziala- prosze o łopatologiczne porady. Nadal wpisujac adres moja-nazwa.dyndns.org łącze sie z routerem a nie rejestratorem.

Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac
Powrót do góry
   
monter79
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Paź 2007
Posty: 239
Miasto: Kościerzyna

Post#7 07 Mar 2011 15:24   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Odnośnie ostatniego zdjęcia, to zrzut z połączenia z routerem, to jest połączenie na porcie :80.
Twój rejestrator tez masz na porcie 80, albo ustaw na rejestratorze port Video inny, albo zrób przekierowanie tak aby np zewnętrzny port 5000 był przekierowany na wew 80.

Będziesz z zewnątrz się łączył http:// twoja-nazwa.dyndns.org:5000

zrób zrzut z możliwości jakie są do ustawienia w port mapping czy masz takie możliwości

Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac
Powrót do góry
   
Marek31415
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 1430
Miasto: Kraków

Post#8 07 Mar 2011 15:29   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


External port start i end zmień na np.81 (lub 5000) jak w poście powyżej i łączysz się z zewnątrz(!) na http://domena:port. Port = external port.
Rejestrator może potrzebować przekierowania jeszcze innych portów (video).
Powrót do góry
   
bumboos
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 03 Mar 2005
Posty: 71

Post#9 Post autora tematu 07 Mar 2011 16:01   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


port maping
Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac

po sieci lokalnej po zmienieniu na rejestratorze portu video z 80 na 5000
Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac
Powrót do góry
   
monter79
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Paź 2007
Posty: 239
Miasto: Kościerzyna

Post#10 07 Mar 2011 16:17   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Jak DMZ zostawiłeś na 192.168.1.6 to powinieneś sie połaczyć wpisując z sieci zewnętrznej http:// twoja-nazwa.dyndns.org:5000

po lokalnej widzę że działa
Powrót do góry
   
bumboos
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 03 Mar 2005
Posty: 71

Post#11 Post autora tematu 07 Mar 2011 16:39   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


DMZ ustawione na 192.168.1.6 moge sie łaczyc po lokalnej wpisujac 192.168.1.6:5000 po wpisaniu moja-nazwa.dyndns.org:5000 nie otwiera sie zadna strona.
Po wpisaniu
moja-nazwa.dyndns.org
łącze sie z routerem
Powrót do góry
   
monter79
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Paź 2007
Posty: 239
Miasto: Kościerzyna

Post#12 07 Mar 2011 23:12   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Doprecyzuje, ponieważ kiedyś też się na tym męczyłem może masz to samo. Jeżeli łączysz się z innym portem niż :80 musisz wpisać "http : //" nazwa....
Taki drobny szczegół. :)
Powrót do góry
   
bumboos
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 03 Mar 2005
Posty: 71

Post#13 Post autora tematu 08 Mar 2011 19:01   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


niestety nadal nie dziala. Dodam ze dzialalo to dzis przez kilka godzin po czym nagle przestalo - zadne zmiany nie byly robione.

Wydaje mi sie ze router nie dziala gdyz:
Po lokalnej polaczenie mamy
Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac

2 dyndns dziala - na porcie 80 łacze sie z routerem

Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac

3 probujac sie polaczyc z rejestratorem na porcie 5000 - brak polaczenia

Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac

4 na routerze przekierowanie
Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac

5. DMZ na routerze

Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Co jest nie tak bo naprawde nie mam juz pomyslu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Mar 2011 19:01   





Powrót do góry
   
Marek31415
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 1430
Miasto: Kraków

Post#14 08 Mar 2011 20:15   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Z jakiej lokalizacji łączysz się rejestratorem i routerem po domenie? Z Internetu czy z lokalnej sieci?
Jakie IP jest przypisane do domeny? Jesteś pewien, że klient DynDNS działa prawidłowo?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Mar 2011 20:15   





Powrót do góry
   
bumboos
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 03 Mar 2005
Posty: 71

Post#15 Post autora tematu 10 Mar 2011 21:16   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Łącze się z routerem po domenie zarowno z sieci lokalnej jak i z internetu (np dom). Gdy do domeny dopisze port 5000 w adresie łącze się z rejestratorem z internetu (np dom) czyli niby wszystko ok. W tym samym czasie jednak nie moge z sieci lokalnej po domenie polaczyc sie z rejestratorem.

Jesli chodzi o to czy dyndns dziala prawidlowo to wlasnie nie jestem pewien. Mianowicie gdy wpisze obecne ip netii w dydns to moge sie łaczyć wpisujac nazwe domeny. Natomiast zauwazylem ze dyndns nie aktualizuje obecnego IP jaki mam w netii czyli wniosek taki ze nie dziala on prawidlowo.

Bardzo prosze o jakies porady.
Powrót do góry
   
Marek31415
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 1430
Miasto: Kraków

Post#16 10 Mar 2011 21:31   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


bumboos napisał:
W tym samym czasie jednak nie moge z sieci lokalnej po domenie polaczyc sie z rejestratorem.

Tak ma być. Jeżeli rejestrator masz w lokalnej sieci, to łączysz się z nim po lokalnym IP. Połączenie (po domenie) nie może wyjść i wrócić do tej samej sieci. Takie połączenia są blokowane. Domena (publiczne IP) działa tylko z Internetu.
Powrót do góry
   
bumboos
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 03 Mar 2005
Posty: 71

Post#17 Post autora tematu 10 Mar 2011 21:33   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Czyli niby wszystko ok - choc dodam ze wczesniej bawilem sie tym rejestratorem w domu i bez problemu moglem sie polaczyc z lokalnej przez sieć.

Prosze jednak o podpowiedz co moze byc przyczyna ze dyndns nie aktualizuje IP.
Powrót do góry
   
Marek31415
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 1430
Miasto: Kraków

Post#18 10 Mar 2011 23:42   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


bumboos napisał:
Czyli niby wszystko ok - choc dodam ze wczesniej bawilem sie tym rejestratorem w domu i bez problemu moglem sie polaczyc z lokalnej przez sieć.

Prawdopodobnie klient DynDNS wpisał do DNS IP lokalne.
Niestety w tej usłudze to się może zdarzyć.
Wtedy działa w sieci lokalnej, nie działa z Internetu.
bumboos napisał:

Prosze jednak o podpowiedz co moze byc przyczyna ze dyndns nie aktualizuje IP.

A gdzie masz zainstalowanego klienta DynDNS (aktualizacji wpisów w DNS)?
Powrót do góry
   
bumboos
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 03 Mar 2005
Posty: 71

Post#19 Post autora tematu 10 Mar 2011 23:55   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


W rejestratorze mam ustawiony DynDNS
IP 204.13.248.112 na porcie 80.
W routerze tez mam ustawionego klienta DynDNS
Powrót do góry
   
Marek31415
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 1430
Miasto: Kraków

Post#20 11 Mar 2011 01:24   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Wszystko jasne.
Rejestrator podstawia do wpisu w DNS IP lokalne.
Router prawidłowo IP publiczne.
Wyłącz klienta w rejestratorze.
W sieci może być tylko jeden klient DynDNS.
W przeciwnym razie grozi to blokadą konta (zbyt częste odświeżanie wpisu).
Powrót do góry
   
bumboos
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 03 Mar 2005
Posty: 71

Post#21 Post autora tematu 11 Mar 2011 10:31   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Własnie obawiam sie ze nie wszystko jest jasne jak kolega Marek 31415 napisał. Mianowice dyndns.org wogole nie aktualizuje wpisow a nie nader czesto.
Czy prawidlowym ustawienie dyndns.org jest IP 204.13.248.112 na porcie 80. ?

Wyłączyłem aktualizacje w rejestratorze dyndns.org zostawiłem tylko na routerze i niestety wogole nie aktualizuje on IP.
Powrót do góry
   
BENO99
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 805
Miasto: Kościerzyna

Post#22 11 Mar 2011 11:10   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Witam.
Daj screeny z ustawień w routerze DynDNS
Powrót do góry
   
bumboos
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 03 Mar 2005
Posty: 71

Post#23 Post autora tematu 11 Mar 2011 12:56   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


oto screen

Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac
Powrót do góry
   
Marek31415
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 1430
Miasto: Kraków

Post#24 11 Mar 2011 13:03   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


W hostname powinna być wpisana Twoja zarejestrowana domena.
Sprawdź w manualu.
Powrót do góry
   
bumboos
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 03 Mar 2005
Posty: 71

Post#25 Post autora tematu 11 Mar 2011 13:53   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


nadal nie aktualizuje zmienilem na nazwe domeny


podaje screena jak wyglada ustawienia w dyndns.org

Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac
Powrót do góry
   
Marek31415
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 1430
Miasto: Kraków

Post#26 11 Mar 2011 14:19   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Po aktualnym IP (na screenie) kamera się zgłasza.
Czyli przekierowania są OK.
Wpis w DynDNS nieaktualny.
Co masz do wyboru w na liście Interface.
Może tu tkwi błąd?
Możesz też mieć zablokowanego czasowo klienta w routerze (wysyłał błedne dane hosta).
Może router wymaga przeładowania. On pewnie wysyła aktualizację tylko po zmianie IP. Czyli po prawidłowej konfiguracji DynDNS musisz go przeładować, tak aby sieć dostała nowe IP. Wtedy powinien zaktualizować wpis w DNS.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Mar 2011 14:19   





Powrót do góry
   
BENO99
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 29 Paź 2003
Posty: 805
Miasto: Kościerzyna

Post#27 11 Mar 2011 14:24   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Witam.
Masz NETIE na lini TPSA czy lini neti ??

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
rokycky
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 05 Cze 2006
Posty: 520
Miasto: Warszawa

Post#28 11 Mar 2011 14:27   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Ustaw prawidłowo DDNS w routerze i wyłącz dostep z WAN do routera jak zostawisz DMZ to wtedy w rejestratorze port 80 i zadziała, nie chce mi sie pisac dlaczego.
Powrót do góry
   
Marek31415
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 1430
Miasto: Kraków

Post#29 11 Mar 2011 14:39   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


rokycky napisał:
Ustaw prawidłowo DDNS w routerze i wyłącz dostep z WAN do routera jak zostawisz DMZ to wtedy w rejestratorze port 80 i zadziała, nie chce mi sie pisac dlaczego.

Po co te kombinacje, pisałem, że po IP działa. Nie ma tylko aktualnego wpisu w DNS dla domeny. Żadne DMZ i dostęp z WAN.
Powrót do góry
   
rokycky
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 05 Cze 2006
Posty: 520
Miasto: Warszawa

Post#30 11 Mar 2011 14:50   

Re: Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac


Napisałem co ma zrobic zeby ogólnie działalo...
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Rejestrator BCS router Asmax jak skonfigurowac
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Rejestrator BCS - Wysyłanie do rejestratora BCS stanu wyświetlacza wagi (3)
rejestrator bcs a access point, jak ?? (10)
BCS - Jak podłączyć małą syrenę pod rejestrator (8)
BCS - rejestrator BCS-DVR1608H (8)
rejestrator BCS - jak mogę wgrać przez przeglądarkę aktualizację do web service? (18)
BCS czy APER? - rejestrator (24)
Rejestrator BCS przekierowanie portów w MT (3)
Rejestrator BCS 0804 LE-AS i kamera PH-37 (2)
Rejestrator BCS 0404LE-A hasło (7)
Rejestrator BCS sterowanie nim po RS (11)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.057 seconds

elektroda.pl temat RSS