X

MF 3080 ELEKTRYKA moduł skrzyni biegów.

Ceglarz 09 Mar 2011 20:29
  • #1 09 Mar 2011 20:29
    Ceglarz
    Level 12  
    Helpful post? (+2)
    Witam
    sprawa jest tak:
    -nie da się wyłączyć przedniego napędu
    -nie działa zmiana biegów wysoka niska skrzynia
    -wom działa
    -nie działa blokada
    -cały podnośnik działa ok
    -wspomaganie działa ok
    -datronic (dziś przez chwilę wyświetlał same literki pppp) a wcześniej nic nie pokazywał zgasiłem ciągnik i znowu nic nie wyświetla

    przekręcam stacyjkę:
    - zapala się tylko kontrolka ładowania
    wciskam sprzęgło
    -zapala się lampka ciśnienia oleju w skrzyni, kontrolka przedniego mostu, i kontrolka z żółwiem koło lewarków (wszystkie gasną po paru sekundach)
    zapalam
    - nic z lampek się nie świeci, a ni żadna przy lewarkach ani żadna na desce rozdzielczej

    prosił bym o schemacik elektryki

    w czym leży problem??
    mi się wydaje że gdzieś nie ma zasilania.
    ciągnik stał długo nie używany.
    nie działa wskaźnik paliwa, temperatura cieczy chłodzącej, kontrolka ciśnienia oleju w silniku.
    Z góry dziękuje za pomoc.
  • #2 10 Mar 2011 01:15
    wal-ker
    Level 27  
    Helpful post? (0)
    Witam.
    A to jest Autotronic czy Datatronic?
    Najpierw sprawdz te trzy bezpieczniki z przodu a potem te po lewej stronie konsoli.
    Schemat do tego ciągnika ma 28 stron co Ty chcesz?
    Coś Ci wysle na początek.Rzeczywiscie nie masz zasilania. Sprawdz też stacyjke bo częsc zasilania pojawia Ci się po wcisnięciu sprzegła a więc po zadziałaniu włącznika bezpieczenstwa.

    Dodano po 15 [minuty]:

    Część schematu...
    MF 3080 ELEKTRYKA moduł skrzyni biegów. MF 3080 ELEKTRYKA moduł skrzyni biegów. MF 3080 ELEKTRYKA moduł skrzyni biegów.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Nastepne...
    MF 3080 ELEKTRYKA moduł skrzyni biegów. MF 3080 ELEKTRYKA moduł skrzyni biegów. MF 3080 ELEKTRYKA moduł skrzyni biegów.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Reszta jutro albo w sobote...W piątek lece do Polski więc nie mam za bardzo czasu.Sorry.
  • #3 10 Mar 2011 08:18
    Ceglarz
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (0)
    jest to Datatronic

    dziś zaczynam zabawę z mf

    wielkie dzięki kolego.
  • #4 10 Mar 2011 11:30
    wal-ker
    Level 27  
    Helpful post? (+2)
    Daj adres pocztowy na priw. to wysle Ci wszystko na płycie cd do kompa.
    bo akurat jutro lece do Polski

    Dodano po 15 [minuty]:

    A tu masz moduł skrzyni bieg. Datatronic
    MF 3080 ELEKTRYKA moduł skrzyni biegów. MF 3080 ELEKTRYKA moduł skrzyni biegów.
  • #5 10 Mar 2011 13:52
    Ceglarz
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (0)
    czy mógł byś podesłać opis schematu autatronic
    coś mi się wydaje że problem leży w sterowniku tym pod kabiną.
  • #6 10 Mar 2011 13:59
    wal-ker
    Level 27  
    Helpful post? (0)
    Jesli to jest Datatronic i wyswietliło 4 literki,, p,,to jest ok.Nacisnij przycisk z wygiętą strzałką. Powinno się wyswietlic znów to samo. Znaczy ze datatronic zachował w pamięci ostatnie programowanie i nie jest uszkodzony.
  • #7 07 Apr 2011 21:05
    sta02
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    witam mam pytanie bo w moim mf3080 wczoraj zrobilo sie dokładnie tak samo jak
    tobie różnica jest taka że mój jest Autotronik

    -nie da się wyłączyć przedniego napędu
    -nie działa zmiana biegów wysoka niska skrzynia
    -wom działa
    -nie działa blokada
    -cały podnośnik działa ok
    -wspomaganie działa ok
    -przedni TUZ działa

    przekręcam stacyjkę:
    - zapala się tylko kontrolka ładowania
    wciskam sprzęgło
    -zapala się lampka ciśnienia oleju w skrzyni, i kontrolka z żółwiem koło lewarków (wszystkie gasną po paru sekundach jak puszcze sprzęgło)
    zapalam
    - nic z lampek się nie świeci, a ni żadna przy lewarkach ani żadna na desce rozdzielczej
    bede wdzieczny za pomoc puki co sprawdzam wszystko po kolei
  • #8 07 Apr 2011 21:45
    wal-ker
    Level 27  
    Helpful post? (0)
    Chyba jeden z tych bezpieczników z przodu pod filtrem powietrza. Ten 10 A.
    Jesli nie on to chyba gdzieś stracił "mase"
  • #9 08 Apr 2011 07:06
    sta02
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    bezpieczniki sprawdzałem i wszystko ok , sprawdze mase zobaczymy puki co dzieki za podpowiedz
  • #10 08 Apr 2011 19:11
    sta02
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    i dalej nic ,ciekawe jak sobie poradził kolega ceglarz ,podpowiedzcie cos jeszcze
  • #11 08 Apr 2011 20:14
    wal-ker
    Level 27  
    Helpful post? (0)
    Przekręcasz kluczyk i sprawdzasz czy na bezpiecznikach są volty.Oczywiście nie na wszystkich są bo na niektórych pojawia sie dopiero po np. włączeniu przełącznika swiateł itp.Sprawdz na schemacie na których ma być. No i oczywiscie sprawdziłes czy ze stacyjki wychodza volty !!.
    Jak nie wiesz gdzie napiecie na bezpiecznikach bierzesz żarówke ok 50W z oprawką i kabelkami . Jeden podłączasz do +12 V a drugim dotykasz do bezpieczników.Zarówka zadziała w razie czego jak bezpiecznik . Jak ok poda tylko zasilanie. Oczywiscie obserwujesz kontrolki czy sie poprawiło. Jak coś zle to tylko zaswieci się zarówka.Tak samo podajesz napiecie do pumktów gdzie według schematu powinno byc 12V.
    Oczywiscie to powinno sie robic multimetrem ale rozumiem że nie używasz no bo juz bys wiedział gdzie nie ma tego napięcia...
    reasumując :
    - zasilanie ze stacyjki
    - zasilanie bezpieczników
    -masa kompów,zespołu wskazników
    -rozłączyc i połączyc wtyczki pod kabiną.

    Mimo że nie działają kontrolki skrzynia działa?
  • #12 16 Nov 2013 14:28
    dejf3
    Level 2  
    Helpful post? (+1)
    Witam
    Otoz u mnie podobna sytuacja... po wymianie popmpy hydrauliki (podwójna) przestaly dzialac biegi szosowe
    Na stale jest wlaczony zolw
    Wom i tylni wieszak dziala.. pali sie jakas kontrolka , ale nie wiem jaka... taka z kropelkami
    ktos pomoze..?
  • #13 26 Nov 2013 23:34
    szymonb1987
    Level 1  
    Helpful post? (0)
    sta02 napisz jak sobie poradziłes z tymi objawami bo mam takie same w 3060
  • #14 18 Feb 2014 23:38
    arek59
    Level 29  
    Helpful post? (0)
    Objawy wskazują na zaśniedziałe styki w wiązkach od akumulatora po deskę rozdzielczą, poprostu nie dochodzą wszystkie napięcia. Naprawiałem kilka takich ciągników z różnymi problemami związane z elektryką.
  • #15 29 Jun 2014 14:52
    Ceglarz
    Level 12  
    Topic author Helpful post? (+1)
    Uszkodzony był moduł pod kabiną.
  Search 4 million + Products
Browse Products