Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Dekoder tp podłączony bezprzewodowo do livebox


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Computer Networks ->Dekoder tp podłączony bezprzewodowo do livebox Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
d4rqu
Level 9
Joined: 15 Jan 2011
Posts: 22
d4rqu
Level 9
Post#1 12 Mar 2011 20:31  Topic author   

Dekoder tp podłączony bezprzewodowo do livebox


Witam,

Chciałbym podłączyć dekoder tp bezprzewodowo do liveboxa.

Schemat wygląda tak:

Livebox -> wifi (wap) -> planet wap 4035 --kablowo do--> dekoder tp

Livebox - 192.168.1.1
Planet wap 4035 - 192.168.1.4

Dekoder tp bierze ip z dhcp standardowo 192.168.1.10.

Dekoder startuje normalnie jednak nie pobiera uprawnień i nie działa wideo na życzenie. Po podłączeniu dekodera kablem do liveboxa normalnie pobiera uprawnienia i działa usługa tv na życzenie.

SSID Kanał Tryb Podłączone stacje Szyfrowanie Filtrowanie adresów MAC
neostrada_86e0

broadcast 10 802.11 b+g 2 Podłączone stacje
00:14:a5:**:**:**
00:01:23:45:67:89 WPA wyłączona

00:14:a5:**:**:** - to maska dekodera tp
00:01:23:45:67:89 - to maska planeta.

Telewizja przez satelitę (nie adsl). Najnowszy firmware do planeta wgrany. Internet dobrze na nim chodzi.

Gdzie robię błąd??? Proszę o pomoc.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21353
Helped: 2190
Post rating: 355
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#2 12 Mar 2011 22:41    

Re: Dekoder tp podłączony bezprzewodowo do livebox


Wyłącz DHCP server w WAP-ie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
d4rqu
Level 9
Joined: 15 Jan 2011
Posts: 22
d4rqu
Level 9
Post#3 13 Mar 2011 10:57  Topic author   

Re: Dekoder tp podłączony bezprzewodowo do livebox


Jak wyłączam dhcp w wapie to w ogóle nie startuje dekoder.

Ustawienia zaawansowane w planet wap:

Authentication Type : Open System Shared Key
Fragment Threshold : 2346 (256-2346)
RTS Threshold : 2347 (0-2347)
Beacon Interval : 100 (20-1024 ms)
Data Rate : Auto
Preamble Type : Long Preamble Short Preamble
Broadcast ESSID : Enabled Disabled
IAPP : Enabled Disabled
802.11g Protection : Enabled Disabled
Tx Power : 100%

Coś tu nadaje się do zmiany?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21353
Helped: 2190
Post rating: 355
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#4 13 Mar 2011 14:41    

Re: Dekoder tp podłączony bezprzewodowo do livebox


WAP masz mieć w trybie "Client" aka "Station",

Pokaż ustawienia podstawowe WIFI.

Helpful post? + 0
Back to top
d4rqu
Level 9
Joined: 15 Jan 2011
Posts: 22
d4rqu
Level 9
Post#5 13 Mar 2011 21:16  Topic author   

Re: Dekoder tp podłączony bezprzewodowo do livebox


Wszystkie ustawienia:

Dekoder tp podłączony bezprzewodowo do livebox Dekoder tp podłączony bezprzewodowo do livebox Dekoder tp podłączony bezprzewodowo do livebox Dekoder tp podłączony bezprzewodowo do livebox Dekoder tp podłączony bezprzewodowo do livebox

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21353
Helped: 2190
Post rating: 355
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#6 13 Mar 2011 21:39    

Re: Dekoder tp podłączony bezprzewodowo do livebox


Obrazki dodaj w/g zasad tego forum

Dodano po 1 [minuty]:

Jak podłączasz WAP-a do LB to wciskasz REG przycisk na LB ?

Helpful post? + 0
Back to top
d4rqu
Level 9
Joined: 15 Jan 2011
Posts: 22
d4rqu
Level 9
Post#7 13 Mar 2011 22:15  Topic author   

Re: Dekoder tp podłączony bezprzewodowo do livebox


Zaraz poprawię obrazki.

Reg na livebox nie włączam bo wyłączone filtrowanie po mac (jedynie szyfrowanie wap).

Trochę się nie zrozumieliśmy.

Na Wap 4035 działa internet jak się do niego podłączy komputer. Dekoder tp podłączony do wap 4035 normalnie startuje (nie pokazuje się komunikat, że nie ma połączenia do lb). Problemem jest niedziałająca tv na życzenie (która przy poł. kablowym działa) i nie przechodzące uprawnienia (które jedynie raz fartem przeszły).

Problemy mogą być dwa:

1. Za słaby zasięg radiowy i dlatego nie przechodzą uprawnienia i nie działa telewizja na życzenie.

lub:

2. Software na dekoderze tp wykrywa, że dekoder jest podłączony radiowo (a nie przez kabel) i nie puszcza uprawnień ani tv na życzenie. (wydaje mi się, że w takiej sytuacji trzeba zmodyfikować połączenie na wap 4035, aby tzw. oszukać lb)

Proszę o pomoc.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21353
Helped: 2190
Post rating: 355
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#8 13 Mar 2011 22:25    

Re: Dekoder tp podłączony bezprzewodowo do livebox


Video stream idzie z satelity czy po ethernecie do dekodera ?

Helpful post? + 0
Back to top
d4rqu
Level 9
Joined: 15 Jan 2011
Posts: 22
d4rqu
Level 9
Post#9 13 Mar 2011 22:27  Topic author   

Re: Dekoder tp podłączony bezprzewodowo do livebox


Po ethernecie

Helpful post? + 0
Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21353
Helped: 2190
Post rating: 355
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#10 13 Mar 2011 23:00    

Re: Dekoder tp podłączony bezprzewodowo do livebox


To beprzewodowo nie pójdzie, musisz mieć wpięty dekoder kablem do LB - port ETH2, sygnał video idzie po innym PVC niż internet.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
d4rqu
Level 9
Joined: 15 Jan 2011
Posts: 22
d4rqu
Level 9
Post#11 13 Mar 2011 23:10  Topic author   

Re: Dekoder tp podłączony bezprzewodowo do livebox


Mógłbyś mnie oświecić z tym PVC? Idzie to jakoś ustawić? Wiem, że niektórzy łączyli bezprzewodowo dekoder tp do liveboxa i chodziło (z tego co czytałem to nawet na innym modemie, niż lb udało się uruchomić). Nie znam tylko szczegółów jak to ustawić, proszę o pomoc.

Zaznaczam, że telewizja sat idzie z satelity (nie przez adsl), jedynie uprawnienia i tv na życzenie idzie z liveboxa po ethernecie.

Dekoder tp podłączony bezprzewodowo do livebox

Helpful post? + 0
Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21353
Helped: 2190
Post rating: 355
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#12 13 Mar 2011 23:35    

Re: Dekoder tp podłączony bezprzewodowo do livebox


bogiebog wrote:
Video stream idzie z satelity czy po ethernecie do dekodera ?

d4rqu wrote:
Po ethernecie


d4rqu wrote:
Zaznaczam, że telewizja sat idzie z satelity


to może zdecyduj się bo mieszasz równo


Jak wepniesz dekoder do portu ETH1 to dekoder działa ?

Helpful post? + 0
Back to top
d4rqu
Level 9
Joined: 15 Jan 2011
Posts: 22
d4rqu
Level 9
Post#13 14 Mar 2011 13:58  Topic author   

Re: Dekoder tp podłączony bezprzewodowo do livebox


Jak wepnę do portu ETH1 to chodzi.

Kolejna sprawa, przeniosłem planet wap w okolice live boxa i o dziwo tv na życzenie załapało za 4 podejściem (uprawnienia też się ściągnęły). Więc jednak problemem jest słaby zasięg wifi i czułość dekodera tp.

Proszę o porady jak ustawić planet wap 4035, aby ten zasięg się zwiększył. Moje ustawienia na screenach wyżej. Wyłączenie szyfrowania niestety nie wchodzi w grę.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Computer Networks -> Dekoder tp podłączony bezprzewodowo do livebox
Page 1 of 1

Similar topics to dekoder tp podłączony bezprzewodowo do livebox

Jak połączyć bezprzewodowo dekoder TV z Livebox (3)
Livebox i dekoder nbox - Livebox 2, liveplugi i dekoder turbo tv n (10)
livebox tv-n tp-ling wa500g - Dekoder N nie widzi livebox przez ap (3)
Livebox bezprzewodowo do routera? (1)
Livebox + Tp-link WD8901G bezprzewodowo (34)
Neostrada Livebox Tp a dwa kompy bezprzewodowo (1)
Jak polaczyc bezprzewodowo laptopa DELL d600 z livebox\'em (6)
Livebox z tv podłączony do rutera przez wifi? (5)
Livebox podłączony kablem ethernet tarci połączenie. (2)
Liveplug a telewizja tp. Komunikat - dekoder nie jest podłączony do modemu. (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.532 seconds