Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Dlink dsl-2740B brak komunikacji.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Dlink dsl-2740B brak komunikacji.
Autor
Wiadomość
yozka1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 10 Paź 2004
Posty: 184

Post#1 Post autora tematu 13 Mar 2011 10:03   

Dlink dsl-2740B brak komunikacji.


Witam.
Od jakiegoś czasu nie mogę zalogować się na ruter dsl-2740b, kontrolka POWER ON mruga na przemian z kontrolkami portów. Przerabiałem chyba wszystkie sposoby resetowania tego sprzętu i dalej nic. Dodam, że w ruterze nie zmieniałem oprogr. nie było potrzeby.

Musiałem odkurzyć starego DSL-504t, który kiedyś był ratowany softem, gdzie można było zaznaczyć "Corupted Image" czy jakoś tak.
Czy istnieje taki flaszer do tej puszki?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Mar 2011 10:03   





Powrót do góry
   
lysy1980
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 05 Sty 2005
Posty: 1389
Miasto: Lublin

Post#2 13 Mar 2011 10:36   

Re: Dlink dsl-2740B brak komunikacji.


Sprawdź zasilacz, tylko nie podpinaj z 504T do 2740B, ten pierwszy ma zasilanie AC, drugi DC.
Powrót do góry
   
yozka1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 10 Paź 2004
Posty: 184

Post#3 Post autora tematu 13 Mar 2011 10:59   

Re: Dlink dsl-2740B brak komunikacji.


Sprawdziłem 12,7v.
Ponoć dlink ma wbudowany tryb wgrania softu bez logowania na niego?
Powrót do góry
   
lysy1980
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 05 Sty 2005
Posty: 1389
Miasto: Lublin

Post#4 13 Mar 2011 11:04   

Re: Dlink dsl-2740B brak komunikacji.


Sprawdzałeś napięcie pod obciążeniem?
Powrót do góry
   
yozka1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 10 Paź 2004
Posty: 184

Post#5 Post autora tematu 13 Mar 2011 11:09   

Re: Dlink dsl-2740B brak komunikacji.


Nie. Zmierzyłem na wtyczce. Jeszcze nie dojrzałem do rozebrania go, może gdzieś tam w końcu znajdę gwarancje.
Powrót do góry
   
lysy1980
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 05 Sty 2005
Posty: 1389
Miasto: Lublin

Post#6 13 Mar 2011 11:14   

Re: Dlink dsl-2740B brak komunikacji.


Jak jest jeszcze na gwarancji to poczekaj z rozbieraniem. Takie objawy u mnie zawsze wykazywały przy padniętych zasilaczach. Odzyskiwanie w 2740B robi się jak pamiętam z konsoli bootloadera CFE.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Mar 2011 11:14   





Powrót do góry
   
yozka1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 10 Paź 2004
Posty: 184

Post#7 Post autora tematu 13 Mar 2011 11:16   

Re: Dlink dsl-2740B brak komunikacji.


lysy1980 napisał:
Odzyskiwanie w 2740B robi się jak pamiętam z konsoli bootloadera CFE.

........rozszerz proszę jak możesz w jaki sposób to zrobić
próbowałem wg opisu z tej strony ale nie mam odpowiedzi w IE.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Mar 2011 11:16   





Powrót do góry
   
lysy1980
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 05 Sty 2005
Posty: 1389
Miasto: Lublin

Post#8 13 Mar 2011 11:28   

Re: Dlink dsl-2740B brak komunikacji.


Jeśli router ma ubity tylko firmware i CFE nie może załadować obrazu z FLASH to pod adresem 192.168.1.1 w przeglądarce powinna pojawić się strona odzyskiwania:

Dlink dsl-2740B brak komunikacji.

Tam wybierasz obraz firmware pobrany z FTP D-linka i dajesz Update Software.

Musisz ręcznie skonfigurować połączenie sieciowe w systemie:
adres IP 192.168.1.2
brama 192.168.1.1
maska 255.255.255.0
DNS jest zbędny

Jeśli brak tej strony potrzebny jest kabel do konsoli i trzeba powstrzymać bootowanie firmware w routerze.

Złącze konsoli jest obok karty WiFi.
Router trzymając przodem do siebie, gniazdami od siebie rozpiska wygląda tak:

od lewej:

1 - GND
2 - RX
3 - TX
4 - VCC (3.3V)

Transmisja 115200 8N1

Opis do routera z HW rev.C (3 anteny)
Powrót do góry
   
yozka1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 10 Paź 2004
Posty: 184

Post#9 Post autora tematu 13 Mar 2011 12:48   

Re: Dlink dsl-2740B brak komunikacji.


Po ręcznym wpisaniu IP, w przeglądarce pojawiła się opcja wgrywania softu, po kilku próbach na różnych wersjach softu dalej to samo, ruter próbuje się łączyć z komputerem i po chwili zrywa połączenie i tak w kółko.
Powrót do góry
   
lysy1980
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 05 Sty 2005
Posty: 1389
Miasto: Lublin

Post#10 13 Mar 2011 12:54   

Re: Dlink dsl-2740B brak komunikacji.


Sprawdź zasilacz pod obciążeniem.

EDIT:
Napisz jeszcze jak zachowuje się jak masz odpięte wszystkie kable od routera, tzn. od linii telefonicznej i kable od portów LAN, czy wtedy się restartuje? A może w momencie jak zaczyna migać dioda DSL?
Powrót do góry
   
yozka1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 10 Paź 2004
Posty: 184

Post#11 Post autora tematu 13 Mar 2011 15:03   

Re: Dlink dsl-2740B brak komunikacji.


Zachowuje się tak samo bez znaczenia podłączonych/odłączonych przewodów. Zasilacz działa dobrze. Puszka leży już na stole operacyjnym. Padło podejrzenie na układ q104 pod włącznikiem zasilania.....
Powrót do góry
   
lysy1980
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 05 Sty 2005
Posty: 1389
Miasto: Lublin

Post#12 13 Mar 2011 15:20   

Re: Dlink dsl-2740B brak komunikacji.


Elementy z oznaczeniami Qxxx to są tranzystory. Wstaw fotkę wnętrza jak możesz bo chyba masz inną rewizję HW, ja w swoich miałem C2 (3 anteny).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Mar 2011 15:20   





Powrót do góry
   
yozka1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 10 Paź 2004
Posty: 184

Post#13 Post autora tematu 13 Mar 2011 15:28   

Re: Dlink dsl-2740B brak komunikacji.


Moj tez ma 3 anteny.
http://obrazki.elektroda.pl/3254078100_1300022901.jpg
Powrót do góry
   
lysy1980
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 05 Sty 2005
Posty: 1389
Miasto: Lublin

Post#14 13 Mar 2011 18:18   

Re: Dlink dsl-2740B brak komunikacji.


Nadal się upieram przy problemie z zasilaczem.
Zmierz napięcia:
na kolektorze Q102 - napięcie zasilacza
TP101 - napięcie zasilacza
na środkowej nodze regulatora U108 - 1,8V
TP102 - 3,3V
TP110 - 1,2V
TP100 - 12,45V
TP105 - 14,25V

Napięcia maja stać sztywno od momentu włączenia zasilania.
Powrót do góry
   
yozka1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 10 Paź 2004
Posty: 184

Post#15 Post autora tematu 01 Lis 2011 13:10   

Re: Dlink dsl-2740B brak komunikacji.


Przepraszam za chwilowe zamrożenie tematu dzisaj sprawdzę napięcia.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Dlink dsl-2740B brak komunikacji.
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.057 seconds

elektroda.pl temat RSS