| Author |
RedForce Poziom 19

|
31 Mar 2011 20:34 Re: Elektrownia Fukushima - 2 reaktory najprawdopodobniej zniszczone. |
|
|
|
Przyznam że o ile dotąd podchodziłem sceptycznie do powagi sytuacji, o tyle zaczynają niepokoić ostatnie doniesienia - o ciałach ofiar tsunami, które ponoć "są napromieniowane" tak, że praca przy ich identyfikacji jest niebezpieczna. Z tego co widzę, nikt nie chce dementować tych wieści. Jeśli jednak ciała ludzkie są po tych kilku tygodniach na tyle mocno skażone, to co z ziemią w okolicy? Ciała, tym bardziej martwe, niespecjalnie wchłaniają skażenia, więc ziemia w pobliżu jest skażona tak samo jak owe ciała...
|
|
| Back to top |
|
 |
RitterX Poziom 19

|
31 Mar 2011 21:22 Re: Elektrownia Fukushima - 2 reaktory najprawdopodobniej zniszczone. |
|
|
|
No tak ale np. szczury czy bezpańskie zwierzęta będą roznosiły choroby. Do tego dochodzi skażenie wód gruntowych. Z ciałami można zrobić dwie rzeczy. Albo w beton albo, co zapewne zrobią Japończycy do krematorium z filtrem na kominie. Grzebanie zwłok w ziemi to irracjonalna głupota.
To samo z drewnem konstrukcyjnym, które wraz z wilgocią chłonie radionuklidy.
Zapewne będą musieli na sporym obszarze zgarnąć 10...20cm ziemi wierzchniej warstwy. Tak czy owak nie załatwią tego w 2 tygodnie a już na pewno nie bedą mieli lekko. Bo żyć trzeba i to rozsądnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Mar 2011 21:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
forestx Poziom 24

Joined: 23 Nov 2005 Posts: 4530 Location: Gdzieś na Podkarpaciu
|
01 Apr 2011 05:53 Re: Elektrownia Fukushima - 2 reaktory najprawdopodobniej zniszczone. |
|
|
|
| RedForce wrote: |
| o tyle zaczynają niepokoić ostatnie doniesienia - o ciałach ofiar tsunami, które ponoć "są napromieniowane" tak, że praca przy ich identyfikacji jest niebezpieczna. |
- a mój szwagier twierdzi, że trzeba założyć na się białe prześcieradło i czołgać się w stronę cmentarza.
Panowie - proszę o źródła takich "informacji" bo bez tego są to opowieści dziwnej treści (imho bajkopisarstwo).
Ponieważ nie chce mnie się pisać tego samego w kilku tematach, poproszę moderatora o zamknięcie i przekierowanie do http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1939791-210.html
|
|
| Back to top |
|
 |
RedForce Poziom 19

|
01 Apr 2011 14:25 Re: Elektrownia Fukushima - 2 reaktory najprawdopodobniej zniszczone. |
|
|
|
Choćby tutaj:
http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/national/news/20110331p2g00m0dm109000c.html
Poza tym chyba na większych polskich portalach internetowych była informacja - w telewizji też wzmianki. Sądziłem że osoby zainteresowane tematem będą śledzić takie doniesienia...
Przy okazji - nie wiem na ile jest to kwestia rzeczywistego skażenia (bo samo "napromieniowanie" raczej nie sprawi że ciała będą silnie radioaktywne - z wyjątkiem promieniowania neutronowego), na ile obaw ludzi - ale wydaje mi się że jeśli byłaby to tylko kwestia strachu to znalazłoby się w Japonii dość osób wykształconych, którzy by się tym zajęli...
PS. - ok, dalszą dyskusję można prowadzić w tamtym temacie.
|
|
| Back to top |
|
 |