FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Elektrownia Fukushima - 2 reaktory najprawdopodobniej zniszczone.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Elektrownia Fukushima - 2 reaktory najprawdopodobniej zniszczone.
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#61 31 Mar 2011 20:34   

Re: Elektrownia Fukushima - 2 reaktory najprawdopodobniej zniszczone.

Przyznam że o ile dotąd podchodziłem sceptycznie do powagi sytuacji, o tyle zaczynają niepokoić ostatnie doniesienia - o ciałach ofiar tsunami, które ponoć "są napromieniowane" tak, że praca przy ich identyfikacji jest niebezpieczna. Z tego co widzę, nikt nie chce dementować tych wieści. Jeśli jednak ciała ludzkie są po tych kilku tygodniach na tyle mocno skażone, to co z ziemią w okolicy? Ciała, tym bardziej martwe, niespecjalnie wchłaniają skażenia, więc ziemia w pobliżu jest skażona tak samo jak owe ciała...
Back to top

RitterX
Poziom 19
Poziom 19

Post#62 31 Mar 2011 21:22   

No tak ale np. szczury czy bezpańskie zwierzęta będą roznosiły choroby. Do tego dochodzi skażenie wód gruntowych. Z ciałami można zrobić dwie rzeczy. Albo w beton albo, co zapewne zrobią Japończycy do krematorium z filtrem na kominie. Grzebanie zwłok w ziemi to irracjonalna głupota.
To samo z drewnem konstrukcyjnym, które wraz z wilgocią chłonie radionuklidy.
Zapewne będą musieli na sporym obszarze zgarnąć 10...20cm ziemi wierzchniej warstwy. Tak czy owak nie załatwią tego w 2 tygodnie a już na pewno nie bedą mieli lekko. Bo żyć trzeba i to rozsądnie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Mar 2011 21:22   

Back to top

forestx
Poziom 24
Poziom 24

Post#63 01 Apr 2011 05:53   

RedForce wrote:
o tyle zaczynają niepokoić ostatnie doniesienia - o ciałach ofiar tsunami, które ponoć "są napromieniowane" tak, że praca przy ich identyfikacji jest niebezpieczna.
- a mój szwagier twierdzi, że trzeba założyć na się białe prześcieradło i czołgać się w stronę cmentarza.
Panowie - proszę o źródła takich "informacji" bo bez tego są to opowieści dziwnej treści (imho bajkopisarstwo).
Ponieważ nie chce mnie się pisać tego samego w kilku tematach, poproszę moderatora o zamknięcie i przekierowanie do http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1939791-210.html
Back to top

RedForce
Poziom 19
Poziom 19

Post#64 01 Apr 2011 14:25   

Choćby tutaj:

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/national/news/20110331p2g00m0dm109000c.html

Poza tym chyba na większych polskich portalach internetowych była informacja - w telewizji też wzmianki. Sądziłem że osoby zainteresowane tematem będą śledzić takie doniesienia...

Przy okazji - nie wiem na ile jest to kwestia rzeczywistego skażenia (bo samo "napromieniowanie" raczej nie sprawi że ciała będą silnie radioaktywne - z wyjątkiem promieniowania neutronowego), na ile obaw ludzi - ale wydaje mi się że jeśli byłaby to tylko kwestia strachu to znalazłoby się w Japonii dość osób wykształconych, którzy by się tym zajęli...

PS. - ok, dalszą dyskusję można prowadzić w tamtym temacie.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Elektrownia Fukushima - 2 reaktory najprawdopodobniej zniszczone.
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 3 of 3 Go to page Previous  1, 2, 3

Page generation time: 0.192 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed