Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Wyświetlacze z kas fiskalnych


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Optoelektronika -> Wyświetlacze z kas fiskalnych
Autor
Wiadomość
misiek1984
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 28 Sie 2003
Posty: 117
Miasto: Łódź

Post#1 Post autora tematu 28 Paź 2004 22:27   

Wyświetlacze z kas fiskalnych


Witam

Posiadam dwa wyświetlacze z kas fiskalnych tylko nie posiadam nazw i oznaczeń tych kas Chciałbym zrobić pływający lub statyczny napis na tych wyświetlaczach sterując je za pomocą komputera.

Wyswietlacze te mozna zobaczyc pod adresem mojej pod strony: http://mail.widzew.net/~emil/NET/index.html i tam tez jest wiekszy opois do nich

Bardzo mi zalezy bo sa one extra i bardzo jasno swieca


POZDRO
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Paź 2004 22:27   





Powrót do góry
   
VSS
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 12 Wrz 2002
Posty: 527
Miasto: Poznań

Post#2 29 Paź 2004 01:09   

Re: Wyświetlacze z kas fiskalnych


misiek1984 napisał:
Wyswietlacze te mozna zobaczyc pod adresem mojej pod strony: http://mail.widzew.net/~emil/NET/index.html
POZDRO


albo ja mam taka psychodele w oczach albo żadne z tych zdjęc nie ma ostrości. napisz co chciałes osiągnąc tymi zdjęciami:
http://mail.widzew.net/~emil/NET/imagepages/image9.html
http://mail.widzew.net/~emil/NET/imagepages/image2.html
http://mail.widzew.net/~emil/NET/imagepages/image13.html

to zdjęcia ma szanse wygrać w jakims konkursie:
http://mail.widzew.net/~emil/NET/imagepages/image5.html

porób te zdjęcia porządnie to się cos wymysli :)

VSS
Powrót do góry
   
merida
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 23 Paź 2004
Posty: 47

Post#3 29 Paź 2004 11:46   

Re: Wyświetlacze z kas fiskalnych


kojaży mi się coś że pare razy widzialem jakieś projekty w EP na tego typu wyświetlaczach. Sprubuj poszukać tam może coś z tego wyjdzie.
Powrót do góry
   
koval_s
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 250
Miasto: Praszka

Post#4 29 Paź 2004 22:14   

Wyświetlacze z kas fiskalnych


Trochę ambitne jeśli dopiero zaczynasz walkę z elektroniką, ale możliwe, jeśli masz lub jesteś dobrym koderem na kompie to jest możliwe, polecam jakieś proste rozwiązanie na rejestrach przesuwnych itp., ale maszyna = komp musi nieźle maglować po tym porcie LPT żeby się wyrobiła na tyle LED'ach
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Paź 2004 22:14   





Powrót do góry
   
PabloSSS
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 30 Lip 2003
Posty: 123

Post#5 31 Paź 2004 18:36   

Wyświetlacze z kas fiskalnych


Ten wyświetlacz na fotce IMAG0003.JPG wygląda mi na VFD 2x20 ... jeśli jeszce tylko jego kontroler jest zgodny z HD44780 (prawdopodobnie tak jest) to jesteś w domu :) Przelicz ile ten wyświetlacz ma polaczen z ta płytką na ktorej leży Atmelek
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Paź 2004 18:36   





Powrót do góry
   
bolek
Specjalista - oświetlenie sceniczne
Specjalista - oświetlenie sceniczne


Dołączył: 04 Cze 2002
Posty: 3940
Miasto: stolica

Post#6 01 Lis 2004 06:47   

Wyświetlacze z kas fiskalnych


Wyświetlacze VFD przeważnie komunikują sie po RSie, zwłaszcza te z kas. W tedy też siedzi jakiś 8 bitowiec na ich pokładzie. Nic tylko poszukac aplikacji
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Lis 2004 06:47   





Powrót do góry
   
KJ
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 24 Sie 2001
Posty: 2118
Miasto: Mikołów

Post#7 02 Lis 2004 17:49   

Wyświetlacze z kas fiskalnych


Na bank wyświetlacze z kasy wyposażone w RS232 obsłuży LCDsmartie bo sam mam taki i pracuje elegancko co z resztą można zobaczyć w awatarku :D też 2x20 wadą jest to że smartie zachowuje się na nim jak by miał architekturę 1x40 ale to można obejść. Pracował z kasą w hipermarkecie a tam o ile wiem stosowany jest system upos więc musi być jakiś standard sterowania domniemam że większość VFD z kas sterowanych RSem ma tę sama tablice znaków lub posiada możliwość jej zmiany zworkami tak jak w moim wyświetlaczu.
Powrót do góry
   
misiek1984
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 28 Sie 2003
Posty: 117
Miasto: Łódź

Post#8 Post autora tematu 05 Lis 2004 23:34   

Wyświetlacze z kas fiskalnych


te wyswietlacze maja wyprodzenia 3 przerwa 50 przerwa 3 i na dole identycznie

mnie chodzi aby nie trzeba bylo uzywac atmeli czy tym podobnych tylko aby w jakis prosty sposob jakies napisy na nich byly
Powrót do góry
   
bolek
Specjalista - oświetlenie sceniczne
Specjalista - oświetlenie sceniczne


Dołączył: 04 Cze 2002
Posty: 3940
Miasto: stolica

Post#9 05 Lis 2004 23:53   

Wyświetlacze z kas fiskalnych


prościej niż na procku się nie da
Powrót do góry
   
misiek1984
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 28 Sie 2003
Posty: 117
Miasto: Łódź

Post#10 Post autora tematu 07 Lis 2004 02:17   

Re: Wyświetlacze z kas fiskalnych


Do KJ

Posiadasz schemat jakis aby wysterowac ten wyswietlacz bo jest on wypasny a zaley mi aby na nim byl jakis napis nawet bez polskich fontow

POZDRO
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Optoelektronika -> Wyświetlacze z kas fiskalnych
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Monitoring transakcji fiskalnych z zastosowaniem kamer IP? (20)
Monitoring CCTV + podgląd danych z paragonów fiskalnych (8)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.06 seconds

elektroda.pl temat RSS