| Author |
exti Poziom 21

|
14 Mar 2011 17:19 Metody kwantowe mogą przyspieszyć odczyt danych z płyt |
|
|
|
Obecnie, do odczytu danych zapisanych na płytach CD, DVD oraz w kodach paskowych jest używane zwykłe światło. Jednak jak pokazuje najnowsze badanie, użycie do tego światła kwantowego ma zaskakujące zalety.
Jaka jest różnica pomiędzy zwykłym światłem, a światłem kwantowym? W przypadku tego pierwszego, stany pola elektromagnetycznego można rozłożyć na sumy probabilistyczne stanów spójnych. Jeśli ten rozkład jest niemożliwy, mamy do czynienia ze światłem kwantowym.
Klasyczne pamięci optyczne składają się z wielu komórek, które odbijają światło, bądź nie (logiczne 0 lub 1). Aby odczytać informacje zapisane w nich, detektor mierzy odbite od komórek światło i na tej podstawie określa ich stan. Zwykłe światło ma tę wadę, że po zmniejszeniu mocy można za jego pomocą odczytać jedynie ograniczoną ilość informacji. Światło kwantowe natomiast nie ma tego ograniczenia - informację można odczytać przy użyciu niewielkiej liczby fotonów (kilka fotonów/bit, podczas gdy obecnie jest to około 100 fotonów/bit), przez co prędkość odczytu może być istotnie zwiększona.
Źródło:
http://www.physorg.com/news/2011-03-quantum-methods-classical-memories-advantages.html
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Mar 2011 17:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Paolo1976 Poziom 19

|
15 Mar 2011 01:03 Re: Metody kwantowe mogą przyspieszyć odczyt danych z płyt |
|
|
|
CD -> DVD -> BlueRay -> szybko idzie postęp. Ciekawe ile będzie kosztował ewentualny, pierwszy wprowadzony na rynek tego typu napęd. No i jak będzie z korekcją błędów, oraz z ilością tychże.
|
|
| Back to top |
|
 |
Jamie Poziom 13

|
15 Mar 2011 02:06 Re: Metody kwantowe mogą przyspieszyć odczyt danych z płyt |
|
|
|
Może i mogą przyspieszyć, chociaż osobiście mogę zrezygnować z kwantowej szybkości na rzecz przedłużenia żywotności nośnikom... Czas "połowicznego rozpadu" współczesnych nośników informacji woła o pomstę z nieba - gdyby starożytne cywilizacje miały równie "trwałe" nośniki, to dziś nawet nie wiedzielibyśmy, że kiedyś istniała cywilizacja egipska, babilońska, czy sumeryjska...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Mar 2011 02:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Paolo1976 Poziom 19

|
15 Mar 2011 03:05 Re: Metody kwantowe mogą przyspieszyć odczyt danych z płyt |
|
|
|
| Jamie wrote: |
| Może i mogą przyspieszyć, chociaż osobiście mogę zrezygnować z kwantowej szybkości na rzecz przedłużenia żywotności nośnikom... Czas "połowicznego rozpadu" współczesnych nośników informacji woła o pomstę z nieba - gdyby starożytne cywilizacje miały równie "trwałe" nośniki, to dziś nawet nie wiedzielibyśmy, że kiedyś istniała cywilizacja egipska, babilońska, czy sumeryjska... |
Dokładnie tak. Niby wszystko takie nowoczesne, niby postęp idzie do przodu, a kamienne tablice i ryciny na skałach przetrwały do dziś. A ile wytrzyma taka płyta DVD, lub BlueRay, choćby nie wiem jak dobrej jakości była. To samo z kartami pamięci i pendrive'ami, które mają skończoną liczbę cykli zapis-odczyt. Wszystko nowoczesne, śliczne, błyszczące..... a delikatne jak bańka mydlana. Sam się boję o swoje projekty, które trzymam na dysku, dla pewności 2 kopie na drugim dysku i na dwóch pendrive'ach. Może to paranoja, ale własne projekty nad którymi człowiek ślęczał niejedną noc, droższe pieniędzy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Mar 2011 03:05 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
koczis_ws Poziom 15

|
15 Mar 2011 12:15 Re: Metody kwantowe mogą przyspieszyć odczyt danych z płyt |
|
|
|
Paolo1976 - dla pewności jeszcze wyryj sobie te projekty na bloku kamiennym :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Paolo1976 Poziom 19

|
15 Mar 2011 12:22 Re: Metody kwantowe mogą przyspieszyć odczyt danych z płyt |
|
|
|
| koczis_ws wrote: |
| Paolo1976 - dla pewności jeszcze wyryj sobie te projekty na bloku kamiennym :D |
Gdyby tylko się dało :-) Ale z 25GB schematów i projektów PCB to bym miał pewnie zajęcie do końca życia :-) A tak na poważnie, to chyba tylko streamer i archiwizacja na taśmie jest najpewniejsza.
|
|
| Back to top |
|
 |
marmix26 Poziom 3

|
15 Mar 2011 15:56 Re: Metody kwantowe mogą przyspieszyć odczyt danych z płyt |
|
|
|
Nawet jeśli przetrwa taka płyta 1000 lat, to kto będzie w stanie ją odczytać, jak ci co wymyślili (jak zrobić laser, kondensator, układ scalony i różne algorytmy do pracy i odczytu) już dawno odeszli z tego świata, a nowe pokolenie nie wie, jak obsługiwać liczydło. :)
|
|
| Back to top |
|
 |
halinka1125 Poziom 17

|
15 Mar 2011 22:36 Re: Metody kwantowe mogą przyspieszyć odczyt danych z płyt |
|
|
|
Czysto teoretyczne zastosowanie takiego "światła", pomijając już fakt niemożności odczytu pamięci ze względu na temperaturę, odkształcenia mechaniczne i elektryczne. Oraz samo światło, które degradowało by błyskawicznie nośnik. Przy tak małej ilości energii, jest to praktycznie niemożliwe. Aczkolwiek przy dzisiejszej miniaturyzacji mechanika kwantowa ma coraz więcej do powiedzenia.
O ile dobrze zrozumiałem to autor teoretyzuje na temat wykorzystania paradoksu EPR, gdzie wysyłając 2 cząstki kwantowe, i odczytując spin, masę, czy prędkość 1 od razu znamy wartości opisującę 2 cząstkę (tę która teoretycznie się odbiła), więc mamy zysk w postaci czasu do odbicia no i oczywiście oszczędność miejsca bo "dziura" w nośniku ma wielkość cząstki kwantowej.
Poza konkursem - śmiesznie się tłumaczy na polski "zwykłe światło" - zwykłe światło lasera jest skwantowane (różnice poziomów energetycznych orbitali elektronów). Więc światło kwantowe to jest tu dosyć niejednoznaczne;)
Może w roku 4567 jednak będziemy używać takich pamięci:D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Mar 2011 22:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Jamie Poziom 13

|
16 Mar 2011 04:24 Re: Metody kwantowe mogą przyspieszyć odczyt danych z płyt |
|
|
|
| marmix26 wrote: |
| Nawet jeśli przetrwa taka płyta 1000 lat, to kto będzie w stanie ją odczytać, jak ci co wymyślili (jak zrobić laser, kondensator, układ scalony i różne algorytmy do pracy i odczytu) już dawno odeszli z tego świata, a nowe pokolenie nie wie, jak obsługiwać liczydło. :) |
Ha, wcale mi nie chodziło o to, by odczytywać te nośniki za 1000lat, to problem archeologów przyszłości ;). Wolałbym, by dały się odczytać za pięć lat... Jeszcze niedawno Verbatim dawał dożywotnią gwarancję (chociaż nie wiem, czy chodzi o dożywocie nośnika, czy moje...), a jak się to ma do rzeczywistości - to często łatwo sprawdzić próbując odczytać jakiś starszy nośnik.
|
|
| Back to top |
|
 |