FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Metody kwantowe mogą przyspieszyć odczyt danych z płyt

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Metody kwantowe mogą przyspieszyć odczyt danych z płyt
Author
Poziom 21
Poziom 21

Post#1 Post from the author of the topic 14 Mar 2011 17:19   

Metody kwantowe mogą przyspieszyć odczyt danych z płyt

Metody kwantowe mogą przyspieszyć odczyt danych z płytObecnie, do odczytu danych zapisanych na płytach CD, DVD oraz w kodach paskowych jest używane zwykłe światło. Jednak jak pokazuje najnowsze badanie, użycie do tego światła kwantowego ma zaskakujące zalety.

Jaka jest różnica pomiędzy zwykłym światłem, a światłem kwantowym? W przypadku tego pierwszego, stany pola elektromagnetycznego można rozłożyć na sumy probabilistyczne stanów spójnych. Jeśli ten rozkład jest niemożliwy, mamy do czynienia ze światłem kwantowym.

Klasyczne pamięci optyczne składają się z wielu komórek, które odbijają światło, bądź nie (logiczne 0 lub 1). Aby odczytać informacje zapisane w nich, detektor mierzy odbite od komórek światło i na tej podstawie określa ich stan. Zwykłe światło ma tę wadę, że po zmniejszeniu mocy można za jego pomocą odczytać jedynie ograniczoną ilość informacji. Światło kwantowe natomiast nie ma tego ograniczenia - informację można odczytać przy użyciu niewielkiej liczby fotonów (kilka fotonów/bit, podczas gdy obecnie jest to około 100 fotonów/bit), przez co prędkość odczytu może być istotnie zwiększona.

Źródło:
http://www.physorg.com/news/2011-03-quantum-methods-classical-memories-advantages.html
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 14 Mar 2011 17:19   

Back to top

Paolo1976
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 15 Mar 2011 01:03   

Re: Metody kwantowe mogą przyspieszyć odczyt danych z płyt

CD -> DVD -> BlueRay -> szybko idzie postęp. Ciekawe ile będzie kosztował ewentualny, pierwszy wprowadzony na rynek tego typu napęd. No i jak będzie z korekcją błędów, oraz z ilością tychże.
Back to top

Jamie
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 15 Mar 2011 02:06   

Może i mogą przyspieszyć, chociaż osobiście mogę zrezygnować z kwantowej szybkości na rzecz przedłużenia żywotności nośnikom... Czas "połowicznego rozpadu" współczesnych nośników informacji woła o pomstę z nieba - gdyby starożytne cywilizacje miały równie "trwałe" nośniki, to dziś nawet nie wiedzielibyśmy, że kiedyś istniała cywilizacja egipska, babilońska, czy sumeryjska...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Mar 2011 02:06   

Back to top

Paolo1976
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 15 Mar 2011 03:05   

Jamie wrote:
Może i mogą przyspieszyć, chociaż osobiście mogę zrezygnować z kwantowej szybkości na rzecz przedłużenia żywotności nośnikom... Czas "połowicznego rozpadu" współczesnych nośników informacji woła o pomstę z nieba - gdyby starożytne cywilizacje miały równie "trwałe" nośniki, to dziś nawet nie wiedzielibyśmy, że kiedyś istniała cywilizacja egipska, babilońska, czy sumeryjska...

Dokładnie tak. Niby wszystko takie nowoczesne, niby postęp idzie do przodu, a kamienne tablice i ryciny na skałach przetrwały do dziś. A ile wytrzyma taka płyta DVD, lub BlueRay, choćby nie wiem jak dobrej jakości była. To samo z kartami pamięci i pendrive'ami, które mają skończoną liczbę cykli zapis-odczyt. Wszystko nowoczesne, śliczne, błyszczące..... a delikatne jak bańka mydlana. Sam się boję o swoje projekty, które trzymam na dysku, dla pewności 2 kopie na drugim dysku i na dwóch pendrive'ach. Może to paranoja, ale własne projekty nad którymi człowiek ślęczał niejedną noc, droższe pieniędzy.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Mar 2011 03:05   

Back to top

koczis_ws
Poziom 15
Poziom 15

Post#5 15 Mar 2011 12:15   

Paolo1976 - dla pewności jeszcze wyryj sobie te projekty na bloku kamiennym :D
Back to top

Paolo1976
Poziom 19
Poziom 19

Post#6 15 Mar 2011 12:22   

koczis_ws wrote:
Paolo1976 - dla pewności jeszcze wyryj sobie te projekty na bloku kamiennym :D

Gdyby tylko się dało :-) Ale z 25GB schematów i projektów PCB to bym miał pewnie zajęcie do końca życia :-) A tak na poważnie, to chyba tylko streamer i archiwizacja na taśmie jest najpewniejsza.
Back to top

marmix26
Poziom 3
Poziom 3

Post#7 15 Mar 2011 15:56   

Nawet jeśli przetrwa taka płyta 1000 lat, to kto będzie w stanie ją odczytać, jak ci co wymyślili (jak zrobić laser, kondensator, układ scalony i różne algorytmy do pracy i odczytu) już dawno odeszli z tego świata, a nowe pokolenie nie wie, jak obsługiwać liczydło. :)
Back to top

halinka1125
Poziom 17
Poziom 17

Post#8 15 Mar 2011 22:36   

Czysto teoretyczne zastosowanie takiego "światła", pomijając już fakt niemożności odczytu pamięci ze względu na temperaturę, odkształcenia mechaniczne i elektryczne. Oraz samo światło, które degradowało by błyskawicznie nośnik. Przy tak małej ilości energii, jest to praktycznie niemożliwe. Aczkolwiek przy dzisiejszej miniaturyzacji mechanika kwantowa ma coraz więcej do powiedzenia.
O ile dobrze zrozumiałem to autor teoretyzuje na temat wykorzystania paradoksu EPR, gdzie wysyłając 2 cząstki kwantowe, i odczytując spin, masę, czy prędkość 1 od razu znamy wartości opisującę 2 cząstkę (tę która teoretycznie się odbiła), więc mamy zysk w postaci czasu do odbicia no i oczywiście oszczędność miejsca bo "dziura" w nośniku ma wielkość cząstki kwantowej.

Poza konkursem - śmiesznie się tłumaczy na polski "zwykłe światło" - zwykłe światło lasera jest skwantowane (różnice poziomów energetycznych orbitali elektronów). Więc światło kwantowe to jest tu dosyć niejednoznaczne;)

Może w roku 4567 jednak będziemy używać takich pamięci:D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Mar 2011 22:36   

Back to top

Jamie
Poziom 13
Poziom 13

Post#9 16 Mar 2011 04:24   

marmix26 wrote:
Nawet jeśli przetrwa taka płyta 1000 lat, to kto będzie w stanie ją odczytać, jak ci co wymyślili (jak zrobić laser, kondensator, układ scalony i różne algorytmy do pracy i odczytu) już dawno odeszli z tego świata, a nowe pokolenie nie wie, jak obsługiwać liczydło. :)

Ha, wcale mi nie chodziło o to, by odczytywać te nośniki za 1000lat, to problem archeologów przyszłości ;). Wolałbym, by dały się odczytać za pięć lat... Jeszcze niedawno Verbatim dawał dożywotnią gwarancję (chociaż nie wiem, czy chodzi o dożywocie nośnika, czy moje...), a jak się to ma do rzeczywistości - to często łatwo sprawdzić próbując odczytać jakiś starszy nośnik.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Metody kwantowe mogą przyspieszyć odczyt danych z płyt
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Baterie kwantowe zrewolucjonizują rynek? (6)

Page generation time: 0.134 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed