FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Jak poprowadzić rurę gazową do kuchenki w blokach?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Heating Systems utility -> Jak poprowadzić rurę gazową do kuchenki w blokach?
Author
Poziom 14
Poziom 14

Post#1 Post from the author of the topic 14 Mar 2011 19:17   

Jak poprowadzić rurę gazową do kuchenki w blokach?

Witam prowadzę remont w mieszkaniu w blokach robię tzw. generalkę wymieniłem już drzwi, okna, grzejniki. Wymieniłem też rurę gazową od licznika do kuchenki bo stara nie dość, że miała zamalowane (nie do ruszenia) stare zawory takie na kwadrat to jeszcze była w wielu miejscach bardzo estetycznie przez szanowną spółdzielnie kitowana bo się rozszczelniła i uchodził gaz. Daję teraz jednolity (na łączach i kolankach spawany - twardym lutem) odcinek rury gazowej stalowej z tym, że zastanawia mnie jej układ w kuchni. Ten stary układ przebiegał górą przy suficie ponad kratką wentylacyjną na kominie po czym schodził w dół wprost na środek kuchenki gazowej. Taki układ powodował, ze kuchenka gazowa musiała być niemal przypisana do tego miejsca w którym Gierek ją postawił. Bo była przykręcona na sztywnym odcinku rury gazowej. Rys kuchnia2 stary układ. Teraz chciałbym rurę gazową odcinek z przedpokoju do łazienki poprowadzić tak samo jak był z tym, że w łazience zjechał bym nią niżej a nie tak jak było przy samym suficie jak była i wjechał bym nią no tak w połowie komina w komin następnie wyprowadził w zlewie tak, żeby nie było jej widać i aby np można było na ścianie nad kuchenką gdzie do tej pory było rursko - zamontować sobie okap. Pytanie tylko do fachowców gazowników lub od instalacji czy taki sposób poprowadzenia rury jest zgodny z przepisami ? Do spółdzielni nawet nie idę bo wiem, że jak usłyszą o przeróbce inst. gazowej to zgody i tak nie otrzymam. Ja jednak uważam, że żadna to różnica czy rura biegnie u góry wzdłuż sufitu następnie schodzi dołem do kuchenki lub też estetyczniej idzie sobie pod zlewem i tam już na elastycznych przewodach jest podłączona do kuchenki gazowej. Co o tym sądzicie ? Czy estetyka kłoci się tu w jakiś sposób z wymogami prawa ? Oczywiście żadnego odcinka nie zabuduję ani nie zakryję tak aby była możliwa okresowa kontrola szczelności. Z tym, że no w nowym układzie Pan kontrolujący będzie musiał wejść pod zlew, aby sprawdzić szczelność przy zaworze jednak będzie on dostępny w celu zakręcenia i zawór odcinający będzie przy każdym odbiorniku. Czyli po wyjściu z licznika, przed wejściem na junkers i przy wejściu do kuchenki gazowej. Słyszałem tylko, że jest przepis, który określa jaka winna być odległość rury od podłogi. Bardzo proszę o komentarze...Dziękuję. Pozdrawiam.

Sorry, but you do not have access to see this attachement.

Back to top

mirrzo
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 15 Mar 2011 00:12   

Re: Jak poprowadzić rurę gazową do kuchenki w blokach?

drapak12 wrote:
Daję teraz jednolity (na łączach i kolankach spawany - twardym lutem) odcinek rury gazowej stalowej ...

Czy wiesz o czym piszesz? Rura stalowa, spawana lutem twardym? Taki sposób wykonania tylko albo spawana, albo lutowana. Dwa różne sposoby łączenia stali. Określ dokładniej.
Co do instalacji, to nie masz prawa jej ruszać, bez projektu budowlanego. Tu nie ma dowolności. Zarówno projektant, jak i instalator są dożywotnio odpowiedzialni za instalację., Jeżeli ją zmieniasz, występujesz jako projektant i jako instalator. Na każde, musisz mieć uprawnienia. Zrób projekt i go wykonaj. Nie zapomnij też go zgłosić do odpowiednich instytucji. Albo odpuść i nie dawaj ciała.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Mar 2011 00:12   

Back to top

markmd
Poziom 16
Poziom 16

Post#3 15 Mar 2011 08:21   

Bez zgody ADM i odpowiednich uprawnień nie możesz wykonywać takich przeróbek.
Przekonsultuj to z uprawnionym instalatorem na miejscu. Niepokoi mnie:
"wjechał bym nią no tak w połowie komina w komin "- tak nie wolno.
Back to top

drapak12
Poziom 14
Poziom 14

Post#4 Post from the author of the topic 15 Mar 2011 09:18   

Tak pomyliłem się to oczywiście rura stalowa normalnie spawana spawem nie żadnym lutem. Nie o to chodzi w tym momencie tylko kwestia techniczna czy mogę zrobić po nowemu poprowadzić rurę za kominem (bo to jednak nie było w kominie tylko zaraz obok (tam jest taka komunistyczna suprema) tak jak było oryginalnie ale potem zjechać w dól do kuchni pod zlewem i dołem nad podłogą do kuchenki. Technicznych przeszkód niema tylko muszę mieć projekt zatwierdzony przez spółdzielnie mieszkaniową tak ?
Back to top

mirrzo
Poziom 24
Poziom 24

Post#5 15 Mar 2011 09:54   

drapak12 wrote:
... i dołem nad podłogą do kuchenki. Technicznych przeszkód niema tylko muszę mieć projekt zatwierdzony przez spółdzielnie mieszkaniową tak ?

Minimum 0,7 m nad podłogą.
Projekt musi wykonać uprawniony projektant i należy zatwierdzić go w Urzędzie Miasta, Gminy itp. Nadzorze Budowlanym i Zakładzie Gazowniczym.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Mar 2011 09:54   

Back to top

drapak12
Poziom 14
Poziom 14

Post#6 Post from the author of the topic 15 Mar 2011 10:00   

Rozumiem bez formalności się nie obędzie. Dziękuję.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 15 Mar 2011 10:00   

Back to top

waldekel
Poziom 21
Poziom 21

Post#7 15 Mar 2011 18:27   

mirrzo wrote:
Zakładzie Gazowniczym.

Co ma do tego Zakład Gazowniczy?
Back to top

markmd
Poziom 16
Poziom 16

Post#8 15 Mar 2011 20:48   

Gazownia może mieć zawsze zastrzeżenia, jeśli jej pracownik zauważy sytuacje zagrażające bezpieczeństwu eksploatacji.
Back to top

mirrzo
Poziom 24
Poziom 24

Post#9 20 Mar 2011 01:51   

waldekel wrote:

ZG jest dostawcą gazu, więc ma dużo do tego. Do nieprawidłowych instalacji nie poda gazu.
Back to top

waldekel
Poziom 21
Poziom 21

Post#10 20 Mar 2011 23:34   

mirrzo wrote:
waldekel wrote:

ZG jest dostawcą gazu, więc ma dużo do tego. Do nieprawidłowych instalacji nie poda gazu.

Tak zgadza się, jednak nie dokonuje odbioru instalacji gazowej i nie podlega ona zgłoszeniu do ZG.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Mar 2011 23:34   

Back to top

mirrzo
Poziom 24
Poziom 24

Post#11 20 Mar 2011 23:40   

Ale musisz w ZG do podpisania umowy dostarczyć projekt, wraz z próbą szczelności i inne papierki.
Bez tego, ani rusz.
Back to top

waldekel
Poziom 21
Poziom 21

Post#12 21 Mar 2011 00:31   

Tak dokładnie, jest to podstawa do dostarczenia gazu do lokalu. ZG sprawdza jeszcze poprawność wykonania instalacji.
Back to top

wnoto
Poziom 18
Poziom 18

Post#13 22 Mar 2011 12:15   

drapak12 wrote:
Witam prowadzę remont w mieszkaniu w blokach robię tzw. generalkę wymieniłem już drzwi, okna, grzejniki. Wymieniłem też rurę gazową od licznika do kuchenki

Czy robisz tą całą zmiane tylko po to aby dalej używać gazu tylko w kuchence ? Czy to Ci się opłaca ? Masz swój własny licznik gazu czy na blok/klatkę macie wspólny ?
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Heating Systems utility -> Jak poprowadzić rurę gazową do kuchenki w blokach?
Page 1 of 1
Similar topics
Klimatyzator przenośny - czy można rurę wylotową podłączyć do wentylacji? (8)
Czy można stosować rurę PP przy piecu ?? (15)
Czym ocieplić rurę idącą od kotła parowego? (4)
Zakamuflowany wentylator w blokach. (6)

Page generation time: 0.151 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed