| Author |
robokop Poziom 26

|
16 Mar 2011 20:09 Agregat ABS Teves - miesza obiegi |
|
|
|
Jak w tytule, modulator tegoż rodzaju:
Gdzieś coś w środku się zepsuło - brak właściwego ciśnienia na wylotach, na skutek czego hamulców praktycznie brak - lekko tylko tył hamuje. Wykluczony puchnący przewód elastyczny czy nieszczelność w pompie/cylinderku - wybitnie ciśnienie znika we wnętrzu modulatora, pedał miękkawy, po kilku naciśnięciach twardnieje, co jednak nie przekłada się na siłę hamowania - jak teraz dociec czy któryś elektrozawór "wisi" ? Od razu mówię że elektrycznie urządzenie jest nie sprawne - uszkodzenie sterownika, co jednak do tej pory w niczym nie przeszkadzało.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Mar 2011 20:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
AntyOwik Poziom 15

|
16 Mar 2011 22:30 Re: Agregat ABS Teves - miesza obiegi |
|
|
|
A to rozbieralne jest? Tak pytam, bo się nie znam. Wychodzi na któryś akumulator niskiego ciśnienia ale to tylko gdybanie.
|
|
| Back to top |
|
 |
robokop Poziom 26

|
16 Mar 2011 22:36 Re: Agregat ABS Teves - miesza obiegi |
|
|
|
Poszczególne bloki dają się rozdzielić, czy zespół zaworów się "rozpoławia" - nie wiem jeszcze. Generalnie to raczej z ciekawości pytam - jeśli uda mi się ten agregat zdobyć za sensowne pieniądze, to wymienię, inaczej pójdzie zwykła pompa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Mar 2011 22:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
AntyOwik Poziom 15

|
16 Mar 2011 22:49 Re: Agregat ABS Teves - miesza obiegi |
|
|
|
Też bym tak zrobił, skoro elektrycznie i tak nie działa. W sumie masz obecnie "przelotkę" w układzie, która nic nie daje a stwarza problemy. Dobra, już się nie mądrzę, nie rozbierałem tego nigdy, żeby było jasne. A korekcja tyłu to też przez ten pseudo ABS czy jest coś dodatkowego? Nie powiem, zaciekawiłeś mnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
robokop Poziom 26

|
16 Mar 2011 22:59 Re: Agregat ABS Teves - miesza obiegi |
|
|
|
| AntyOwik wrote: |
| A korekcja tyłu to też przez ten pseudo ABS czy jest coś dodatkowego? |
A jak sobie to wyobrażasz technicznie? Jest osobny mechaniczny dwuobwodowy korektor"zadu"
|
|
| Back to top |
|
 |
misiozol Poziom 21

Joined: 03 Jun 2006 Posts: 1228 Location: slupsk/irlandia(wicklow)
|
16 Mar 2011 23:38 Re: Agregat ABS Teves - miesza obiegi |
|
|
|
Z tego co kojarze to tam bylo wspomaganie hamulcow podcisnieniem i elektrycznie ale pewnosci nie mam bo bylo to kupe czasu temu, rozbieralem kiedys to paskudztwo bo na postoju podal po przekreceniu kluczuka wchodzil glebiej sam z siebie okolo 1cm bo sie wlaczalo i hamulce trzymaly lekko, pamietam ze cos tam z tym zrobilem na pewno rozebralem na czynniki pierwsze i bylo po tym dobrze ale co to za chiny ludowe nie pamietam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Mar 2011 23:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
AntyOwik Poziom 15

|
16 Mar 2011 23:53 Re: Agregat ABS Teves - miesza obiegi |
|
|
|
| robokop wrote: |
| AntyOwik wrote: |
| A korekcja tyłu to też przez ten pseudo ABS czy jest coś dodatkowego? |
A jak sobie to wyobrażasz technicznie? Jest osobny mechaniczny dwuobwodowy korektor"zadu" |
Pisałem wyraźnie, nie znam tego układu. Znam inne dziwne koreańskie wynalazki, dlatego pytam. Sam byś się zdziwił, dlaczego to nazwano ABS.
|
|
| Back to top |
|
 |
robokop Poziom 26

|
12 Oct 2011 08:58 Re: Agregat ABS Teves - miesza obiegi |
|
|
|
Używany agregat załatwił sprawę. Zamykam.
|
|
| Back to top |
|
 |