| Author |
Deloox Poziom 15

|
29 Oct 2004 14:37 Dlaczego kondensator elektrolityczny wylał? |
|
|
|
Jakies 2 miechy temu wymienilem w amplitunerze diory kondensatrory w zasilaczy z 2X4700uF 30v na 2x10000uF 50V. wczoraj zoabczylem ze mam plyte glowna zalana olejem z jednego znich.
czy dlaczego mogly wylac?
|
|
| Back to top |
|
 |
Tomex Poziom 15

|
29 Oct 2004 14:57 Dlaczego wylał??? |
|
|
|
Moze dales jakis badziewiasty kondensator.
Najprawdopodobniej sie przegrzał.
Sprawdź jaka była temperatura pracy na oryginalnych kondensatorach, i jaka na tym nowym.
Możliwe jest także ze ten nowy ma duża rezystancje wew i przepływający przez niego prąd powoduje znaczne straty mocy
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Oct 2004 14:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Deloox Poziom 15

|
29 Oct 2004 15:36 Re: Dlaczego kondensator elektrolityczny wylał??? |
|
|
|
tzn wiem jedno ze o wymianie dzwiek sie poprawil amplituner dostal moze nie ogromna ale slyszalna dawke basu. n iewiem moze to ta roznica napiec 30 a 50?
|
|
| Back to top |
|
 |
barthezz Poziom 23

|
29 Oct 2004 16:44 Re: Dlaczego kondensator elektrolityczny wylał??? |
|
|
|
Wygląda mi na to, że te kondensatory długo leżały i powstały u nich zjawisko odleżyn i dlatego wylały, bo innej możliwości nie widzę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Deloox Poziom 15

|
29 Oct 2004 16:47 Re: Dlaczego kondensator elektrolityczny wylał??? |
|
|
|
no byc moze!!!ale nie moge powiedziec czy napewno!!a moze wstawic jeszcze inne wieksze?zmienilo by to cos?a gdzie moge kupic w sumie w miare tanie kondenstarory bo wiem ze te pojemnosci do najtanszych nie naleza a juz za jedne placilem!
ps. jak ktos chce kupic 6210 ztuningowana to piszcie na prywatna!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
barthezz Poziom 23

|
29 Oct 2004 17:06 Re: Dlaczego kondensator elektrolityczny wylał??? |
|
|
|
Ja bym tam wstawił większy mostek prostowniczy bo jak będziesz przesadzać z tą pojemnością "bateryjną" to padną diody i zabiją po drodze wszystko. Oprócz tego osobiście tam bym wstawił więcej mniejszych kondów - wiadomo mniejszy kondensator szybciej się naładuje np. 4x4700.
Pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
Deloox Poziom 15

|
29 Oct 2004 17:52 Re: Dlaczego kondensator elektrolityczny wylał??? |
|
|
|
a ile mnie wyniesie 4 X4700 i gdzie najlepiej zamowic i odrazu jakie diody do tego mostka?
ps.6210 nadal aktualna. zainteresowani na prywata
|
|
| Back to top |
|
 |
etedio Poziom 18

|
29 Oct 2004 18:39 Re: Dlaczego kondensator elektrolityczny wylał??? |
|
|
|
Mnie by interesowało jakiej firmy to były kondensatory i na jaką temperaturę... tak z ciekawości :wink:
Poza tym zwykle zaleca się stosowanie 2x 4700uF zamiast 1x 10000uF bo wtedy będzie mniejsze ESR i będą mogły się wydajniej ładować i rozładowywać.
Poza tym może lepiej jeszcze wymienić kondensatorki filtrujące przy końcówce mocy - to znacznie odciąży te główne.
:)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Oct 2004 18:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Deloox Poziom 15

|
29 Oct 2004 19:29 Re: Dlaczego kondensator elektrolityczny wylał??? |
|
|
|
to byly kondensatory koloru zoltego i jakies na e kurde zapomnialem jakiej firmy dokladnie!!!ale byly duze!!!jelsi to komus pomoze!!!mam to na stancji i nie pamietam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Oct 2004 19:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Rapid130 Poziom 12

|
30 Oct 2004 01:05 Re: Dlaczego kondensator elektrolityczny wylał? |
|
|
|
Ja przymierzam się do wymiany kondensatorów w moim wzmacniaczu. Jak bedziesz miał możliwość to sprawdz jaka to była firma. Planuje kupić kondensatory marki samsung, koszt 4700 50 V około 5 zł za sztukę Może ktos mogłby polecić jakiegos producenta??
|
|
| Back to top |
|
 |
Deloox Poziom 15

|
30 Oct 2004 01:15 Re: Dlaczego kondensator elektrolityczny wylał? |
|
|
|
jak za tyle to powiedz gdzie? w jakim sklepie?
|
|
| Back to top |
|
 |
WoŹnY Poziom 21

|
30 Oct 2004 01:23 Re: Dlaczego kondensator elektrolityczny wylał? |
|
|
|
Za tyle to w pierwszym lepszym elektroniku, bez łaski powinieneś dostać :!:
|
|
| Back to top |
|
 |
Deloox Poziom 15

|
30 Oct 2004 01:39 Re: Dlaczego kondensator elektrolityczny wylał? |
|
|
|
no w sumie moze tak ale jestem ciekaw czy sie nie okaze ze bedzie tak jak z zamtymi swietej pamieci!!!moze byc lipa!!!a moze zna ktos jakies pewniaka ze bedzie w stanie troche podzialac? tzn jaka firma i gdzie mozna dostac ?np internetowy jakis sklep!!oczywiscie w miare tanio
ps.6210 na sprzedanie po tuningu!!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Tremolo Poziom 26

|
30 Oct 2004 04:15 Dlaczego kondensator elektrolityczny wylał? |
|
|
|
Ktos mowił kiedyś o doborze kondensatora, aby miały wartość napięcia jak najbardziej zbliżoną od dołu do napiecia zasilania, ale ten nadmiar u Ciebie jest dobrany własciwie. Trafiłeś na egzemplarz wadliwy, albo podmieniony - podróba - o ile hybrydy i układy operacyjne podrabiają, to czemu by nie elki.
Bądź że poważny po kolorze rozpoznawac marke producenta?, wiesz ile w chinach jest firm produkujących podzespoły!! Może jeszcze powiesz jak śmierdział w środku?
|
|
| Back to top |
|
 |
dymek Poziom 21

|
30 Oct 2004 04:20 Re: Dlaczego kondensator elektrolityczny wylał? |
|
|
|
po pierwsze to nie zaden dzial sprzedam kupie wiec nie dawaj tu ogloszenia bo dostaniesz zlota kartke od sedziego moderatora i tyle.
a po wazniejsze to cos co napisales mnie zaintrygowalo
| Quote: |
| tzn wiem jedno ze o wymianie dzwiek się poprawil amplituner dostal moze nie ogromna ale slyszalna dawke basu. n iewiem moze to ta roznica napiec 30 a 50? |
a dokładniej to
| Quote: |
| n iewiem moze to ta roznica napiec 30 a 50? |
napiecie sie wcale nie zmienilo zmienila sie zdolnosc kondensatorow do magazynowania ladunku czyli tak akby mozna bylo z nich sciagnac wiecej energii i to tyle i ma znaczenie dla basu (sztywnosc zasilacza itd mniejszy spadek napiecia przy duzym poborze pradu)
owe 50V to znamionowe napiecie pracy czyli przy jakim napieciu tenze kondensator pracuje
|
|
| Back to top |
|
 |
Deloox Poziom 15

|
30 Oct 2004 10:29 Re: Dlaczego kondensator elektrolityczny wylał? |
|
|
|
TRemolo: jesli bys to uwaznie przeczytal to bys skumal ze nie pamietam jakiej firmy jest ten kondzior wiec napisalem o nim co wiem a to czy smierdzi to dla ciebie moge sprawdzic i ci napisze!!!
Dymek: jesli chodzi o poprawe basu to napisalem ze zmienilo sie to po wymianie kondensatorow. natomiast roznica 30 czy 50 to bylo nawiazanie do tematu!!30 i 50 tpo rozniece napiec kondensatorow!!
|
|
| Back to top |
|
 |
dymek Poziom 21

|
30 Oct 2004 11:03 Re: Dlaczego kondensator elektrolityczny wylał? |
|
|
|
aj no jak sie mowi tak sie mowi dla mnie to nie jest napiecie kondensatora tylko jego napiecie graniczne czyli maxymalne przy jakim jeszcze pracuje bez przebicia.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Oct 2004 11:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
etedio Poziom 18

|
30 Oct 2004 11:49 Re: Dlaczego kondensator elektrolityczny wylał? |
|
|
|
Widzę, że wylane kondensatory denerwują :P
Chodzi tylko o odpowiedź czemu kondensator się wylał - wszystko wskazuje na to, że po prostu był kiepskiej jakości. I już :D
Dałeś kondensatory na 50V zamiast na 30V - dymek kulturalnie zrócił uwagę, że napiecie na kondensatorach pozostało bez zmian, czyli znacznie poniżej 30V - powodem więc nie mogło być zbyt wysokie napięcie.
Co więcej kondensatory na wyższe napięcie mają zwykle niższe ESR co było dodatkowym plusem - jak widać jednak zbyt małym.
Oczywiscie będziesz mieć uraz do kondensatorów - to normalne :wink:
Jednak jeśli to był po prostu cienki elektrolit (co chcemy ci udowodnić :wink: ), to wystarczy, że wstawisz jakiś firmowy i powinno grać.
Radzę jednak wtedy wrzucić wzmacniacz "na obserwację" i zobaczyć potem, czy coś (diody w mostku, kondensatory) nie rozgrzewa się nadmiernie, jak jest z napięciami przy pełnej mocy itd.
Żeby się nie kłócić, radziłbym odczekać z komentarzami do chwili, gdy poznamy nazwę tego nieszczęsnego kondensatora :wink:
pozdr :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Deloox Poziom 15

|
30 Oct 2004 12:10 Re: Dlaczego kondensator elektrolityczny wylał? |
|
|
|
ok, ale to dopiero za tydzien!!nie mam zamiaru sie z nikim uzerac, zadalem pytanie czy moze byc ze kondzor wylal bo mial wysokie napiecie przy ktorym pracuje, a ja mu dalem mniejesze!(o czym napisales, thanx)
|
|
| Back to top |
|
 |
MMarek17 Poziom 15

|
30 Oct 2004 12:29 Re: Dlaczego kondensator elektrolityczny wylał? |
|
|
|
Kondziorek pewnikiem się wylał (elektrolit a nie olej) bo był felerny i puścił mu zaworek :) .
Możliwe także że się przegrzał. Jeśli pracuje w pobliżu elementów mocy np. prostownik który się grzeje mogło mu dopiec. Dlatego do zasilaczy lepiej dawać na 105 albo 115stC a nie typowe 80-tki.
Możliwe także że został włączony na odwrót - chociaż w takim przypadku kondensatorki reagują bardziej stanowczo tj. eksplodując...
Potwierdzam także że lepiej dać np. 2*4m7 niż 1*10mF, pod warunkiem że mówimy o tej samej klasie kondensatorów, o porównywalnym ESR.
Co do napięcia znamionowego Un kondensatora to lepiej dać na napięcie większe niż na zbliżone do warunków pracy. Margines bezpieczeństwa Un=1,5*U jest rozsądny z punktu widzenia ekonomii (wraz ze zwrostem Un rosną gabaryty kondensatora i jego cena).
|
|
| Back to top |
|
 |