Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Jak prawidłowo podłączyć Ricoh aficio 2027


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printer, copier Beginners -> Jak prawidłowo podłączyć Ricoh aficio 2027
Author
Message
smialek1982
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 16 Mar 2011
Posts: 3

Post#1 Post from the author of the topic 16 Mar 2011 20:36   

Jak prawidłowo podłączyć Ricoh aficio 2027


Witam Wszystkich

Proszę Państwa o pomoc związana z podłączeniem kserokopiarki Ricoh aficio 2027 do komputera aby można było z niego drukować różne dokumenty, oraz jak nalezy prawidłowo podłączyć faks z tego urządzenia gdzie gniazko telefoniczne jest z neostrady oraz ruter D-link.

Tak aby nie było konfliktów. W instrukcji niczego nie znalazłem.

Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziekuję i pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Mar 2011 20:36   





Back to top
   
Nightwing
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 13 Mar 2010
Posts: 230
Location: Opolskie

Post#2 16 Mar 2011 20:54   

Re: JAK PRAWIDŁOWO PODŁĄCZYĆ ricoh aficio 2027


Patrząc od przodu po prawej z tyłu masz porty, zakładając że masz moduł druku będzie tam gniazdko sieciowe, podpinasz zwykłym kablem sieciowym, nadajesz IP wg instrukcji i instalujesz sterownik pobrany ze strony ricoha

Co do faksu, podłączasz przez filtr (tak jak telefon) do gniazdka oznaczonego line

Helpful message? + -

Back to top
   
Janusz.P
Specjalista - kserokopiarki
Specjalista - kserokopiarki


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 2501
Location: oo Rydzykowo

Post#3 16 Mar 2011 21:51   

Re: JAK PRAWIDŁOWO PODŁĄCZYĆ ricoh aficio 2027


a jeżeli chcesz podłaczyć do jednego komputera to masz również w kopiarce port równoległy. Niestety maszyna nie ma USB. Podłączasz maszynę do komputera kablem LPT instalujesz sterownik pobrany ze strony ricoh na LPT1 i powinno działać.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Mar 2011 21:51   





Back to top
   
copyman
Specjalista - kserokopiarki
Specjalista - kserokopiarki


Joined: 12 Mar 2004
Posts: 5735

Post#4 16 Mar 2011 22:03   

Re: JAK PRAWIDŁOWO PODŁĄCZYĆ ricoh aficio 2027


Po pierwsze ustal czy masz port sieciowy. Jeżeli tak to w menu kopiarki w ustawieniach systemowych pod narzędziami operatora będziesz miał ustawienie adresu IP i maski podsieci. Ustaw je tak jak w Twojej sieci i nadaj jakiś wolny adres spoza puli przyznawanej przez ruter w ramach DHCP. Instalujesz kopiarkę na nowo dodanym porcie standardu TCP/IP gdzie wpisujesz adres IP który ustawiłeś wcześniej w kopiarce. Później zainstaluj sterowniki. Możesz pobrać je , jak sugeruje kolega powyżej , ze strony RICOH-a (musisz wybrać opcję instalacji sterowników "z dysku" i wskazać gdzie są) a możesz użyć tych spod Windowsa np. od 220/270/1022 itp. Na tych sterach też drukowanie spokojnie idzie. No i klikanie na "dalej" i "zakończ" Smile Potem tylko druk strony testowej. Dla pewności puść PING-i żeby sprawdzić czy kopiarka jest widziana w sieci i wejdź na jej stronę wpisując w przeglądarce adres IP w miejsce adresu strony. Jak wszystko zrobiłeś prawidłowo - kopiarka będzie drukować. Jeżeli nie masz sieciowego - użyj LPT. Niestety jak masz laptopa to może być problem z podłączeniem Sad Na LPT jest prosto bo maszyna sama się zgłosi i wystarczy tylko sterownik zainstalować Smile
Jak masz opcję faxu możesz dodać na ten sam port TCP/IP sterownik od lan-fax i wtedy masz np. możliwość wysyłania faxu bezpośrednio z komputera przez kopiarkę Smile Linię podłączasz równolegle do tej od NEOSTRADY przez filterek.
Przy instalacji tego typu urządzeń najczęstsze konflikty to dublowanie adresów IP - kiedy 2 urządzenia mają ten sam adres.

C.

Helpful message? + -

Back to top
   
smialek1982
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 16 Mar 2011
Posts: 3

Post#5 Post from the author of the topic 06 Apr 2011 10:52   

Re: Jak prawidłowo podłączyć Ricoh aficio 2027


Witam Wszystkich

Dziękuję że udzieliliście mi kilka wskazówek!

Lecz ponownie mam do Was kilka pytań. Czy ktoś może mi w skrócie napisać gdzie należy wejść w menu tego ricoh aficio 2027 gdzie trzeba ustawić ten IP kopiarki. Tak kopiarka nie ma wejścia usb lecz ma LPT1 oraz sieciowe wejście. W laptopie nie mam Lpt1 to muszę podłączyć kabel sieciowy do rutera jedno 4 z wolnych wejść. I co dalej. Bardzo proszę o dokładny opis, może masz ktoś z Was polską instrukcję?

Naprawdę nigdy nie miałem styczności z takimi urządzeniami a teraz jestem zmuszony z nimi pracować.

Proszę!

Dodano po 8 [minuty]:

Hej

zapomniałem jeszcze napisać ze fax działa podłączyłem go tak jak napisaliście wcześniej poprzez filterek od Neostrady i działa.

Ale najwiekszy problem to mam z podłączeniem kopiarki (całego tego urządzenia) aby można było drukować, itd z dwóch komputerów w pokoju. jak muszę podpiąć kable bo rozumiem ze muszę je podłaczyc do rutera od dwóch komputerów i jeden kabel od kopiarki do komputera....

Proszę mi powiedzieć co dalej... - gdzie wejsc w menu aby skonfigurować ten Ip kopiarki itd...

Prosilbym Drodzy Użytkownicy o przesłanie instrukcji pl tego urządzenia...coś co może mi sie przydać aby zabardzo Wam nie marudzić "I need your help" Smile Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Nightwing
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 13 Mar 2010
Posts: 230
Location: Opolskie

Post#6 06 Apr 2011 11:43   

Re: Jak prawidłowo podłączyć Ricoh aficio 2027


W system settings, zakładka interface. Interesuje Ciebie tylko IP adres i net mask.

Jak ustawisz ip wpisz do przeglądarki i zobacz czy wyskoczy ci strona statusu

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Apr 2011 11:43   





Back to top
   
smialek1982
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 16 Mar 2011
Posts: 3

Post#7 Post from the author of the topic 06 Apr 2011 13:16   

Re: Jak prawidłowo podłączyć Ricoh aficio 2027


Ok dziękuję!

Dziś po 17 bedę jechał do znajomego i bedziemy działaćSmile

A proszę mi powiedzieć jak to wygląda w ruterze D-linka. Czy tam też muszę ustawiać jakies adresy czy wystarczy jak ustawie w ruterze jakis przydział ze ruter bedzie sam ustawiał adresy Ip od ... do i czy bedzie juz widoczna kopiarka? Mam na myśli że jak podłącze jeden kabel od kopiarki do rutera i jak podłącze dwa komputery to rutera za pomoca kabla to czy wszystko będzie sie widziało i czy bedzie mozna drukować z tych dwóch komputerów?

Ogólnie mam na mysli podłączenie kopiarka+ruter+dwa komputery, nie chodzi mi o podłaczenie kopiarka+komputer za pomocą kabla

po 17 godz sprawdzę te ustawienia podane przez Was i wieczorkiem napiszę posta o przebiegu podłączania tego sprzętu.

Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printer, copier Beginners -> Jak prawidłowo podłączyć Ricoh aficio 2027
Page 1 of 1
Similar topics
Ricoh Aficio 2027 - termistory (3)
Ricoh Aficio 2027 - problem z wgraniem języka. (4)
RICOH Aficio 2027 - SC-870 Address Book Data Error (12)
Ricoh Aficio 2027 skan wysyłany jako załącznik maila (11)
Ricoh Aficio 2027 - Przekoszenie obrazu kopii, Przesunięcie obrazu drugiej stron (3)
Czy Polygon Mirror Motor z Ricoh Aficio 220 będzie pasował do Ricoh Aficio 1022? (6)
[Inne] Porównanie Ricoh Aficio 3035 a maszyna Ricoh Aficio 3353 (6)
Duplex Ricoh Aficio 220 pasuje z Ricoh Aficio 1022? (6)
Ricoh 2027 problem ze skanowaniem do folderu Win (3)
Sieciowka Infotec IS2127 (Ricoh 2027) brak drukowania (10)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.072 seconds

elektroda.pl topic RSS feed