Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak prawidłowo podłączyć Ricoh aficio 2027


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Drukarki, ksero Serwis -> Drukarki, ksero Początkujący -> Jak prawidłowo podłączyć Ricoh aficio 2027
Autor
Wiadomość
smialek1982
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 16 Mar 2011
Posty: 3

Post#1 Post autora tematu 16 Mar 2011 21:36   

Jak prawidłowo podłączyć Ricoh aficio 2027


Witam Wszystkich

Proszę Państwa o pomoc związana z podłączeniem kserokopiarki Ricoh aficio 2027 do komputera aby można było z niego drukować różne dokumenty, oraz jak nalezy prawidłowo podłączyć faks z tego urządzenia gdzie gniazko telefoniczne jest z neostrady oraz ruter D-link.

Tak aby nie było konfliktów. W instrukcji niczego nie znalazłem.

Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziekuję i pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Mar 2011 21:36   





Powrót do góry
   
Nightwing
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 13 Mar 2010
Posty: 229
Miasto: Opolskie

Post#2 16 Mar 2011 21:54   

Re: JAK PRAWIDŁOWO PODŁĄCZYĆ ricoh aficio 2027


Patrząc od przodu po prawej z tyłu masz porty, zakładając że masz moduł druku będzie tam gniazdko sieciowe, podpinasz zwykłym kablem sieciowym, nadajesz IP wg instrukcji i instalujesz sterownik pobrany ze strony ricoha

Co do faksu, podłączasz przez filtr (tak jak telefon) do gniazdka oznaczonego line
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Mar 2011 21:54   





Powrót do góry
   
Janusz.P
Specjalista - kserokopiarki
Specjalista - kserokopiarki


Dołączył: 27 Gru 2005
Posty: 2443
Miasto: oo Rydzykowo

Post#3 16 Mar 2011 22:51   

Re: JAK PRAWIDŁOWO PODŁĄCZYĆ ricoh aficio 2027


a jeżeli chcesz podłaczyć do jednego komputera to masz również w kopiarce port równoległy. Niestety maszyna nie ma USB. Podłączasz maszynę do komputera kablem LPT instalujesz sterownik pobrany ze strony ricoh na LPT1 i powinno działać.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Mar 2011 22:51   





Powrót do góry
   
copyman
Specjalista - kserokopiarki
Specjalista - kserokopiarki


Dołączył: 12 Mar 2004
Posty: 5521

Post#4 16 Mar 2011 23:03   

Re: JAK PRAWIDŁOWO PODŁĄCZYĆ ricoh aficio 2027


Po pierwsze ustal czy masz port sieciowy. Jeżeli tak to w menu kopiarki w ustawieniach systemowych pod narzędziami operatora będziesz miał ustawienie adresu IP i maski podsieci. Ustaw je tak jak w Twojej sieci i nadaj jakiś wolny adres spoza puli przyznawanej przez ruter w ramach DHCP. Instalujesz kopiarkę na nowo dodanym porcie standardu TCP/IP gdzie wpisujesz adres IP który ustawiłeś wcześniej w kopiarce. Później zainstaluj sterowniki. Możesz pobrać je , jak sugeruje kolega powyżej , ze strony RICOH-a (musisz wybrać opcję instalacji sterowników "z dysku" i wskazać gdzie są) a możesz użyć tych spod Windowsa np. od 220/270/1022 itp. Na tych sterach też drukowanie spokojnie idzie. No i klikanie na "dalej" i "zakończ" :) Potem tylko druk strony testowej. Dla pewności puść PING-i żeby sprawdzić czy kopiarka jest widziana w sieci i wejdź na jej stronę wpisując w przeglądarce adres IP w miejsce adresu strony. Jak wszystko zrobiłeś prawidłowo - kopiarka będzie drukować. Jeżeli nie masz sieciowego - użyj LPT. Niestety jak masz laptopa to może być problem z podłączeniem :( Na LPT jest prosto bo maszyna sama się zgłosi i wystarczy tylko sterownik zainstalować :)
Jak masz opcję faxu możesz dodać na ten sam port TCP/IP sterownik od lan-fax i wtedy masz np. możliwość wysyłania faxu bezpośrednio z komputera przez kopiarkę :) Linię podłączasz równolegle do tej od NEOSTRADY przez filterek.
Przy instalacji tego typu urządzeń najczęstsze konflikty to dublowanie adresów IP - kiedy 2 urządzenia mają ten sam adres.

C.
Powrót do góry
   
smialek1982
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 16 Mar 2011
Posty: 3

Post#5 Post autora tematu 06 Kwi 2011 10:52   

Re: Jak prawidłowo podłączyć Ricoh aficio 2027


Witam Wszystkich

Dziękuję że udzieliliście mi kilka wskazówek!

Lecz ponownie mam do Was kilka pytań. Czy ktoś może mi w skrócie napisać gdzie należy wejść w menu tego ricoh aficio 2027 gdzie trzeba ustawić ten IP kopiarki. Tak kopiarka nie ma wejścia usb lecz ma LPT1 oraz sieciowe wejście. W laptopie nie mam Lpt1 to muszę podłączyć kabel sieciowy do rutera jedno 4 z wolnych wejść. I co dalej. Bardzo proszę o dokładny opis, może masz ktoś z Was polską instrukcję?

Naprawdę nigdy nie miałem styczności z takimi urządzeniami a teraz jestem zmuszony z nimi pracować.

Proszę!

Dodano po 8 [minuty]:

Hej

zapomniałem jeszcze napisać ze fax działa podłączyłem go tak jak napisaliście wcześniej poprzez filterek od Neostrady i działa.

Ale najwiekszy problem to mam z podłączeniem kopiarki (całego tego urządzenia) aby można było drukować, itd z dwóch komputerów w pokoju. jak muszę podpiąć kable bo rozumiem ze muszę je podłaczyc do rutera od dwóch komputerów i jeden kabel od kopiarki do komputera....

Proszę mi powiedzieć co dalej... - gdzie wejsc w menu aby skonfigurować ten Ip kopiarki itd...

Prosilbym Drodzy Użytkownicy o przesłanie instrukcji pl tego urządzenia...coś co może mi sie przydać aby zabardzo Wam nie marudzić "I need your help" :) Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Nightwing
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 13 Mar 2010
Posty: 229
Miasto: Opolskie

Post#6 06 Kwi 2011 11:43   

Re: Jak prawidłowo podłączyć Ricoh aficio 2027


W system settings, zakładka interface. Interesuje Ciebie tylko IP adres i net mask.

Jak ustawisz ip wpisz do przeglądarki i zobacz czy wyskoczy ci strona statusu
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Kwi 2011 11:43   





Powrót do góry
   
smialek1982
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 16 Mar 2011
Posty: 3

Post#7 Post autora tematu 06 Kwi 2011 13:16   

Re: Jak prawidłowo podłączyć Ricoh aficio 2027


Ok dziękuję!

Dziś po 17 bedę jechał do znajomego i bedziemy działać:)

A proszę mi powiedzieć jak to wygląda w ruterze D-linka. Czy tam też muszę ustawiać jakies adresy czy wystarczy jak ustawie w ruterze jakis przydział ze ruter bedzie sam ustawiał adresy Ip od ... do i czy bedzie juz widoczna kopiarka? Mam na myśli że jak podłącze jeden kabel od kopiarki do rutera i jak podłącze dwa komputery to rutera za pomoca kabla to czy wszystko będzie sie widziało i czy bedzie mozna drukować z tych dwóch komputerów?

Ogólnie mam na mysli podłączenie kopiarka+ruter+dwa komputery, nie chodzi mi o podłaczenie kopiarka+komputer za pomocą kabla

po 17 godz sprawdzę te ustawienia podane przez Was i wieczorkiem napiszę posta o przebiegu podłączania tego sprzętu.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Drukarki, ksero Serwis -> Drukarki, ksero Początkujący -> Jak prawidłowo podłączyć Ricoh aficio 2027
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Ricoh Aficio 2027 - termistory (3)
Ricoh Aficio 2027 - problem z wgraniem języka. (4)
RICOH Aficio 2027 - SC-870 Address Book Data Error (12)
Ricoh Aficio 2027 skan wysyłany jako załącznik maila (11)
Ricoh Aficio 2027 - Przekoszenie obrazu kopii, Przesunięcie obrazu drugiej stron (3)
Czy Polygon Mirror Motor z Ricoh Aficio 220 będzie pasował do Ricoh Aficio 1022? (6)
Duplex Ricoh Aficio 220 pasuje z Ricoh Aficio 1022? (6)
Ricoh 2027 problem ze skanowaniem do folderu Win (3)
Sieciowka Infotec IS2127 (Ricoh 2027) brak drukowania (10)
Ricoh 2027 / nashuatec Dsm627 - pobiera po kilka kartek (12)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.047 seconds

elektroda.pl temat RSS