Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Czy wszystkie piece gazowe dwufunkcyjne turbo palą tyle samo gazu?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Czy wszystkie piece gazowe dwufunkcyjne turbo palą tyle samo gazu?
Autor
Wiadomość
Jasko.b
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 16 Mar 2011
Posty: 2

Post#1 Post autora tematu 16 Mar 2011 23:16   

Czy wszystkie piece gazowe dwufunkcyjne turbo palą tyle samo gazu?


Witam!

Od 2 tygodni zastanawiam się który piec wybrać i jak już się zdecydowałem na "Junkers ceraclas z zw14-2 dv ae turbo"
ktoś mi powiedział, ze te modele palą bardzo dużo gazu i polecił "Termeta miniterma", który z kolei słyszałem ze jest awaryjny.
Ogólnie z tego co wiem to wszystkie kotły tego typu działa na tej samej zasadzie, więc czy jest możliwe żeby jedne paliły więcej niż inne?

Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
darek_wp
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 951
Miasto: nowy sącz

Post#2 17 Mar 2011 09:55   

Re: Czy wszystkie piece gazowe dwufunkcyjne turbo palą tyle samo gazu?


Każdy producent wprowadza trochę inne nastawy do urządzenia więc zarówno moce jak i zapotrzebowanie na paliwo może trochę się różnić. Jednak przy urządzeniach o tej samej lub zbliżonej mocy również zapotrzebowanie na paliwo będzie bardzo zbliżone.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Mar 2011 09:55   





Powrót do góry
   
gregor50+
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 25 Mar 2008
Posty: 305
Miasto: "k.Opola"

Post#3 19 Mar 2011 18:02   

Re: Czy wszystkie piece gazowe dwufunkcyjne turbo palą tyle samo gazu?


Witam.
Bardzo ważna jest sprawność kotła gazowego,oraz czy nie jest przewymiarowany w stosunku do potrzeb,bo wtedy też jego sprawność maleje.
Czyli w tych samych warunkach piece mogą zużywać różne ilości gazu.
Więc 1% różnicy może generować ok 40 PLN / rok.Źle dobrany piec to może być
1-5 % dodatkowych kosztów na rok eksploatacji,sprawności też się różnią do 5%,dla tych samych metod spalania.
Powrót do góry
   
mirrzo
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 6996
Miasto: MOJE Miasto

Post#4 20 Mar 2011 12:14   

Re: Czy wszystkie piece gazowe dwufunkcyjne turbo palą tyle samo gazu?


gregor50+ napisał:
...oraz czy nie jest przewymiarowany w stosunku do potrzeb,bo wtedy też jego sprawność maleje.

Przewymiarowany? Zakładamy, że mamy kocioł 24 kW i do ogrzania np 80m2. Podczas uruchomienia zerowego serwisant ogranicza jego moc na CO i już nie jest przewymiarowany. Na produkcję CWU jego praca z pełną mocą, jest jak najbardziej OK
Powrót do góry
   
gregor50+
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 25 Mar 2008
Posty: 305
Miasto: "k.Opola"

Post#5 20 Mar 2011 17:15   

Re: Czy wszystkie piece gazowe dwufunkcyjne turbo palą tyle samo gazu?


Kol. Mirrzo, znasz lepiej niż ja parametry pieców i wiesz że sprawność spada gdy
piec 24kW pracuje na mocy 9kW ,a gdy jeszcze jest za dużo mocy to zaczyna pracować w częstych cyklach zał-wył co obniża w konsekwencji sprawność układu.
Najlepiej-najsprawniej większość urządzeń pracuje w pobliżu 2/3(moje praktyczne obserwacji ,ale też wielu innych osób) możliwości maksymalnych,to tak jak z samochodem aby mało palił na 100 km to ja zwykle na 5 tym biegu
jadę 70-100 km/h. Jak zwiększam możliwości samochodu(prędkość) to zaczynam spalać na 100km więcej paliwa chociaż jadę zdecydowanie szybciej.
Powrót do góry
   
mirrzo
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 6996
Miasto: MOJE Miasto

Post#6 20 Mar 2011 18:25   

Re: Czy wszystkie piece gazowe dwufunkcyjne turbo palą tyle samo gazu?


Trochę błądzisz.
Nie wiem, czy lepiej znam te parametry. Myślę sobie, że nie jest tak, jak napisałeś, ale mogę się mylić. Skoro elektronicznie ograniczyłeś moc, to dla kotła w funkcji CO, jest to moc max. Pracuje wtedy od mocy minimalnej, do maksymalnej, w całym zakresie modulacji. Tak ja to rozumiem.
Powrót do góry
   
stasiu99
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 38
Miasto: Bydgoszcz

Post#7 22 Mar 2011 19:32   

Re: Czy wszystkie piece gazowe dwufunkcyjne turbo palą tyle samo gazu?


Gregor50+ ma rację. Przewymiarowany kocioł będzie zawsze zużywał ileś tam więcej gazu. Nagminne jest, że ludziska kupują do malych mieszkań kocioł 24kW (a zdarzają się przypadki że nawet większy), który min. moc ma ok. 10kW, a zapotrzebowanie na moc jest max z 5kW, albo i jeszcze mniej.
Dla takich ludzi są kotły 20kW i to takie powinni wybierać, absolutnie nie 24.

1.Czym większe dopasowanie mocy kotła do zapotrzebowania na moc tym mniejsze zużycie gazu, bo utrzymywanie ciepła na niezmienionym poziomie wymaga mniej energii niż naprzemienne go uzupelnianie. Całkowita sprawność instalacji jest wyższa.
2.Czym bardziej chwilowe zapotrzebowanie na moc jest zbliżone do mocy znamionowej kotła tym większa sprawność kotła „tradycyjnego”, czyli też całej instalacji.

Elektroniczne ograniczenie obciążenia częściowego na c.o. to nie to samo, bo moc znamionowa kotła pozostaje dalej nie zmieniona. Tak więc sprawność spalania nie tyle, że nie zostaje zmieniona to w niektórych przypadkach może nawet spaść Jeżeli np. z jakichś powodów kocioł będzie chciał grzać na maks. mocy (czyli z większą sprawnością), a nie będzie mógł bo ma ograniczoną moc.

Jedyne co może dać ograniczenie mocy czesciowej to to, że blokujemy na kotle ew. grzanie z większą mocą, co wpływa na zmniejszenie startów palnika i mniejsze straty na gazie. Kocioł dłużej podgrzewa, ale rzadzej się włącza. Przy czym to, czy na tym zabiegu wystąpi jakaś oszczędność uzależnione jest od instalacji. Czym mniejsza instalacja i większy kocioł, tym taki zabieg przyniesie większe korzyści. Mimo tego nawet, ze ograniczenie mocy może w pewnych sytuacjach zmniejszać sprawność kotła.

Tak więc najlepsze rezultaty uzyskałoby się gdyby dla mieszkania o maksymalnym zapotrzebowaniu chwilowym 5kW założyć kocioł o mocy znamionowej 5kW. Ponieważ nie ma takiej możliwości w przypadku kotła dwufunkcyjnego, należy dążyć do tego, aby jego moc znamionowa była jak najbardziej zblizona do zapotrzebowania (oczywiście mając na uwadze wystraczający komfort c.w.u.) oraz moc minimalna jak najbardziej zbliżona do zapotrzebowania.

Reasumując wiec, kup sobie kolego kociołek 20kW i będzie git…
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Mar 2011 19:32   





Powrót do góry
   
serwo66
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Wrz 2007
Posty: 427
Miasto: "-"

Post#8 23 Mar 2011 09:56   

Re: Czy wszystkie piece gazowe dwufunkcyjne turbo palą tyle samo gazu?


Kocioł 20 kW przepływowy oczywiście sprawdzi się przy nie wymagających użytkownikach ciepłej wody, jeśli chcą mieć w miarę komfortową ciepłą wodę tylko 24kW. Reasumując albo komfort ciepłej wody czyli 24k, albo kocioł 20kW i brak komfortu ( wielu użytkownikom wystarczy ). Bardzo wielu producentów kotłów z mocą ok. 24 kW ma moc min. 10 kW, ale są i tacy gdzie ta moc jest 6-7 kW. Przy kotłach 20 kW moc min. często jest 6-8 kW.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Mar 2011 09:56   





Powrót do góry
   
jurek_st
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 21 Sie 2010
Posty: 3
Miasto: nowy sącz

Post#9 16 Paź 2011 11:14   

Re: Czy wszystkie piece gazowe dwufunkcyjne turbo palą tyle samo gazu?


Witam mam pytanie mam piec Valiant o mocy 20 kw z zamkniętą komora spalania.powierzchnia mieszkania to ok 70m jak ustawic piec żeby zoptymalizowac jego działanie i zwiększyć oszczędności w spalaniu gazu. czy zmniejszyc jego moc np do 8 kw bo jest taka możliwośc jak ustawic temp. na kotle
Powrót do góry
   
mirrzo
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 6996
Miasto: MOJE Miasto

Post#10 18 Paź 2011 08:28   

Re: Czy wszystkie piece gazowe dwufunkcyjne turbo palą tyle samo gazu?


Można, ale to robi serwis, dobierając moc, posługując się manometrem.
Powrót do góry
   
wnoto
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 24 Kwi 2005
Posty: 912
Miasto: Wrocław

Post#11 14 Lis 2013 10:29   

Re: Czy wszystkie piece gazowe dwufunkcyjne turbo palą tyle samo gazu?


mirrzo napisał:
Można, ale to robi serwis, dobierając moc, posługując się manometrem.



Mógłbyś rozwinąć tą myśl. Mam stary piec Buderusa 24kW i jest za duży do CO i w sumie CWU.

Co się ogranicza ? Ilość gazu podawanego do kotła ? Czym to się robi i jakie są orientacyjne koszty takiego przedsięwzięcia.

Nie chciałem zakąłdać osobnego wątku a chciałbym (mam nadzieję że i inni )poznać możliwości takiego rozwiązania
Powrót do góry
   
ryszard233
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 87
Miasto: Jelenia Góra

Post#12 14 Lis 2013 21:46   

Re: Czy wszystkie piece gazowe dwufunkcyjne turbo palą tyle samo gazu?


Witam. Czytam wasze wypowiedzi i:
Posiadam piec ariston egis plus 24ff.
Piec instalator ustawił na 14,5kw przy powierzchni 55m2.
W instrukcji znalazłem parametr odnośnie mocy max.
Jest to parametr 231, można go zmieniać według tabeli.Czy taka zmiana coś da czy trzeba cos manometrem mierzyć?pozdrawiam
link do instrukcji pieca:
strona 22

http://ariston-pro.com/files/instruction_iutfi7we6v9/IM-EGIS%20PLUS%2024%20FF.pdf
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
mirrzo
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 6996
Miasto: MOJE Miasto

Post#13 15 Lis 2013 01:07   

Re: Czy wszystkie piece gazowe dwufunkcyjne turbo palą tyle samo gazu?


Na gazie 2E-G20 (GZ50) powinieneś mieć 2,3mbar na palniku, bo to jest jego moc min. I tak za duża do Twojego M z 55 m2
Powrót do góry
   
wnoto
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 24 Kwi 2005
Posty: 912
Miasto: Wrocław

Post#14 15 Lis 2013 09:37   

Re: Czy wszystkie piece gazowe dwufunkcyjne turbo palą tyle samo gazu?


A co się dzieje gdy ciśnienie jest niższe ? Jakie są objawy ?

A i czy każdy piec mozna tak ograniczyć czy tylko t z programatorem elektronicznym ?
Powrót do góry
   
mirrzo
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 6996
Miasto: MOJE Miasto

Post#15 15 Lis 2013 23:27   

Re: Czy wszystkie piece gazowe dwufunkcyjne turbo palą tyle samo gazu?


wnoto napisał:
A co się dzieje gdy ciśnienie jest niższe ? Jakie są objawy ?

A i czy każdy piec mozna tak ograniczyć czy tylko t z programatorem elektronicznym ?

Będzie zrywał płomień.
Obecnie chyba kotły wszystkich producentów maja możliwość ograniczania mocy na CO. Niektóre również na CWU.
Powrót do góry
   
ryszard233
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 87
Miasto: Jelenia Góra

Post#16 16 Lis 2013 13:49   

Re: Czy wszystkie piece gazowe dwufunkcyjne turbo palą tyle samo gazu?


A co to jest parametr:
Regulacja powolnego zaplonu?
Pytam z ciekawości nic nie bede ruszał w piecu....
Powrót do góry
   
wnoto
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 24 Kwi 2005
Posty: 912
Miasto: Wrocław

Post#17 18 Lis 2013 10:16   

Re: Czy wszystkie piece gazowe dwufunkcyjne turbo palą tyle samo gazu?


mirrzo napisał:
Obecnie chyba kotły wszystkich producentów maja możliwość ograniczania mocy na CO. Niektóre również na CWU.


Czy buderus atmosferyk z 2005 też myślisz że da się ustawić ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Lis 2013 10:16   





Powrót do góry
   
mirrzo
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 6996
Miasto: MOJE Miasto

Post#18 18 Lis 2013 23:59   

Re: Czy wszystkie piece gazowe dwufunkcyjne turbo palą tyle samo gazu?


Nie znam Buderusa. Ale chyba nie.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Czy wszystkie piece gazowe dwufunkcyjne turbo palą tyle samo gazu?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Używane piece akumulacyjne - Czy warto kupić (6)
Piece gazowe 2 funkcyjne z zamkniętą komorą spalania - spis modeli (5)
Jakie piece gazowe wybrać? remont kotłowni. (3)
piece gazowe Vaillant atmoTec (5)
systemy grzewcze-gazowe ogrzewanie dwufunkcyjne (8)
kotły gazowe dwufunkcyjne-kilka pytań (11)
Kotły dwufunkcyjne gazowe (1)
Piec gazowy Vailant. Czy takie piece są awaryjne? (2)
Czy mniejsze ciśnienie gazu równa się mniej gazu w butli ? (17)
Czy są kociołki gazowe kondensacyjne (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.08 seconds

elektroda.pl temat RSS