X
  • #1 16 Mar 2011 22:16
    Jasko.b
    Level 2  
    Helpful post? (+2)
    Witam!

    Od 2 tygodni zastanawiam się który piec wybrać i jak już się zdecydowałem na "Junkers ceraclas z zw14-2 dv ae turbo"
    ktoś mi powiedział, ze te modele palą bardzo dużo gazu i polecił "Termeta miniterma", który z kolei słyszałem ze jest awaryjny.
    Ogólnie z tego co wiem to wszystkie kotły tego typu działa na tej samej zasadzie, więc czy jest możliwe żeby jedne paliły więcej niż inne?

    Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam.
  • #2 17 Mar 2011 08:55
    darek_wp
    Level 28  
    Helpful post? (0)
    Każdy producent wprowadza trochę inne nastawy do urządzenia więc zarówno moce jak i zapotrzebowanie na paliwo może trochę się różnić. Jednak przy urządzeniach o tej samej lub zbliżonej mocy również zapotrzebowanie na paliwo będzie bardzo zbliżone.
  • #3 19 Mar 2011 17:02
    gregor50+
    Level 18  
    Helpful post? (+1)
    Witam.
    Bardzo ważna jest sprawność kotła gazowego,oraz czy nie jest przewymiarowany w stosunku do potrzeb,bo wtedy też jego sprawność maleje.
    Czyli w tych samych warunkach piece mogą zużywać różne ilości gazu.
    Więc 1% różnicy może generować ok 40 PLN / rok.Źle dobrany piec to może być
    1-5 % dodatkowych kosztów na rok eksploatacji,sprawności też się różnią do 5%,dla tych samych metod spalania.
  • #4 20 Mar 2011 11:14
    mirrzo

    Moderator - Systemy Grzewcze
    Helpful post? (+1)
    gregor50+ wrote:
    ...oraz czy nie jest przewymiarowany w stosunku do potrzeb,bo wtedy też jego sprawność maleje.

    Przewymiarowany? Zakładamy, że mamy kocioł 24 kW i do ogrzania np 80m2. Podczas uruchomienia zerowego serwisant ogranicza jego moc na CO i już nie jest przewymiarowany. Na produkcję CWU jego praca z pełną mocą, jest jak najbardziej OK
  • #5 20 Mar 2011 16:15
    gregor50+
    Level 18  
    Helpful post? (-1)
    Kol. Mirrzo, znasz lepiej niż ja parametry pieców i wiesz że sprawność spada gdy
    piec 24kW pracuje na mocy 9kW ,a gdy jeszcze jest za dużo mocy to zaczyna pracować w częstych cyklach zał-wył co obniża w konsekwencji sprawność układu.
    Najlepiej-najsprawniej większość urządzeń pracuje w pobliżu 2/3(moje praktyczne obserwacji ,ale też wielu innych osób) możliwości maksymalnych,to tak jak z samochodem aby mało palił na 100 km to ja zwykle na 5 tym biegu
    jadę 70-100 km/h. Jak zwiększam możliwości samochodu(prędkość) to zaczynam spalać na 100km więcej paliwa chociaż jadę zdecydowanie szybciej.
  • #6 20 Mar 2011 17:25
    mirrzo

    Moderator - Systemy Grzewcze
    Helpful post? (0)
    Trochę błądzisz.
    Nie wiem, czy lepiej znam te parametry. Myślę sobie, że nie jest tak, jak napisałeś, ale mogę się mylić. Skoro elektronicznie ograniczyłeś moc, to dla kotła w funkcji CO, jest to moc max. Pracuje wtedy od mocy minimalnej, do maksymalnej, w całym zakresie modulacji. Tak ja to rozumiem.
  • #7 22 Mar 2011 18:32
    stasiu99
    Level 12  
    Helpful post? (+1)
    Gregor50+ ma rację. Przewymiarowany kocioł będzie zawsze zużywał ileś tam więcej gazu. Nagminne jest, że ludziska kupują do malych mieszkań kocioł 24kW (a zdarzają się przypadki że nawet większy), który min. moc ma ok. 10kW, a zapotrzebowanie na moc jest max z 5kW, albo i jeszcze mniej.
    Dla takich ludzi są kotły 20kW i to takie powinni wybierać, absolutnie nie 24.

    1.Czym większe dopasowanie mocy kotła do zapotrzebowania na moc tym mniejsze zużycie gazu, bo utrzymywanie ciepła na niezmienionym poziomie wymaga mniej energii niż naprzemienne go uzupelnianie. Całkowita sprawność instalacji jest wyższa.
    2.Czym bardziej chwilowe zapotrzebowanie na moc jest zbliżone do mocy znamionowej kotła tym większa sprawność kotła „tradycyjnego”, czyli też całej instalacji.

    Elektroniczne ograniczenie obciążenia częściowego na c.o. to nie to samo, bo moc znamionowa kotła pozostaje dalej nie zmieniona. Tak więc sprawność spalania nie tyle, że nie zostaje zmieniona to w niektórych przypadkach może nawet spaść Jeżeli np. z jakichś powodów kocioł będzie chciał grzać na maks. mocy (czyli z większą sprawnością), a nie będzie mógł bo ma ograniczoną moc.

    Jedyne co może dać ograniczenie mocy czesciowej to to, że blokujemy na kotle ew. grzanie z większą mocą, co wpływa na zmniejszenie startów palnika i mniejsze straty na gazie. Kocioł dłużej podgrzewa, ale rzadzej się włącza. Przy czym to, czy na tym zabiegu wystąpi jakaś oszczędność uzależnione jest od instalacji. Czym mniejsza instalacja i większy kocioł, tym taki zabieg przyniesie większe korzyści. Mimo tego nawet, ze ograniczenie mocy może w pewnych sytuacjach zmniejszać sprawność kotła.

    Tak więc najlepsze rezultaty uzyskałoby się gdyby dla mieszkania o maksymalnym zapotrzebowaniu chwilowym 5kW założyć kocioł o mocy znamionowej 5kW. Ponieważ nie ma takiej możliwości w przypadku kotła dwufunkcyjnego, należy dążyć do tego, aby jego moc znamionowa była jak najbardziej zblizona do zapotrzebowania (oczywiście mając na uwadze wystraczający komfort c.w.u.) oraz moc minimalna jak najbardziej zbliżona do zapotrzebowania.

    Reasumując wiec, kup sobie kolego kociołek 20kW i będzie git…
  • #8 23 Mar 2011 08:56
    serwo66
    Level 23  
    Helpful post? (0)
    Kocioł 20 kW przepływowy oczywiście sprawdzi się przy nie wymagających użytkownikach ciepłej wody, jeśli chcą mieć w miarę komfortową ciepłą wodę tylko 24kW. Reasumując albo komfort ciepłej wody czyli 24k, albo kocioł 20kW i brak komfortu ( wielu użytkownikom wystarczy ). Bardzo wielu producentów kotłów z mocą ok. 24 kW ma moc min. 10 kW, ale są i tacy gdzie ta moc jest 6-7 kW. Przy kotłach 20 kW moc min. często jest 6-8 kW.
  • #9 16 Oct 2011 11:14
    jurek_st
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    Witam mam pytanie mam piec Valiant o mocy 20 kw z zamkniętą komora spalania.powierzchnia mieszkania to ok 70m jak ustawic piec żeby zoptymalizowac jego działanie i zwiększyć oszczędności w spalaniu gazu. czy zmniejszyc jego moc np do 8 kw bo jest taka możliwośc jak ustawic temp. na kotle
  • #10 18 Oct 2011 08:28
    mirrzo

    Moderator - Systemy Grzewcze
    Helpful post? (0)
    Można, ale to robi serwis, dobierając moc, posługując się manometrem.
  • #11 14 Nov 2013 09:29
    wnoto
    Level 28  
    Helpful post? (0)
    mirrzo wrote:
    Można, ale to robi serwis, dobierając moc, posługując się manometrem.



    Mógłbyś rozwinąć tą myśl. Mam stary piec Buderusa 24kW i jest za duży do CO i w sumie CWU.

    Co się ogranicza ? Ilość gazu podawanego do kotła ? Czym to się robi i jakie są orientacyjne koszty takiego przedsięwzięcia.

    Nie chciałem zakąłdać osobnego wątku a chciałbym (mam nadzieję że i inni )poznać możliwości takiego rozwiązania
  • #12 14 Nov 2013 20:46
    ryszard233
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    Witam. Czytam wasze wypowiedzi i:
    Posiadam piec ariston egis plus 24ff.
    Piec instalator ustawił na 14,5kw przy powierzchni 55m2.
    W instrukcji znalazłem parametr odnośnie mocy max.
    Jest to parametr 231, można go zmieniać według tabeli.Czy taka zmiana coś da czy trzeba cos manometrem mierzyć?pozdrawiam
    link do instrukcji pieca:
    strona 22

    http://ariston-pro.com/files/instruction_iutfi7we6v9/IM-EGIS%20PLUS%2024%20FF.pdf
    Pozdrawiam
  • #13 15 Nov 2013 00:07
    mirrzo

    Moderator - Systemy Grzewcze
    Helpful post? (0)
    Na gazie 2E-G20 (GZ50) powinieneś mieć 2,3mbar na palniku, bo to jest jego moc min. I tak za duża do Twojego M z 55 m2
  • #14 15 Nov 2013 08:37
    wnoto
    Level 28  
    Helpful post? (0)
    A co się dzieje gdy ciśnienie jest niższe ? Jakie są objawy ?

    A i czy każdy piec mozna tak ograniczyć czy tylko t z programatorem elektronicznym ?
  • #15 15 Nov 2013 22:27
    mirrzo

    Moderator - Systemy Grzewcze
    Helpful post? (0)
    wnoto wrote:
    A co się dzieje gdy ciśnienie jest niższe ? Jakie są objawy ?

    A i czy każdy piec mozna tak ograniczyć czy tylko t z programatorem elektronicznym ?

    Będzie zrywał płomień.
    Obecnie chyba kotły wszystkich producentów maja możliwość ograniczania mocy na CO. Niektóre również na CWU.
  • #16 16 Nov 2013 12:49
    ryszard233
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    A co to jest parametr:
    Regulacja powolnego zaplonu?
    Pytam z ciekawości nic nie bede ruszał w piecu....
  • #17 18 Nov 2013 09:16
    wnoto
    Level 28  
    Helpful post? (0)
    mirrzo wrote:
    Obecnie chyba kotły wszystkich producentów maja możliwość ograniczania mocy na CO. Niektóre również na CWU.


    Czy buderus atmosferyk z 2005 też myślisz że da się ustawić ?
  • #18 18 Nov 2013 22:59
    mirrzo

    Moderator - Systemy Grzewcze
    Helpful post? (0)
    Nie znam Buderusa. Ale chyba nie.
  Search 4 million + Products
Browse Products