Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Modyfikator głosu


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Artykuły -> Modyfikator głosu
Autor
Wiadomość
zasoby
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 11 Lip 2002
Posty: 788

Post#1 Post autora tematu 30 Paź 2004 14:30   

Modyfikator głosu


Prosty modyfikator głosu nie wykorzystujący żadnego układu scalonego tylko stosunkowo łatwo dostępne elementy. Na wyjściu pojawia się głos zniekształcony przypominając głos robota - sztuczny i metaliczny.


TR1,TR2 - BC178A
C1 - 220uF
C2 - 10uF
C3 - 1uF
C4 - 100nF
C5 - 2,2uF
C6 - 4,7uF
C7 - 470uF
C8 - 220u
VR1 - 10k
TR3,TR4 - BC108
TR5 - BC108B
R1 - 680R
R2 - 3k9
R3 - 3k9
R4 - 680R
R5 - 1M
R6 - 4k7
R7 - 2k2
R8 - 6k8
R9 - 330k
R10 - 3k9
R11 - 150R

Modyfikator głosu
Powrót do góry
   
sromotnik
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 15 Maj 2003
Posty: 191
Miasto: CZĘSTOCHOWA

Post#2 30 Paź 2004 17:07   

Modyfikator głosu


Szkoda że niema do tego płytki :(
Powrót do góry
   
janek11389
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 6688

Post#3 30 Paź 2004 20:06   

Re: Modyfikator głosu


Witam! Widziałem kiedyś to u kolegi, ale na kości i nawet to super działało, napaliłem się na to jak żyd na cebule, wysłałem po tego kita i przysłali mi to, ale już trochę inne, było to do niczego, wydaje mi się jakby w multiwibrator wstawić potencjometr, to można by jeszcze uzyskiwać ciekawe efekty, spróbuję przez weekend narysować płytkę do tego i wrzucę to tutaj, też jestem ciekaw jak to chodzi, czy Ty to próbowałeś?
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
kopernik8
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 26 Cze 2003
Posty: 625
Miasto: Grodzisk Maz.

Post#4 30 Paź 2004 20:47   

Re: Modyfikator głosu


Witam!
Zrobiłemn płytkę do tego. W eagle.Tylko gdzie ją wrzucić bo tu nie moge...

wiec na razie zapodaje linka:
http://kopernik88.republika.pl/zmieniacz%20glosu.brd
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Paź 2004 20:47   





Powrót do góry
   
k24
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 07 Kwi 2003
Posty: 575
Miasto: Żyrardów

Post#5 01 Lis 2004 19:13   

Modyfikator głosu


nie wiem,czy mam rację,ale wydaje mi się że C8 powinien być podłączony odwrotnie
Powrót do góry
   
kopernik8
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 26 Cze 2003
Posty: 625
Miasto: Grodzisk Maz.

Post#6 01 Lis 2004 19:50   

Re: Modyfikator głosu


Patrząc na schemat to nie :wink: ale na zdrowy rozum tak więc i w pliku naniosłem zmiany...
We wzorze płytki zastosowałem tranzystory w obudowie TO-92 ,bo nie sądze że gdzieś da sie kupić jeszcze te w metalowych obudowach.


---------------------------------
Wsio poprawione C8 i C6
Powrót do góry
   
janek11389
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 6688

Post#7 01 Lis 2004 20:08   

Re: Modyfikator głosu


Witam! Dobrze ci się wydaje K24 powinno być odwrotnie i C6 też!
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Paweł.ko
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 12 Mar 2003
Posty: 1681
Miasto: Kraków

Post#8 12 Lis 2004 13:55   

Re: Modyfikator głosu


Można układzik zmodyfikować. Tranzystory Tr1 i Tr2 pracują w normalnym układzie multiwibratora. Zamiast rezystorów R1 i R2 = 3k9 wsadzić powiedzmy 1k połączyć je razem a za nimi dać potencjimetr 4k7 i to dopiero do masy. Dzięki temu będziemy mieli wpływ na częstotliwość modulacji sygnału wejściowego.
Powrót do góry
   
Radoo20
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 30 Paź 2004
Posty: 6

Post#9 12 Lis 2004 20:25   

Modyfikator głosu


kopernik 8 w czym otworzyć twój plik
proszę o odpowiedź
Powrót do góry
   
janek11389
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 6688

Post#10 12 Lis 2004 21:33   

Re: Modyfikator głosu


Witam! No właśnie, bo ja go też nie mogę otworzyć, a nie chciałem koledze gitary zawracać.
pozdrawiam
Powrót do góry
   
kopernik8
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 26 Cze 2003
Posty: 625
Miasto: Grodzisk Maz.

Post#11 12 Lis 2004 22:50   

Re: Modyfikator głosu


płytka zrobiona w Eagle 4.11.
Pozdro
Powrót do góry
   
Radoo20
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 30 Paź 2004
Posty: 6

Post#12 17 Lis 2004 16:59   

Modyfikator głosu


a skąd go zdobyć mianowicie Eagle 4.11.
Powrót do góry
   
elektronik_tk
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 1131
Miasto: Człuchów

Post#13 17 Lis 2004 21:16   

Modyfikator głosu


a mianowicie z internetu:)
http://www.elektroda.net/download/file757.html?PHPSESSID=36a44a45d21c569513880bd71cd04289
Powrót do góry
   
Taser
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 30 Cze 2004
Posty: 8

Post#14 01 Gru 2004 16:39   

Re: Modyfikator głosu


Może obejść się bez płytki. Może być na sporym kawałku tektury i będzie działać. Jedyna wada to wielkość dużo roboty przy dziurkach i ścieżkach ja na tekturze robie wszystkie układy. Najlepsze jest to że można przerysować na tekturze cały układ i po prostu na miejsca symboli dać elementy układu.
Powrót do góry
   
MichałKob
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 20 Lut 2004
Posty: 380
Miasto: Kraków

Post#15 01 Gru 2004 22:46   

Re: Modyfikator głosu


Też tak robiłem, ale dam głowę że wolę PCB...
Np. Tekturka mi się zagięła, coś się zwarło i BC548 Wypluwa strukturę przez przednią ściankę (normalnie wycieka stopione paskudztwo, dymi i śmierdzi jak palony rezystor.)
Poza tym paskudne ślady kalafonii na tekturce
Oraz: jak tekturka nawilgnie to tak jagbyś wszędzie powstawiał po rezystorze kilka MΩ. Czasem nic nie zmienia a u CMOSów nawet czasami wystarczy....
Zresztą PCB zostanie dla potomnych, a tekturka jest bardzo nietrwała.
Przerzyć się na PCB, rysujesz ścieżki nawet na szybko markerem w chlorek i gotowe, a o ile lepsze!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Gru 2004 22:46   





Powrót do góry
   
elektronik_tk
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 1131
Miasto: Człuchów

Post#16 10 Gru 2004 00:39   

Re: Modyfikator głosu


Zrobiłem nową płytke w Eagle 4.11 do tego projektu. Mam nadzieję, ze bez błędów i schemat również dodaję aby można było modyfikowac płytkę. Dodałem tam ten dodatkowy potencjometr. W najbliższym czasie mam zamiar zbudowac ten modyfikator głosu:)

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Gru 2004 00:39   





Powrót do góry
   
kosa_88
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 18 Gru 2004
Posty: 3
Miasto: Radom

Post#17 18 Gru 2004 13:45   

Re: Modyfikator głosu


Pam pytanie. jak zrobić aby na wydruku nie było widać elementów a same ścieżki?
Powrót do góry
   
elektronik_tk
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 1131
Miasto: Człuchów

Post#18 18 Gru 2004 14:04   

Modyfikator głosu


A ja mam odpowiedż:)
z lewej strony pod przyciskiem "i" masz takie kwadraciki(Display) i tam sobie odznaczasz lub zaznaczasz to co ma być widać na schemacie bądz płytce.
Powrót do góry
   
Duch__
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 12 Gru 2004
Posty: 2012
Miasto: Opole

Post#19 27 Gru 2004 20:53   

Re: Modyfikator głosu


No no no układ wydaje sie ciekawy i banalny......... a zabawy ile przy tym może popłynąć :D Pozdro
Powrót do góry
   
elektronik_tk
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 1131
Miasto: Człuchów

Post#20 30 Cze 2005 21:44   

Modyfikator głosu


no zrobiłem ten układ jakos w grudniu, niby działał ale dzwięk zupełnie przesterowany, czyli nie spełniał swojej funkcji. dzisiaj do tego układu powróciłem, bo już mam oscyloskop, wylutowalem T4 odłaczając tym samym generator i wogóle wzmacniacz strasznie zniekształcał tak więc tam już są jakieś błędy, w orginalnym układzie są BC108 ja mam BC547 a za BC178 mam BC557. sam generator działa, w sumie chyba tak jak powinien. co radzicie?
Powrót do góry
   
janek11389
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 6688

Post#21 30 Cze 2005 23:20   

Re: Modyfikator głosu


Witam! Zadaj na wejście sygnał z generatora, a oscyloskop podłącz na kolektor T3, to jest jedyny stopień wzmacniający i zobacz, co się dzieje z sinusoidą, jaka jest maksymalna dynamika wejściowa i jakie jest wzmocnienie, jak by były zniekształcenie, to dobierz wartość R6, najlepiej wstaw tam peerka, R8 zlikwiduj całkowicie, T5 robi tylko za wtórnik, jak co to zwiększ R10 do takiej wartości, żeby na emiterze była polowa napięcia zasilania, R4 nie musisz wylutowywać, wystarczy jak R7 wylutujesz i wyjdzie na to samo.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
elektronik_tk
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 1131
Miasto: Człuchów

Post#22 01 Lip 2005 04:17   

Re: Modyfikator głosu


janek11389 napisał:
Witam! Zadaj na wejście sygnał z generatora, a oscyloskop podłącz na kolektor T3, to jest jedyny stopień wzmacniający i zobacz, co się dzieje z sinusoidą, jaka jest maksymalna dynamika wejściowa i jakie jest wzmocnienie, jak by były zniekształcenie, to dobierz wartość R6, najlepiej wstaw tam peerka, R8 zlikwiduj całkowicie, T5 robi tylko za wtórnik, jak co to zwiększ R10 do takiej wartości, żeby na emiterze była polowa napięcia zasilania
R10 musialem zmniejszyć do 1k2 i tamte wcześniejsze modyfikacje wykonalem i teraz już dzwięk ze wzmacniacza nie jest znieksztalcony. wzmocnienie. to co zmierzyłem na oscyloskopie to wejściowy sygnał 3mV awyjściowy ok 7,5V. Po dołaczeniu T5 dzwięk zanika, czyli tak jakby tranzystor ciągle przewodził i zwierał sygnał do masy ciągle.
janek11389 napisał:
R4 nie musisz wylutowywać, wystarczy jak R7 wylutujesz i wyjdzie na to samo.
Pozdrawiam
nie rozumiem czy wyjdzie na to samo, ale bez jednego czy drugiego rezytora układ nie dziala tak jak powinien, ciągle sygnał zwierany do masy.
Powrót do góry
   
żarówka rtęciowa
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 09 Cze 2005
Posty: 3270
Miasto: Pelplin

Post#23 01 Lip 2005 09:56   

Re: Modyfikator głosu


Ja zrobiłem niedawno taki układ, i usłyszałem efekt, w którym było słychać metaliczny dźwięk i efekt sypanego piasku. Rodzaj efektu zależy od kształtu sygnału modulującego, częstotliwości tego sygnału i głębokości modulacji. Z doświadczenia wynika że sygnał sinusoidalny nie nadaje się do tego celu.
Powrót do góry
   
elektronik_tk
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 1131
Miasto: Człuchów

Post#24 01 Lip 2005 13:12   

Re: Modyfikator głosu


i wsumie wprowadziłem modyfikacje jedynie w torze audio, a generator tak jak na schemacie (zamiast 3k9 jest 3k3) i działa. w załaczniku obraz sinusoidy 1kHz na wyjściu zmieniacza mowy. tylko jak widac jest jeden problem. połówki sygnału nie sa wzmacniane jednakowo i jak sobie z tym poradzić?

Załączniki:
Powrót do góry
   
janek11389
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 6688

Post#25 03 Lip 2005 11:54   

Re: Modyfikator głosu


Witam! Jeżeli masz generator z płynną regulacja częstotliwości, to wylutuj ten R7 i podepnij się z zewnęcznym generatorem, przez zmianę częstotliwości, będziesz miał możliwość posłuchania jak to się zachowuje przy różnych częstotliwościach. Tranzystor T4 można wstawić do obojętnie, jakiego wzmacniacza i powinno to działać, mam teraz remont w domu i bajzel na kulkach, ale po remoncie, podejdę do tego z generatorem, może coś ciekawego będzie można z tego wydusić.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
żarówka rtęciowa
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 09 Cze 2005
Posty: 3270
Miasto: Pelplin

Post#26 10 Lip 2005 22:57   

Re: Modyfikator głosu


A jakby tak zastosować podwójną modulację z dwóch generatorów nastrojonych na różną częstotliwość, ciekawe jaki byłby efekt.

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Lip 2005 22:57   





Powrót do góry
   
janek11389
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 6688

Post#27 10 Lip 2005 23:14   

Re: Modyfikator głosu


Witam! W brew pozorom, może być to ciekawe, Na przykład efekt Metal zone 2, też chyba ma dwa generatory o różnych częstotliwościach, po prostu trzeba spróbować, do odważnych świat należy.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
elektronik_tk
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 1131
Miasto: Człuchów

Post#28 11 Lip 2005 01:43   

Modyfikator głosu


Apropo przystawek gitarowych. kumpel jakos bawił sie mikrofonem i jakąś przystawką,nie wiem jaką konkretnie, i uzyskał swietny efekt , od cieniutkiego piskliwego głośiku po taki mroczny , jak w filmach grozy albo metalowych kawałkach :]
Powrót do góry
   
zonku
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 15 Paź 2004
Posty: 102

Post#29 13 Lis 2005 16:24   

Re: Modyfikator głosu


Przepraszam że wznawaim ten temat lecz potrzebuje pomocy. Ściągłem płytke elektronika_tk i zastanawia mnie co to jest te TOBU3 ? Czyżby to były gniazdka do podłączenia sygnału wejściowego i wyjściowego ? sorki jeszcze raz.
Powrót do góry
   
elektronik_tk
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 1131
Miasto: Człuchów

Post#30 14 Lis 2005 09:31   

Modyfikator głosu


tak to sa gniazda sygnału wejściowego i wyjściowego. ten podpisany X1 to wejściowy a X2 wyjściowy (to są gniazda chinch do druku).
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Artykuły -> Modyfikator głosu
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.172 seconds

elektroda.pl temat RSS