Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Modyfikator głosu


  Main Page -> Forum Index -> Download, Articles ->Modyfikator głosu Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
zasoby
Level 23
Joined: 11 Jul 2002
Posts: 786
Helped: 4
Post rating: 100
zasoby
Level 23
Post#1 30 Oct 2004 14:30  Topic author   

Modyfikator głosu


Prosty modyfikator głosu nie wykorzystujący żadnego układu scalonego tylko stosunkowo łatwo dostępne elementy. Na wyjściu pojawia się głos zniekształcony przypominając głos robota - sztuczny i metaliczny.


TR1,TR2 - BC178A
C1 - 220uF
C2 - 10uF
C3 - 1uF
C4 - 100nF
C5 - 2,2uF
C6 - 4,7uF
C7 - 470uF
C8 - 220u
VR1 - 10k
TR3,TR4 - BC108
TR5 - BC108B
R1 - 680R
R2 - 3k9
R3 - 3k9
R4 - 680R
R5 - 1M
R6 - 4k7
R7 - 2k2
R8 - 6k8
R9 - 330k
R10 - 3k9
R11 - 150R

Modyfikator głosu

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
sromotnik
Level 15
Location: CZĘSTOCHOWA
Joined: 15 May 2003
Posts: 198
Helped: 1
Post rating: 3
sromotnik
Level 15
Post#2 30 Oct 2004 17:07    

Modyfikator głosu


Szkoda że niema do tego płytki :(

Helpful post? + 0
Back to top
janek11389
Level 42
Joined: 08 Apr 2004
Posts: 6684
Helped: 776
Post rating: 26
janek11389
Level 42
Post#3 30 Oct 2004 20:06    

Re: Modyfikator głosu


Witam! Widziałem kiedyś to u kolegi, ale na kości i nawet to super działało, napaliłem się na to jak żyd na cebule, wysłałem po tego kita i przysłali mi to, ale już trochę inne, było to do niczego, wydaje mi się jakby w multiwibrator wstawić potencjometr, to można by jeszcze uzyskiwać ciekawe efekty, spróbuję przez weekend narysować płytkę do tego i wrzucę to tutaj, też jestem ciekaw jak to chodzi, czy Ty to próbowałeś?
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
kopernik8
Level 21
Location: Grodzisk Maz.
Joined: 26 Jun 2003
Posts: 628
Helped: 10
kopernik8
Level 21
Post#4 30 Oct 2004 20:47    

Re: Modyfikator głosu


Witam!
Zrobiłemn płytkę do tego. W eagle.Tylko gdzie ją wrzucić bo tu nie moge...

wiec na razie zapodaje linka:
http://kopernik88.republika.pl/zmieniacz%20glosu.brd

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
k24
Level 23
Location: Żyrardów
Joined: 07 Apr 2003
Posts: 565
Helped: 44
Post rating: 10
k24
Level 23
Post#5 01 Nov 2004 18:13    

Modyfikator głosu


nie wiem,czy mam rację,ale wydaje mi się że C8 powinien być podłączony odwrotnie

Helpful post? + 0
Back to top
kopernik8
Level 21
Location: Grodzisk Maz.
Joined: 26 Jun 2003
Posts: 628
Helped: 10
kopernik8
Level 21
Post#6 01 Nov 2004 18:50    

Re: Modyfikator głosu


Patrząc na schemat to nie :wink: ale na zdrowy rozum tak więc i w pliku naniosłem zmiany...
We wzorze płytki zastosowałem tranzystory w obudowie TO-92 ,bo nie sądze że gdzieś da sie kupić jeszcze te w metalowych obudowach.


---------------------------------
Wsio poprawione C8 i C6

Helpful post? + 0
Back to top
janek11389
Level 42
Joined: 08 Apr 2004
Posts: 6684
Helped: 776
Post rating: 26
janek11389
Level 42
Post#7 01 Nov 2004 19:08    

Re: Modyfikator głosu


Witam! Dobrze ci się wydaje K24 powinno być odwrotnie i C6 też!
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
Paweł.ko
Spec Elektroakustyka
Location: Kraków
Joined: 12 Mar 2003
Posts: 1695
Helped: 118
Post rating: 14
Paweł.ko
Spec Elektroakustyka
Post#8 12 Nov 2004 12:55    

Re: Modyfikator głosu


Można układzik zmodyfikować. Tranzystory Tr1 i Tr2 pracują w normalnym układzie multiwibratora. Zamiast rezystorów R1 i R2 = 3k9 wsadzić powiedzmy 1k połączyć je razem a za nimi dać potencjimetr 4k7 i to dopiero do masy. Dzięki temu będziemy mieli wpływ na częstotliwość modulacji sygnału wejściowego.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Radoo20
Level 9
Joined: 30 Oct 2004
Posts: 6
Radoo20
Level 9
Post#9 12 Nov 2004 19:25    

Modyfikator głosu


kopernik 8 w czym otworzyć twój plik
proszę o odpowiedź

Helpful post? + 0
Back to top
janek11389
Level 42
Joined: 08 Apr 2004
Posts: 6684
Helped: 776
Post rating: 26
janek11389
Level 42
Post#10 12 Nov 2004 20:33    

Re: Modyfikator głosu


Witam! No właśnie, bo ja go też nie mogę otworzyć, a nie chciałem koledze gitary zawracać.
pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
kopernik8
Level 21
Location: Grodzisk Maz.
Joined: 26 Jun 2003
Posts: 628
Helped: 10
kopernik8
Level 21
Post#11 12 Nov 2004 21:50    

Re: Modyfikator głosu


płytka zrobiona w Eagle 4.11.
Pozdro

Helpful post? + 0
Back to top
Radoo20
Level 9
Joined: 30 Oct 2004
Posts: 6
Radoo20
Level 9
Post#12 17 Nov 2004 15:59    

Modyfikator głosu


a skąd go zdobyć mianowicie Eagle 4.11.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
elektronik_tk
Level 26
Location: Poznań
Joined: 25 Apr 2003
Posts: 1141
Helped: 18
Post rating: 7
elektronik_tk
Level 26
Post#13 17 Nov 2004 20:16    

Modyfikator głosu


a mianowicie z internetu:)
http://www.elektroda.net/download/file757.html?PHPSESSID=36a44a45d21c569513880bd71cd04289

Helpful post? + 0
Back to top
Taser
Level 10
Joined: 30 Jun 2004
Posts: 8
Taser
Level 10
Post#14 01 Dec 2004 15:39    

Re: Modyfikator głosu


Może obejść się bez płytki. Może być na sporym kawałku tektury i będzie działać. Jedyna wada to wielkość dużo roboty przy dziurkach i ścieżkach ja na tekturze robie wszystkie układy. Najlepsze jest to że można przerysować na tekturze cały układ i po prostu na miejsca symboli dać elementy układu.

Helpful post? + 0
Back to top
MichałKob
Level 20
Location: Kraków
Joined: 20 Feb 2004
Posts: 378
Helped: 26
Post rating: 47
MichałKob
Level 20
Post#15 01 Dec 2004 21:46    

Re: Modyfikator głosu


Też tak robiłem, ale dam głowę że wolę PCB...
Np. Tekturka mi się zagięła, coś się zwarło i BC548 Wypluwa strukturę przez przednią ściankę (normalnie wycieka stopione paskudztwo, dymi i śmierdzi jak palony rezystor.)
Poza tym paskudne ślady kalafonii na tekturce
Oraz: jak tekturka nawilgnie to tak jagbyś wszędzie powstawiał po rezystorze kilka MΩ. Czasem nic nie zmienia a u CMOSów nawet czasami wystarczy....
Zresztą PCB zostanie dla potomnych, a tekturka jest bardzo nietrwała.
Przerzyć się na PCB, rysujesz ścieżki nawet na szybko markerem w chlorek i gotowe, a o ile lepsze!

Helpful post? + 0
Back to top
elektronik_tk
Level 26
Location: Poznań
Joined: 25 Apr 2003
Posts: 1141
Helped: 18
Post rating: 7
elektronik_tk
Level 26
Post#16 09 Dec 2004 23:39    

Re: Modyfikator głosu


Zrobiłem nową płytke w Eagle 4.11 do tego projektu. Mam nadzieję, ze bez błędów i schemat również dodaję aby można było modyfikowac płytkę. Dodałem tam ten dodatkowy potencjometr. W najbliższym czasie mam zamiar zbudowac ten modyfikator głosu:)

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
kosa_88
Level 2
Location: Radom
Joined: 18 Dec 2004
Posts: 3
Post rating: 1
kosa_88
Level 2
Post#17 18 Dec 2004 12:45    

Re: Modyfikator głosu


Pam pytanie. jak zrobić aby na wydruku nie było widać elementów a same ścieżki?

Helpful post? + 0
Back to top
elektronik_tk
Level 26
Location: Poznań
Joined: 25 Apr 2003
Posts: 1141
Helped: 18
Post rating: 7
elektronik_tk
Level 26
Post#18 18 Dec 2004 13:04    

Modyfikator głosu


A ja mam odpowiedż:)
z lewej strony pod przyciskiem "i" masz takie kwadraciki(Display) i tam sobie odznaczasz lub zaznaczasz to co ma być widać na schemacie bądz płytce.

Helpful post? + 0
Back to top
Duch__
Level 31
Location: Opole
Joined: 12 Dec 2004
Posts: 2186
Helped: 31
Post rating: 1332
Duch__
Level 31
Post#19 27 Dec 2004 19:53    

Re: Modyfikator głosu


No no no układ wydaje sie ciekawy i banalny......... a zabawy ile przy tym może popłynąć :D Pozdro

Helpful post? + 0
Back to top
elektronik_tk
Level 26
Location: Poznań
Joined: 25 Apr 2003
Posts: 1141
Helped: 18
Post rating: 7
elektronik_tk
Level 26
Post#20 30 Jun 2005 21:44    

Modyfikator głosu


no zrobiłem ten układ jakos w grudniu, niby działał ale dzwięk zupełnie przesterowany, czyli nie spełniał swojej funkcji. dzisiaj do tego układu powróciłem, bo już mam oscyloskop, wylutowalem T4 odłaczając tym samym generator i wogóle wzmacniacz strasznie zniekształcał tak więc tam już są jakieś błędy, w orginalnym układzie są BC108 ja mam BC547 a za BC178 mam BC557. sam generator działa, w sumie chyba tak jak powinien. co radzicie?

Helpful post? + 0
Back to top
janek11389
Level 42
Joined: 08 Apr 2004
Posts: 6684
Helped: 776
Post rating: 26
janek11389
Level 42
Post#21 30 Jun 2005 23:20    

Re: Modyfikator głosu


Witam! Zadaj na wejście sygnał z generatora, a oscyloskop podłącz na kolektor T3, to jest jedyny stopień wzmacniający i zobacz, co się dzieje z sinusoidą, jaka jest maksymalna dynamika wejściowa i jakie jest wzmocnienie, jak by były zniekształcenie, to dobierz wartość R6, najlepiej wstaw tam peerka, R8 zlikwiduj całkowicie, T5 robi tylko za wtórnik, jak co to zwiększ R10 do takiej wartości, żeby na emiterze była polowa napięcia zasilania, R4 nie musisz wylutowywać, wystarczy jak R7 wylutujesz i wyjdzie na to samo.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
elektronik_tk
Level 26
Location: Poznań
Joined: 25 Apr 2003
Posts: 1141
Helped: 18
Post rating: 7
elektronik_tk
Level 26
Post#22 01 Jul 2005 04:17    

Re: Modyfikator głosu


janek11389 wrote:
Witam! Zadaj na wejście sygnał z generatora, a oscyloskop podłącz na kolektor T3, to jest jedyny stopień wzmacniający i zobacz, co się dzieje z sinusoidą, jaka jest maksymalna dynamika wejściowa i jakie jest wzmocnienie, jak by były zniekształcenie, to dobierz wartość R6, najlepiej wstaw tam peerka, R8 zlikwiduj całkowicie, T5 robi tylko za wtórnik, jak co to zwiększ R10 do takiej wartości, żeby na emiterze była polowa napięcia zasilania
R10 musialem zmniejszyć do 1k2 i tamte wcześniejsze modyfikacje wykonalem i teraz już dzwięk ze wzmacniacza nie jest znieksztalcony. wzmocnienie. to co zmierzyłem na oscyloskopie to wejściowy sygnał 3mV awyjściowy ok 7,5V. Po dołaczeniu T5 dzwięk zanika, czyli tak jakby tranzystor ciągle przewodził i zwierał sygnał do masy ciągle.
janek11389 wrote:
R4 nie musisz wylutowywać, wystarczy jak R7 wylutujesz i wyjdzie na to samo.
Pozdrawiam
nie rozumiem czy wyjdzie na to samo, ale bez jednego czy drugiego rezytora układ nie dziala tak jak powinien, ciągle sygnał zwierany do masy.

Helpful post? + 0
Back to top
żarówka rtęciowa
Level 36
Location: Pelplin
Joined: 09 Jun 2005
Posts: 3153
Helped: 265
Post rating: 50
żarówka rtęciowa
Level 36
Post#23 01 Jul 2005 09:56    

Re: Modyfikator głosu


Ja zrobiłem niedawno taki układ, i usłyszałem efekt, w którym było słychać metaliczny dźwięk i efekt sypanego piasku. Rodzaj efektu zależy od kształtu sygnału modulującego, częstotliwości tego sygnału i głębokości modulacji. Z doświadczenia wynika że sygnał sinusoidalny nie nadaje się do tego celu.

Helpful post? + 0
Back to top
elektronik_tk
Level 26
Location: Poznań
Joined: 25 Apr 2003
Posts: 1141
Helped: 18
Post rating: 7
elektronik_tk
Level 26
Post#24 01 Jul 2005 13:12    

Re: Modyfikator głosu


i wsumie wprowadziłem modyfikacje jedynie w torze audio, a generator tak jak na schemacie (zamiast 3k9 jest 3k3) i działa. w załaczniku obraz sinusoidy 1kHz na wyjściu zmieniacza mowy. tylko jak widac jest jeden problem. połówki sygnału nie sa wzmacniane jednakowo i jak sobie z tym poradzić?

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
janek11389
Level 42
Joined: 08 Apr 2004
Posts: 6684
Helped: 776
Post rating: 26
janek11389
Level 42
Post#25 03 Jul 2005 11:54    

Re: Modyfikator głosu


Witam! Jeżeli masz generator z płynną regulacja częstotliwości, to wylutuj ten R7 i podepnij się z zewnęcznym generatorem, przez zmianę częstotliwości, będziesz miał możliwość posłuchania jak to się zachowuje przy różnych częstotliwościach. Tranzystor T4 można wstawić do obojętnie, jakiego wzmacniacza i powinno to działać, mam teraz remont w domu i bajzel na kulkach, ale po remoncie, podejdę do tego z generatorem, może coś ciekawego będzie można z tego wydusić.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
żarówka rtęciowa
Level 36
Location: Pelplin
Joined: 09 Jun 2005
Posts: 3153
Helped: 265
Post rating: 50
żarówka rtęciowa
Level 36
Post#26 10 Jul 2005 22:57    

Re: Modyfikator głosu


A jakby tak zastosować podwójną modulację z dwóch generatorów nastrojonych na różną częstotliwość, ciekawe jaki byłby efekt.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
janek11389
Level 42
Joined: 08 Apr 2004
Posts: 6684
Helped: 776
Post rating: 26
janek11389
Level 42
Post#27 10 Jul 2005 23:14    

Re: Modyfikator głosu


Witam! W brew pozorom, może być to ciekawe, Na przykład efekt Metal zone 2, też chyba ma dwa generatory o różnych częstotliwościach, po prostu trzeba spróbować, do odważnych świat należy.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
elektronik_tk
Level 26
Location: Poznań
Joined: 25 Apr 2003
Posts: 1141
Helped: 18
Post rating: 7
elektronik_tk
Level 26
Post#28 11 Jul 2005 01:43    

Modyfikator głosu


Apropo przystawek gitarowych. kumpel jakos bawił sie mikrofonem i jakąś przystawką,nie wiem jaką konkretnie, i uzyskał swietny efekt , od cieniutkiego piskliwego głośiku po taki mroczny , jak w filmach grozy albo metalowych kawałkach :]

Helpful post? + 0
Back to top
zonku
Level 13
Joined: 15 Oct 2004
Posts: 128
Helped: 1
Post rating: 1
zonku
Level 13
Post#29 13 Nov 2005 15:24    

Re: Modyfikator głosu


Przepraszam że wznawaim ten temat lecz potrzebuje pomocy. Ściągłem płytke elektronika_tk i zastanawia mnie co to jest te TOBU3 ? Czyżby to były gniazdka do podłączenia sygnału wejściowego i wyjściowego ? sorki jeszcze raz.

Helpful post? + 0
Back to top
elektronik_tk
Level 26
Location: Poznań
Joined: 25 Apr 2003
Posts: 1141
Helped: 18
Post rating: 7
elektronik_tk
Level 26
Post#30 14 Nov 2005 08:31    

Modyfikator głosu


tak to sa gniazda sygnału wejściowego i wyjściowego. ten podpisany X1 to wejściowy a X2 wyjściowy (to są gniazda chinch do druku).

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> Modyfikator głosu 12  Next
Page 1 of 2



Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.073 seconds