Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Modyfikator głosu


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> Modyfikator głosu
Author
Message
zasoby
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 11 Jul 2002
Posts: 786

Post#1 Post from the author of the topic 30 Oct 2004 14:30   

Modyfikator głosu


Prosty modyfikator głosu nie wykorzystujący żadnego układu scalonego tylko stosunkowo łatwo dostępne elementy. Na wyjściu pojawia się głos zniekształcony przypominając głos robota - sztuczny i metaliczny.


TR1,TR2 - BC178A
C1 - 220uF
C2 - 10uF
C3 - 1uF
C4 - 100nF
C5 - 2,2uF
C6 - 4,7uF
C7 - 470uF
C8 - 220u
VR1 - 10k
TR3,TR4 - BC108
TR5 - BC108B
R1 - 680R
R2 - 3k9
R3 - 3k9
R4 - 680R
R5 - 1M
R6 - 4k7
R7 - 2k2
R8 - 6k8
R9 - 330k
R10 - 3k9
R11 - 150R

Modyfikator głosu

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Oct 2004 14:30   





Back to top
   
sromotnik
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 15 May 2003
Posts: 198
Location: CZĘSTOCHOWA

Post#2 30 Oct 2004 17:07   

Modyfikator głosu


Szkoda że niema do tego płytki Sad

Helpful message? + -

Back to top
   
janek11389
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 08 Apr 2004
Posts: 6685

Post#3 30 Oct 2004 20:06   

Re: Modyfikator głosu


Witam! Widziałem kiedyś to u kolegi, ale na kości i nawet to super działało, napaliłem się na to jak żyd na cebule, wysłałem po tego kita i przysłali mi to, ale już trochę inne, było to do niczego, wydaje mi się jakby w multiwibrator wstawić potencjometr, to można by jeszcze uzyskiwać ciekawe efekty, spróbuję przez weekend narysować płytkę do tego i wrzucę to tutaj, też jestem ciekaw jak to chodzi, czy Ty to próbowałeś?
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
kopernik8
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 26 Jun 2003
Posts: 628
Location: Grodzisk Maz.

Post#4 30 Oct 2004 20:47   

Re: Modyfikator głosu


Witam!
Zrobiłemn płytkę do tego. W eagle.Tylko gdzie ją wrzucić bo tu nie moge...

wiec na razie zapodaje linka:
http://kopernik88.republika.pl/zmieniacz%20glosu.brd

Helpful message? + -

Back to top
   
k24
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 07 Apr 2003
Posts: 567
Location: Żyrardów

Post#5 01 Nov 2004 18:13   

Modyfikator głosu


nie wiem,czy mam rację,ale wydaje mi się że C8 powinien być podłączony odwrotnie

Helpful message? + -

Back to top
   
kopernik8
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 26 Jun 2003
Posts: 628
Location: Grodzisk Maz.

Post#6 01 Nov 2004 18:50   

Re: Modyfikator głosu


Patrząc na schemat to nie Wink ale na zdrowy rozum tak więc i w pliku naniosłem zmiany...
We wzorze płytki zastosowałem tranzystory w obudowie TO-92 ,bo nie sądze że gdzieś da sie kupić jeszcze te w metalowych obudowach.


---------------------------------
Wsio poprawione C8 i C6

Helpful message? + -

Back to top
   
janek11389
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 08 Apr 2004
Posts: 6685

Post#7 01 Nov 2004 19:08   

Re: Modyfikator głosu


Witam! Dobrze ci się wydaje K24 powinno być odwrotnie i C6 też!
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Paweł.ko
Spec Elektroakustyka
Spec Elektroakustyka


Joined: 12 Mar 2003
Posts: 1689
Location: Kraków

Post#8 12 Nov 2004 12:55   

Re: Modyfikator głosu


Można układzik zmodyfikować. Tranzystory Tr1 i Tr2 pracują w normalnym układzie multiwibratora. Zamiast rezystorów R1 i R2 = 3k9 wsadzić powiedzmy 1k połączyć je razem a za nimi dać potencjimetr 4k7 i to dopiero do masy. Dzięki temu będziemy mieli wpływ na częstotliwość modulacji sygnału wejściowego.

Helpful message? + -

Back to top
   
Radoo20
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 30 Oct 2004
Posts: 6

Post#9 12 Nov 2004 19:25   

Modyfikator głosu


kopernik 8 w czym otworzyć twój plik
proszę o odpowiedź

Helpful message? + -

Back to top
   
janek11389
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 08 Apr 2004
Posts: 6685

Post#10 12 Nov 2004 20:33   

Re: Modyfikator głosu


Witam! No właśnie, bo ja go też nie mogę otworzyć, a nie chciałem koledze gitary zawracać.
pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
kopernik8
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 26 Jun 2003
Posts: 628
Location: Grodzisk Maz.

Post#11 12 Nov 2004 21:50   

Re: Modyfikator głosu


płytka zrobiona w Eagle 4.11.
Pozdro

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Nov 2004 21:50   





Back to top
   
Radoo20
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 30 Oct 2004
Posts: 6

Post#12 17 Nov 2004 15:59   

Modyfikator głosu


a skąd go zdobyć mianowicie Eagle 4.11.

Helpful message? + -

Back to top
   
elektronik_tk
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 25 Apr 2003
Posts: 1140
Location: Człuchów

Post#13 17 Nov 2004 20:16   

Modyfikator głosu


a mianowicie z internetu:)
http://www.elektroda.net/download/file757.html?PHPSESSID=36a44a45d21c569513880bd71cd04289

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Nov 2004 20:16   





Back to top
   
Taser
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 30 Jun 2004
Posts: 8

Post#14 01 Dec 2004 15:39   

Re: Modyfikator głosu


Może obejść się bez płytki. Może być na sporym kawałku tektury i będzie działać. Jedyna wada to wielkość dużo roboty przy dziurkach i ścieżkach ja na tekturze robie wszystkie układy. Najlepsze jest to że można przerysować na tekturze cały układ i po prostu na miejsca symboli dać elementy układu.

Helpful message? + -

Back to top
   
MichałKob
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 20 Feb 2004
Posts: 378
Location: Kraków

Post#15 01 Dec 2004 21:46   

Re: Modyfikator głosu


Też tak robiłem, ale dam głowę że wolę PCB...
Np. Tekturka mi się zagięła, coś się zwarło i BC548 Wypluwa strukturę przez przednią ściankę (normalnie wycieka stopione paskudztwo, dymi i śmierdzi jak palony rezystor.)
Poza tym paskudne ślady kalafonii na tekturce
Oraz: jak tekturka nawilgnie to tak jagbyś wszędzie powstawiał po rezystorze kilka MΩ. Czasem nic nie zmienia a u CMOSów nawet czasami wystarczy....
Zresztą PCB zostanie dla potomnych, a tekturka jest bardzo nietrwała.
Przerzyć się na PCB, rysujesz ścieżki nawet na szybko markerem w chlorek i gotowe, a o ile lepsze!

Helpful message? + -

Back to top
   
elektronik_tk
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 25 Apr 2003
Posts: 1140
Location: Człuchów

Post#16 09 Dec 2004 23:39   

Re: Modyfikator głosu


Zrobiłem nową płytke w Eagle 4.11 do tego projektu. Mam nadzieję, ze bez błędów i schemat również dodaję aby można było modyfikowac płytkę. Dodałem tam ten dodatkowy potencjometr. W najbliższym czasie mam zamiar zbudowac ten modyfikator głosu:)

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
kosa_88
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 18 Dec 2004
Posts: 3
Location: Radom

Post#17 18 Dec 2004 12:45   

Re: Modyfikator głosu


Pam pytanie. jak zrobić aby na wydruku nie było widać elementów a same ścieżki?

Helpful message? + -

Back to top
   
elektronik_tk
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 25 Apr 2003
Posts: 1140
Location: Człuchów

Post#18 18 Dec 2004 13:04   

Modyfikator głosu


A ja mam odpowiedżSmile
z lewej strony pod przyciskiem "i" masz takie kwadraciki(Display) i tam sobie odznaczasz lub zaznaczasz to co ma być widać na schemacie bądz płytce.

Helpful message? + -

Back to top
   
Duch__
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 12 Dec 2004
Posts: 2036
Location: Opole

Post#19 27 Dec 2004 19:53   

Re: Modyfikator głosu


No no no układ wydaje sie ciekawy i banalny......... a zabawy ile przy tym może popłynąć Very Happy Pozdro

Helpful message? + -

Back to top
   
elektronik_tk
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 25 Apr 2003
Posts: 1140
Location: Człuchów

Post#20 30 Jun 2005 21:44   

Modyfikator głosu


no zrobiłem ten układ jakos w grudniu, niby działał ale dzwięk zupełnie przesterowany, czyli nie spełniał swojej funkcji. dzisiaj do tego układu powróciłem, bo już mam oscyloskop, wylutowalem T4 odłaczając tym samym generator i wogóle wzmacniacz strasznie zniekształcał tak więc tam już są jakieś błędy, w orginalnym układzie są BC108 ja mam BC547 a za BC178 mam BC557. sam generator działa, w sumie chyba tak jak powinien. co radzicie?

Helpful message? + -

Back to top
   
janek11389
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 08 Apr 2004
Posts: 6685

Post#21 30 Jun 2005 23:20   

Re: Modyfikator głosu


Witam! Zadaj na wejście sygnał z generatora, a oscyloskop podłącz na kolektor T3, to jest jedyny stopień wzmacniający i zobacz, co się dzieje z sinusoidą, jaka jest maksymalna dynamika wejściowa i jakie jest wzmocnienie, jak by były zniekształcenie, to dobierz wartość R6, najlepiej wstaw tam peerka, R8 zlikwiduj całkowicie, T5 robi tylko za wtórnik, jak co to zwiększ R10 do takiej wartości, żeby na emiterze była polowa napięcia zasilania, R4 nie musisz wylutowywać, wystarczy jak R7 wylutujesz i wyjdzie na to samo.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
elektronik_tk
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 25 Apr 2003
Posts: 1140
Location: Człuchów

Post#22 01 Jul 2005 04:17   

Re: Modyfikator głosu


janek11389 wrote:
Witam! Zadaj na wejście sygnał z generatora, a oscyloskop podłącz na kolektor T3, to jest jedyny stopień wzmacniający i zobacz, co się dzieje z sinusoidą, jaka jest maksymalna dynamika wejściowa i jakie jest wzmocnienie, jak by były zniekształcenie, to dobierz wartość R6, najlepiej wstaw tam peerka, R8 zlikwiduj całkowicie, T5 robi tylko za wtórnik, jak co to zwiększ R10 do takiej wartości, żeby na emiterze była polowa napięcia zasilania
R10 musialem zmniejszyć do 1k2 i tamte wcześniejsze modyfikacje wykonalem i teraz już dzwięk ze wzmacniacza nie jest znieksztalcony. wzmocnienie. to co zmierzyłem na oscyloskopie to wejściowy sygnał 3mV awyjściowy ok 7,5V. Po dołaczeniu T5 dzwięk zanika, czyli tak jakby tranzystor ciągle przewodził i zwierał sygnał do masy ciągle.
janek11389 wrote:
R4 nie musisz wylutowywać, wystarczy jak R7 wylutujesz i wyjdzie na to samo.
Pozdrawiam
nie rozumiem czy wyjdzie na to samo, ale bez jednego czy drugiego rezytora układ nie dziala tak jak powinien, ciągle sygnał zwierany do masy.

Helpful message? + -

Back to top
   
żarówka rtęciowa
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 09 Jun 2005
Posts: 3090
Location: Pelplin

Post#23 01 Jul 2005 09:56   

Re: Modyfikator głosu


Ja zrobiłem niedawno taki układ, i usłyszałem efekt, w którym było słychać metaliczny dźwięk i efekt sypanego piasku. Rodzaj efektu zależy od kształtu sygnału modulującego, częstotliwości tego sygnału i głębokości modulacji. Z doświadczenia wynika że sygnał sinusoidalny nie nadaje się do tego celu.

Helpful message? + -

Back to top
   
elektronik_tk
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 25 Apr 2003
Posts: 1140
Location: Człuchów

Post#24 01 Jul 2005 13:12   

Re: Modyfikator głosu


i wsumie wprowadziłem modyfikacje jedynie w torze audio, a generator tak jak na schemacie (zamiast 3k9 jest 3k3) i działa. w załaczniku obraz sinusoidy 1kHz na wyjściu zmieniacza mowy. tylko jak widac jest jeden problem. połówki sygnału nie sa wzmacniane jednakowo i jak sobie z tym poradzić?

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
janek11389
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 08 Apr 2004
Posts: 6685

Post#25 03 Jul 2005 11:54   

Re: Modyfikator głosu


Witam! Jeżeli masz generator z płynną regulacja częstotliwości, to wylutuj ten R7 i podepnij się z zewnęcznym generatorem, przez zmianę częstotliwości, będziesz miał możliwość posłuchania jak to się zachowuje przy różnych częstotliwościach. Tranzystor T4 można wstawić do obojętnie, jakiego wzmacniacza i powinno to działać, mam teraz remont w domu i bajzel na kulkach, ale po remoncie, podejdę do tego z generatorem, może coś ciekawego będzie można z tego wydusić.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
żarówka rtęciowa
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 09 Jun 2005
Posts: 3090
Location: Pelplin

Post#26 10 Jul 2005 22:57   

Re: Modyfikator głosu


A jakby tak zastosować podwójną modulację z dwóch generatorów nastrojonych na różną częstotliwość, ciekawe jaki byłby efekt.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Jul 2005 22:57   





Back to top
   
janek11389
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 08 Apr 2004
Posts: 6685

Post#27 10 Jul 2005 23:14   

Re: Modyfikator głosu


Witam! W brew pozorom, może być to ciekawe, Na przykład efekt Metal zone 2, też chyba ma dwa generatory o różnych częstotliwościach, po prostu trzeba spróbować, do odważnych świat należy.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
elektronik_tk
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 25 Apr 2003
Posts: 1140
Location: Człuchów

Post#28 11 Jul 2005 01:43   

Modyfikator głosu


Apropo przystawek gitarowych. kumpel jakos bawił sie mikrofonem i jakąś przystawką,nie wiem jaką konkretnie, i uzyskał swietny efekt , od cieniutkiego piskliwego głośiku po taki mroczny , jak w filmach grozy albo metalowych kawałkach :]

Helpful message? + -

Back to top
   
zonku
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 15 Oct 2004
Posts: 112

Post#29 13 Nov 2005 15:24   

Re: Modyfikator głosu


Przepraszam że wznawaim ten temat lecz potrzebuje pomocy. Ściągłem płytke elektronika_tk i zastanawia mnie co to jest te TOBU3 ? Czyżby to były gniazdka do podłączenia sygnału wejściowego i wyjściowego ? sorki jeszcze raz.

Helpful message? + -

Back to top
   
elektronik_tk
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 25 Apr 2003
Posts: 1140
Location: Człuchów

Post#30 14 Nov 2005 08:31   

Modyfikator głosu


tak to sa gniazda sygnału wejściowego i wyjściowego. ten podpisany X1 to wejściowy a X2 wyjściowy (to są gniazda chinch do druku).

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> Modyfikator głosu
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Google Statement for Twitter
Page 1 of 2 Go to page 12  Next



Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.073 seconds

elektroda.pl topic RSS feed