Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Modyfikator głosu


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Artykuły ->Modyfikator głosu Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
zasoby
Poziom 23
Dołączył: 11 Lip 2002
Posty: 786
Pomógł: 4
Ocena postów: 82
zasoby
Poziom 23
Post#1 30 Paź 2004 14:30  Autor tematu   

Modyfikator głosu


Prosty modyfikator głosu nie wykorzystujący żadnego układu scalonego tylko stosunkowo łatwo dostępne elementy. Na wyjściu pojawia się głos zniekształcony przypominając głos robota - sztuczny i metaliczny.


TR1,TR2 - BC178A
C1 - 220uF
C2 - 10uF
C3 - 1uF
C4 - 100nF
C5 - 2,2uF
C6 - 4,7uF
C7 - 470uF
C8 - 220u
VR1 - 10k
TR3,TR4 - BC108
TR5 - BC108B
R1 - 680R
R2 - 3k9
R3 - 3k9
R4 - 680R
R5 - 1M
R6 - 4k7
R7 - 2k2
R8 - 6k8
R9 - 330k
R10 - 3k9
R11 - 150R

Modyfikator głosu

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
sromotnik
Poziom 15
Miasto: CZĘSTOCHOWA
Dołączył: 15 Maj 2003
Posty: 198
Pomógł: 1
Ocena postów: 3
sromotnik
Poziom 15
Post#2 30 Paź 2004 17:07    

Modyfikator głosu


Szkoda że niema do tego płytki :(

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
janek11389
Poziom 42
Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 6684
Pomógł: 776
Ocena postów: 16
janek11389
Poziom 42
Post#3 30 Paź 2004 20:06    

Re: Modyfikator głosu


Witam! Widziałem kiedyś to u kolegi, ale na kości i nawet to super działało, napaliłem się na to jak żyd na cebule, wysłałem po tego kita i przysłali mi to, ale już trochę inne, było to do niczego, wydaje mi się jakby w multiwibrator wstawić potencjometr, to można by jeszcze uzyskiwać ciekawe efekty, spróbuję przez weekend narysować płytkę do tego i wrzucę to tutaj, też jestem ciekaw jak to chodzi, czy Ty to próbowałeś?
Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kopernik8
Poziom 21
Miasto: Grodzisk Maz.
Dołączył: 26 Cze 2003
Posty: 628
Pomógł: 10
kopernik8
Poziom 21
Post#4 30 Paź 2004 20:47    

Re: Modyfikator głosu


Witam!
Zrobiłemn płytkę do tego. W eagle.Tylko gdzie ją wrzucić bo tu nie moge...

wiec na razie zapodaje linka:
http://kopernik88.republika.pl/zmieniacz%20glosu.brd

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
k24
Poziom 23
Miasto: Żyrardów
Dołączył: 07 Kwi 2003
Posty: 565
Pomógł: 44
Ocena postów: 6
k24
Poziom 23
Post#5 01 Lis 2004 18:13    

Modyfikator głosu


nie wiem,czy mam rację,ale wydaje mi się że C8 powinien być podłączony odwrotnie

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kopernik8
Poziom 21
Miasto: Grodzisk Maz.
Dołączył: 26 Cze 2003
Posty: 628
Pomógł: 10
kopernik8
Poziom 21
Post#6 01 Lis 2004 18:50    

Re: Modyfikator głosu


Patrząc na schemat to nie :wink: ale na zdrowy rozum tak więc i w pliku naniosłem zmiany...
We wzorze płytki zastosowałem tranzystory w obudowie TO-92 ,bo nie sądze że gdzieś da sie kupić jeszcze te w metalowych obudowach.


---------------------------------
Wsio poprawione C8 i C6

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
janek11389
Poziom 42
Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 6684
Pomógł: 776
Ocena postów: 16
janek11389
Poziom 42
Post#7 01 Lis 2004 19:08    

Re: Modyfikator głosu


Witam! Dobrze ci się wydaje K24 powinno być odwrotnie i C6 też!
Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Paweł.ko
Spec Elektroakustyka
Miasto: Kraków
Dołączył: 12 Mar 2003
Posty: 1695
Pomógł: 118
Ocena postów: 14
Paweł.ko
Spec Elektroakustyka
Post#8 12 Lis 2004 12:55    

Re: Modyfikator głosu


Można układzik zmodyfikować. Tranzystory Tr1 i Tr2 pracują w normalnym układzie multiwibratora. Zamiast rezystorów R1 i R2 = 3k9 wsadzić powiedzmy 1k połączyć je razem a za nimi dać potencjimetr 4k7 i to dopiero do masy. Dzięki temu będziemy mieli wpływ na częstotliwość modulacji sygnału wejściowego.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Radoo20
Poziom 9
Dołączył: 30 Paź 2004
Posty: 6
Radoo20
Poziom 9
Post#9 12 Lis 2004 19:25    

Modyfikator głosu


kopernik 8 w czym otworzyć twój plik
proszę o odpowiedź

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
janek11389
Poziom 42
Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 6684
Pomógł: 776
Ocena postów: 16
janek11389
Poziom 42
Post#10 12 Lis 2004 20:33    

Re: Modyfikator głosu


Witam! No właśnie, bo ja go też nie mogę otworzyć, a nie chciałem koledze gitary zawracać.
pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kopernik8
Poziom 21
Miasto: Grodzisk Maz.
Dołączył: 26 Cze 2003
Posty: 628
Pomógł: 10
kopernik8
Poziom 21
Post#11 12 Lis 2004 21:50    

Re: Modyfikator głosu


płytka zrobiona w Eagle 4.11.
Pozdro

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Radoo20
Poziom 9
Dołączył: 30 Paź 2004
Posty: 6
Radoo20
Poziom 9
Post#12 17 Lis 2004 15:59    

Modyfikator głosu


a skąd go zdobyć mianowicie Eagle 4.11.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
elektronik_tk
Poziom 26
Miasto: Poznań
Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 1142
Pomógł: 18
Ocena postów: 5
elektronik_tk
Poziom 26
Post#13 17 Lis 2004 20:16    

Modyfikator głosu


a mianowicie z internetu:)
http://www.elektroda.net/download/file757.html?PHPSESSID=36a44a45d21c569513880bd71cd04289

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Taser
Poziom 10
Dołączył: 30 Cze 2004
Posty: 8
Taser
Poziom 10
Post#14 01 Gru 2004 15:39    

Re: Modyfikator głosu


Może obejść się bez płytki. Może być na sporym kawałku tektury i będzie działać. Jedyna wada to wielkość dużo roboty przy dziurkach i ścieżkach ja na tekturze robie wszystkie układy. Najlepsze jest to że można przerysować na tekturze cały układ i po prostu na miejsca symboli dać elementy układu.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
MichałKob
Poziom 20
Miasto: Kraków
Dołączył: 20 Lut 2004
Posty: 378
Pomógł: 26
Ocena postów: 47
MichałKob
Poziom 20
Post#15 01 Gru 2004 21:46    

Re: Modyfikator głosu


Też tak robiłem, ale dam głowę że wolę PCB...
Np. Tekturka mi się zagięła, coś się zwarło i BC548 Wypluwa strukturę przez przednią ściankę (normalnie wycieka stopione paskudztwo, dymi i śmierdzi jak palony rezystor.)
Poza tym paskudne ślady kalafonii na tekturce
Oraz: jak tekturka nawilgnie to tak jagbyś wszędzie powstawiał po rezystorze kilka MΩ. Czasem nic nie zmienia a u CMOSów nawet czasami wystarczy....
Zresztą PCB zostanie dla potomnych, a tekturka jest bardzo nietrwała.
Przerzyć się na PCB, rysujesz ścieżki nawet na szybko markerem w chlorek i gotowe, a o ile lepsze!

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
elektronik_tk
Poziom 26
Miasto: Poznań
Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 1142
Pomógł: 18
Ocena postów: 5
elektronik_tk
Poziom 26
Post#16 09 Gru 2004 23:39    

Re: Modyfikator głosu


Zrobiłem nową płytke w Eagle 4.11 do tego projektu. Mam nadzieję, ze bez błędów i schemat również dodaję aby można było modyfikowac płytkę. Dodałem tam ten dodatkowy potencjometr. W najbliższym czasie mam zamiar zbudowac ten modyfikator głosu:)

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kosa_88
Poziom 2
Miasto: Radom
Dołączył: 18 Gru 2004
Posty: 3
Ocena postów: 1
kosa_88
Poziom 2
Post#17 18 Gru 2004 12:45    

Re: Modyfikator głosu


Pam pytanie. jak zrobić aby na wydruku nie było widać elementów a same ścieżki?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
elektronik_tk
Poziom 26
Miasto: Poznań
Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 1142
Pomógł: 18
Ocena postów: 5
elektronik_tk
Poziom 26
Post#18 18 Gru 2004 13:04    

Modyfikator głosu


A ja mam odpowiedż:)
z lewej strony pod przyciskiem "i" masz takie kwadraciki(Display) i tam sobie odznaczasz lub zaznaczasz to co ma być widać na schemacie bądz płytce.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Duch__
Poziom 31
Miasto: Opole
Dołączył: 12 Gru 2004
Posty: 2120
Pomógł: 31
Ocena postów: 1252
Duch__
Poziom 31
Post#19 27 Gru 2004 19:53    

Re: Modyfikator głosu


No no no układ wydaje sie ciekawy i banalny......... a zabawy ile przy tym może popłynąć :D Pozdro

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
elektronik_tk
Poziom 26
Miasto: Poznań
Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 1142
Pomógł: 18
Ocena postów: 5
elektronik_tk
Poziom 26
Post#20 30 Cze 2005 21:44    

Modyfikator głosu


no zrobiłem ten układ jakos w grudniu, niby działał ale dzwięk zupełnie przesterowany, czyli nie spełniał swojej funkcji. dzisiaj do tego układu powróciłem, bo już mam oscyloskop, wylutowalem T4 odłaczając tym samym generator i wogóle wzmacniacz strasznie zniekształcał tak więc tam już są jakieś błędy, w orginalnym układzie są BC108 ja mam BC547 a za BC178 mam BC557. sam generator działa, w sumie chyba tak jak powinien. co radzicie?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
janek11389
Poziom 42
Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 6684
Pomógł: 776
Ocena postów: 16
janek11389
Poziom 42
Post#21 30 Cze 2005 23:20    

Re: Modyfikator głosu


Witam! Zadaj na wejście sygnał z generatora, a oscyloskop podłącz na kolektor T3, to jest jedyny stopień wzmacniający i zobacz, co się dzieje z sinusoidą, jaka jest maksymalna dynamika wejściowa i jakie jest wzmocnienie, jak by były zniekształcenie, to dobierz wartość R6, najlepiej wstaw tam peerka, R8 zlikwiduj całkowicie, T5 robi tylko za wtórnik, jak co to zwiększ R10 do takiej wartości, żeby na emiterze była polowa napięcia zasilania, R4 nie musisz wylutowywać, wystarczy jak R7 wylutujesz i wyjdzie na to samo.
Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
elektronik_tk
Poziom 26
Miasto: Poznań
Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 1142
Pomógł: 18
Ocena postów: 5
elektronik_tk
Poziom 26
Post#22 01 Lip 2005 04:17    

Re: Modyfikator głosu


janek11389 napisał:
Witam! Zadaj na wejście sygnał z generatora, a oscyloskop podłącz na kolektor T3, to jest jedyny stopień wzmacniający i zobacz, co się dzieje z sinusoidą, jaka jest maksymalna dynamika wejściowa i jakie jest wzmocnienie, jak by były zniekształcenie, to dobierz wartość R6, najlepiej wstaw tam peerka, R8 zlikwiduj całkowicie, T5 robi tylko za wtórnik, jak co to zwiększ R10 do takiej wartości, żeby na emiterze była polowa napięcia zasilania
R10 musialem zmniejszyć do 1k2 i tamte wcześniejsze modyfikacje wykonalem i teraz już dzwięk ze wzmacniacza nie jest znieksztalcony. wzmocnienie. to co zmierzyłem na oscyloskopie to wejściowy sygnał 3mV awyjściowy ok 7,5V. Po dołaczeniu T5 dzwięk zanika, czyli tak jakby tranzystor ciągle przewodził i zwierał sygnał do masy ciągle.
janek11389 napisał:
R4 nie musisz wylutowywać, wystarczy jak R7 wylutujesz i wyjdzie na to samo.
Pozdrawiam
nie rozumiem czy wyjdzie na to samo, ale bez jednego czy drugiego rezytora układ nie dziala tak jak powinien, ciągle sygnał zwierany do masy.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
żarówka rtęciowa
Poziom 35
Miasto: Pelplin
Dołączył: 09 Cze 2005
Posty: 3110
Pomógł: 265
Ocena postów: 42
żarówka rtęciowa
Poziom 35
Post#23 01 Lip 2005 09:56    

Re: Modyfikator głosu


Ja zrobiłem niedawno taki układ, i usłyszałem efekt, w którym było słychać metaliczny dźwięk i efekt sypanego piasku. Rodzaj efektu zależy od kształtu sygnału modulującego, częstotliwości tego sygnału i głębokości modulacji. Z doświadczenia wynika że sygnał sinusoidalny nie nadaje się do tego celu.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
elektronik_tk
Poziom 26
Miasto: Poznań
Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 1142
Pomógł: 18
Ocena postów: 5
elektronik_tk
Poziom 26
Post#24 01 Lip 2005 13:12    

Re: Modyfikator głosu


i wsumie wprowadziłem modyfikacje jedynie w torze audio, a generator tak jak na schemacie (zamiast 3k9 jest 3k3) i działa. w załaczniku obraz sinusoidy 1kHz na wyjściu zmieniacza mowy. tylko jak widac jest jeden problem. połówki sygnału nie sa wzmacniane jednakowo i jak sobie z tym poradzić?

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
janek11389
Poziom 42
Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 6684
Pomógł: 776
Ocena postów: 16
janek11389
Poziom 42
Post#25 03 Lip 2005 11:54    

Re: Modyfikator głosu


Witam! Jeżeli masz generator z płynną regulacja częstotliwości, to wylutuj ten R7 i podepnij się z zewnęcznym generatorem, przez zmianę częstotliwości, będziesz miał możliwość posłuchania jak to się zachowuje przy różnych częstotliwościach. Tranzystor T4 można wstawić do obojętnie, jakiego wzmacniacza i powinno to działać, mam teraz remont w domu i bajzel na kulkach, ale po remoncie, podejdę do tego z generatorem, może coś ciekawego będzie można z tego wydusić.
Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
żarówka rtęciowa
Poziom 35
Miasto: Pelplin
Dołączył: 09 Cze 2005
Posty: 3110
Pomógł: 265
Ocena postów: 42
żarówka rtęciowa
Poziom 35
Post#26 10 Lip 2005 22:57    

Re: Modyfikator głosu


A jakby tak zastosować podwójną modulację z dwóch generatorów nastrojonych na różną częstotliwość, ciekawe jaki byłby efekt.

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
janek11389
Poziom 42
Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 6684
Pomógł: 776
Ocena postów: 16
janek11389
Poziom 42
Post#27 10 Lip 2005 23:14    

Re: Modyfikator głosu


Witam! W brew pozorom, może być to ciekawe, Na przykład efekt Metal zone 2, też chyba ma dwa generatory o różnych częstotliwościach, po prostu trzeba spróbować, do odważnych świat należy.
Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
elektronik_tk
Poziom 26
Miasto: Poznań
Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 1142
Pomógł: 18
Ocena postów: 5
elektronik_tk
Poziom 26
Post#28 11 Lip 2005 01:43    

Modyfikator głosu


Apropo przystawek gitarowych. kumpel jakos bawił sie mikrofonem i jakąś przystawką,nie wiem jaką konkretnie, i uzyskał swietny efekt , od cieniutkiego piskliwego głośiku po taki mroczny , jak w filmach grozy albo metalowych kawałkach :]

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
zonku
Poziom 13
Dołączył: 15 Paź 2004
Posty: 118
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
zonku
Poziom 13
Post#29 13 Lis 2005 15:24    

Re: Modyfikator głosu


Przepraszam że wznawaim ten temat lecz potrzebuje pomocy. Ściągłem płytke elektronika_tk i zastanawia mnie co to jest te TOBU3 ? Czyżby to były gniazdka do podłączenia sygnału wejściowego i wyjściowego ? sorki jeszcze raz.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
elektronik_tk
Poziom 26
Miasto: Poznań
Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 1142
Pomógł: 18
Ocena postów: 5
elektronik_tk
Poziom 26
Post#30 14 Lis 2005 08:31    

Modyfikator głosu


tak to sa gniazda sygnału wejściowego i wyjściowego. ten podpisany X1 to wejściowy a X2 wyjściowy (to są gniazda chinch do druku).

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Artykuły -> Modyfikator głosu 12  Następny
Strona 1 z 2



Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.152 seconds

elektroda.pl temat RSS