FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Wzmacniacz słuchawkowy - hybryda z audiotonu

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Acoustics -> Wzmacniacz słuchawkowy - hybryda z audiotonu
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#61 12 Jan 2012 22:00   

Re: Wzmacniacz słuchawkowy - hybryda z audiotonu

Proszę bardzo, wszystko co mam skopiowane z strony Audiotonu.

Ja mam płytkę AVT ale one się niewiele różnią.

Pozdrawiam

Hybrydowy wzmacniacz słuchawkowy, klasa A.zip
 Filename:  Hybrydowy wzmacniacz słuchawkowy, klasa A.zip
Download
 Contents:  
 Filesize:  2.38 MB
 Punkty:  0

Back to top

thom87
Poziom 9
Poziom 9

Post#62 18 Jan 2012 08:42   

Witam,

Przy okazji modyfikacji płytki wzmacniacza zastanawiam się czy nie spróbować wymienić tranzystory na IRF510.
Mają one znacznie niższe parametry ale czy wystarczające aby wysterować słuchawki i zasilić żarzenie lampy?
Przyszło mi to na myśl jak natrafiłem na wzmacniacz zbudowany na AVT2464:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1301648.html

Prąd spoczynkowy to 70mA na każdy stopień wzmacniacza.
Przy mniejszym prądzie moc wydzielana w eter z pewnością spanie ale co z mocą wyjściową na słuchawki?

Pozdrawiam
Back to top

tomek242242
Poziom 9
Poziom 9

Post#63 20 Jan 2012 16:39   

Witam kolegów. Spokojnie po kolei. Najpierw fotka wzmacniacza jak wygląda w środku.

Jest to kolejna wersja, a skąd płytka? Ja kupiłem w sklepie avt. Dodam, że za śmieszna pieniądze a błędny otwór masy i odwrócony znaczek diody prostowniczej D3, które na niej są można szybko wyeliminować.

Yyyy co jeszcze, aha obudowa kolega thom zapytał, no to odpowiadam:

http://dc-components.eu/pl/12-obudowy i wyszukać sobie do wyboru do koloru, można tez obudować sobie te profile aluminiowe drewnem dębowym lub bukowym co ja zamierzam uczynić w kolejnej wersji.

A teraz ja mam zagwostkę: jaki koledzy zamontowali rezystor R103. Ja mam wymierzone, że powinien być 2kOm i działa ale chciałbym się upewnić ponieważ w nowej wersji dałem nieco inne elementy. To samo dotyczy rezystorów R6 i R6A u mnie mają wartości 10kOm oraz rezystorów R4 i R4A u mnie mają wartość 250Om a jak te rezystory u kolegów jakieś inne wartości?

I na koniec jeszcze jedna fotka płytki w budowie.

Pozdrawiam.

Dodano po 10 [minuty]:

thom87 wrote:
Witam,

Jakie kondensatory zastosować jako C1, C3 i jaki elektrolit jako C2?
Widziałem że kolega tomek242242 zastosował WIMA.
Jakieś konkretne powinny być?
W opisie na stronie Audiotonu podany był MKT ale nie mogę znaleźć takiego w TME.
Czy można użyć MKS lub MKP jeśli tak to który lepiej?

P.S. Jeśli by ktoś potrzebował kopii strony audiotonu z tym wzmacniaczem mogę załączyć plik (wydruk do) pdf o ile nie jest to sprzeczne z regulaminem czy też prawami autorskimi.

Pozdrawiam

Ja postąpiłem ortodoksyjnie i wszystko wg planu to jest: C1 = 470nF/100V
C2 = 1000uF/25V Roe Vischay jak widać na fotce w starej wersji użyłem nichiconów;
C3 = 1uF/63V Mmk po prostu kupiłem foliowe dedykowane do audio i takich parametrach.

mks czy mkp = nie mam pojęcia, sądzę, że powinny być zgodne z parametrami i o dobrej tolerancji.

Aha pierwsza wersja mojego wzmiacniaczyka nie szumi, nie brumi, jest cisza, używam słuchawek Bayerdynamics DT990 PRO o impedancji 250 Om.

Pozdrawiam.

Dodano po 14 [minuty]:

P.s. Chciałbym jeszcze zadać naiwne pytanie:
1/ Gdzie dokładnie przyłożyć końcówki miernika przy ustawianiu napięć na potencjometrach P1 i P1A.
2/ Gdzie przyłożyć końcówki miernika przy pomiarze napięcia anodowego, mam na myśli to czy można to uczynić kiedy płytka jest już w obudowie i wszystko jest odpowiednio "umasione"?
Pytam ponieważ nie chcę zepsuć sobie pracy niepotrzebnym zwarciem lub spaleniem czegoś.
Back to top

tomek242242
Poziom 9
Poziom 9

Post#64 29 Jan 2012 00:14   

Jeszcze jedno pytanie - jakie napięcie mają koledzy na kondensatorze C105 czy nie przekracza założonego 63V?
Back to top

tomek242242
Poziom 9
Poziom 9

Post#65 29 Jan 2012 22:43   

Witam kolegów. Oto zamieszczam kolejne fotki z budowy wzmacniacza na płytce avt:

Wzmacniacz słuchawkowy - hybryda z audiotonu Wzmacniacz słuchawkowy - hybryda z audiotonu Wzmacniacz słuchawkowy - hybryda z audiotonu

Stabilizator LM 317 umieściłem na przewodach z boku na oddzielnym radiatorze tak jak polecał kolega thom - zobaczymy co to da:).

Nadal aktualne pytanie do kolegów jaki zamontowaliście R103? Jakie R4 i R4A i jakie R6 i R6A? No i "pytanie" o C105 - czy ktoś miał jakieś problemy z kondensatorem o granicznym przebiciu 63V, czy aby lepiej nie dać "mocniejszego"?

Pozdrawiam.
Back to top

thom87
Poziom 9
Poziom 9

Post#66 30 Jan 2012 02:30   

Witam,

Zrobiłem tak na szybko pomiar i napięcie na C105 u mnie wynosiło ok 54V.
Tak było przy napięciu 21V z transformatora, niestety wtedy napięcie anodowe było na poziomie 68V.
Z tego powodu nawinąłem 10 zwojów na transformatorze i mam ok 22.5V na wejściu i ok 56V na C105, napięcie anodowe ok 72V.
Co spowodowało że trafo jest znacznie cieplejszy za to stabilizator jest nadal bardzo chłodny, ledwo odczuwam ciepło. :)

@tomek242242: Koniecznie sprawdź resztę napięć, wydaje mi się że napięcie anodowe może być też za duże. Może transformator podaje za duże napięcie?
Poza tym kable są do stabilizatora są raczej za długie. U mnie mają tyle co muszą czyli ok 4-5cm (1-2cm zapasu).
Widziałem "plastikowe" podkładki pod tranzystory. Wydaje mi się że z miki będą lepsze, takie zresztą użyłem + pasta silikonowa biała od pecetów.

Co do rezystora R103 ja mam tam teraz potencjometr ale wcześniej pisałem jaki zastosowałem żeby uzyskać 18V.
Jednak po obniżeniu napięcia do 15V nie bawiłem się już w dobór rezystora.
Zastanawiam się jakie napięcie powinno być na C1 jeśli napięcie zasilania jest mniejsze jak u mnie 15V i czy to jednak nie za mało.
Jeśli jednak tak to potrzebny byłby znacznie większy radiator na tranzystory od tych co zastosowałem a płytka raczej tego nie przewiduje.

P.S. Powoli dochodzę do wniosku że napięcie anodowe w tym układzie też powinno być stabilizowane a kondensatory na większe napięcie.

P.S.2 Bawiłem się chwilkę w wymianę kondensatorów i muszę stwierdzić że raczej jestem zawiedziony wymianą na WIMA. C1(A) pozostał Miflex. Za to wymieniłem C2(A) na Rubikona i wydaje się być odrobinę lepiej. :)
Poza tym udało mi się zlikwidować większość pętli masy poza jedną na gnieździe słuchawek, sprawę jednak załatwiłem podłączając masę gniazda w okolicach C102/C101 gdzie jest także podłączona obudowa i muszę przyznać że większość buczenia znikła ale... zawsze jest jakieś ale... dalej coś tak słyszę tylko czy to nie jest już to magnetyczne? ;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Jan 2012 02:30   

Back to top

tomek242242
Poziom 9
Poziom 9

Post#67 31 Jan 2012 00:06   

Zatem moje przypuszczenia się sprawdziły i kondensator C105 jest w porządku. Co do R103 zastosuję 2kOhm i zobaczymy co się będzie działo.

thom - zastosowałem podkładki silikonowe o przewodności cieplnej 5,4kW tak, że jak na moje niewprawne oko dadzą rady :)
Co do stabilizatora to użyłem LM317, przewody dałem za wczasu takie długie bo nie wiem jeszcze co i jak poumieszczam w obudowie - przytnie się jak wszystko odpali :)

Trafo: specjalnie zamówiłem "dedykowany przez autora projektu" TS18/14 o napięciu na wtórnym 22,5V -podejrzewam że pod obciążeniem układu nieco spadnie. Poza tym w działającym już jednym egzemplarzu mam napięcie trafa 21V i wszystko gra.

Dodano po 3 [minuty]:

Napięcie powinno być na C1 takie, żeby go nie przebić i chyba tyle. Czy to mało? Nie wiem niestety.

Dodano po 38 [minuty]:

Nadal aktualne moje pytanie do kolegów (chyba że mi umknęła odpowiedź) pytanie do kolegów jakie zamontowaliście R4 i R4A i jakie R6 i R6A - po prostu chciałbym zrobić zwykłe porównanie u kogo jakie wartości tych rezystorów?
Back to top

tomek242242
Poziom 9
Poziom 9

Post#68 10 Feb 2012 16:57   

Wczoraj około 1:30 w nocy uruchomiłem wzmacniacz. Odpaliło od kopa. Żadnego szumienia, brumienia, przegłosów w kanałach, zakłóceń. Oto mini relacja jak i co wygląda.

Wygląda na to kolego thom, że udało się zrobić idealną wersję tego wzmacniacza. :)

Wzmacniacz słuchawkowy - hybryda z audiotonu Wzmacniacz słuchawkowy - hybryda z audiotonu Wzmacniacz słuchawkowy - hybryda z audiotonu Wzmacniacz słuchawkowy - hybryda z audiotonu

Wzmacniacz słuchawkowy - hybryda z audiotonu Wzmacniacz słuchawkowy - hybryda z audiotonu Wzmacniacz słuchawkowy - hybryda z audiotonu Wzmacniacz słuchawkowy - hybryda z audiotonu

Tyle na temat wzmacniacza z audiotonu.

Pozdrawiam i sukcesów we własnych konstrukcjach i usprawnieniach:)
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Acoustics -> Wzmacniacz słuchawkowy - hybryda z audiotonu
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 3 of 3 Go to page Previous  1, 2, 3
Similar topics
Wzmacniacz słuchawkowy przenośny (141)
Wzmacniacz słuchawkowy Klasy A (230)
Mój wzmacniacz słuchawkowy. (22)
Wzmacniacz słuchawkowy na lampach (17)
Wzmacniacz słuchawkowy (7)
Wzmacniacz gitarowy - hybryda (10)
Hybryda - Wzmacniacz Słuchawkowy + bufor ECC88 DIY (9)
Wzmacniacz słuchawkowy TPA6120 (57)
Przenośny wzmacniacz słuchawkowy (5)
Hybrydowy wzmacniacz słuchawkowy (12)

Page generation time: 0.18 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed