Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Początkujący -> Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia
Autor
Wiadomość
StaruchPl
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 12 Gru 2003
Posty: 60

Post#1 Post autora tematu 23 Mar 2011 08:10   

Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


Witam wszystkich.
Zamontowałem w samochodzie kamerę cofania jednak nie potrafię rozwiązać problemu jej podłączenia.
Na postoju tzn. przy wyłączonym silniku kamera działa prawidłowo jednak po uruchomieniu silnika obrazu praktycznie nie ma tylko lecą pasy. Kamera jest podłączona do światła cofania.
Próbowałem podłączyć zasilanie kamerki z lampy przeciwmgielnej - efekt taki sam. Jedynie po podaniu napięcia z żarówki oświetlającej wnętrze bagażnika było OK. Również podając napięcie z innego akumulatorka kamera działa.
Samochód to Passat B6 diesel 1.9 z roku 2007.
Może przyczyną jest sposób zasilania żarówek, komputer sprawdza czy są one sprawne i może podpinając dodatkowy odbiornik (kamera) zaczyna coś wariować.
Bardzo proszę o pomoc
Powrót do góry
   
kamilekaaaaa
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 28 Paź 2005
Posty: 750
Miasto: Skotselv

Post#2 23 Mar 2011 08:58   

Re: Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


Zrób sobie sterowanie na przekaźniku z innego źródła zasilania w aucie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Mar 2011 08:58   





Powrót do góry
   
StaruchPl
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 12 Gru 2003
Posty: 60

Post#3 Post autora tematu 23 Mar 2011 09:17   

Re: Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


Ok tak spróbuję po powrocie z pracy.
Zastanawia mnie jednak pewna sprawa.
Czy przekaźnik będzie działał prawidłowo (tzn. nie będzie klepał)? Wiem że trzeba do niego podłączyć równolegle diodę.
Ciekawe również czy komputer nie będzie pokazywał błędu?
Ale zobaczymy - dam znać jak poszło.
Powrót do góry
   
StaruchPl
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 12 Gru 2003
Posty: 60

Post#4 Post autora tematu 24 Mar 2011 08:29   

Re: Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


Już wszystko w porządku.
Tak jak pisałeś sterowanie przekaźnika ze światła cofania, a zasilanie kamery podłączyłem równolegle z zasilaniem radia.
Wielkie dzięki za pomoc.
Powrót do góry
   
luxator1000
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 17 Cze 2011
Posty: 10

Post#5 18 Cze 2011 16:33   

Re: Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


Witam elektromaniakow!

Ostatnio kupilem w necie najprostszy chinski zestaw cofania.
http://all4.html

Nie mam zamiaru montowac go w samochodzie ale w pomiesczeniu ktore 2-4 razy dziennie bedzie podgladane. Dlatego nie chcialem inwestowac duzo wiecej pieniedzy w profesjonalny sprzet do monitoringu . Zestaw niby jest nowy i sprawny ale mimo to nie dziala ! Kamere podlaczylem pod zasilacz od routera ( 12 V 1 A ) i kamera fajnie przekazywala obraz na telewizor. Natomiast problem jest z uruchomieniem monitora dolaczonego do zestawu . Podlaczam go pod taki sam zasilacz ( 12 V 1 A) , sprzezam go z kamera i nic nie wyswietla. Odeslalem " wadliwy" monitor, dostalem nowy , podlaczam w ten sam sposob i nadal nic. Moze ktos z Forumowiczow wie w jaki sposob uruchomic w domu ( z pradu 230V) ten zestaw! ? Z gory dziekuje za wszystkie porady!

Moderowano przez Przemo9826:
Nie zamieszczamy linków do aukcji.

Powrót do góry
   
Zico63
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 23 Lip 2008
Posty: 2737
Miasto: Bielsko-Biała

Post#6 18 Cze 2011 16:59   

Re: Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


A jaki pobór mocy ma ten monitor? Czy aby nie większy od tego jednego ampera?
Spróbować monitor na źródle o większej wydajności (mocy). Najlepiej akumulator motocyklowy, samochodowy.
Powrót do góry
   
luxator1000
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 17 Cze 2011
Posty: 10

Post#7 18 Cze 2011 19:55   

Re: Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


przymierzalem sie z zamiarem podlaczenia calego zestawu pod akumulator samochodowy . Wlasnie wrocilem z garazu i odziwo zestaw dziala :-) Teraz zachodze do glowy jaki musze kupic prostownik > 12V i 2A ? Ile dokladnie amper ( nie amperogodzin ) ma akumulator sam. ?
Powrót do góry
   
Zico63
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 23 Lip 2008
Posty: 2737
Miasto: Bielsko-Biała

Post#8 18 Cze 2011 23:42   

Re: Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


Ja rozumiem, że kiedyś trzeba zacząć przygodę z elektryką - ale może najpierw od czegoś łatwiejszego?
Kolega myli wszystko praktycznie, łącznie z kolejnością postępowania. Najpierw należy odczytać parametry urządzenia z tabliczki lub naklejki z tyłu obodowy: napięcie (to już wiemy, 12V), dalej pobór mocy (w watach [W]) lub pobór prądu (w amperach [A]). Dopiero według tego szuka Kolega sprzętu zasilającego. Np prostownika 12V/3A.
Akumulator... Hm, akumulator o pojemności np. 50Ah ma zwyczajowo prąd rozruchowy ok. 500A - powinno wystarczyć, prawda? A to, że ma 500A nie powinno przestraszyć Kolegi, bo monitor weźmie tylko tyle prądu z akumulatora ile potrzebuje (ile jest na naklejce napisane).
Powrót do góry
   
luxator1000
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 17 Cze 2011
Posty: 10

Post#9 19 Cze 2011 16:57   

Re: Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


elektryka to nie moja branza dlatego pytam o porade na forum.
Zestaw wstecznego cofania dzialal podlaczony pod akumulator o parametrach 12 V 62 Ah i 480 A (EN) . Podsumowujac - jaki powiniennem zastosowac transformator zeby uruchomic ten zestaw podlaczajac go do sieci 230 V ?
Powrót do góry
   
Pawel wawa
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 12857
Miasto: Warszawa

Post#10 19 Cze 2011 17:02   

Re: Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


Podaj co masz napisane na tabliczce monitora, nikt tu jasnowidzem nie jest.
Powrót do góry
   
luxator1000
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 17 Cze 2011
Posty: 10

Post#11 19 Cze 2011 17:29   

Re: Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


to było by zbyt proste gdyby była tabliczka znamionowa na monitorze :-) . Nie ma na nim żadnej tabliczki . Nawet w pudełku chińczycy na dołączyli żadnej kartki. Jedno jest pewne - zestaw działał podłączony do akumulatora samoch. o podanych wcześniej parametrach
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Cze 2011 17:29   





Powrót do góry
   
Zico63
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 23 Lip 2008
Posty: 2737
Miasto: Bielsko-Biała

Post#12 19 Cze 2011 17:44   

Re: Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


Nada się każdy prostownik 12V połączony z dowolnym 12V akumulatorem (jak w czasie ładowania akumulatora) i pod to podpiąć zestaw. Dlaczego tak? A dlatego, że same prostowniki wnoszą zakłócenia (tętnienie prądu) i akumulator ma je akumulować właśnie (stad jego nazwa, akumuluje nie tylko energię!).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Cze 2011 17:44   





Powrót do góry
   
luxator1000
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 17 Cze 2011
Posty: 10

Post#13 19 Cze 2011 17:56   

Re: Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


nie da sie prosciej? Montaz dodatkowego akumulatora odpada ( to jest ekskluzywne pomieszczenie a postawiony w kacie akumulator bedzie pasowal jak piesc do oka ). Poleccie tylko jeden prostownik i bede bardzo wdzieczny . Dzisiaj w markecie ogladalem rozne prostowniki 12V . Myslicie ze taki prostownik o mocy 250 W pociagnie ten zestaw? Wczesniej kupilem podobny prostownik tylko o mocy 50 W i chodzila na nim tylko kamera

Znowu pisownia. Nie działa klawisz Shift? Następnym razem będzie ostrzeżenie. Popraw wszystko.
Powrót do góry
   
Zico63
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 23 Lip 2008
Posty: 2737
Miasto: Bielsko-Biała

Post#14 19 Cze 2011 18:33   

Re: Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


To wszystko jest gdybanie. Gdyby choć Kolega zmierzył miernikiem pobór prądu zestawu przy zasilaniu z samochodowego akumulatora - byłyby podstawy do wyliczeń; albo jest może w zestawie bezpiecznik - jaką ma wartość?
250W to za dużo. W zupełności wystarczy 50W÷100W czyli ok. 8A. Gdyby zestaw "ciągnął" więcej prądu, jakie grube kable musiałyby być; no i jak wielkie a niepotrzebne obciążenie dla instalacji pojazdu by to stanowiło. Myślę że tak 5÷8 A wystarczy.
To w takim wypadku musi być wmontowany wewnątrz prostownika kondensator elektrolityczny na min. 2000µF/50V; + kondesatora na plusowy przewód z "krokodylem" (wyjściowy :D) a - kondensatora na minusowy przewód z "krokodylem". Choć trochę wygładzi te tętnienia. Ale nie gwarantuję - w przeciwieństwie do wersji z akumulatorem, gdzie już spokojnie mogę dać swą głowę.
Powrót do góry
   
luxator1000
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 17 Cze 2011
Posty: 10

Post#15 19 Cze 2011 21:24   

Re: Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


nie sadzilem ze podlaczenie na pierwszy rzut oka prostego ukladu elektryczno / elektronicznego bedzie przypominalo uruchomienie zaplonu w silnikach rakietowych .Jednak mam nadzieje ze jako specjalisci spokojnie podsuniecie mi dobre i skuteczne rozwiazanie . Na bezpieczniku w monitorze sa takie oznaczenia F2AL 250 V .Pomoze to chociaz troche?
Znowu pisownia. Nie działa klawisz Shift? Następnym razem będzie ostrzeżenie. Popraw wszystko.
Powrót do góry
   
Zico63
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 23 Lip 2008
Posty: 2737
Miasto: Bielsko-Biała

Post#16 19 Cze 2011 21:39   

Re: Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


Nie wiem czy to drugi z "fusów" *) czy też faktycznie ma obciążalność 2A i to wyznaczałoby wówczas wielkość prostownika: od 3A w górę.
*) - "Fuse" z ang. to bezpiecznik.
Powrót do góry
   
luxator1000
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 17 Cze 2011
Posty: 10

Post#17 19 Cze 2011 21:53   

Re: Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


na kablu jest tylko ten jeden bezpiecznik ( byc moze w srodku monitora jest drugi ). Nareszcie pojawiaja sie konkrety :-) A jesli chodzi o moc w W ? skoro 50 bylo za malo ,250 W bedzie za duzo to moze cos pomiedzy? :-)
Powrót do góry
   
Pawel wawa
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 12 Lis 2005
Posty: 12857
Miasto: Warszawa

Post#18 19 Cze 2011 21:56   

Re: Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


Zatem prostownik 50W powinien wystarczyć . Jeżeli monitor na nim nie działa to prostownik/zasilacz/ nie ma 50 W wydajności. Szukaj dobrego zasilacza o parametrach 12V i min 3A lub 50VA lub 50W.
Powrót do góry
   
luxator1000
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 17 Cze 2011
Posty: 10

Post#19 19 Cze 2011 22:00   

Re: Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


wielkie dzieki za wszelkie porady!! poszukam jutro prostownika o takich parametrach i podziele sie jaki byl wynik nierownej walki pomiedzy : chiny- Polska

Znowu pisownia. Nie działa klawisz Shift? Następnym razem będzie ostrzeżenie. Popraw wszystko.
Powrót do góry
   
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 24888
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#20 19 Cze 2011 22:08   

Re: Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


Nie szukaj "prostownika" tylko zasilacza. Napięcie nie jest krytyczne 12-14V. Do 7" telewizorka LCD mam niestabilizowany zasilacz 12V/1A i działa.
Powrót do góry
   
luxator1000
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 17 Cze 2011
Posty: 10

Post#21 19 Cze 2011 22:25   

Re: Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


ok , zatem poszukam zasilacza 12V 3 A. Szkoda ze monitor nie dzialal na sasilaczu z routera ( 12V 1 A )

Moderowano przez Pawel wawa:
Olewasz polecenia moderatora. Ostrzeżenie za pisownię i 14 dni blokady pisania.

Powrót do góry
   
michallodz
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 28 Sty 2005
Posty: 302
Miasto: Łódź

Post#22 22 Kwi 2013 22:52   

Re: Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


Sorry za wykopanie trupa ale mam szybkie pytanko :)
Mam podobny problem jak silnik nie pracuje wszystko wygląda ok ale jak zapale pół monitora jest w tęczy. Czy zasilanie na przekaźniku mam zrobić do monitora czy do kamery? Czy do obu?
Pozdr
Powrót do góry
   
StaruchPl
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 12 Gru 2003
Posty: 60

Post#23 Post autora tematu 23 Kwi 2013 08:30   

Re: Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


Do kamery. Te zakłócenia pochodzą z kamery
Powrót do góry
   
michallodz
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 28 Sty 2005
Posty: 302
Miasto: Łódź

Post#24 23 Kwi 2013 17:05   

Re: Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


OK to jeszcze zapytam czy jak 'pociągnę' kabel bezpośrednio z akumulatora to powinno być ok? Oczywiście zamontuję jakiś pstryczek żeby nie rozładowała mi aku :)
A tak swoją droga czy są jakieś przeciwwskazania do tego żeby kamera działała cały czas? Żeby służyła mi jako wsteczne lusterko którego mi w Ducato bardzo brakuje :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Kwi 2013 17:05   





Powrót do góry
   
StaruchPl
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 12 Gru 2003
Posty: 60

Post#25 Post autora tematu 24 Kwi 2013 08:41   

Re: Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


Tak możesz podpiąć bezpośrednio do akumulatora. Możliwe jest również żeby kamera cały czas pracowała - jako lusterko wsteczne. Tylko zainwestuj w coś konkretnego bo te najtańsze mogą nie wytrzymać ciągłej pracy.
Powrót do góry
   
slawmilcz
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 02 Sty 2014
Posty: 3
Miasto: Gdynia

Post#26 02 Sty 2014 22:53   

Re: Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


Panowie, czy jeden z kabelkow zasilajacych zarowke swiatla cofania to 12V, a drugi to zwykla masa? Czy do zasilenia cewki przekaznika mogę użyc poprostu tych dwoch kabelkow, czy muszę szukac innej masy w samochodzie?
Powrót do góry
   
milejow
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Sty 2007
Posty: 6388
Miasto: Lublin

Post#27 02 Sty 2014 23:30   

Re: Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


Mogą być te od żarówki.
Powrót do góry
   
slawmilcz
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 02 Sty 2014
Posty: 3
Miasto: Gdynia

Post#28 03 Sty 2014 00:09   

Re: Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


Czytałem, że światło cofania jest zasilane prądem zmiennym (VW i Audi na lampy podaje skutecznie 12V z modulacją PWM). Czy to prawda i czy to oznacza, że zasilanie idzie z komputera samochodowego?

Czy światlo cofania jest sterowane +12V, a drugi przewod jest zawsze podłączony do masy?

Czy ważne jest, aby równolegle do cewki przekaźnika podłączyc diodę prostowniczą w kierunku zaporowym, aby zabezpieczyć komputer przed "szpilkami" wysokiego napięcia generowanymi przez cewkę?

Z góry dziękuję
Powrót do góry
   
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 24888
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#29 03 Sty 2014 01:08   

Re: Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


slawmilcz napisał:
Czytalem, ze swiatlo cofania jest zasilane prądem zmiennym (VW i Audi na lampy podaje skutecznie 12V z modulacją PWM). Czy to prawda i czy to oznacza, ze zasilanie idzie z komputera samochodowego?
W ten sposób realizowany jest Stop/Pozycyjne ale o cofania nie słyszałem. No i skoro jest modulacja PWM to napięcie skuteczne ma niższą wartość niż kluczowane ;)

slawmilcz napisał:
Czy wazne jest, aby rownolegle do cewki przekaznika podlaczyc diode prostownicza w kierunku zaporowym, aby zabezpieczyc komputer przed "szpilkami" wysokiego napięcia generowanymi przez cewke?
Jeśli światła są sterowane elektronicznie i/lub jest kontrola przepalonej żarówki to ważne.
Powrót do góry
   
slawmilcz
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 02 Sty 2014
Posty: 3
Miasto: Gdynia

Post#30 03 Sty 2014 01:23   

Re: Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia


Sygnał video z kamery mam podłączony poprzez wejscie AV do tunera TV i następnie do radia RNS 510.
Po odłączeniu biegu wstecznego radio próbuje wyświetlać obraz z kamery jeszcze przez kilka sekund (taka funkcjonalność).

Z tego względu planuję podłączyć przekaźnik czasowy zwłoczny (sterowany +12V):
http://ase.hoste.pl/sklep/index.php?p137,przekaznik-czasowy-wydluzajacy-3srp30
Wymaga on doprowadzenia dodatkowego napięcia zasilania 12V do podtrzymania zwory przekaźnika.

Rozumiem, że układ sterowania mogę podłączyć równolegle do żarówki,
a przekaźnik mogę zasilić tym samym napięciem 12V, co użyję do zasilenia kamery cofania, np. pobranym z kostki radia RNS 510.

Czy ktoś mógłby potwierdzić, że takie rozwiązanie będzie działać prawidłowo?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Początkujący -> Kamera cofania w samochodzie - zakłócenia
Strona 1 z 1
Podobne tematy
przestała działać kamera cofania w samochodzie Nisan Almera Tino (5)
Claas Mega 206 - zakłócenia kamery cofania (4)
Kamera cofania z telefonu komórkowego (3)
kamera cofania, jak połączyć? (2)
kamera cofania - szukam monitor (2)
Opel Vectra C - Kamera cofania (2)
Nissan Primera P12 - Kamera cofania (8)
Kamera cofania - pasy - na włączonym silniku (1)
Nissan primera p12 kamera cofania (2)
Kamera cofania,rejestrator jazdy opinie (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.088 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony