X
  • #1 23 Mar 2011 22:40
    thuug
    Level 14  
    Helpful post? (+1)
    Witam!

    Od dziś mam taki problem że podczas jazdy w momencie naciskania na pedał sprzęgła przy zmianie biegu słychać jakiś dziwny dzwięk jakby się coś załączało, lecz można zmienić bieg, ale pedał jak by nie odbijał do pozycji wyjściowej tylko zawieszał się w połowie.

    Co może być popsute?

    Czyżby w lince popsuła się samoregulacja?

    Pozdrawiam
  • Helpful post
    #2 23 Mar 2011 23:31
    krystek771
    Level 2  
    Helpful post? (+1)
    obawiam sie ze nie masz tam linki a raczej bedzie tam uklad hydrauliczny. Postawil bym na docisk lub na ta lape kolo lozyska badztez samo lozysko ale na poczatek jesli masz hydrauliczne to sprawdz poziom plynu. no i jeszcze mozesz miec sprzeglo dwu maswowe tez moze byc to jesli jest duzy przebieg zalozmy400czy500tys.km
  • #3 23 Mar 2011 23:35
    thuug
    Level 14  
    Topic author Helpful post? (0)
    Przebieg 230 tys. km:)

    Chyba zacznę od sprawdzenia poziomu płynu.

    Jak sprawdzić czy to wina docisku ?:) Gdzie ta łapa się znajduje?:)
  • Helpful post
    #4 24 Mar 2011 00:06
    krystek771
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    na skrzyni powinien byc cylinderek ok.10 cm dlugosci przy nacisnieciu sprzegla wysuwa sie o ok5 moze 10mm.popychajac taka blaszke ktora chyba jest na sworzniu ktory wchodzi do skrzyni no i ta lapa jes w kolnierzu skrzyni ona posuwa lozysko do docisku wtedy mozesz zmieniac biegi.Moim zdaniem jeli to nie cylinderek badz za malo plynu to bedzie to docisk bo przy uszkodzonej dwumasie mialbys problem z ruszaniem i moglo by szarpac podczas jazdy a gdyby tarcza sprzeglowa to by sie sprzeglo slizgalo na pewno czul bys ronice przy przyspieszaniu i slyszlbys ze silnik wchodzi na obroty szybciej niz auto przyspiesza.dodam ze mialem takiego z2003 r z przebiegiem lekko ponad 300tys.km, ale takiego problemu nie mialem aczkolwiek pedal sprzegla byl dosc twardy w koncowej fazie.mysle ze jak cos to zabki na docisku sie wyrobily badz tez ktorys pekl. zacznij sprawdzac od tanszych rzeczy.Mam nadzieje ze jakos Ci pomoglem a nie zaszkodzilem
  • #5 25 Mar 2011 12:24
    thuug
    Level 14  
    Topic author Helpful post? (0)
    Stopił mi się przewód masowy który jest podłączony do silnika i karoseri:(

    Wymieniłem na nowy i sprzęgło chodzi dobrze:)

    Ktoś mi wytłumaczy o co chodzi?:)Czemu mi się spalił przewód masowy ?:(
  • Helpful post
    #6 28 Mar 2011 09:10
    karola44-81
    Level 27  
    Helpful post? (0)
    Spalił się ze starości. Najpierw skorodował, a potem się przepalił, lub po prostu odpadł przegnity.

    Tylko co to ma wspólnego ze sprzęgłem?
  • #7 28 Mar 2011 22:32
    thuug
    Level 14  
    Topic author Helpful post? (0)
    nie mam pojęcia co to ma wspólnego ze sprzęgłem:)

    ale fakt jest taki że po wymianie tego kabla sprzęgło mi zaczęło dobrze działać:)

    przypadek?:)
  • Helpful post
    #8 28 Mar 2011 22:56
    karola44-81
    Level 27  
    Helpful post? (0)
    Ot ta figlarna francuska dusza :) .
    Wychodzi na to, że "grunt to prund" .
    Pozdrawiam.
  • #9 17 Apr 2011 23:09
    thuug
    Level 14  
    Topic author Helpful post? (0)
    jednak linka była walnięta:)a dokładniej jakiś "samoustawiacz" linki:)

    nie wiem jaka jest fachowa nazwa:)po wymianie linki wszystko jest ok:)

    pozdrawiam:)
  Search 4 million + Products
Browse Products