Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny ->Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Cupra
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 04 Kwi 2005
Posty: 22
Miasto: Wola

Cupra
Poziom 7
Post#1 Post autora tematu 24 Mar 2011 18:40   

Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę


Witam,

chciałbym istniejącą instalację wodną złożoną z pompy napowierzchniowej i hydroforu wykorzystać do automatycznego systemu podlewania ogrodu.
Dzisiaj założyłem trójnik z zaworem bezpośrednio na pompie w studni (foto), który rozdziela wodę na dom i ogród. Problem w tym, że przy takim rozwiązaniu woda na ogród będzie pompowana tylko i wyłącznie wtedy kiedy ciśnienie w sieci domowej spadnie poniżej ustawionego poziomu.
Jakie rozwiązanie mam zastosować aby podlewanie działało niezależnie od instalacji domowej?
Czy w studni powinienem postawić drugi hydrofor i wpiąć go w pompę (o ile takie rozwiązanie jest możliwe)?
Czy może wpiąć wyłącznik ciśnieniowy w pompę? (na mój laicki rozum taki patent w momencie uruchomienia podlewania wymusi ciągłą pracę pompy, co w efekcie doprowadzi do zatarcia silnika)?
A może przesunięcie zaworu zwrotnego załatwi sprawę?

Jeżeli coś co napisałem powyżej jest bez sensu, to wybaczcie niewiedzę.
Będę wdzięczny za wszystkie pomocne komentarze.
Pozdrawiam!

P.S. Nie mogę wykorzystać hydroforu z domu ponieważ nie mam wyprowadzonej rury na zewnątrz.

Poniżej foty:
1) podłączenie w studni
2) hydrofor

Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę
Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę


Zmień sposób wklejenia grafiki: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1043840.html
[jankolo]


Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Chris_W
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 10 Sty 2007
Posty: 3780
Miasto: Siedlce

Chris_W
Poziom 23
Post#2 25 Mar 2011 10:06   

Re: Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę


Musisz zasilić pompe niezależnie od hydroforu. Ma to sporo wad (np. brak zabezpieczeń jak pompa bedzie pracowac "na zbiornik" - ktoś przestawi zawór) - polecałbym jednak wykonać nitkę z sieci domowej.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
płetwa
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 18 Sty 2010
Posty: 1062
Miasto: Garwolin

płetwa
Poziom 20
Post#3 25 Mar 2011 10:44   

Re: Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę


O wiele prostsze, tańsze i bezpieczniejsze będzie rozwiązanie zaproponowane przez Chris-W.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Cupra
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 04 Kwi 2005
Posty: 22
Miasto: Wola

Cupra
Poziom 7
Post#4 Post autora tematu 25 Mar 2011 18:09   

Re: Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę


nie mogę wykonać nitki z sieci domowej bo musiałbym rozkuwać ściany, 5 metrów betonu koło domu itp.
A nie mógłbym dołożyć do istniejącej pompy zbiornika hydroforowego? Wtedy pompa zasilałaby instalację domową i podlewanie ogrodu?
Pompę mam taką:
Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę
Ew. pozostaje jeszcze montaż drugiej pompy ze zintegrowanym hydroforem działającej niezależnie?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
stanislaw1954
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 18 Mar 2010
Posty: 2799
Miasto: Malopolska

stanislaw1954
Poziom 23
Post#5 25 Mar 2011 18:16   

Re: Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę


Witam.
Cupra
Cytat:

Ew. pozostaje jeszcze montaż drugiej pompy ze zintegrowanym hydroforem działającej niezależnie?
I to będzie zdecydowanie najlepsze rozwiązanie!Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Cupra
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 04 Kwi 2005
Posty: 22
Miasto: Wola

Cupra
Poziom 7
Post#6 Post autora tematu 25 Mar 2011 18:22   

Re: Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę


dziękuje.
A mogę drugą pompę wpiąć w rurę, z której obecnie pobierana jest woda?
Wtedy obydwie pompy pobierałyby wodę z tego samego źródła.
Praktykuje się takie rozwiązania?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
stanislaw1954
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 18 Mar 2010
Posty: 2799
Miasto: Malopolska

stanislaw1954
Poziom 23
Post#7 25 Mar 2011 18:45   

Re: Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę


Nie jest to najlepsze rozwiązane . A ile kosztuje 2 -4m rury w stosunku do ceny pompy zbiornika itd. nawet używanych? Na 1 -nej rurze mogą być kłopoty, choćby w przypadku, gdy będą chciały pracować obie--za mały przekrój. A nie wspomnę o ssaniu "lewego " powietrza z nieszczelności na osiach pomp.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Cupra
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 04 Kwi 2005
Posty: 22
Miasto: Wola

Cupra
Poziom 7
Post#8 Post autora tematu 25 Mar 2011 18:49   

Re: Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę


nie chodziło mi o koszty a raczej o ułatwienie sobie pracy.Very Happy
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
stanislaw1954
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 18 Mar 2010
Posty: 2799
Miasto: Malopolska

stanislaw1954
Poziom 23
Post#9 25 Mar 2011 19:16   

Re: Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę


Jedna rura więcej to znowu nie taka praca. A rozkręcanie , wstawianie trójnika itd.to nie praca?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zdenek_zdenek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 25 Cze 2009
Posty: 293
Miasto: kraków

zdenek_zdenek
Poziom 16
Post#10 25 Mar 2011 19:41   

Re: Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę


Możesz zamontować w studni drugą pompę np: MH1300 Omnigeny i dołożyć do niej włącznik automatyczny zabezpieczający ją także przed suchobiegiem.
Więcej info na PW.

Dopiero zauważyłem i nie jestem pewny czy dobrze widzę, ale ty masz pompę w studni, więc kolejna ci nie potrzebna.
Info na PW.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Cupra
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 04 Kwi 2005
Posty: 22
Miasto: Wola

Cupra
Poziom 7
Post#11 Post autora tematu 25 Mar 2011 19:59   

Re: Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę


stanislaw1954 napisał:
Nie jest to najlepsze rozwiązane . A ile kosztuje 2 -4m rury w stosunku do ceny pompy zbiornika itd. nawet używanych? Na 1 -nej rurze mogą być kłopoty, choćby w przypadku, gdy będą chciały pracować obie--za mały przekrój. A nie wspomnę o ssaniu "lewego " powietrza z nieszczelności na osiach pomp.


nie 2 czy 4m, bo do lustra mam 20m + koszty wiercenia 60 pln za mb., także koszty się robią niebotyczne.

Dodano po 1 [minuty]:

zdenek_zdenek napisał:
Możesz zamontować w studni drugą pompę np: MH1300 Omnigeny i dołożyć do niej włącznik automatyczny zabezpieczający ją także przed suchobiegiem.
Więcej info na PW.

Dopiero zauważyłem i nie jestem pewny czy dobrze widzę, ale ty masz pompę w studni, więc kolejna ci nie potrzebna.
Info na PW.


tak pompa jest w studni. Prośba o info. na PW jeżeli widzisz inne rozwiązanie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
forestx
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4467
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu

forestx
Zasłużony dla elektroda
Post#12 25 Mar 2011 22:10   

Re: Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę


O ile dobrze widzę zawór zwrotny masz przy zbiorniku.
Przenieś ten zawór przed trójnik - zaraz za hydroforem.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Cupra
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 04 Kwi 2005
Posty: 22
Miasto: Wola

Cupra
Poziom 7
Post#13 Post autora tematu 25 Mar 2011 22:42   

Re: Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę


forestx napisał:
O ile dobrze widzę zawór zwrotny masz przy zbiorniku.
Przenieś ten zawór przed trójnik - zaraz za hydroforem.


tzn. gdzie bo nie bardzo rozumiem?
Zawór zwrotny jest przed hydroforem (na zdjęciu jest na dole po prawej stronie).
Mam go przenieść przed trójnik w studni? Za jakim hydroforem?
Co to da?

Dajcie please ostateczną, fachową odpowiedź jakie mam opcje przy obecnym rozwiązaniu, bo już zgłupiałem a chciałbym pociągnąć temat dalej.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
forestx
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4467
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu

forestx
Zasłużony dla elektroda
Post#14 25 Mar 2011 23:18   

Re: Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę


Narysuj nam schemat (albo rozpisz) - tak będzie najłatwiej np:
szpic -> pompa -> trójnik -> zawór zwrotny -> zbiornik

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Cupra
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 04 Kwi 2005
Posty: 22
Miasto: Wola

Cupra
Poziom 7
Post#15 Post autora tematu 25 Mar 2011 23:36   

Re: Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę


posłużę się zdjęciami, które wkleiłem w pierwszym poście.

Pod żółtą pokrywą jest pompa. Rura w prawo idzie na dom do hydroforu. Przed hydroforem po prawej stronie na dole jest zawór zwrotny.
Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę
Rura w lewo idzie bezpośrednio na ogród.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
forestx
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4467
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu

forestx
Zasłużony dla elektroda
Post#16 26 Mar 2011 00:07   

Re: Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę


Jeśli to jest hydrofor Twisted Evil - nieważne zresztą.
Wykręć zawór zwrotny z tego miejsca. Wkręć tam mufę.
Zawór zwrotny wstaw tu: Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę (na tej "pogiętej" rurze)
Prościej się nie da...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Cupra
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 04 Kwi 2005
Posty: 22
Miasto: Wola

Cupra
Poziom 7
Post#17 Post autora tematu 26 Mar 2011 07:53   

Re: Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę


dla pewności narysowałem schemat.
Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę

Rozumiem, że po przeniesieniu zaworu zwrotnego (z.z.) z miejsca, w którym jest obecnie przed giętką rurę, pobór wody na ogród będzie się odbywał z hydrofora z domu, rurą zasilającą?
Czy takie rozwiązanie ma jakieś ujemne strony?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
stanislaw1954
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 18 Mar 2010
Posty: 2799
Miasto: Malopolska

stanislaw1954
Poziom 23
Post#18 26 Mar 2011 08:05   

Re: Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę


To ta rura w studni(na lewo z zaworem)to na ogród ? To po co tam jest założony zawór zwrotny ?
A ujemne strony >>>odp dla Cupra>> chyba tylko takie że teraz cała rura będzie stale pod ciśnieniem. A przed przeróbką tylko odc. z.z>.hydrofor. Reszta rury pod ciśnieniem, tylko w trakcie pracy pompy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zdenek_zdenek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 25 Cze 2009
Posty: 293
Miasto: kraków

zdenek_zdenek
Poziom 16
Post#19 26 Mar 2011 18:02   

Re: Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę


Zawór zwrotny możesz pominąć, nie jest on niezbędny do poprawnej pracy. Niezbędny jest tylko z.z. w studni na smoku na zasilaniu pompy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
yeti601
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 07 Mar 2011
Posty: 9
Miasto: Mazowsze

yeti601
Poziom 4
Post#20 28 Mar 2011 09:40   

Re: Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę


Witam serdecznie. Podepnę się pod temat, ponieważ nie mogę nic trafić w szukajce.
Chciałbym zrobić instalację do podlewania ogrodu na 230V niezależną od hydroforu w domu.Podlewanie hydroforem z silnikiem 2,2kW 400V jest dosyć kosztowne. Lustro wody powinno być na głębokości 4-5m. Pesymistycznie 8-10m. Do podlewania używałbym dwóch węży 3/4" o długości 20m każdy. Ponieważ gleba jest piaszczysta(starorzecze), zakładam 2-3 godziny podlewania latem. Ile m3 wody na to trzeba? I jakiej pompy?W 2 sklepach-dwie różne opinie. Cenowo też duża rozbieżność. Nie mówię o producencie tylko o wydajności.
Mam starą rurę z filtrem w ziemi, lecz chyba jest skorodowana bo nie trzyma wody na zaworze zwrotnym. Czy jest szansa wykręcić tą starą rurę (obraca się i wychodzi) i wkręcić w to miejsce nową? Jeśli tak to jaka pompa? Czy wystarczy sama pompa, czy lepszy zestaw pompa+zbiornik?
Jeśli trzeba by wiercić nową studnię to może pod tzw. głębinową? Jestem laikiem, ale rozumiem, że powinna być rura osłonowa i w środku pompa. Jak kształtują się koszty filtr+rura+pompa, a pompa głębinowa i dwie rury? Może ktoś już to przerabiał?
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
stanislaw1954
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 18 Mar 2010
Posty: 2799
Miasto: Malopolska

stanislaw1954
Poziom 23
Post#21 28 Mar 2011 10:52   

Re: Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę


yeti601
Cytat:
Podlewanie hydroforem z silnikiem 2,2kW 400V jest dosyć kosztowne.
W/g mnie czy będziesz korzystał z dotychczasowej pompy, czy założysz coś nowego, koszty podlewania się nie zmienią. Czy to pompa ta, którą masz, czy też inna każda potrzebuje odpowiedniej ilości energii (w tym przypadku elektrycznej). Jeśli to będzie "mocna pompa" zrobi to szybciej, a jeśli słaba --odpowiednio dłużej musi pompować. Wyjdzie prawie na to samo.
Cytat:
Czy wystarczy sama pompa, czy lepszy zestaw pompa+zbiornik?
Jeśli założysz nową pompę,a będzie miała małą wydajność to wystarczy sama pompa.Ale gdy wydajność pompy jest duża, to musi być hydrofor bo napływ wody z pompy będzie znacznie większy ,niż pobór. W takim układzie trzeba by ewentualnie skorzystać z czujnika , który włączałby i wyłączał co chwilę pompę w miarę spadku ciśnienia w węzach( alternatywa zamiast hydroforu).Jednak nie wszystkie silniki "lubią " takie częste włączanie-wyłączanie.
Cytat:
Jeśli trzeba by wiercić nową studnię to może pod tzw. głębinową? Jestem laikiem, ale rozumiem, że powinna być rura osłonowa i w środku pompa. Jak kształtują się koszty filtr+rura+pompa, a pompa głębinowa i dwie rury? Może ktoś już to przerabiał?
Nie znam kosztów dokładnie,ale wiercenie studni głębinowej to koszty dość duże , bo sama pompa(głębinowa ) oczywiście zależnie od wielkości ( wydajność, wysokość podnoszenia wody itp.) to od 500zł w górę.A rura (najczęściej)wąż PE to wydatek rzędu 3-4 zł/ mb

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
yeti601
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 07 Mar 2011
Posty: 9
Miasto: Mazowsze

yeti601
Poziom 4
Post#22 28 Mar 2011 11:45   

Re: Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę


Rozumiem, że pompa musi być zasilana energią elektryczną. Niemniej jednak pompa do podlewania ogrodu przy parametrach: ~8m głębokość studni, wydatek wody 2x ¾", będzie potrzebowała mniej energii niż pompa typu SK 4.03, która czerpie wodę z 23m rurą 2" i zaopatruje w wodę dom.Tak mi się przynajmniej wydaje. Pompa taka stałaby obok domu i na zimę byłaby demontowana. Zakładam, że z tej głębokości pociągnie silnik o mocy ok. 1 kW zasilany z 230V. Nie wiem jak to wyliczyć żeby było dobrze. Może dodam jakie podlewanie.
1. Tak jak wyżej 2x3/4" węże
2. Podlewanie ciągłe trawnika
3. Podpięte 2 zraszacze
4. Możliwość ograniczenia ciśnienia na wyjściu ze względu na szerokość działki
Ponieważ hydrofor stoi w domu, więc przy zastosowaniu zewnętrznej pompy nie byłoby słychać pracy silnika i pompy.
Zgadzam się, że głębinowa będzie drogo.
Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie sugestie i porady
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny -> Pompa - zasilenie domu i ogrodu w wodę
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Awaria pompa ręczna + pompa samozasysająca czystą wodę (4)
kosiarka do ogrodu - elektryczna czy spalinowa? (7)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.075 seconds

elektroda.pl temat RSS