Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Livebox TP, internet + TV po jednym kablu


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners ->Livebox TP, internet + TV po jednym kablu Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
hamandoss
Level 13
Joined: 23 Sep 2006
Posts: 133
Post rating: 2
hamandoss
Level 13
Post#1 25 Mar 2011 09:03  Topic author   

Livebox TP, internet + TV po jednym kablu


Witam
mam taki problem. Mam w domu Liveboxa TP z TV i do garażu mam pociągnięty kabel RJ45 do komputera. internet działa wszystko ok. Chcę teraz podłączyć dekoder TV i żeby to zrobić muszę odpinać kabel z komputera i podłączać do dekodera. W jaki sposób zrobić rozgałęzienie w garażu aby oba urządzenia były podłączone na raz ?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10708
Helped: 990
Post rating: 112
hermes-80
Level 43
Post#2 25 Mar 2011 09:18    

Re: Livebox TP, internet + TV po jednym kablu


Po pierwsze z tego co się orientuje to w LB jest specjalne gniazdo (żółte) przeznaczony dla TV i jego się nie rozdziela chcąc oglądać TV tylko musi mieć bezpośrednie połączenie z dekoderem no chyba, że sygnał TV jest z satelity (nie sprecyzowany problem), a do internetu sygnału służy drugie gniazdo bodajże czerwone i wystarczy dowolny switch zakupić by sobie podzielić jeden kabel z niego wychodzący na dowolną ilość uzależnioną od ilości portów w switchu.

---Edit---
kolory gniazd eth
TV - żółte
Intern. - czerwone

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
hamandoss
Level 13
Joined: 23 Sep 2006
Posts: 133
Post rating: 2
hamandoss
Level 13
Post#3 25 Mar 2011 10:38  Topic author   

Re: Livebox TP, internet + TV po jednym kablu


sygnał TV jest z Liveboxa. Ogólnie chodzi mi o to czy da się jednym kablem pociągnąć TV i internet i rozdzielić to jakimś switchem w garażu czy muszę dla TV ciągnąć dodatkowy kabel?

Helpful post? + 0
Back to top
ajanek9
Level 28
Location: Sanok
Joined: 10 Jan 2009
Posts: 1051
Helped: 102
Post rating: 7
ajanek9
Level 28
Post#4 25 Mar 2011 11:13    

Re: Livebox TP, internet + TV po jednym kablu


Czerwony port w liveboxie wykorzystywany jest do internetu, żółty może być wykorzystany do internetu, podłączenia STB w opcji videosat lub podłaczenia STB w opcji videostrada, przełączenia opcji videosat a videostrada dokonujemy w liveboxie. STB do videostrady różni się od STB do videosat.
Internet podłączasz kablem do czerwonego portu, a do STB videostrada musisz mieć osobny kabel podłączony do żółtego portu. Najlepiej wykorzystać kabel z zestawu, im dłuższy tym większe zakłócenia dla TV.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
piterus99
Level 43
Location: Bolesławiec/Wrocław
Joined: 24 Feb 2005
Posts: 9042
Helped: 1081
Post rating: 40
piterus99
Level 43
Post#5 25 Mar 2011 14:53    

Re: Livebox TP, internet + TV po jednym kablu


Można po jednym kablu puścić dwa logiczne obwody 100mbps - na allegro są takie rozgałęźniki pod hasłem lan splitter, rozdzielacz lan, etc. Może to Cię zainteresuje.

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10708
Helped: 990
Post rating: 112
hermes-80
Level 43
Post#6 25 Mar 2011 15:13    

Re: Livebox TP, internet + TV po jednym kablu


piterus99 chyba rozwiązał twój problem :!:
Livebox TP, internet + TV po jednym kablu Livebox TP, internet + TV po jednym kablu

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
refugees
Level 9
Location: Zduńska Wola
Joined: 07 Mar 2007
Posts: 34
refugees
Level 9
Post#7 07 Apr 2011 19:30    

Re: Livebox TP, internet + TV po jednym kablu


witam, dzisiaj dzwonili do mnie z tp i mi to oferowali, ale ja mam pytanie do was, muszę podłączać tego liveboxa? nie wystarczy sam router z adsl? I jak to faktycznie wygląda? Mówiła że będzie wszystko za darmo, płacę za neta 44 zł i 49 za telefon, czytałem że za dzierżawę się płaci około 10zł, jak jest faktycznie? opłaca się to brać w ogóle? Jaki się ponosi koszt tych wszystkich aktywacji itp? I to mit czy prawda że jeśli będę nieaktywny (nic na kompie nie będę robił) to mi się będzie rozłączał internet?

Helpful post? + 0
Back to top
ajanek9
Level 28
Location: Sanok
Joined: 10 Jan 2009
Posts: 1051
Helped: 102
Post rating: 7
ajanek9
Level 28
Post#8 07 Apr 2011 23:03    

Re: Livebox TP, internet + TV po jednym kablu


Quote:
I to mit czy prawda że jeśli będę nieaktywny (nic na kompie nie będę robił) to mi się będzie rozłączał internet?

Pierwszy raz coś takiego słyszę i nie wiem skąd masz taką informację.

Livebox i STB to sprzęt dzierżawiony, w razie uszkodzenia jest wymieniany na inny sprawny bezpłatnie (nie dotyczy uszkodzeń mechanicznych), należy go jednak zwrócić po upływie umowy.
Czy się opłaca ? Każdy przelicza po swojemu i wybiera najlepszą dla siebie opcję.
Najlepiej zapoznać się ze wszystkimi dostępnymi wariantami, porównać je i wtedy wybrać.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wysoki195
Level 11
Location: Warszawa
Joined: 12 Feb 2010
Posts: 56
Helped: 1
wysoki195
Level 11
Post#9 11 Apr 2011 12:05    

Re: Livebox TP, internet + TV po jednym kablu


@refugees, a co Ci konkretnie oferowali? (jaki pakiet, promocję)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
hamandoss
Level 13
Joined: 23 Sep 2006
Posts: 133
Post rating: 2
hamandoss
Level 13
Post#10 13 Jan 2012 23:15  Topic author   

Re: Livebox TP, internet + TV po jednym kablu


Rozgałęźnik się sprawdził. Wszystko już działa.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Network Beginners -> Livebox TP, internet + TV po jednym kablu
Page 1 of 1

Similar topics to livebox TP, internet + TV po jednym kablu

Internet po kablu nie działa - livebox 2.0 (1)
kablówka i internet na jednym kablu (4)
Internet i faks na jednym kablu (5)
Sieć na bnc. Internet i telewizja w jednym kablu? (3)
Telefon Cyfrowy + Internet na jednym kablu....Czy się da ?? (5)
Livebox TP, na jednym komputerze nie działa internet. (5)
Działa Wi-Fi, nie działa internet po kablu na jednym z komputerów (5)
Livebox - Dwa komputery-livebox, połączenie z jednym komputerem poprzez p.zdalny (6)
2 routery na jednym kablu (7)
Livebox ZTE 2.0 - Skaczące pingi na kablu. (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.063 seconds