Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Livebox TP, internet + TV po jednym kablu


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Livebox TP, internet + TV po jednym kablu
Autor
Wiadomość
hamandoss
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 144

Post#1 Post autora tematu 25 Mar 2011 10:03   

Livebox TP, internet + TV po jednym kablu


Witam
mam taki problem. Mam w domu Liveboxa TP z TV i do garażu mam pociągnięty kabel RJ45 do komputera. internet działa wszystko ok. Chcę teraz podłączyć dekoder TV i żeby to zrobić muszę odpinać kabel z komputera i podłączać do dekodera. W jaki sposób zrobić rozgałęzienie w garażu aby oba urządzenia były podłączone na raz ?
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9393

Post#2 25 Mar 2011 10:18   

Re: Livebox TP, internet + TV po jednym kablu


Po pierwsze z tego co się orientuje to w LB jest specjalne gniazdo (żółte) przeznaczony dla TV i jego się nie rozdziela chcąc oglądać TV tylko musi mieć bezpośrednie połączenie z dekoderem no chyba, że sygnał TV jest z satelity (nie sprecyzowany problem), a do internetu sygnału służy drugie gniazdo bodajże czerwone i wystarczy dowolny switch zakupić by sobie podzielić jeden kabel z niego wychodzący na dowolną ilość uzależnioną od ilości portów w switchu.

---Edit---
kolory gniazd eth
TV - żółte
Intern. - czerwone
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Mar 2011 10:18   





Powrót do góry
   
hamandoss
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 144

Post#3 Post autora tematu 25 Mar 2011 11:38   

Re: Livebox TP, internet + TV po jednym kablu


sygnał TV jest z Liveboxa. Ogólnie chodzi mi o to czy da się jednym kablem pociągnąć TV i internet i rozdzielić to jakimś switchem w garażu czy muszę dla TV ciągnąć dodatkowy kabel?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Mar 2011 11:38   





Powrót do góry
   
ajanek9
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 1029
Miasto: Sanok

Post#4 25 Mar 2011 12:13   

Re: Livebox TP, internet + TV po jednym kablu


Czerwony port w liveboxie wykorzystywany jest do internetu, żółty może być wykorzystany do internetu, podłączenia STB w opcji videosat lub podłaczenia STB w opcji videostrada, przełączenia opcji videosat a videostrada dokonujemy w liveboxie. STB do videostrady różni się od STB do videosat.
Internet podłączasz kablem do czerwonego portu, a do STB videostrada musisz mieć osobny kabel podłączony do żółtego portu. Najlepiej wykorzystać kabel z zestawu, im dłuższy tym większe zakłócenia dla TV.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Mar 2011 12:13   





Powrót do góry
   
piterus99
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 9165
Miasto: Bolesławiec/Wrocław

Post#5 25 Mar 2011 15:53   

Re: Livebox TP, internet + TV po jednym kablu


Można po jednym kablu puścić dwa logiczne obwody 100mbps - na allegro są takie rozgałęźniki pod hasłem lan splitter, rozdzielacz lan, etc. Może to Cię zainteresuje.
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9393

Post#6 25 Mar 2011 16:13   

Re: Livebox TP, internet + TV po jednym kablu


piterus99 chyba rozwiązał twój problem :!:
Livebox TP, internet + TV po jednym kablu Livebox TP, internet + TV po jednym kablu
Powrót do góry
   
refugees
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 07 Mar 2007
Posty: 35
Miasto: Zduńska Wola

Post#7 07 Kwi 2011 19:30   

Re: Livebox TP, internet + TV po jednym kablu


witam, dzisiaj dzwonili do mnie z tp i mi to oferowali, ale ja mam pytanie do was, muszę podłączać tego liveboxa? nie wystarczy sam router z adsl? I jak to faktycznie wygląda? Mówiła że będzie wszystko za darmo, płacę za neta 44 zł i 49 za telefon, czytałem że za dzierżawę się płaci około 10zł, jak jest faktycznie? opłaca się to brać w ogóle? Jaki się ponosi koszt tych wszystkich aktywacji itp? I to mit czy prawda że jeśli będę nieaktywny (nic na kompie nie będę robił) to mi się będzie rozłączał internet?
Powrót do góry
   
ajanek9
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 1029
Miasto: Sanok

Post#8 07 Kwi 2011 23:03   

Re: Livebox TP, internet + TV po jednym kablu


Cytat:
I to mit czy prawda że jeśli będę nieaktywny (nic na kompie nie będę robił) to mi się będzie rozłączał internet?

Pierwszy raz coś takiego słyszę i nie wiem skąd masz taką informację.

Livebox i STB to sprzęt dzierżawiony, w razie uszkodzenia jest wymieniany na inny sprawny bezpłatnie (nie dotyczy uszkodzeń mechanicznych), należy go jednak zwrócić po upływie umowy.
Czy się opłaca ? Każdy przelicza po swojemu i wybiera najlepszą dla siebie opcję.
Najlepiej zapoznać się ze wszystkimi dostępnymi wariantami, porównać je i wtedy wybrać.
Powrót do góry
   
wysoki195
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 12 Lut 2010
Posty: 57
Miasto: Warszawa

Post#9 11 Kwi 2011 12:05   

Re: Livebox TP, internet + TV po jednym kablu


@refugees, a co Ci konkretnie oferowali? (jaki pakiet, promocję)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Kwi 2011 12:05   





Powrót do góry
   
hamandoss
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 144

Post#10 Post autora tematu 14 Sty 2012 00:15   

Re: Livebox TP, internet + TV po jednym kablu


Rozgałęźnik się sprawdził. Wszystko już działa.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Livebox TP, internet + TV po jednym kablu
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Internet po kablu nie działa - livebox 2.0 (1)
kablówka i internet na jednym kablu (4)
Internet i faks na jednym kablu (5)
Sieć na bnc. Internet i telewizja w jednym kablu? (3)
Telefon Cyfrowy + Internet na jednym kablu....Czy się da ?? (5)
Livebox TP, na jednym komputerze nie działa internet. (5)
Działa Wi-Fi, nie działa internet po kablu na jednym z komputerów (5)
Livebox - Dwa komputery-livebox, połączenie z jednym komputerem poprzez p.zdalny (6)
2 routery na jednym kablu (7)
Livebox ZTE 2.0 - Skaczące pingi na kablu. (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.259 seconds

elektroda.pl temat RSS