Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Przystawka TIG OZAS


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Przystawka TIG OZAS Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
machmet
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: W-wa
Dołączył: 07 Sty 2004
Posty: 82
Pomógł: 1
Ocena postów: 2
machmet
Poziom 12
Post#1 31 Paź 2004 14:25  Autor tematu   

Przystawka TIG OZAS


Witam
Przystawka TIG WTO-43-000 OZAS Opole
Zasilanie 24V 50-60 Hz 100W
Dostałem od znajomego urządzenie ,które chciałbym uruchomić.
Problem polega na tym ,że niewiem jak do tego podejść bez instrukcj i schematu.Przewód jest w komplecie bez układu chodzenia(fabrycznie!).Do rączki dochodzi przewód gazowy ,który jest jednocześnie prądowym oraz
kabel serujący.Przedni panel z potencjometrami do regulacji parometrów
prawie rozpracowałem.Z tylnym mam problem.Jest tam gniazdo 9-cio bolcowe i nie wiem co tam powinno być podłączone.Może ktoś z was ma,używa lub naprawiał taką przystawkę ?
Wydaje mi się,że ten sprzęt był wyprodukowany w małych ilościach
nr fab.0035 rok prod 1988.
Kontaktowałem się w tej sprawie z OZASem ale dla nich to odległa historia.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
turek:
Specjalista - spawarki
Specjalista - spawarki
Miasto: Śląsk
Dołączył: 03 Lis 2003
Posty: 493
Pomógł: 44
Ocena postów: 40
turek:
Specjalista - spawarki
Post#2 31 Paź 2004 23:39    

Re: Przystawka TIG OZAS


To tym bardziej powinni się chcieć dostarczyć odpowiednią pomoc jeżeli nie to to niech ci przyślą odpowiednie schematy przecież masz ich urządzenie. A potem te schematy możesz rozpropagować na elektrodzie

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
machmet
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: W-wa
Dołączył: 07 Sty 2004
Posty: 82
Pomógł: 1
Ocena postów: 2
machmet
Poziom 12
Post#3 01 Lis 2004 09:59  Autor tematu   

Re: Przystawka TIG OZAS


To nie jest takie proste.Kilka lat temu zakład przeszedł transformacje tj.zmienił technologie produkcji i właściciela.Prawdopodobnie dokumentacje
tych starych urządzeń zostały zniszczone lub wyrzucone.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
turek:
Specjalista - spawarki
Specjalista - spawarki
Miasto: Śląsk
Dołączył: 03 Lis 2003
Posty: 493
Pomógł: 44
Ocena postów: 40
turek:
Specjalista - spawarki
Post#4 04 Lis 2004 20:12    

Re: Przystawka TIG OZAS


"Prawdopodobnie" nie bądź zły ale pół roku temu przysłali mi DTR ze wszystkimi schematami urządzenia TIG gdy zakład należał jeszcze do zakładów we Wrocławiu z roku 1974. Więc nie pleć głupot o wyrzuconych schematach

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
machmet
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: W-wa
Dołączył: 07 Sty 2004
Posty: 82
Pomógł: 1
Ocena postów: 2
machmet
Poziom 12
Post#5 04 Lis 2004 21:10  Autor tematu   

Re: Przystawka TIG OZAS


Może kontaktowałem się z niewłaściwą osobą albo może ten ktoś miał zły dzień.Po prostu odesłano mnie z kwitkiem.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
boko
Specjalista - spawarki
Specjalista - spawarki
Miasto: Gdańsk
Dołączył: 07 Paź 2004
Posty: 95
Pomógł: 8
Ocena postów: 1
boko
Specjalista - spawarki
Post#6 05 Lis 2004 22:53    

Przystawka TIG OZAS


OZAS to teraz ESAB. Najlepiej rozmawiać z serwisem, oni na sto procent mają stare schematy.
Jeżeli bardzo Ci zależy, daj znać, postaram się coś znależć.
Pozdrowienia.
Boko.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
machmet
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: W-wa
Dołączył: 07 Sty 2004
Posty: 82
Pomógł: 1
Ocena postów: 2
machmet
Poziom 12
Post#7 06 Lis 2004 15:32  Autor tematu   

Re: Przystawka TIG OZAS


boko napisał:
OZAS to teraz ESAB. Najlepiej rozmawiać z serwisem, oni na sto procent mają stare schematy.
Jeżeli bardzo Ci zależy, daj znać, postaram się coś znależć.
Pozdrowienia.
Boko.

Interesuje mnie DTR tej przystawki i prostownika spawalniczego PSP 251.
Bo chyba to chodziło w takiej konfiguracji.Jeżeli masz do tego dojście to było by fajnie.Być może łączono to też z innymi spawarkami.Mając oba schematy łatwiej mi będzie rozpracować tylne gniazdo przystawki.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
boko
Specjalista - spawarki
Specjalista - spawarki
Miasto: Gdańsk
Dołączył: 07 Paź 2004
Posty: 95
Pomógł: 8
Ocena postów: 1
boko
Specjalista - spawarki
Post#8 06 Lis 2004 19:25    

Re: Przystawka TIG OZAS


Niewiem co to za przystawka WTO. Posiadam schematy PSP251,351 do tego przystawka TIG250, PSP630 do tego przystawka TIG500.
TIG 500 jest przeznaczona do chłodzenia płynem, i uchwyt spawalniczy tig musi być chłodzony płynem.Oczywiście przy mniejszych prądach spawania, do 200A można to przerobić. Podejżewam że twoja przystawka to TIG250. Sprawdź czy w środku są dwie płytki elektroniki PD1 i PD2, oraz dwa tyrystory.
Boko.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
machmet
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: W-wa
Dołączył: 07 Sty 2004
Posty: 82
Pomógł: 1
Ocena postów: 2
machmet
Poziom 12
Post#9 06 Lis 2004 20:12  Autor tematu   

Re: Przystawka TIG OZAS


Są dwa tyrystory i dwie płytki pd1 oraz pd2 .
WTO to oznaczenie na płydce znamionowej ale ogólnie jest to przystawka TIG-250.Czy jesteś w stanie przesłać mi te schematy?Chodzi o PSP-251 i TIG-250.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
boko
Specjalista - spawarki
Specjalista - spawarki
Miasto: Gdańsk
Dołączył: 07 Paź 2004
Posty: 95
Pomógł: 8
Ocena postów: 1
boko
Specjalista - spawarki
Post#10 06 Lis 2004 23:11    

Przystawka TIG OZAS


Prześlę listem. Mój adres : bokosus(malpa)wp.pl - podaj adres pocztowy, zrobię ksero i prześle.
Boko.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
machmet
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: W-wa
Dołączył: 07 Sty 2004
Posty: 82
Pomógł: 1
Ocena postów: 2
machmet
Poziom 12
Post#11 17 Lis 2004 23:01  Autor tematu   

Re: Przystawka TIG OZAS


Dziś otrzymałem schematy.Wielkie dzięki za pomoc.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Los_sandalos
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Poznań
Dołączył: 30 Wrz 2004
Posty: 1143
Pomógł: 85
Ocena postów: 16
Los_sandalos
Poziom 21
Post#12 13 Lis 2006 16:35    

Re: Przystawka TIG OZAS


Wszedłem w posiadanie (drogą kupna, żeby nie było Wink przystawki ZS 201. Jest to jonizator Ozasa z 1986 roku. Urządzenie niby proste ale nie chcę go "rozbebeszać" aby dojść połączeń we wtycze itp. Jeśli ktoś ma schemat a jeszcze lepiej DTR to byłbym wdzięczny.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Marcin Stos
Specjalista - spawarki
Specjalista - spawarki
Miasto: Warszawa
Dołączył: 24 Paź 2005
Posty: 154
Pomógł: 10
Marcin Stos
Specjalista - spawarki
Post#13 14 Lis 2006 13:45    

Re: Przystawka TIG OZAS


Mam schemat ZS 200 która była częścią składową MONTIGA 201, może to Ci coś pomoże... Daj znac ma e-mail: marcin.stos(malpa)rywal.com.pl

Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Los_sandalos
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Poznań
Dołączył: 30 Wrz 2004
Posty: 1143
Pomógł: 85
Ocena postów: 16
Los_sandalos
Poziom 21
Post#14 14 Lis 2006 20:43    

Re: Przystawka TIG OZAS


Dziękuję koledze Marcinowi za schemat. Montig 201 ma przystawkę Zs-200, jest w sumie podobna do ZS201 ale jednak sterowanie jest całkiem inne. Sam układ jonizatora jest identyczny.

Chciałbym postawić jeszcze jedno pytanie (może tak łatwiej znajdę schemat) - gdzie, znaczy przy jakiej spawarce była stosowana ta przystawka? Dla ułatwienia fotki.

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Marcin Stos
Specjalista - spawarki
Specjalista - spawarki
Miasto: Warszawa
Dołączył: 24 Paź 2005
Posty: 154
Pomógł: 10
Marcin Stos
Specjalista - spawarki
Post#15 14 Lis 2006 22:43    

Re: Przystawka TIG OZAS


Z wyglądu jest ona identyczna jak ta od Montiga 201 Wink Popatrz jeszcze dokładnie na schemat, może znajdziesz jeszcze jakieś podobieństwa :?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Los_sandalos
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Poznań
Dołączył: 30 Wrz 2004
Posty: 1143
Pomógł: 85
Ocena postów: 16
Los_sandalos
Poziom 21
Post#16 14 Lis 2006 23:05    

Re: Przystawka TIG OZAS


W tej przystawce nie ma żadnej elektroniki. Są tylko 3 przekaźniki, parę przełączników i układ jonizatora. W ZS-200 jest dodatkowa płytka z tranzystorami więc na pewno numery i przeznaczenie przewodów we wtyczkach nie będzie się zgadzać. Przystawka jest "nietykana" i nie chcę jej rozbebeszać.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
hades666he
Poziom 1
Poziom 1
Miasto: Zaburze
Dołączył: 14 Lip 2007
Posty: 1
hades666he
Poziom 1
Post#17 14 Lip 2007 23:20    

Re: Przystawka TIG OZAS


Sorki może wiecie jakie ma własności ta przystawka WTO?? Mam spawarke PSP630 i szukam przystawki na AC/DC jeżeli były.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kania_
Poziom 2
Poziom 2
Miasto: kraków
Dołączył: 08 Wrz 2007
Posty: 2
kania_
Poziom 2
Post#18 08 Wrz 2007 02:23    

Re: Przystawka TIG OZAS


Czesc .
Jestem tu nowy i mam do was pytanie.
Chce zakupic spawarke psp-630 z przystawka tig 500
zastanawiam sie na ile ten sprzet jest dobry dla mnie (odpowiedmi) tzn. na ile rozbudowane jest nim spawanie czy ma MMA, TIG AC, TIG DC
p.s.
Szukam urzadzenia ktore bedzie spawac elektroda otulona: stal zwykla, stal nierdzewna,zeliwo i aluminium (MMA) ,a tigiem: aluminium, stal nierdzewna, stal zwykla (TIG).
Czy ten sprzet jest odpowiedni do tego i czy jest ewentualna mozliwość rozbudowy tego urzadzenia do moich celow?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
marekms1
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: -
Dołączył: 09 Lis 2003
Posty: 126
Pomógł: 4
Ocena postów: 1
marekms1
Poziom 13
Post#19 08 Wrz 2007 08:46    

Re: Przystawka TIG OZAS


Aby spawać aluminium metodą TIG musisz mieć urządzenie TIG AC+zajarzanie bez dotykowe ( HF, jonizator)( kwestia nazwy), a wszystkie PSP były źródłami prądu stałego, resztę (stal kwasową i zwykłą)pospawasz prądem stałym.

pozdrawiam
Marek

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kania_
Poziom 2
Poziom 2
Miasto: kraków
Dołączył: 08 Wrz 2007
Posty: 2
kania_
Poziom 2
Post#20 08 Wrz 2007 09:58    

Re: Przystawka TIG OZAS


a czy jest mozliwosc rozbudowy o ta funkcje?
ewentualnie co proponujecie, jakie urzadzenie do moich celow
p.s.
powiem jeszcze ze TIGiem chce spawac: aluminium 4-6mm
stal nierdzewna 6-10mm,stal zwykla 3mm
a elektroda grube aluminium, zeliwo , stal zwykla i nierdzewna

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Przystawka TIG OZAS
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Przystawka TIG (5)
Potrzebny schemat do spawarki TIG ozas zs 200. (1)
Spawarka TIG POL-500 Ozas Opole (2)
Proszę o opinię o Ozas PSP 630 i TIG 500. (21)
Spawarka TIG OZAS. Po włączeniu do sieci wyskakują bezpieczniki 40A. (2)
Faltig 160 HF Ozas Opole. Schematy urządzenia do spawania metodą TIG. (1)
Przystawka TIG może ktoś zna ten sprzęt. (3)
Spawarka TIG miller syncrowave - podlaczenie przycisku na uchwycie tig (1)
Minarc Tig 180 mlp kemppi -tig przerywa spawanie (1)
Super TIG 180 AC/DC - nie działa opcja TIG (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.051 seconds

elektroda.pl temat RSS