Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Przystawka TIG OZAS


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Przystawka TIG OZAS
Autor
Wiadomość
machmet
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 07 Sty 2004
Posty: 83
Miasto: W-wa

Post#1 Post autora tematu 31 Paź 2004 15:25   

Przystawka TIG OZAS


Witam
Przystawka TIG WTO-43-000 OZAS Opole
Zasilanie 24V 50-60 Hz 100W
Dostałem od znajomego urządzenie ,które chciałbym uruchomić.
Problem polega na tym ,że niewiem jak do tego podejść bez instrukcj i schematu.Przewód jest w komplecie bez układu chodzenia(fabrycznie!).Do rączki dochodzi przewód gazowy ,który jest jednocześnie prądowym oraz
kabel serujący.Przedni panel z potencjometrami do regulacji parometrów
prawie rozpracowałem.Z tylnym mam problem.Jest tam gniazdo 9-cio bolcowe i nie wiem co tam powinno być podłączone.Może ktoś z was ma,używa lub naprawiał taką przystawkę ?
Wydaje mi się,że ten sprzęt był wyprodukowany w małych ilościach
nr fab.0035 rok prod 1988.
Kontaktowałem się w tej sprawie z OZASem ale dla nich to odległa historia.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Paź 2004 15:25   





Powrót do góry
   
turek:
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 03 Lis 2003
Posty: 496
Miasto: Śląsk

Post#2 01 Lis 2004 00:39   

Re: Przystawka TIG OZAS


To tym bardziej powinni się chcieć dostarczyć odpowiednią pomoc jeżeli nie to to niech ci przyślą odpowiednie schematy przecież masz ich urządzenie. A potem te schematy możesz rozpropagować na elektrodzie
Powrót do góry
   
machmet
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 07 Sty 2004
Posty: 83
Miasto: W-wa

Post#3 Post autora tematu 01 Lis 2004 10:59   

Re: Przystawka TIG OZAS


To nie jest takie proste.Kilka lat temu zakład przeszedł transformacje tj.zmienił technologie produkcji i właściciela.Prawdopodobnie dokumentacje
tych starych urządzeń zostały zniszczone lub wyrzucone.
Powrót do góry
   
turek:
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 03 Lis 2003
Posty: 496
Miasto: Śląsk

Post#4 04 Lis 2004 21:12   

Re: Przystawka TIG OZAS


"Prawdopodobnie" nie bądź zły ale pół roku temu przysłali mi DTR ze wszystkimi schematami urządzenia TIG gdy zakład należał jeszcze do zakładów we Wrocławiu z roku 1974. Więc nie pleć głupot o wyrzuconych schematach
Powrót do góry
   
machmet
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 07 Sty 2004
Posty: 83
Miasto: W-wa

Post#5 Post autora tematu 04 Lis 2004 22:10   

Re: Przystawka TIG OZAS


Może kontaktowałem się z niewłaściwą osobą albo może ten ktoś miał zły dzień.Po prostu odesłano mnie z kwitkiem.
Powrót do góry
   
boko
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 07 Paź 2004
Posty: 95
Miasto: Gdańsk

Post#6 05 Lis 2004 23:53   

Przystawka TIG OZAS


OZAS to teraz ESAB. Najlepiej rozmawiać z serwisem, oni na sto procent mają stare schematy.
Jeżeli bardzo Ci zależy, daj znać, postaram się coś znależć.
Pozdrowienia.
Boko.
Powrót do góry
   
machmet
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 07 Sty 2004
Posty: 83
Miasto: W-wa

Post#7 Post autora tematu 06 Lis 2004 16:32   

Re: Przystawka TIG OZAS


boko napisał:
OZAS to teraz ESAB. Najlepiej rozmawiać z serwisem, oni na sto procent mają stare schematy.
Jeżeli bardzo Ci zależy, daj znać, postaram się coś znależć.
Pozdrowienia.
Boko.

Interesuje mnie DTR tej przystawki i prostownika spawalniczego PSP 251.
Bo chyba to chodziło w takiej konfiguracji.Jeżeli masz do tego dojście to było by fajnie.Być może łączono to też z innymi spawarkami.Mając oba schematy łatwiej mi będzie rozpracować tylne gniazdo przystawki.
Powrót do góry
   
boko
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 07 Paź 2004
Posty: 95
Miasto: Gdańsk

Post#8 06 Lis 2004 20:25   

Re: Przystawka TIG OZAS


Niewiem co to za przystawka WTO. Posiadam schematy PSP251,351 do tego przystawka TIG250, PSP630 do tego przystawka TIG500.
TIG 500 jest przeznaczona do chłodzenia płynem, i uchwyt spawalniczy tig musi być chłodzony płynem.Oczywiście przy mniejszych prądach spawania, do 200A można to przerobić. Podejżewam że twoja przystawka to TIG250. Sprawdź czy w środku są dwie płytki elektroniki PD1 i PD2, oraz dwa tyrystory.
Boko.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Lis 2004 20:25   





Powrót do góry
   
machmet
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 07 Sty 2004
Posty: 83
Miasto: W-wa

Post#9 Post autora tematu 06 Lis 2004 21:12   

Re: Przystawka TIG OZAS


Są dwa tyrystory i dwie płytki pd1 oraz pd2 .
WTO to oznaczenie na płydce znamionowej ale ogólnie jest to przystawka TIG-250.Czy jesteś w stanie przesłać mi te schematy?Chodzi o PSP-251 i TIG-250.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Lis 2004 21:12   





Powrót do góry
   
boko
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 07 Paź 2004
Posty: 95
Miasto: Gdańsk

Post#10 07 Lis 2004 00:11   

Przystawka TIG OZAS


Prześlę listem. Mój adres : bokosus(malpa)wp.pl - podaj adres pocztowy, zrobię ksero i prześle.
Boko.
Powrót do góry
   
machmet
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 07 Sty 2004
Posty: 83
Miasto: W-wa

Post#11 Post autora tematu 18 Lis 2004 00:01   

Re: Przystawka TIG OZAS


Dziś otrzymałem schematy.Wielkie dzięki za pomoc.
Powrót do góry
   
Los_sandalos
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 30 Wrz 2004
Posty: 1118
Miasto: Poznań

Post#12 13 Lis 2006 17:35   

Re: Przystawka TIG OZAS


Wszedłem w posiadanie (drogą kupna, żeby nie było ;) przystawki ZS 201. Jest to jonizator Ozasa z 1986 roku. Urządzenie niby proste ale nie chcę go "rozbebeszać" aby dojść połączeń we wtycze itp. Jeśli ktoś ma schemat a jeszcze lepiej DTR to byłbym wdzięczny.
Powrót do góry
   
Marcin Stos
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 24 Paź 2005
Posty: 154
Miasto: Warszawa

Post#13 14 Lis 2006 14:45   

Re: Przystawka TIG OZAS


Mam schemat ZS 200 która była częścią składową MONTIGA 201, może to Ci coś pomoże... Daj znac ma e-mail: marcin.stos(malpa)rywal.com.pl

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Los_sandalos
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 30 Wrz 2004
Posty: 1118
Miasto: Poznań

Post#14 14 Lis 2006 21:43   

Re: Przystawka TIG OZAS


Dziękuję koledze Marcinowi za schemat. Montig 201 ma przystawkę Zs-200, jest w sumie podobna do ZS201 ale jednak sterowanie jest całkiem inne. Sam układ jonizatora jest identyczny.

Chciałbym postawić jeszcze jedno pytanie (może tak łatwiej znajdę schemat) - gdzie, znaczy przy jakiej spawarce była stosowana ta przystawka? Dla ułatwienia fotki.

Załączniki:
Powrót do góry
   
Marcin Stos
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 24 Paź 2005
Posty: 154
Miasto: Warszawa

Post#15 14 Lis 2006 23:43   

Re: Przystawka TIG OZAS


Z wyglądu jest ona identyczna jak ta od Montiga 201 ;-) Popatrz jeszcze dokładnie na schemat, może znajdziesz jeszcze jakieś podobieństwa :?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lis 2006 23:43   





Powrót do góry
   
Los_sandalos
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 30 Wrz 2004
Posty: 1118
Miasto: Poznań

Post#16 15 Lis 2006 00:05   

Re: Przystawka TIG OZAS


W tej przystawce nie ma żadnej elektroniki. Są tylko 3 przekaźniki, parę przełączników i układ jonizatora. W ZS-200 jest dodatkowa płytka z tranzystorami więc na pewno numery i przeznaczenie przewodów we wtyczkach nie będzie się zgadzać. Przystawka jest "nietykana" i nie chcę jej rozbebeszać.
Powrót do góry
   
hades666he
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 14 Lip 2007
Posty: 1
Miasto: Zaburze

Post#17 14 Lip 2007 23:20   

Re: Przystawka TIG OZAS


Sorki może wiecie jakie ma własności ta przystawka WTO?? Mam spawarke PSP630 i szukam przystawki na AC/DC jeżeli były.
Powrót do góry
   
kania_
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 08 Wrz 2007
Posty: 2
Miasto: kraków

Post#18 08 Wrz 2007 02:23   

Re: Przystawka TIG OZAS


Czesc .
Jestem tu nowy i mam do was pytanie.
Chce zakupic spawarke psp-630 z przystawka tig 500
zastanawiam sie na ile ten sprzet jest dobry dla mnie (odpowiedmi) tzn. na ile rozbudowane jest nim spawanie czy ma MMA, TIG AC, TIG DC
p.s.
Szukam urzadzenia ktore bedzie spawac elektroda otulona: stal zwykla, stal nierdzewna,zeliwo i aluminium (MMA) ,a tigiem: aluminium, stal nierdzewna, stal zwykla (TIG).
Czy ten sprzet jest odpowiedni do tego i czy jest ewentualna mozliwość rozbudowy tego urzadzenia do moich celow?
Powrót do góry
   
marekms1
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 09 Lis 2003
Posty: 126
Miasto: -

Post#19 08 Wrz 2007 08:46   

Re: Przystawka TIG OZAS


Aby spawać aluminium metodą TIG musisz mieć urządzenie TIG AC+zajarzanie bez dotykowe ( HF, jonizator)( kwestia nazwy), a wszystkie PSP były źródłami prądu stałego, resztę (stal kwasową i zwykłą)pospawasz prądem stałym.

pozdrawiam
Marek
Powrót do góry
   
kania_
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 08 Wrz 2007
Posty: 2
Miasto: kraków

Post#20 08 Wrz 2007 09:58   

Re: Przystawka TIG OZAS


a czy jest mozliwosc rozbudowy o ta funkcje?
ewentualnie co proponujecie, jakie urzadzenie do moich celow
p.s.
powiem jeszcze ze TIGiem chce spawac: aluminium 4-6mm
stal nierdzewna 6-10mm,stal zwykla 3mm
a elektroda grube aluminium, zeliwo , stal zwykla i nierdzewna
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Przystawka TIG OZAS
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Super TIG 180 AC/DC - nie działa opcja TIG (2)
Przystawka TIG może ktoś zna ten sprzęt. (3)
Spawarka TIG miller syncrowave - podlaczenie przycisku na uchwycie tig (1)
Faltig 160 HF Ozas Opole. Schematy urządzenia do spawania metodą TIG. (1)
Spawarka TIG OZAS. Po włączeniu do sieci wyskakują bezpieczniki 40A. (2)
Proszę o opinię o Ozas PSP 630 i TIG 500. (21)
Spawarka TIG POL-500 Ozas Opole (2)
Przystawka TIG (5)
Potrzebny schemat do spawarki TIG ozas zs 200. (1)
Skompletowanie zestawu TIG do spawarki inwerterowej z opcja TIG (7)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.073 seconds

elektroda.pl temat RSS