| Author |
rafal_k Poziom 3

|
31 Oct 2004 15:51 Problem z Uruchomieniem komputera |
|
|
|
Witam. Mam taki problem, że przy uruchomieniu komputera wszystko sie pieknie wlacza, dyski, wiatraczki i wogole, ale na monitorze nie pojawia sie obraz, monitor jest w stanie czuwania (miga na nim zielona diodka). Reset nic nie daje bo powtarza sie to samo, trzeba komoputer wylanczyc i wlaczyc jeszcze raz. Mniej wiecej raz na piec razy wlaczy sie bez zadnych problemow, wszystko jest fajnie, chodzi stabilnie. W biosie dalem ustawienia domyslne i nie pomoglo. Zmienilem ostatnio karte graficzna na 9550 Extreme i wkrecilem jej troszeczke napiecie na AGP (na 1,8V) i bardzo przetaktowalem, ale chodzi stabilnie (jesli sie juz wlanczy komp), a po wlazeniu na probe innej karty dalej sie komp nie wlancza. Monitor jest w porzadku, probowalem na innym kompie. Zmienilem tez zasilacz na Chieftec'a 360W, ale sam zasilac tez jest sprawny, napiecia trzyma bardzo dobrze. Caly czas procek jest wkrecony (Athlon 1700+ na 2600+ napiecie 1,75V). Temperatura procesora, wewnatrz obudowy podawana zarowno przez AIDE jak i w biosie jest w porzadku. Pamiec jest bez zarzutu, sprawdzalem. Kazde urzadzenie jest na innym przerwaniu. Plyta glowna wyglada w porzadku, kondensatorki nie sa spuchniete. Moj sprzet to ASUS A7V8X KT 400, Athlon 1700+ (wkrecony na 2600+), DDR 512 MB Kingstone , Radeon 9550 Extreme, nie wiem czy to wazne ale w kompie siedzi tez tuner TV i SoundBlaster 5.1 dwa dyski i nagrywara. PROBLEMY ZACZELY SIE OD DNIA W KTORYM PRZY WLACZONYM KOMPIE KILKA RAZY BRAKLO PRADU
Gdzies sie doczytalem ze taki braki pradu mogy miec zly wplyw na BIOS, moze powinienem wgrac nowy BIOS? z tym ze wolalbym nie bo jak podczas tej operacji komp mi sie nie wlanczy, to bede mial spory problem.
Z gory dzieki za pomoc
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Oct 2004 15:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Mig_16 Poziom 13

|
31 Oct 2004 17:33 Problem z Uruchomieniem komputera |
|
|
|
może bios ,wgraj nowy, miałem coś takiego i wymieniłem płytę
sprubuj przełożyć wszystko na inną płytę
|
|
| Back to top |
|
 |
Jazdaaaa Poziom 16

|
31 Oct 2004 17:37 Problem z Uruchomieniem komputera |
|
|
|
tak samo jak Mig_16 sproboj z plyta mam ten sam problem przed wlaczeniem musze wylaczyc zasilacz i wlczyc
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Oct 2004 17:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
etomek Poziom 12

|
01 Nov 2004 11:54 Problem z Uruchomieniem komputera |
|
|
|
obawiam się że to płyta pada miałem podobnie nic nie pomagało ale zawsze jest szansa że to może być np uszkodzony bios w pewnym sęsie
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Nov 2004 11:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
snake83 Poziom 18

|
01 Nov 2004 12:06 Re: Problem z Uruchomieniem komputera |
|
|
|
Z tego co napisałeś problemem moze być źle osadzona karta graficzna,miałem podobny problem,czyściłem kompa i obluzowałem kartę w slocie,później zachowywał się tak jak Twój,wszystko zaczynało chodzić dyski wiatraczki,ale obrazy nie było.Wyjązłem grafę osadziłem ją porządnie i zaczęło wszystko działać stabilnie.Więc proponuję sprawdzić czy grafa się nie obluzowała,mówiłes ze zmieniałeś ją.Życzę powodzenia!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
hasen1 Poziom 17

|
01 Nov 2004 12:52 Re: Problem z Uruchomieniem komputera |
|
|
|
Witam :sm9:
Daj na płytę tylko RAM, procka i zalącz.
Płyta powinna "pikać" (domaga się grafiki). Jeśli nie daje oznak "zycia" to spróbuj dać inny ram.
Jeśli "pika" to daj grafe na PCI.
Zrób "clear CMOS".
Pozdro 8)
|
|
| Back to top |
|
 |
SokoleOko Poziom 10

|
01 Nov 2004 13:17 Re: Problem z Uruchomieniem komputera |
|
|
|
I znowu hasen dobrze gada :).
Ale ja bym na pierwszy ogien wlozyl wszystko w inna plyte.
Mozesz tez najpierw sprobowac wyczyscic BIOS. Jak nie pomoze, to przeloz w inna.
Ja mialem taki problem po wymianie BIOSu. A na innej plycie sprzet smiga.
Dlatego ja stawiam na plyte.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Nov 2004 13:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
rafal_k Poziom 3

|
01 Nov 2004 14:39 Problem z Uruchomieniem komputera |
|
|
|
Hasen1, nie bardzo rozumiem o co chodzi z "Clear CMOS"? RAM jest w porzadku.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kapsis Poziom 20

Joined: 04 Jul 2004 Posts: 942 Location: Szczecin/Kołobrzeg
|
01 Nov 2004 15:04 Re: Problem z Uruchomieniem komputera |
|
|
|
rafal_k :arrow: clear cmos tzn zresetowac bios.mozna zworka na plycie glownej.znajdz w instrukcji obslugi
|
|
| Back to top |
|
 |