Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access ->Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Nastix
Level 6
Joined: 25 Mar 2011
Posts: 9
Post rating: 6
Nastix
Level 6
Post#1 25 Mar 2011 13:20  Topic author   

Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


Witajcie.
Jestem nowy, więc jeśli źle umieściłem temat czy coś to przepraszam.

Mam następujący problem:
Od dłuższego czasu normalnie używam komputera i laptopa, a internet mam z modemu i rozdzielony jest przez router.
Od paru dni nie mam internetu na komputerze, a jeśli mam podłączonego bezpośrednio laptopa z modemem to na lapku działa net. Próbowałem już chyba wszystkiego, odłączania, przełączania kabli, bawiłem się z ustawieniami, firewallem itp. i dalej nie działa... Czy ktoś mi możę poradzić co jest nie tak?

Jeszcze raz mówie, że na lapie mam tylko gdy jest połączony modem z laptopem, a router wyłączony.

Nie wiem czy to wina antywirusa ale używałem Kasperskyego na kompie i gdy się skończyła licencja to po odinstalowaniu go już nie miałem neta, ALE gadu-gadu czasem działało...

Proszę o szybką pomoc!
Pozdrawiam.

Helpful post? + +2
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Miroslaw S.
Level 16
Location: Kłobuck
Joined: 26 Aug 2006
Posts: 194
Helped: 20
Miroslaw S.
Level 16
Post#2 25 Mar 2011 18:10    

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


Jaki router, jaki modem?
Komputer i laptop łączone za pomocą kabla (wifi wyłączone)?
Daj wynik polecenia ipconfig/all (na komputerze)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Nastix
Level 6
Joined: 25 Mar 2011
Posts: 9
Post rating: 6
Nastix
Level 6
Post#3 25 Mar 2011 20:42  Topic author   

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


Jaki router, jaki modem?
Komputer i laptop łączone za pomocą kabla (wifi wyłączone)?
Daj wynik polecenia ipconfig/all (na komputerze)



Modem firmy Scientic Atlanta, router T-Sinus 130 Komfort.
komputer z laptopem połączone przez kable, wifi jest włączone.
skąd wezmę wynik tego polecenia?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Miroslaw S.
Level 16
Location: Kłobuck
Joined: 26 Aug 2006
Posts: 194
Helped: 20
Miroslaw S.
Level 16
Post#4 25 Mar 2011 21:01    

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


Quote:
skąd wezmę wynik tego polecenia?

Wystarczy zapytać google'a to nie zabiera zbyt dużo czasu.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Location: Ełk
Joined: 27 Jan 2003
Posts: 3196
Helped: 382
Post rating: 54
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Post#5 25 Mar 2011 21:24    

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


Quote:
Nie wiem czy to wina antywirusa ale używałem Kasperskyego na kompie i gdy się skończyła licencja to po odinstalowaniu go już nie miałem neta, ALE gadu-gadu czasem działało...


No to sobie odpowiedziałeś... GG działało, bo nie potrzebuje nawet rozwiązywania nazw, albo np. niepoprawnie się odinstalował moduł sprawdzający ruch www. Spróbuj tego narzędzia.

"Ipconfig /all" wpisz w wierszu poleceń i podaj wynik.

Helpful post? + -3
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Nastix
Level 6
Joined: 25 Mar 2011
Posts: 9
Post rating: 6
Nastix
Level 6
Post#6 25 Mar 2011 23:00  Topic author   

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak

Router modem i obydwa kompy były podłączone, a net dalej nie działał...
Użyłem 'kavremover', usunęło wszytskie pliki Kasperskyego i dalej nie działa.

Helpful post? + +1
Back to top
alltech2
Level 21
Location: plock
Joined: 11 May 2010
Posts: 375
Helped: 34
alltech2
Level 21
Post#7 25 Mar 2011 23:15    

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


sprawdz sterownik karty lan w komputerze tej zintegrowanej na płycie głównej.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
PICIA
Level 33
Location: Kraków
Joined: 10 Aug 2005
Posts: 2092
Helped: 169
Post rating: 46
PICIA
Level 33
Post#8 26 Mar 2011 07:13    

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


zrób to
start-uruchom-cmd-OK- netsh winsock reset - restartuj komputer powinnno pomóc

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Nastix
Level 6
Joined: 25 Mar 2011
Posts: 9
Post rating: 6
Nastix
Level 6
Post#9 26 Mar 2011 09:41  Topic author   

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


@PICIA
niestety, nie działa...

@alltech2
gdzie to mam sprawdzić i co podać??

Karta Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC

Helpful post? + 0
Back to top
krzysiozak
Level 31
Location: Łódź
Joined: 21 May 2007
Posts: 1860
Helped: 110
Post rating: 58
krzysiozak
Level 31
Post#10 26 Mar 2011 12:07    

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


Czy próbowałeś uruchomić system tylko z podstawowymi programami (Tryb awaryjny)

Helpful post? + 0
Back to top
Nastix
Level 6
Joined: 25 Mar 2011
Posts: 9
Post rating: 6
Nastix
Level 6
Post#11 26 Mar 2011 18:04  Topic author   

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


@krzysiozak
nie działa ani tryb awaryjny, ani z obsługą sieci...

Helpful post? + 0
Back to top
krzysiozak
Level 31
Location: Łódź
Joined: 21 May 2007
Posts: 1860
Helped: 110
Post rating: 58
krzysiozak
Level 31
Post#12 26 Mar 2011 20:26    

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


A uruchomienie selektywne. Albo uruchomienie diagnostyczne za pomocą komendy "msconfig"?

Helpful post? + 0
Back to top
Nastix
Level 6
Joined: 25 Mar 2011
Posts: 9
Post rating: 6
Nastix
Level 6
Post#13 26 Mar 2011 21:06  Topic author   

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


czy możliwe, że padła karta sieciowa w kompie? Słyszałem, że to może być odp. na mój problem.

Helpful post? + 0
Back to top
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Location: Ełk
Joined: 27 Jan 2003
Posts: 3196
Helped: 382
Post rating: 54
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Post#14 26 Mar 2011 21:37    

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


Jak widać karta odebrała dzierżawę DHCP, poza tym pisałeś, że gg działa - więc karta jest sprawna.
a jak wygląda sprawa z rozwiązywaniem nazw - z wiesza poleceń puść ping do www.wp.pl i do 212.77.100.101

Helpful post? + 0
Back to top
Nastix
Level 6
Joined: 25 Mar 2011
Posts: 9
Post rating: 6
Nastix
Level 6
Post#15 26 Mar 2011 22:20  Topic author   

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


@krzysiozak
nie działa ani selektywne ani diagnostyczne.

@salmon
tutaj screen:
Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak

Helpful post? + 0
Back to top
krzysiozak
Level 31
Location: Łódź
Joined: 21 May 2007
Posts: 1860
Helped: 110
Post rating: 58
krzysiozak
Level 31
Post#16 27 Mar 2011 13:42    

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


Czy ty umiesz uruchomić komputer selektywnie. Albo uruchomić w trybie diagnostycznym za pomocą komendy "msconfig". Odpisz co ci odpisuje system że nie możesz uruchomić w tym trybie systemu.

Helpful post? + 0
Back to top
Nastix
Level 6
Joined: 25 Mar 2011
Posts: 9
Post rating: 6
Nastix
Level 6
Post#17 27 Mar 2011 14:16  Topic author   

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


wpisałem msconfig w uruchom i wybrałem raz diagnostycznie i raz selektywnie i się komputer zresetował i po włączeniu się trochę wygląd zmienił, a neta nie ma dalej

Helpful post? + +2
Back to top
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Location: Ełk
Joined: 27 Jan 2003
Posts: 3196
Helped: 382
Post rating: 54
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Post#18 27 Mar 2011 14:19    

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


Co z tego, że wybrałeś selektywnie, jak zapewne nie wyłączyłeś potem żadnej opcji i poszło tak, jakby było "normalnie"...

Helpful post? + 0
Back to top
krzysiozak
Level 31
Location: Łódź
Joined: 21 May 2007
Posts: 1860
Helped: 110
Post rating: 58
krzysiozak
Level 31
Post#19 27 Mar 2011 18:38    

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


Masz możliwość wymiany kabla sieciowego lub jego sprawdzenie?
lub podłączyć pod niego laptopika.
Z tego badania ping wynika że sieć do kompa dociera.
I kabel jest dobry.
I poczytaj sobie w sieci jak wygląda włączenie selektywne .
Możliwe że jakiś program ci blokuje neta.
Jak włączysz podstawowe programy to wyeliminujesz wpływ zainstalowanego oprogramowania.

Helpful post? + 0
Back to top
Nastix
Level 6
Joined: 25 Mar 2011
Posts: 9
Post rating: 6
Nastix
Level 6
Post#20 28 Mar 2011 22:37  Topic author   

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


Pewnie musiałbym kupić nowy kabel.
Zaraz sprawdzę to selektywne.

Helpful post? + +1
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak
Page 1 of 1

Similar topics to nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak

Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak ;/ (17)
SAGEM WIFI F@ST 2704 ORANGE - Internet nie działa na komputerze stacjonarnym. (2)
Huawei E3131 - Na komputerze stacjonarnym nie działa. (4)
Zanikający internet w komputerze stacjonarnym (4)
internet bezprzewodowy na komputerze stacjonarnym i laptopie (1)
Internet mobilny Orange na komputerze stacjonarnym (1)
tp-link tl-wr740n internet na komputerze stacjonarnym i laptopie (4)
[rozwiązany]Internet po kablu nie działa na stacjonarnym (2)
Jak zrobić żeby mieć internet w komputerze stacjonarnym i laptopie? (16)
Internet na kompie stacjonarnym działa a na laptopie juz nie (8)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.168 seconds