Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak
Author
Message
Nastix
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 25 Mar 2011
Posts: 9

Post#1 Post from the author of the topic 25 Mar 2011 13:20   

Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


Witajcie.
Jestem nowy, więc jeśli źle umieściłem temat czy coś to przepraszam.

Mam następujący problem:
Od dłuższego czasu normalnie używam komputera i laptopa, a internet mam z modemu i rozdzielony jest przez router.
Od paru dni nie mam internetu na komputerze, a jeśli mam podłączonego bezpośrednio laptopa z modemem to na lapku działa net. Próbowałem już chyba wszystkiego, odłączania, przełączania kabli, bawiłem się z ustawieniami, firewallem itp. i dalej nie działa... Czy ktoś mi możę poradzić co jest nie tak?

Jeszcze raz mówie, że na lapie mam tylko gdy jest połączony modem z laptopem, a router wyłączony.

Nie wiem czy to wina antywirusa ale używałem Kasperskyego na kompie i gdy się skończyła licencja to po odinstalowaniu go już nie miałem neta, ALE gadu-gadu czasem działało...

Proszę o szybką pomoc!
Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Mar 2011 13:20   





Back to top
   
Miroslaw S.
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 26 Aug 2006
Posts: 194
Location: Kłobuck

Post#2 25 Mar 2011 18:10   

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


Jaki router, jaki modem?
Komputer i laptop łączone za pomocą kabla (wifi wyłączone)?
Daj wynik polecenia ipconfig/all (na komputerze)

Helpful message? + -

Back to top
   
Nastix
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 25 Mar 2011
Posts: 9

Post#3 Post from the author of the topic 25 Mar 2011 20:42   

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


Jaki router, jaki modem?
Komputer i laptop łączone za pomocą kabla (wifi wyłączone)?
Daj wynik polecenia ipconfig/all (na komputerze)



Modem firmy Scientic Atlanta, router T-Sinus 130 Komfort.
komputer z laptopem połączone przez kable, wifi jest włączone.
skąd wezmę wynik tego polecenia?

Helpful message? + -

Back to top
   
Miroslaw S.
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 26 Aug 2006
Posts: 194
Location: Kłobuck

Post#4 25 Mar 2011 21:01   

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


Quote:
skąd wezmę wynik tego polecenia?

Wystarczy zapytać google'a to nie zabiera zbyt dużo czasu.

Helpful message? + -

Back to top
   
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Moderator - Sieci, Internet


Joined: 27 Jan 2003
Posts: 2966
Location: Ełk

Post#5 25 Mar 2011 21:24   

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


Quote:
Nie wiem czy to wina antywirusa ale używałem Kasperskyego na kompie i gdy się skończyła licencja to po odinstalowaniu go już nie miałem neta, ALE gadu-gadu czasem działało...


No to sobie odpowiedziałeś... GG działało, bo nie potrzebuje nawet rozwiązywania nazw, albo np. niepoprawnie się odinstalował moduł sprawdzający ruch www. Spróbuj tego narzędzia.

"Ipconfig /all" wpisz w wierszu poleceń i podaj wynik.

Helpful message? + -

Back to top
   
Nastix
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 25 Mar 2011
Posts: 9

Post#6 Post from the author of the topic 25 Mar 2011 23:00   

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak

Router modem i obydwa kompy były podłączone, a net dalej nie działał...
Użyłem 'kavremover', usunęło wszytskie pliki Kasperskyego i dalej nie działa.

Helpful message? + -

Back to top
   
alltech2
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 11 May 2010
Posts: 379
Location: plock

Post#7 25 Mar 2011 23:15   

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


sprawdz sterownik karty lan w komputerze tej zintegrowanej na płycie głównej.

Helpful message? + -

Back to top
   
PICIA
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 10 Aug 2005
Posts: 2081
Location: Kraków

Post#8 26 Mar 2011 07:13   

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


zrób to
start-uruchom-cmd-OK- netsh winsock reset - restartuj komputer powinnno pomóc

Helpful message? + -

Back to top
   
Nastix
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 25 Mar 2011
Posts: 9

Post#9 Post from the author of the topic 26 Mar 2011 09:41   

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


@PICIA
niestety, nie działa...

@alltech2
gdzie to mam sprawdzić i co podać??

Karta Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Mar 2011 09:41   





Back to top
   
krzysiozak
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 21 May 2007
Posts: 718
Location: Łódź

Post#10 26 Mar 2011 12:07   

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


Czy próbowałeś uruchomić system tylko z podstawowymi programami (Tryb awaryjny)

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Mar 2011 12:07   





Back to top
   
Nastix
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 25 Mar 2011
Posts: 9

Post#11 Post from the author of the topic 26 Mar 2011 18:04   

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


@krzysiozak
nie działa ani tryb awaryjny, ani z obsługą sieci...

Helpful message? + -

Back to top
   
krzysiozak
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 21 May 2007
Posts: 718
Location: Łódź

Post#12 26 Mar 2011 20:26   

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


A uruchomienie selektywne. Albo uruchomienie diagnostyczne za pomocą komendy "msconfig"?

Helpful message? + -

Back to top
   
Nastix
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 25 Mar 2011
Posts: 9

Post#13 Post from the author of the topic 26 Mar 2011 21:06   

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


czy możliwe, że padła karta sieciowa w kompie? Słyszałem, że to może być odp. na mój problem.

Helpful message? + -

Back to top
   
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Moderator - Sieci, Internet


Joined: 27 Jan 2003
Posts: 2966
Location: Ełk

Post#14 26 Mar 2011 21:37   

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


Jak widać karta odebrała dzierżawę DHCP, poza tym pisałeś, że gg działa - więc karta jest sprawna.
a jak wygląda sprawa z rozwiązywaniem nazw - z wiesza poleceń puść ping do www.wp.pl i do 212.77.100.101

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Mar 2011 21:37   





Back to top
   
Nastix
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 25 Mar 2011
Posts: 9

Post#15 Post from the author of the topic 26 Mar 2011 22:20   

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


@krzysiozak
nie działa ani selektywne ani diagnostyczne.

@salmon
tutaj screen:
Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak

Helpful message? + -

Back to top
   
krzysiozak
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 21 May 2007
Posts: 718
Location: Łódź

Post#16 27 Mar 2011 13:42   

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


Czy ty umiesz uruchomić komputer selektywnie. Albo uruchomić w trybie diagnostycznym za pomocą komendy "msconfig". Odpisz co ci odpisuje system że nie możesz uruchomić w tym trybie systemu.

Helpful message? + -

Back to top
   
Nastix
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 25 Mar 2011
Posts: 9

Post#17 Post from the author of the topic 27 Mar 2011 14:16   

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


wpisałem msconfig w uruchom i wybrałem raz diagnostycznie i raz selektywnie i się komputer zresetował i po włączeniu się trochę wygląd zmienił, a neta nie ma dalej

Helpful message? + -

Back to top
   
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Moderator - Sieci, Internet


Joined: 27 Jan 2003
Posts: 2966
Location: Ełk

Post#18 27 Mar 2011 14:19   

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


Co z tego, że wybrałeś selektywnie, jak zapewne nie wyłączyłeś potem żadnej opcji i poszło tak, jakby było "normalnie"...

Helpful message? + -

Back to top
   
krzysiozak
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 21 May 2007
Posts: 718
Location: Łódź

Post#19 27 Mar 2011 18:38   

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


Masz możliwość wymiany kabla sieciowego lub jego sprawdzenie?
lub podłączyć pod niego laptopika.
Z tego badania ping wynika że sieć do kompa dociera.
I kabel jest dobry.
I poczytaj sobie w sieci jak wygląda włączenie selektywne .
Możliwe że jakiś program ci blokuje neta.
Jak włączysz podstawowe programy to wyeliminujesz wpływ zainstalowanego oprogramowania.

Helpful message? + -

Back to top
   
Nastix
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 25 Mar 2011
Posts: 9

Post#20 Post from the author of the topic 28 Mar 2011 22:37   

Re: Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak


Pewnie musiałbym kupić nowy kabel.
Zaraz sprawdzę to selektywne.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak
Page 1 of 1
Similar topics
Nie działa internet w komputerze stacjonarnym, a w lapku tak ;/ (17)
SAGEM WIFI F@ST 2704 ORANGE - Internet nie działa na komputerze stacjonarnym. (2)
Huawei E3131 - Na komputerze stacjonarnym nie działa. (4)
Zanikający internet w komputerze stacjonarnym (4)
internet bezprzewodowy na komputerze stacjonarnym i laptopie (1)
Internet mobilny Orange na komputerze stacjonarnym (1)
tp-link tl-wr740n internet na komputerze stacjonarnym i laptopie (4)
[rozwiązany]Internet po kablu nie działa na stacjonarnym (2)
Jak zrobić żeby mieć internet w komputerze stacjonarnym i laptopie? (16)
Internet na kompie stacjonarnym działa a na laptopie juz nie (8)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.051 seconds

elektroda.pl topic RSS feed