Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego
Author
Message
alex1205
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 21 Feb 2002
Posts: 339
Location: Szczecin

Post#1 Post from the author of the topic 28 Mar 2011 18:40   

Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


Witam serdecznie. Mam niepotrzebny nowy dysk twardy z dekodera Polsatu cyfrowego. Czy jest jakiś sposób by go przeformatowac i używać jak normalnego dysku do komputera? Chciał bym włożyć go kieszeni i używać jak normalny dysk przenośny na usb. Wiem ze te dyski są szyfrowane, ale mi nie chodzi o dane na dysku tylko sformatowanie go w sposób by był widoczny dla komputera.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Mar 2011 18:40   





Back to top
   
jurkuc
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 06 Jan 2003
Posts: 531
Location: Jastrzębie-Zdrój

Post#2 28 Mar 2011 18:46   

Re: Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


Wystarczy użyć jakiegokolwiek programu pracującego pod linuksem ( rozruch z cd bootowalnego ) lub np. R-studio ewentualnie Paragon Partition Manager. Następnie usunąć istniejące partycje, po czym utworzyć nowe FAT 32 lub NTFS ( według potrzeb )

Helpful message? + -

Back to top
   
alex1205
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 21 Feb 2002
Posts: 339
Location: Szczecin

Post#3 Post from the author of the topic 29 Mar 2011 16:49   

Re: Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


Niestety ubuntu nie widzi go wiec nie ma co formatować, tak samo jak inne dystrybucje linuxa. (dysk podłączany przez przejściówka do usb)Jakieś inne rady?

Helpful message? + -

Back to top
   
jurkuc
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 06 Jan 2003
Posts: 531
Location: Jastrzębie-Zdrój

Post#4 29 Mar 2011 18:52   

Re: Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


Niestety ale masz chyba rację, temat prawdopodobnie jeszcze nie rozgryziony. Dyskusję na ten temat prowadzono między innymi tu: Link

Helpful message? + -

Back to top
   
alex1205
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 21 Feb 2002
Posts: 339
Location: Szczecin

Post#5 Post from the author of the topic 29 Mar 2011 20:54   

Re: Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


Ok ubunty już go widzi. Podłączyłem go do plyty głównej i jest ok. ale teraz dalej problem by coś z tym zrobić bo format nie idzie.

Helpful message? + -

Back to top
   
hummer130
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 20 Nov 2010
Posts: 43
Location: Sosnowiec

Post#6 29 Mar 2011 21:31   

Re: Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


Podłącz go normalnie do płyty jako jedyny i spróbuj normalnie zainstalować windows tworząc partycje albo nie w miare potrzeb i tyle.

Dodano po 2 [minuty]:

Zainstaluj nawt windowsa na nim a jak go podepniesz później pod usb to robisz formaty partycji i masz gotowe

Helpful message? + -

Back to top
   
kasta2
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 14 Dec 2008
Posts: 131
Location: Gdynia

Post#7 14 Jun 2011 12:06   

Re: Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


hummer130 wrote:
Podłącz go normalnie do płyty jako jedyny i spróbuj normalnie zainstalować windows tworząc partycje albo nie w miare potrzeb i tyle.

Dodano po 2 [minuty]:

Zainstaluj nawt windowsa na nim a jak go podepniesz później pod usb to robisz formaty partycji i masz gotowe


Odświeże troszkę wątek. Także zamierzam wykorzystać w.w dysk jak dodatkowy w kompie; gdyż nie używam PVR. Pytanko brzmi czy po usunięciu partycji z dysku i zrobieniu formata pod linuksem; będę później mógł włożyć dysk z powrotem do dekodera i będzie on pracował poprawnie. Tzn. pod dekoderem będę mógł zrobić ponowny format i odzyska on pełną funkcjonalność. To na wszelki wypadek jakbym musiał oddać dekoder.

Helpful message? + -

Back to top
   
matis057
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 03 Aug 2009
Posts: 1894
Location: Wronki

Post#8 14 Jun 2011 19:44   

Re: Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


Robisz format do FAT32 i dysk powinien być widziany przez dekoder.

Helpful message? + -

Back to top
   
viper_80
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 08 Sep 2008
Posts: 123
Location: krakow

Post#9 15 Jun 2011 17:03   

Re: Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


Niestety dysku nie da się w zaden znany sposob sformatowac, co ciekawe podłączony przez usb do laptopa windows 7 go widzi ale przy probie formatowania jest błąd.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Jun 2011 17:03   





Back to top
   
MARCIN_DOB
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 09 Apr 2004
Posts: 335
Location: Hrubieszów

Post#10 02 Sep 2011 16:05   

Re: Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


Witam

Czy komuś udało się podłączyć i sformatować dysk z CP ??

Czy nadal nic w temacie nie ruszyło ?

Helpful message? + -

Back to top
   
hummer130
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 20 Nov 2010
Posts: 43
Location: Sosnowiec

Post#11 02 Sep 2011 22:07   

Re: Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


viper_80 wrote:
Niestety dysku nie da się w zaden znany sposob sformatowac, co ciekawe podłączony przez usb do laptopa windows 7 go widzi ale przy probie formatowania jest błąd.


Nie Win 7 tylko normalnie pod dosem albo starym xp i nie ma dysku który by nie wstał uzywając popularnych programów chyba ze jest uszkodzony fizycznie. Nieraz miałem wieksze lub mniejsze problemy z adaptacją dysków z rejestratórów z monitoringu itp ale w końcu musi pójść nie ma siły Smile pod warunkiem że dysk jest sprawny fizycznie i nie jakiś tani chinol z którym różne rzczy się moga dziać.

Helpful message? + -

Back to top
   
matis057
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 03 Aug 2009
Posts: 1894
Location: Wronki

Post#12 03 Sep 2011 12:50   

Re: Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


Wydaje mi się, że MS DOS chyba nie chwyci dysku 320GB.
http://pl.wikipedia.org/wiki/MS-DOS
Proszę sprawdzić tabelę HISTORIA.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Sep 2011 12:50   





Back to top
   
hummer130
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 20 Nov 2010
Posts: 43
Location: Sosnowiec

Post#13 03 Sep 2011 14:16   

Re: Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


matis057 wrote:
Wydaje mi się, że MS DOS chyba nie chwyci dysku 320GB.
http://pl.wikipedia.org/wiki/MS-DOS
Proszę sprawdzić tabelę HISTORIA.


Fakt #please . Pamiętam ze wkładałem jako jedyny dysk do kompa i normalnie instalowałem xp lub "przelatywałem go hdd regeneratorem (taki ruski programik) i dyski wstawały z jednym wyjątkiem gdzie dysk był uwalony fizycznie (chyba mechanizm bo charczał strasznie i jednostajnie.

Helpful message? + -

Back to top
   
kris1992
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 15 Jan 2010
Posts: 33

Post#14 13 Dec 2011 18:44   

Re: Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


I jak? coś się poruszyło w możliwości formatu tego dysku?

Helpful message? + -

Back to top
   
Trabi
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 14 Feb 2003
Posts: 4201

Post#15 15 Dec 2011 12:59   

Re: Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


hummer130 wrote:
...normalnie pod dosem albo starym xp i nie ma dysku który by nie wstał uzywając popularnych programów chyba ze jest uszkodzony fizycznie...

No niestety, niektóre dyski są w jakiś sposób ustawione tak, że komputery ich nie rozpoznają. Takim dla mnie przykładem jest dysk z nagrywarki Panasonic z którą walczyłem prawie rok i się w końcu poddałem. Niby siedzi tam dysk jakich wiele siedzi w normalnych PC, ale dysk z tej nagrywarki nie rozpędza talerzy w PC w żaden sposób: BIOS go widzi, ale po starcie (POST) komputer stwierdza że dysku fizycznie nie ma, i na nic próby jego uruchomienia. Dysk wsadzony w nagrywarkę, rusza po kilku sekundach od włączenia w niej zasilania. Co ciekawe, taki sam dysk (model, seria, rok itp) ale działający w PC nie zadziała w tej nagrywarce - nagrywarka go nie zobaczy.
Więc?

Helpful message? + -

Back to top
   
sowieso
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 05 May 2010
Posts: 19

Post#16 24 Dec 2011 00:41   

Re: Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


Dyski skutecznie "zadedykowane" dekoderom polsatu.
Manipulując np. przy elektronice, albo nawet w firmware bez odpowiedniego doswiadczenia, mozna łatwo uszkodzić dysk i wtedy możliwe odblokowanie przestanie być już możliwe.

Helpful message? + -

Back to top
   
Dulan
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 29 Nov 2002
Posts: 1118
Location: Małopolska

Post#17 03 Jan 2012 01:23   

Re: Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


Podobnie wygląda sprawa z dyskami N-Boxa. Nie idzie zgrać materiałów na PC. Dysk jest widziany przez system jako urządzenie, ale nic poza tym nie da się z nim zrobić - format, programy (nawet te drogie) nie potrafią wyciągnąć hasła.
Nie zagłębiałem się w temat i trudno mi powiedzieć, czy usunięcie hasła tanim kosztem jest możliwe, aczkolwiek dyski z N-boxa były sprzedawane na aukcjach internetowych jako dyski działające z PC, stąd moje podejrzenia, że dla specjalisty w tym temacie pozbycie się hasła pewnie nie stanowi dużego problemu.

Helpful message? + -

Back to top
   
jerry47
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 29 May 2007
Posts: 6
Location: Olkusz

Post#18 22 Mar 2012 22:19   

Re: Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


Mnie też nurtuje temat dysku Polsatu i miałem z nim mały problem-po prostu nie nagrywał zadanego tematu.Nie bardzo wiedziałem co z nim zrobić ,więc podłączyłem go do kompa i ten jak najnormalniej w świecie wyświetlił komunikat o wgrywaniu stosownych sterowników dla tego typu dysku(Windows 7). Zaciekawiony co też na nim jest nagrane (pokazywał 22% zajętości) otworzyłem ujrzałem jakiś folder ale komp nie był taki skory do ich otwarcia. Poprzestałem na tym i ponownie podłączyłem go do wyłączonego dekodera.Po ponownym załączeniu i po ponownej instalacji programów nie tylko wyświetlił zawartość tego co miał nagrane to również zaczął nagrywać

Helpful message? + -

Back to top
   
Grubskee
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 12 Sep 2009
Posts: 762
Location: Drezdenko

Post#19 08 Jun 2012 15:51   

Re: Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


Dysk nie jest w żaden sposób szyfrowany czy zablokowany po prostu jego Firmware jest napisany nie dla PC lecz dla Dekodera. Może pomóc jedynie wymiana elektroniki bądź firmware którego nie sposób znaleźć w internecie, być może istnieją narzędzia pozwalające zgrać firmware (z normalnego dysku) i wgrać go na ten Hitachi ale szukałem szukałem i znaleźć nie mogłem a jak już to programy są płatne np. AFF Repair Station. Te informacje mam od serwisu na HGST.com

Helpful message? + -

Back to top
   
d-t-x
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 15 Jan 2004
Posts: 587
Location: Poznań

Post#20 09 Jun 2012 10:31   

Re: Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


Ja np. nie mogłem się uporać z odblokowaniem hasła dysku SATA z nagrywarki PVR. Nawet płatne programy i strony www (cena ok. 20$ za odblokowanie) nie poradziły sobie z tym problemem.

Helpful message? + -

Back to top
   
maniekqqq
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 18 Jun 2008
Posts: 15

Post#21 13 Jun 2012 20:01   

Re: Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


Wyjąłem dysk Maxtor 160GB IDE z dekodera cyfrowego polsatu, po podłączeniu wystarczyło sformatować z poziomu Windowsa i dysk działa.

Mam problem z innym dyskiem Western Digital 500GB SATA wyciągniętego z jakiegoś urządzenia PVR, jest zablokowany hasłem. Chciałbym go używać w komputerze. Żeby go odblokować trzeba znać hasło, można użyć programu ATAPWD lub MHDD. Znalazłem w necie kilka domyślnych haseł do innych dysków niestety nie znam hasła do dysku WD oprócz jednego, które nie działa. Z tego co wyczytałem można pozbyć się hasła używając darmowego programu HDDErase kasując przy tym wszystkie dane na dysku, na których i tak mi nie zależy. Po uruchomieniu programu działa on do momentu wykrywania dysków, potem się zawiesza. Wyczytałem w FAQ że może to być wina ustawień BIOSa więc sprawdziłem na drugim komputerze gdzie program działa lecz nie wykrywa dysku mimo, że BIOS go widzi. Zaczyna mi brakować pomysłów, jeśli nie odgadnę hasła lub nie znajdę PC na którym HDDErase będzie działać to będę 150 zł w plecy.

Znalazłem rozwiązanie na stronie hddguru.com. Hasło usunięte, dysk działa.

Helpful message? + -

Back to top
   
balker
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 15 May 2010
Posts: 8

Post#22 25 Jun 2012 22:14   

Re: Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


maniekqqq: zapodaj link, albo napisz rozwiązanie.

Helpful message? + -

Back to top
   
maniekqqq
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 18 Jun 2008
Posts: 15

Post#23 04 Jul 2012 17:47   

Re: Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


balker wrote:
zapodaj link, albo napisz rozwiązanie.


forum.hddguru.com

Helpful message? + -

Back to top
   
zbyck
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 28 Feb 2006
Posts: 19
Location: w Europie

Post#24 17 Jul 2012 11:26   

Re: Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


maniekqqq napisz rozwiązanie bo to forum nie działa co podałeś-o ile można.

Helpful message? + -

Back to top
   
PitD
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 22 Mar 2003
Posts: 3353
Location: Kraków

Post#25 17 Jul 2012 19:12   

Re: Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


Forum jak najbardziej działa -> Link

Helpful message? + -

Back to top
   
taxidriver1
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 23 Nov 2007
Posts: 86
Location: Lublin

Post#26 21 Jul 2012 10:41   

Re: Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


A możesz napisać co zrobiłeś bo czytam czytam i nic nie widzę nie jestem aż tak biegły z english langue. Wink Neutral

Helpful message? + -

Back to top
   
maniekqqq
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 18 Jun 2008
Posts: 15

Post#27 06 Jan 2013 14:27   

Re: Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


Z dyskiem z dekodera poradziłem sobie programem (chyba miał taką nazwę) ZU. Jednak jest kilka wersji i u mnie zadziałała tylko jedna z nich.

Teraz mam inny problem, padł mi drugi dysk. Windows się nie uruchomił, blue screen przy uruchamianiu. Przy próbie instalacji windowsa komputer się zawieszał. Uruchomiłem Ubuntu z płytki, zamontował kilka partycji, próbowałem przegrać wszystko z partycji na której miałem dane na inny dysk. Trochę danych zgrał, po czym się zawiesił i przy każdej kolejnej próbie podłączenia komputera z tym dyskiem było coraz gorzej. teraz komputer widzi go wyłącznie w biosie, instalator windowsa się zawiesza, linux również nie może go sformatować. Próbowałem poradzić sobie programem MHDD, podłączając dysk SATA poprzez kontroler SATA-IDE jednak nawet w tym programie widzę komunikat, że dysk nie jest gotowy (nie pamiętam dokładnie komunikatu). Szlag go trafił na dobre. Sam nie wiem jak jeszcze spróbować odratować dane.

Helpful message? + -

Back to top
   
zbyck
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 28 Feb 2006
Posts: 19
Location: w Europie

Post#28 10 Mar 2013 22:20   

Re: Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


Szukałem tego programu i nic,możesz troche więcej szczególów jak to zrobiłeś z tym dyskiem polsatowskim?
c.d.
Byłem na tej stronce: hddguru.com faktycznie był taki program ZU betta 1.1 czy ZU Betta 2.0 ale ciężko go znaleźć,ogólnie jest już nie dostępny na różnych forach.Przeważnie był na ruskich stronach.

A tu poniżej w linku zdjęcia tego dysku które są nadal w sprzedaży po prawie 100$: Western Digital WD AV-25 WD3200BUDT 320GB
Link

c.d.
Flash do WD3200BUDT z pewnego rosyjskiego forum
WDC ROM MODEL-DF2_PL4K- =/= WD3200BUDT do ściągnięcia stąd:Link

Programik do zerowania dysków twardych: Windows Data Lifeguard Diagnostics Link
Jak za pomocą oprogramowania Data Lifeguard Diagnostics for Windows sprawdzić, czy w napędzie występują problemy-po polsku Link

c.d.
A próbował ktoś może zrobić formata tego dysku pod konsolą XBox360?Link
programik: HDDHACKR v1.40 Build 20130303-między innymi pod dysk WD3200BUDT-320GB Link

Western Digital FAT32 formatter - EXTFAT32.EXE -do formatowania dysku- Link
FAT32 formatter is a Windows program that runs under 2000 or XP. The utility was
designed mainly to restore origial factory FAT32 partiton for WD external drives.

A tu programik wymieniony wcześniej przez "maniekqqq" ZU - zu_betta_050911.rarLink

c.d.

Stwierdzam ze nie można tego domowym sposobem za pomocą różnorakich programów odkodować ten dysk,także "maniekqqq" to co pisałeś wyżej to bujda i napewno tobie się to nie udało.

Helpful message? + -

Back to top
   
Walekmst
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 12 Dec 2004
Posts: 14
Location: Polska

Post#29 04 Jun 2013 17:00   

Re: Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


A ja stwierdzam, że nie masz racji i piszesz farmazony. Jeden z programów, które sam tu wkleiłeś działa jak najbardziej. Jego zadaniem jest usunięcie ATA Password z dysku bo to jest problem niemożności jego używania.

p.s. maniekqqq nie napisał wcale nic co można nazwać bujdą.
odpaliłem parę takich dysków.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Jun 2013 17:00   





Back to top
   
KIEROWCA_VW
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 19 Jan 2005
Posts: 2004
Location: MIECHÓW

Post#30 04 Jun 2013 22:02   

Re: Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego


Skoro, jak twierdzisz, "odpaliłeś parę takich dysków", to wyjaw sposób...

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Przeformatowanie dysku twardego z dekodera Polsatu Cyfrowego
Page 1 of 3 Go to page 123  Next
Similar topics
Podłączenie dysku twardego z dekodera polsatu, by był widoczny, (19)
Zgrywanie TV z dekodera Cyfrowego Polsatu na PC (6)
Konfiguracja Dekodera Cyfrowego Polsatu. (3)
Pilot do dekodera Cyfrowego Polsatu (1)
Antena do dekodera cyfrowego polsatu (19)
Połączenie dekodera DVB-t i Cyfrowego Polsatu (16)
podłączenie monitora do dekodera cyfrowego polsatu pytanie. (4)
Podlaczenie dekodera cyfrowego polsatu do starego telewizora SAGEM (6)
dekoder dvb-t - Zapytanie dotyczące dekodera z cyfrowego polsatu. (6)
LG 50PA5500 - połączenie przez HDMI do dekodera Cyfrowego POLSATU (2)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.059 seconds

elektroda.pl topic RSS feed