Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak podłączyć drukarkę sieciową


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Computer Networks ->Jak podłączyć drukarkę sieciową Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
marek_kkk
Level 13
Joined: 21 Dec 2003
Posts: 116
Helped: 1
marek_kkk
Level 13
Post#1 29 Mar 2011 17:06  Topic author   

Jak podłączyć drukarkę sieciową


Witam
Zwracam się z prośbą o pomoc w podłączeniu plotera i drukarki sieciowej (przez rj45), a właściwie jak to poprawnie skonfigurować.
Sytuacja wygląda następująco (szczegóły na schemacie): mam Internet od dostawcy, który przydzielił mi konkretny adres IP do mojej karty sieciowej (192.168.1.241,maska 255.255.255.0, brama 192.168.1.1) końcówka od dostawcy podłączona jest do switch’a i od switch’a do komputera. Do switch’a mam podpiętą także drukarkę i ploter i tutaj moje pytanie, jak to skonfigurować aby te urządzenia były widoczne przez mój komputer. Próbowałem w urządzeniach ustawiać aby adres IP był ustawiany dynamicznie ale to chyb nie najlepszy pomysł bo co miało by przydzielać ten adres?? Następnie próbowałem w ustawieniach tych urządzeń wpisać na sztywno adresy i maskę (odpowiednio 192.168.1.242 i 192.168.1.245) ale to też nie zadziałało. W chwili obecnej nie mam już więcej pomysłów myślałem jeszcze żeby stworzyć podsieć dla tych urządzeń ale nie wiem czy to coś pomoże? Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł bardzo proszę o pomoc.
Sysem operacyjny Windows 7
Nazwy urządzeń urządzenie wielofunkcyjne RICOH MPC3300 (drukarka), Ploter HP Designjet 111

Jak podłączyć drukarkę sieciową

pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Tommy82
Level 38
Joined: 22 Feb 2005
Posts: 6000
Helped: 240
Post rating: 133
Tommy82
Level 38
Post#2 29 Mar 2011 17:33    

Re: Jak podłączyć drukarkę sieciową


Internet bezpośrednio do sieciowki.
do tego druga karta do switcha i skonfigurował drugą sieć statyczne.

W Twoim przypadku musiał byś dostać 3 adresy IP od dostawcy a to jest bez sensu bo miał byś drukarkę w "jego" sieci.
Inna opcja to zastosowanie rutera wtedy możesz skonfigurować sobie na ruterze własną podsieć o ile operator na przykład nie identyfikuje komputera po MAC albo nie ingeruje w TTL.
Możesz też po dołożeniu drugiej karty pobawić się w udostępnianie połączenia internetowego i uruchomić na w7 dhcp. Ale lepiej nie mieć na komputerze dhcp i skonfigurować to statycznie tak by nie było problemów przy połączeniu rożnych komputerów. Drukarki z dynamicznym IP to potencjalne źródło kolejnych porblemów tak samo jak dhcp na komputerze. Bo jak podłączysz inny komputer to żeby wszystko działało pierwszy będzie musiał być uruchomiony.
Ja bym dołożył ruter komputery konfigurował automatycznie ale ograniczył zakres ip przyznawanych automatycznie i drukarki skonfigurował statycznie. Chyba ze ruter z przydzielaniem IP po MAC wtedy konfiguracja automatyczna na wszystko ale adresy pozostaną stałe.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
matrixneo007
Level 30
Location: Budzów
Joined: 20 Mar 2011
Posts: 1504
Helped: 93
Post rating: 45
matrixneo007
Level 30
Post#3 29 Mar 2011 17:43    

Re: Jak podłączyć drukarkę sieciową


Ten model drukarki można chyba wpiąć bezpośrednio do swatcha. W panelu sterowania klikasz "drukarki i faksy", następnie "dodaj drukarkę" i zaznacz "drukarka sieciowa lub drukarka podłączona do innego komputera" i kliknij dalej "dalej". Zaznacz "przeglądaj w poszukiwaniu drukarki" i wykonuj to co dalej będzie na ekranie. Byc możne konieczne będzie skonfigurowanie print serwera wbudowanego w drukarkę (ustawienie IP i maski sieci) ale o tym poszukaj w dokumentacji drukarki.

Nie wiem czy to po może zawsze można spróbować ;)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Mark @
Level 13
Location: Chorzów (Katowice)
Joined: 06 Apr 2002
Posts: 106
Helped: 5
Post rating: 1
Mark @
Level 13
Post#4 29 Mar 2011 21:54    

Re: Jak podłączyć drukarkę sieciową


Dokupić swój router i zrobić swoją podsieć
-nie będzie problemu z adresami IP
-będzie bezpieczniej (zapora)
-drukarka nie będzie widoczna w sieci (poza twoją) w innym przypadku mogą ci inni użytkownicy sieci po wykryciu drukarki robić kosztowne dowcipy
    lampki led

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
marek_kkk
Level 13
Joined: 21 Dec 2003
Posts: 116
Helped: 1
marek_kkk
Level 13
Post#5 06 Jun 2014 06:57  Topic author   

Re: Jak podłączyć drukarkę sieciową


Dołączyłem router, dostawca podpięty do portu WAN, na routerze ustawiłem MAC adres (poprzez klonowanie) i teraz juz wszystko funkcjonuje bez problemów.

pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Computer Networks -> Jak podłączyć drukarkę sieciową
Page 1 of 1

Similar topics to jak podłączyć drukarkę sieciową

Drukarka HP 5150 - jak podłączyć jako drukarkę sieciową bez użycia komputera? (4)
Czy kartą sieciową na USB można podłączyć drukarkę do sieci? (3)
Jak zainstalować drukarkę sieciową? (5)
Jak zainstalować drukarkę sieciową w Windows 98? (2)
Jak skonfigurować drukarkę sieciową Samsung CLP620ND (13)
Podział DSL 1MB/s na dwa PC i drukarkę sieciową (2)
[Inne] Jaką drukarkę laserową z kartą sieciową wybrać? (5)
Drukarka HP 1320n - nie mogę ustawić jej jako drukarkę sieciową (10)
jak podłączyć w siec drukarkę (5)
Antena kierunkowa 2,4GHz - jak podłączyć z kartą sieciową? (4)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.043 seconds