Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak podłączyć drukarkę sieciową


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe ->Jak podłączyć drukarkę sieciową Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
marek_kkk
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Gru 2003
Posty: 112

marek_kkk
Poziom 13
Post#1 Post autora tematu 29 Mar 2011 17:06   

Jak podłączyć drukarkę sieciową


Witam
Zwracam się z prośbą o pomoc w podłączeniu plotera i drukarki sieciowej (przez rj45), a właściwie jak to poprawnie skonfigurować.
Sytuacja wygląda następująco (szczegóły na schemacie): mam Internet od dostawcy, który przydzielił mi konkretny adres IP do mojej karty sieciowej (192.168.1.241,maska 255.255.255.0, brama 192.168.1.1) końcówka od dostawcy podłączona jest do switch’a i od switch’a do komputera. Do switch’a mam podpiętą także drukarkę i ploter i tutaj moje pytanie, jak to skonfigurować aby te urządzenia były widoczne przez mój komputer. Próbowałem w urządzeniach ustawiać aby adres IP był ustawiany dynamicznie ale to chyb nie najlepszy pomysł bo co miało by przydzielać ten adres?? Następnie próbowałem w ustawieniach tych urządzeń wpisać na sztywno adresy i maskę (odpowiednio 192.168.1.242 i 192.168.1.245) ale to też nie zadziałało. W chwili obecnej nie mam już więcej pomysłów myślałem jeszcze żeby stworzyć podsieć dla tych urządzeń ale nie wiem czy to coś pomoże? Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł bardzo proszę o pomoc.
Sysem operacyjny Windows 7
Nazwy urządzeń urządzenie wielofunkcyjne RICOH MPC3300 (drukarka), Ploter HP Designjet 111

Jak podłączyć drukarkę sieciową

pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Tommy82
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 22 Lut 2005
Posty: 5304
Miasto: Centrum Dowodzenia Światem

Tommy82
Poziom 24
Post#2 29 Mar 2011 17:33   

Re: Jak podłączyć drukarkę sieciową


Internet bezpośrednio do sieciowki.
do tego druga karta do switcha i skonfigurował drugą sieć statyczne.

W Twoim przypadku musiał byś dostać 3 adresy IP od dostawcy a to jest bez sensu bo miał byś drukarkę w "jego" sieci.
Inna opcja to zastosowanie rutera wtedy możesz skonfigurować sobie na ruterze własną podsieć o ile operator na przykład nie identyfikuje komputera po MAC albo nie ingeruje w TTL.
Możesz też po dołożeniu drugiej karty pobawić się w udostępnianie połączenia internetowego i uruchomić na w7 dhcp. Ale lepiej nie mieć na komputerze dhcp i skonfigurować to statycznie tak by nie było problemów przy połączeniu rożnych komputerów. Drukarki z dynamicznym IP to potencjalne źródło kolejnych porblemów tak samo jak dhcp na komputerze. Bo jak podłączysz inny komputer to żeby wszystko działało pierwszy będzie musiał być uruchomiony.
Ja bym dołożył ruter komputery konfigurował automatycznie ale ograniczył zakres ip przyznawanych automatycznie i drukarki skonfigurował statycznie. Chyba ze ruter z przydzielaniem IP po MAC wtedy konfiguracja automatyczna na wszystko ale adresy pozostaną stałe.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
matrixneo007
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 20 Mar 2011
Posty: 933
Miasto: Budzów

matrixneo007
Poziom 20
Post#3 29 Mar 2011 17:43   

Re: Jak podłączyć drukarkę sieciową


Ten model drukarki można chyba wpiąć bezpośrednio do swatcha. W panelu sterowania klikasz "drukarki i faksy", następnie "dodaj drukarkę" i zaznacz "drukarka sieciowa lub drukarka podłączona do innego komputera" i kliknij dalej "dalej". Zaznacz "przeglądaj w poszukiwaniu drukarki" i wykonuj to co dalej będzie na ekranie. Byc możne konieczne będzie skonfigurowanie print serwera wbudowanego w drukarkę (ustawienie IP i maski sieci) ale o tym poszukaj w dokumentacji drukarki.

Nie wiem czy to po może zawsze można spróbować Wink

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Mark @
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 06 Kwi 2002
Posty: 105
Miasto: Chorzów (Katowice)

Mark @
Poziom 12
Post#4 29 Mar 2011 21:54   

Re: Jak podłączyć drukarkę sieciową


Dokupić swój router i zrobić swoją podsieć
-nie będzie problemu z adresami IP
-będzie bezpieczniej (zapora)
-drukarka nie będzie widoczna w sieci (poza twoją) w innym przypadku mogą ci inni użytkownicy sieci po wykryciu drukarki robić kosztowne dowcipy
    lampki led

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
marek_kkk
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Gru 2003
Posty: 112

marek_kkk
Poziom 13
Post#5 Post autora tematu 06 Cze 2014 06:57   

Re: Jak podłączyć drukarkę sieciową


Dołączyłem router, dostawca podpięty do portu WAN, na routerze ustawiłem MAC adres (poprzez klonowanie) i teraz juz wszystko funkcjonuje bez problemów.

pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> Jak podłączyć drukarkę sieciową
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Drukarka HP 5150 - jak podłączyć jako drukarkę sieciową bez użycia komputera? (4)
Czy kartą sieciową na USB można podłączyć drukarkę do sieci? (3)
Jak zainstalować drukarkę sieciową? (5)
Jak zainstalować drukarkę sieciową w Windows 98? (2)
Jak skonfigurować drukarkę sieciową Samsung CLP620ND (13)
Podział DSL 1MB/s na dwa PC i drukarkę sieciową (2)
[Inne] Jaką drukarkę laserową z kartą sieciową wybrać? (5)
Drukarka HP 1320n - nie mogę ustawić jej jako drukarkę sieciową (10)
jak podłączyć w siec drukarkę (5)
Antena kierunkowa 2,4GHz - jak podłączyć z kartą sieciową? (4)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.047 seconds

elektroda.pl temat RSS