Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Phocus LCd 32 HDS nie startuje przetwornica.


  Main Page -> Forum Index -> TV Service -> Plasma LCD TV Service ->Phocus LCd 32 HDS nie startuje przetwornica. Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
FranekDolas
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Kamienna Góra
Joined: 17 Sep 2003
Posts: 4089
Helped: 297
Post rating: 5
FranekDolas
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#1 02 Apr 2011 13:07  Topic author   

Phocus LCd 32 HDS nie startuje przetwornica.


Jak w temacie, kondensatory elektrolityczne wszystkie wymienione po wtórnej i pierwotnej, po naciśnięciu "power" na pilocie led standby przygasa jakby chciał wystartować ale oczywiście nie startuje. Zasugerowałem się opowieścią klienta, że czasem po kilkunastu-kilkudziesięciu próbach mu startował więc pomyślałem, że na pewno kondensatory, ale niestety.
Przydałaby się serwisówka albo schemat żeby pomierzyć i zerknąć jak pracuje ta przetwornica bo po omacku jest ciężko.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Pol-UK
Level 29
Location: PAKOŚĆ
Joined: 29 Jan 2008
Posts: 1206
Helped: 130
Post rating: 18
Pol-UK
Level 29
Post#2 02 Apr 2011 13:14  Helpful post   

Re: Phocus LCd 32 HDS nie startuje przetwornica.


Podaj jakieś oznaczenia przetwornicy, niestety z kart nikt tu nie wróży. Zapewne jakieś chassis Beko. Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
satgal
Level 40
Location: Warszawa
Joined: 20 Jul 2004
Posts: 5322
Helped: 480
Post rating: 69
satgal
Level 40
Post#3 02 Apr 2011 13:35  Helpful post   

Re: Phocus LCd 32 HDS nie startuje przetwornica.


Podać typ zasilacza pewnie jest popularny a że awaryjny to będą na temat jego posty, MB w tym tv jest Beko typ L-6B a serwisówka w bazie jako Beko lub Grundig.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
FranekDolas
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Kamienna Góra
Joined: 17 Sep 2003
Posts: 4089
Helped: 297
Post rating: 5
FranekDolas
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#4 02 Apr 2011 14:01  Topic author   

Re: Phocus LCd 32 HDS nie startuje przetwornica.


Czuję że to jest Beko ale ostatnio rzadko się zajmuje RTV więc wyleciałem z obiegu. Wyszukiwarki używałem ale tego modelu nie znalazłem w żadnym poście.

Phocus LCd 32 HDS nie startuje przetwornica.

Helpful post? + 0
Back to top
Pol-UK
Level 29
Location: PAKOŚĆ
Joined: 29 Jan 2008
Posts: 1206
Helped: 130
Post rating: 18
Pol-UK
Level 29
Post#5 02 Apr 2011 14:23  Helpful post   

Re: Phocus LCd 32 HDS nie startuje przetwornica.


A szukał kolega postów na temat tego zasilacza FSP, bo wnioskuję że nie gdyż jest wiele postów związanych z jego naprawą. Proszę szukać info na temat fsp204-2f01.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
dj_nowy
Troll forumowy
Location: Wrocław
Joined: 02 May 2009
Posts: 150
Helped: 2
Post rating: 2
dj_nowy
Troll forumowy
Post#6 02 Apr 2011 14:40  Helpful post   

Re: Phocus LCd 32 HDS nie startuje przetwornica.


Admin poprawi też źle załączony obrazek, a właściwie ten link, http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1796351.html p.6.

Helpful post? + 0
Back to top
lisek
Spec od monitorów
Location: Wrocław/* dziś: N.Wales (UK)
Joined: 19 Feb 2003
Posts: 17451
Helped: 2427
Post rating: 831
lisek
Spec od monitorów
Post#7 03 Apr 2011 21:49  Helpful post   

Re: Phocus LCd 32 HDS nie startuje przetwornica.


Np. jest w Grundig 32lw82-7505- czyli BEKO chassis L6B
-na druka masz napisane FSP204-2F01 ( czyli )= Z1U910R.
O schemacie zapomnij.
Na "macanego"
Układ PFC podbija do 290V
- 16N50C3 + scalak TDA 4863G
Zasilacze :
Potem masz 12V/ 5A na scalaku аА2761 + NCP1207
Potem masz 24V/6A na polowym 08N80С3 + NCP 1207

O tym pisałem an forum ,opcja Szukaj
np. Q4 - 2N4401 pnp(oznaczenie 2X na SOT23 obudowie ), Q13 - npn 2N4403 (2T naSOT23 obudowie ) lub BC847\848

Helpful post? + 0
Back to top
FranekDolas
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Kamienna Góra
Joined: 17 Sep 2003
Posts: 4089
Helped: 297
Post rating: 5
FranekDolas
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#8 04 Apr 2011 10:33  Topic author   

Re: Phocus LCd 32 HDS nie startuje przetwornica.


No i wszystko jasne - uszkodzone 24V. Obawiam sie że po naprawie może wracać jak bomerang więc jeśli klient zaakceptuje cenę to zamówię nowy w ASWO (195PLN).
Dziękuję wszystkim za pomoc.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> TV Service -> Plasma LCD TV Service -> Phocus LCd 32 HDS nie startuje przetwornica.
Page 1 of 1

Similar topics to phocus LCd 32 HDS nie startuje przetwornica.

LCD 32 HDS Phocus - Brak obrazu, glos ok, podswietlenie ok (37)
LCD Panasonic TX-32LE8PA - nie startuje przetwornica. (4)
ViewSonic VX724 (LCD) nie startuje przetwornica cykanie (2)
tv LCD phocus lcd 30wms -beko zf7.190-01 (9)
TV LCD Phocus lcd 30wms jaki pilot? (1)
TV LCD Phocus model LCD26WSH. (1)
Phocus LCD 30WMS - strojenie programów (10)
LCD PHOCUS 26 WHS - instrukcja obsługi (2)
Telewizor LCD Phocus - brak obrazu (3)
Brak fonii mono w TV Phocus LCD 30 WMS (4)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.072 seconds