Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


  Main Page -> Forum Index -> SAT Service -> SAT Beginners ->Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0% Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
skrzy
Level 9
Location: Chorzów
Joined: 26 Sep 2006
Posts: 27
skrzy
Level 9
Post#1 02 Apr 2011 22:00  Topic author   

Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Witam, próbuje ustawić po zmianie parametrów Trwam, najpierw na tunerze Datcom 1200F-s wczytałem całą bazę od nowa Trwam nie ma, ręcznie jak wpiszę parametry to pokazuje siła 90%, jakość 0% i też nie znajduje. Wymieniłem tuner na radixa i dokładnie to samo, wymieniłem konwerter i też nic to nie dało dalej jest siła 90% jakość 0%. Może Ktoś wie jak to ustawić, bo chyba pozostaje mi tylko ustawienie czaszy, chociaż kanały na innych transponderach wyłapuje i jakość jest w granicach 70-80%.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Qbuś
Level 37
Location: Wrocław
Joined: 07 Sep 2004
Posts: 3279
Helped: 326
Post rating: 73
Qbuś
Level 37
Post#2 02 Apr 2011 22:24    

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Poszukaj na "Astrze" :D

Helpful post? + 0
Back to top
Roman_5000
Level 19
Location: 51°16'N, 15°34'E
Joined: 30 Apr 2005
Posts: 427
Helped: 25
Post rating: 8
Roman_5000
Level 19
Post#3 02 Apr 2011 22:40    

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Zakładam, że TRWAM szukasz na transponderze 12603.75 H.
Ażeby mieć pewność, że masz ustawioną antenę na Astrę (19,2) podaj choć ze dwa jakie programy odbierasz wraz z ich częstotliwościami?
Jeżeli antenę (lub jeden z jej konwerterów) faktycznie masz ustawioną na Astrę 19,2E to musisz poprawić jej ustawienie.
Pzdr, Romek.

P.S.
Jeżeli masz kilka konwerterów to sprawdź ustawienia tunerów, tzn. czy masz włączoną obsługę DiSEqC oraz czy dla danych satelit są przypisane odpowiednie porty.

Helpful post? + 0
Back to top
skrzy
Level 9
Location: Chorzów
Joined: 26 Sep 2006
Posts: 27
skrzy
Level 9
Post#4 02 Apr 2011 23:06  Topic author   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


No ustawiam na 12604 i inne parametry też tak jak podają na stronie Tv Trwam,jeden konwerter ustawiony na Astrę, teraz nie mam możliwości dostania się do tunera(ciocia śpi) dopiero jutro popołudniu.

Helpful post? + 0
Back to top
LeDy
Level 43
Joined: 30 Apr 2005
Posts: 10688
Helped: 1040
LeDy
Level 43
Post#5 03 Apr 2011 11:05    

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


skrzy wrote:
Witam, próbuje ustawić po zmianie parametrów Trwam, najpierw na tunerze Datcom 1200F-s wczytałem całą bazę od nowa Trwam nie ma, ręcznie jak wpiszę parametry to pokazuje siła 90%, jakość 0% i też nie znajduje. Wymieniłem tuner na radixa i dokładnie to samo, wymieniłem konwerter i też nic to nie dało dalej jest siła 90% jakość 0%. Może Ktoś wie jak to ustawić, bo chyba pozostaje mi tylko ustawienie czaszy, chociaż kanały na innych transponderach wyłapuje i jakość jest w granicach 70-80%.
Antenę miałeś ustawioną dobrze skoro odbierało. Masz dwa konwertery na jednym talerzu? W menu ustawić DiSEq. Jak nie dasz rady pozostaje wezwać serwisanta.

Helpful post? + 0
Back to top
skrzy
Level 9
Location: Chorzów
Joined: 26 Sep 2006
Posts: 27
skrzy
Level 9
Post#6 03 Apr 2011 11:15  Topic author   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Jak wyżej napisałem, mam jeden konwerter na Astrę. Wcześniej odbierało, ale teraz zmienili parametry.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mihal2002
Level 42
Location: Cisterna
Joined: 30 Aug 2009
Posts: 9598
Helped: 656
mihal2002
Level 42
Post#7 03 Apr 2011 11:25    

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Sprawdź w dekoderze czy nie pogrzebałeś w ustawieniach dla konwertera. To jest bardzo możliwe, jak próbuje ktoś coś zrobić nie mając pojęcia w danej dziedzinie.

Helpful post? + 0
Back to top
ansat
Level 25
Location: "-"
Joined: 20 Aug 2004
Posts: 712
Helped: 43
Post rating: 3
ansat
Level 25
Post#8 03 Apr 2011 17:59    

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Po zmianach aby odbierać tv Trwam należy wpisać dokładnie wszystkie parametry:
12604 H 22000 5/6 pid vid.33 pid aud.3606 pid pcr 33.

Helpful post? + 0
Back to top
mihal2002
Level 42
Location: Cisterna
Joined: 30 Aug 2009
Posts: 9598
Helped: 656
mihal2002
Level 42
Post#9 03 Apr 2011 18:26    

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


ansat wrote:
Po zmianach aby odbierać tv Trwam należy wpisać dokładnie wszystkie parametry:
12604 H 22000 5/6 pid vid.33 pid aud.3606 pid pcr 33.


A po co te PID-y? Wystarczy podstawowe parametry 12604 H 22000 5/6. I tyle.

Helpful post? + 0
Back to top
ansat
Level 25
Location: "-"
Joined: 20 Aug 2004
Posts: 712
Helped: 43
Post rating: 3
ansat
Level 25
Post#10 03 Apr 2011 18:40    

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Pid po to bo bo sam musiałem je wpisywać aby tunery Datcom 2000 mogły wyszukać Trwam. Po wpisaniu tylko podstawowych parametrów nie wyszukiwało Trwam.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
JUREK127
Level 14
Location: chmielnik
Joined: 06 Dec 2005
Posts: 154
Helped: 6
Post rating: 3
JUREK127
Level 14
Post#11 03 Apr 2011 20:11    

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Miałem identyczny problem z tunerem Opticum 4060 ci. Po dokładnym ustawieniu anteny sygnał na tym transponderze pojawił się i kanał zaprogramowałem.

Helpful post? + 0
Back to top
Robohop
Level 8
Location: Krośniewice
Joined: 25 May 2008
Posts: 7
Robohop
Level 8
Post#12 03 Apr 2011 22:32    

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


A co zrobić jeśli nie można ustawić anteny,maksymalna jakość jaką uzyskałem to 28%.Wcześniej było wszystko dobrze.

Helpful post? + 0
Back to top
mihal2002
Level 42
Location: Cisterna
Joined: 30 Aug 2009
Posts: 9598
Helped: 656
mihal2002
Level 42
Post#13 03 Apr 2011 22:41    

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Robohop wrote:
A co zrobić jeśli nie można ustawić anteny,maksymalna jakość jaką uzyskałem to 28%.Wcześniej było wszystko dobrze.



Głupie pytanie, zamówić fachowca.:D

Helpful post? + 0
Back to top
wlodarczyk jerzy
Level 9
Location: zelow
Joined: 01 Jun 2007
Posts: 15
wlodarczyk jerzy
Level 9
Post#14 05 Apr 2011 20:36    

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Sygnał z nowego transpondera dla tv Trwam jest dużo słabszy niż na poprzednim był.U mnie był 99% a teraz jest 30%.Więc antenę trzeba dokładnie ustawić.

Helpful post? + 0
Back to top
LeDy
Level 43
Joined: 30 Apr 2005
Posts: 10688
Helped: 1040
LeDy
Level 43
Post#15 06 Apr 2011 12:32    

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


wlodarczyk jerzy wrote:
Sygnał z nowego transpondera dla tv Trwam jest dużo słabszy niż na poprzednim był.U mnie był 99% a teraz jest 30%.Więc antenę trzeba dokładnie ustawić.
Jakoś sąsiadowi ustawiałem na Datcomie i sygnał jest dobry. W tym badziewiu PID'y trzeba wpisywać.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mk1025
Level 2
Location: rzeszów
Joined: 02 Feb 2005
Posts: 2
mk1025
Level 2
Post#16 07 Apr 2011 18:44    

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Witam. Moja ciotka ma Fergusona AF-3100CK, antena 70cm i też nie obiera. Przy przeszukiwaniu znajduje transponder, ale nie ma kanałów. Oba paski na dole są czerwone. Ręczne dodanie transpondera nie pomaga, nawet po przywróceniu ustawień fabrycznych. Zastanawiałem się też, czy konwerter nie obcina górnego pasma.

Problem rozwiązany. Wystarczyło poprawić ustawienie anteny (w moim przypadku skierować bardziej w niebo) i minimalnie skręcić konwerter (patrząc na niego od tyłu, obrócić w lewo). Ustawiałem wg. wskaznika w tunerze. Siła 90, jakość 76-83.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
elkaz
Level 9
Joined: 08 Mar 2005
Posts: 36
elkaz
Level 9
Post#17 08 Apr 2011 16:57    

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


mam podobny problem ,a mianowicie tuner Trwam Datcom 2200S, czasza 60cm . Po zmianie parametrów siła ok 30% jakość 0 . Ciekawe jest to, że na Fergusonie AF-3018 jakość 50% , na tej samej antenie .
Czyżby wina była po stronie oprogramowania Datcoma ?

Helpful post? + 0
Back to top
ansat
Level 25
Location: "-"
Joined: 20 Aug 2004
Posts: 712
Helped: 43
Post rating: 3
ansat
Level 25
Post#18 08 Apr 2011 17:07    

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


To nie wina oprogramowania tylko nie dokładnie ustawiona antena. Aby wyszukało Trwam czytaj posty z 3.o4.

Helpful post? + 0
Back to top
mobor
Level 22
Location: poznan
Joined: 31 Oct 2006
Posts: 630
Helped: 17
mobor
Level 22
Post#19 10 Apr 2011 07:32    

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Mam identyczny problem na Technisat HD-S2
Antena 80cm (poznan) zez
Pieknie wyszukuje kanały z Eutela i Astry, kanały HD śmigają (Astra) ale na podanym transponderze mam ZERO - kompletnie nic
Sygnał transpondera 91% a jakość 0%

Helpful post? + 0
Back to top
mihal2002
Level 42
Location: Cisterna
Joined: 30 Aug 2009
Posts: 9598
Helped: 656
mihal2002
Level 42
Post#20 10 Apr 2011 11:27    

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


mobor wrote:
Mam identyczny problem na Technisat HD-S2
Antena 80cm (poznan) zez
Pieknie wyszukuje kanały z Eutela i Astry, kanały HD śmigają (Astra) ale na podanym transponderze mam ZERO - kompletnie nic
Sygnał transpondera 91% a jakość 0%


Ustaw konwerter na astrę dokładniej.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mobor
Level 22
Location: poznan
Joined: 31 Oct 2006
Posts: 630
Helped: 17
mobor
Level 22
Post#21 11 Apr 2011 09:52    

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Zaraz zaraz- nie kumam
Jeżeli pozycja geostacjonarna Astry 19.2E byłaby u mnie ustawiona nieprawidłowo - to (na chłopski rozum) powinienem mieć problem ze wszytskimi kanałami. Jakość powinna być w każdym przypadku kiepska. Tymczasem u mnie programy emitowane przez Astrę mają znakomite parametry odbioru. Są dwa wyjścia

- Astra 1H z której nadawana jest TV trwam NIE JEST na pozycji 19.2E
- moc nadawania programu jest wielokrotnie niższa niż powinna być iw ymagany jest olbrzymi talerz

Inneo wyjscia ja nie widzę w tej sytuacji

Helpful post? + 0
Back to top
p3st
Level 24
Joined: 12 Jul 2010
Posts: 517
Helped: 63
Post rating: 6
p3st
Level 24
Post#22 11 Apr 2011 10:11    

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Astra 1KR i Astra 1H to różne satelity, stacjonujące na jednej pozycji ale transpondery znajdujące się na ich pokładach mogą mieć różną moc (w zależności od wiązki, polaryzacji, FEC, itd.). To, ze jeden transponder odbierasz dobrze nie oznacza, że i pozostałe będą odbierane z identyczną mocą.

Helpful post? + 0
Back to top
mihal2002
Level 42
Location: Cisterna
Joined: 30 Aug 2009
Posts: 9598
Helped: 656
mihal2002
Level 42
Post#23 11 Apr 2011 13:48    

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


I masz odpowiedź wyżej.

Helpful post? + 0
Back to top
RadekPawlak
Level 16
Location: Licheń Stary
Joined: 06 Apr 2007
Posts: 261
Post rating: 2
RadekPawlak
Level 16
Post#24 10 Jun 2011 12:54    

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Witam mam ten sam problem, mianowicie antena ustawiona na Astrę 19,2 TVP historia i inne działają poprawnie, Tuner satelitarny OPTICUM 4060l CX plus brak odbioru programu TV Trwam.

Nowe parametry odbioru TV TRWAM
Satelita ASTRA 1H 19,2° East

Transponder: 111
Częstotliwość: 12604 MHz
Polaryzacja: H (pozioma)
SR: 22000
FEC: 5/6

Co jest nie tak że nie działa?Mam kilka tunerów i na żadnym nie mogę złapać TV Trwam(opticum x10p na TNK oraz ferguson)

Helpful post? + 0
Back to top
tomekjedynka
Level 2
Location: bydgoszcz
Joined: 10 Jun 2011
Posts: 3
tomekjedynka
Level 2
Post#25 10 Jun 2011 13:43    

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Witam
ten problem pojawił się 1 kwietnia gdy TV TRWAM zmieniła parametry.
Przerabiałem ten temat niejednokrotnie i zawsze motyw jest związany tylko i wyłącznie z ustawieniem anteny.
To że inne kanały są i to nawet o niezłej jakości sygnału to nie znaczy, że antena jest właściwie dostrojona. Głównie wynika to z tego, że sygnały z różnych transporderów nieco inaczej padają na talerz.
Jeśli masz możliwość obserwowania obrazu z tunera to w tym wypadku przełącz na TV Trwam i kręć anteną do skutku - a wystarczy lekko przestawić ją w prawo (stojąc za nią) i ewentualnie podregulować w pionie.
Jeżeli konwerter masz ustawiony centralnie w skupienie odbitej wiązki to na pewno ci się uda. Pamiętaj tylko by kręcić bardzo powoli, gdyż tunery cyfrowe sat działają z lekkim opóźnieniem.

Powodzenia

Helpful post? + 0
Back to top
RadekPawlak
Level 16
Location: Licheń Stary
Joined: 06 Apr 2007
Posts: 261
Post rating: 2
RadekPawlak
Level 16
Post#26 10 Jun 2011 14:09    

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


I to mi się podoba konkretnie na temat. Czyli będzie wizyta u klienta w domu.
Sprawdzę to na własnej antenie a następnie misja do właścicieli TV Trwam.

Dzięki i pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
telesat1
Moderator - SAT
Joined: 29 Aug 2006
Posts: 3356
Helped: 93
telesat1
Moderator - SAT
Post#27 10 Jun 2011 15:35    

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


A całość zakończy się wizytą profesjonalnego instalatora.
Regulamin p. 3.1.11, 3.1.17.

Helpful post? + 0
Back to top
RadekPawlak
Level 16
Location: Licheń Stary
Joined: 06 Apr 2007
Posts: 261
Post rating: 2
RadekPawlak
Level 16
Post#28 21 Jun 2011 08:57    

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Problem rozwiązany częstotliwość przestawiłem z 12604MHz na 12605MHz i pojawiła się siła 80% oraz jakość 75% po skanie jest program TV Trwam.

Co do wypowiedzi telesat1 mogę powiedzieć że od 12 lat zajmuję się ustawianiem Anten Sat. więc czasami zbędne są komentarze "A całość zakończy się wizytą profesjonalnego instalatora"

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Helpful post? + 0
Back to top
LeDy
Level 43
Joined: 30 Apr 2005
Posts: 10688
Helped: 1040
LeDy
Level 43
Post#29 21 Jun 2011 16:53    

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


RadekPawlak wrote:
Problem rozwiązany częstotliwość przestawiłem z 12604MHz na 12605MHz i pojawiła się siła 80% oraz jakość 75% po skanie jest program TV Trwam.

Co do wypowiedzi telesat1 mogę powiedzieć że od 12 lat zajmuję się ustawianiem Anten Sat. więc czasami zbędne są komentarze "A całość zakończy się wizytą profesjonalnego instalatora"

Pozdrawiam i życzę miłego dnia
Takie numery robiły stare Opticumy. Też w nich przestawiałem częstotliwość lub SR i wtedy łapałem. Więcej lat już zakładam talerze i sam do tego doszedłem. Komentarz więc jak najbardziej na miejscu. Jak ktoś ma doświadczenie to wie z czym się " pobawić" by złapać.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> SAT Service -> SAT Beginners -> Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%
Page 1 of 1

Similar topics to ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%

Ustawienie anteny siła 100% jakość 0% - dlaczego? (28)
N - siła sygnału ok. 60% a jakość od 0-35% ?! (6)
Siła sygnału 92% a jakość 0% (46)
sygnał 1118 - siła - 99%, jakość 0% (10)
siła 90% jakość 0% ferguson AF 2818 SE (19)
Ferguson 2018SE siła 95% jakość 0% (8)
Telewizja na karte siła 60% jakość 0% (12)
Ferguson 5018 ci siła sygnału 99% a jakość 0 % (7)
Brak kanałów na 10719MHz. Siła 80% jakość 0%. (5)
Siła sygnału a jakość. Tuner Ferguson. (1)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.105 seconds