Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> SAT Początkujący -> Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%
Autor
Wiadomość
skrzy
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 26 Wrz 2006
Posty: 32
Miasto: Chorzów

Post#1 Post autora tematu 02 Kwi 2011 22:00   

Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Witam, próbuje ustawić po zmianie parametrów Trwam, najpierw na tunerze Datcom 1200F-s wczytałem całą bazę od nowa Trwam nie ma, ręcznie jak wpiszę parametry to pokazuje siła 90%, jakość 0% i też nie znajduje. Wymieniłem tuner na radixa i dokładnie to samo, wymieniłem konwerter i też nic to nie dało dalej jest siła 90% jakość 0%. Może Ktoś wie jak to ustawić, bo chyba pozostaje mi tylko ustawienie czaszy, chociaż kanały na innych transponderach wyłapuje i jakość jest w granicach 70-80%.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Kwi 2011 22:00   





Powrót do góry
   
Qbuś
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 07 Wrz 2004
Posty: 3255
Miasto: Wrocław

Post#2 02 Kwi 2011 22:24   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Poszukaj na "Astrze" :D
Powrót do góry
   
Roman_5000
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 30 Kwi 2005
Posty: 430
Miasto: 51°16'N, 15°34'E

Post#3 02 Kwi 2011 22:40   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Zakładam, że TRWAM szukasz na transponderze 12603.75 H.
Ażeby mieć pewność, że masz ustawioną antenę na Astrę (19,2) podaj choć ze dwa jakie programy odbierasz wraz z ich częstotliwościami?
Jeżeli antenę (lub jeden z jej konwerterów) faktycznie masz ustawioną na Astrę 19,2E to musisz poprawić jej ustawienie.
Pzdr, Romek.

P.S.
Jeżeli masz kilka konwerterów to sprawdź ustawienia tunerów, tzn. czy masz włączoną obsługę DiSEqC oraz czy dla danych satelit są przypisane odpowiednie porty.
Powrót do góry
   
skrzy
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 26 Wrz 2006
Posty: 32
Miasto: Chorzów

Post#4 Post autora tematu 02 Kwi 2011 23:06   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


No ustawiam na 12604 i inne parametry też tak jak podają na stronie Tv Trwam,jeden konwerter ustawiony na Astrę, teraz nie mam możliwości dostania się do tunera(ciocia śpi) dopiero jutro popołudniu.
Powrót do góry
   
LeDy
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 30 Kwi 2005
Posty: 10252
Miasto: "-"

Post#5 03 Kwi 2011 11:05   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


skrzy napisał:
Witam, próbuje ustawić po zmianie parametrów Trwam, najpierw na tunerze Datcom 1200F-s wczytałem całą bazę od nowa Trwam nie ma, ręcznie jak wpiszę parametry to pokazuje siła 90%, jakość 0% i też nie znajduje. Wymieniłem tuner na radixa i dokładnie to samo, wymieniłem konwerter i też nic to nie dało dalej jest siła 90% jakość 0%. Może Ktoś wie jak to ustawić, bo chyba pozostaje mi tylko ustawienie czaszy, chociaż kanały na innych transponderach wyłapuje i jakość jest w granicach 70-80%.
Antenę miałeś ustawioną dobrze skoro odbierało. Masz dwa konwertery na jednym talerzu? W menu ustawić DiSEq. Jak nie dasz rady pozostaje wezwać serwisanta.
Powrót do góry
   
skrzy
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 26 Wrz 2006
Posty: 32
Miasto: Chorzów

Post#6 Post autora tematu 03 Kwi 2011 11:15   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Jak wyżej napisałem, mam jeden konwerter na Astrę. Wcześniej odbierało, ale teraz zmienili parametry.
Powrót do góry
   
mihal2002
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 7997
Miasto: Cisterna

Post#7 03 Kwi 2011 11:25   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Sprawdź w dekoderze czy nie pogrzebałeś w ustawieniach dla konwertera. To jest bardzo możliwe, jak próbuje ktoś coś zrobić nie mając pojęcia w danej dziedzinie.
Powrót do góry
   
ansat
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Sie 2004
Posty: 734
Miasto: "-"

Post#8 03 Kwi 2011 17:59   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Po zmianach aby odbierać tv Trwam należy wpisać dokładnie wszystkie parametry:
12604 H 22000 5/6 pid vid.33 pid aud.3606 pid pcr 33.
Powrót do góry
   
mihal2002
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 7997
Miasto: Cisterna

Post#9 03 Kwi 2011 18:26   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


ansat napisał:
Po zmianach aby odbierać tv Trwam należy wpisać dokładnie wszystkie parametry:
12604 H 22000 5/6 pid vid.33 pid aud.3606 pid pcr 33.


A po co te PID-y? Wystarczy podstawowe parametry 12604 H 22000 5/6. I tyle.
Powrót do góry
   
ansat
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Sie 2004
Posty: 734
Miasto: "-"

Post#10 03 Kwi 2011 18:40   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Pid po to bo bo sam musiałem je wpisywać aby tunery Datcom 2000 mogły wyszukać Trwam. Po wpisaniu tylko podstawowych parametrów nie wyszukiwało Trwam.
Powrót do góry
   
JUREK127
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 155
Miasto: chmielnik

Post#11 03 Kwi 2011 20:11   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Miałem identyczny problem z tunerem Opticum 4060 ci. Po dokładnym ustawieniu anteny sygnał na tym transponderze pojawił się i kanał zaprogramowałem.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Kwi 2011 20:11   





Powrót do góry
   
Robohop
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 25 Maj 2008
Posty: 7
Miasto: Krośniewice

Post#12 03 Kwi 2011 22:32   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


A co zrobić jeśli nie można ustawić anteny,maksymalna jakość jaką uzyskałem to 28%.Wcześniej było wszystko dobrze.
Powrót do góry
   
mihal2002
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 7997
Miasto: Cisterna

Post#13 03 Kwi 2011 22:41   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Robohop napisał:
A co zrobić jeśli nie można ustawić anteny,maksymalna jakość jaką uzyskałem to 28%.Wcześniej było wszystko dobrze.



Głupie pytanie, zamówić fachowca.:D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Kwi 2011 22:41   





Powrót do góry
   
wlodarczyk jerzy
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 01 Cze 2007
Posty: 16
Miasto: zelow

Post#14 05 Kwi 2011 20:36   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Sygnał z nowego transpondera dla tv Trwam jest dużo słabszy niż na poprzednim był.U mnie był 99% a teraz jest 30%.Więc antenę trzeba dokładnie ustawić.
Powrót do góry
   
LeDy
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 30 Kwi 2005
Posty: 10252
Miasto: "-"

Post#15 06 Kwi 2011 12:32   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


wlodarczyk jerzy napisał:
Sygnał z nowego transpondera dla tv Trwam jest dużo słabszy niż na poprzednim był.U mnie był 99% a teraz jest 30%.Więc antenę trzeba dokładnie ustawić.
Jakoś sąsiadowi ustawiałem na Datcomie i sygnał jest dobry. W tym badziewiu PID'y trzeba wpisywać.
Powrót do góry
   
mk1025
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 02 Lut 2005
Posty: 2
Miasto: rzeszów

Post#16 07 Kwi 2011 18:44   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Witam. Moja ciotka ma Fergusona AF-3100CK, antena 70cm i też nie obiera. Przy przeszukiwaniu znajduje transponder, ale nie ma kanałów. Oba paski na dole są czerwone. Ręczne dodanie transpondera nie pomaga, nawet po przywróceniu ustawień fabrycznych. Zastanawiałem się też, czy konwerter nie obcina górnego pasma.

Problem rozwiązany. Wystarczyło poprawić ustawienie anteny (w moim przypadku skierować bardziej w niebo) i minimalnie skręcić konwerter (patrząc na niego od tyłu, obrócić w lewo). Ustawiałem wg. wskaznika w tunerze. Siła 90, jakość 76-83.
Powrót do góry
   
elkaz
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 08 Mar 2005
Posty: 31

Post#17 08 Kwi 2011 16:57   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


mam podobny problem ,a mianowicie tuner Trwam Datcom 2200S, czasza 60cm . Po zmianie parametrów siła ok 30% jakość 0 . Ciekawe jest to, że na Fergusonie AF-3018 jakość 50% , na tej samej antenie .
Czyżby wina była po stronie oprogramowania Datcoma ?
Powrót do góry
   
ansat
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Sie 2004
Posty: 734
Miasto: "-"

Post#18 08 Kwi 2011 17:07   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


To nie wina oprogramowania tylko nie dokładnie ustawiona antena. Aby wyszukało Trwam czytaj posty z 3.o4.
Powrót do góry
   
mobor
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 31 Paź 2006
Posty: 615
Miasto: poznan

Post#19 10 Kwi 2011 07:32   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Mam identyczny problem na Technisat HD-S2
Antena 80cm (poznan) zez
Pieknie wyszukuje kanały z Eutela i Astry, kanały HD śmigają (Astra) ale na podanym transponderze mam ZERO - kompletnie nic
Sygnał transpondera 91% a jakość 0%
Powrót do góry
   
mihal2002
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 7997
Miasto: Cisterna

Post#20 10 Kwi 2011 11:27   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


mobor napisał:
Mam identyczny problem na Technisat HD-S2
Antena 80cm (poznan) zez
Pieknie wyszukuje kanały z Eutela i Astry, kanały HD śmigają (Astra) ale na podanym transponderze mam ZERO - kompletnie nic
Sygnał transpondera 91% a jakość 0%


Ustaw konwerter na astrę dokładniej.
Powrót do góry
   
mobor
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 31 Paź 2006
Posty: 615
Miasto: poznan

Post#21 11 Kwi 2011 09:52   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Zaraz zaraz- nie kumam
Jeżeli pozycja geostacjonarna Astry 19.2E byłaby u mnie ustawiona nieprawidłowo - to (na chłopski rozum) powinienem mieć problem ze wszytskimi kanałami. Jakość powinna być w każdym przypadku kiepska. Tymczasem u mnie programy emitowane przez Astrę mają znakomite parametry odbioru. Są dwa wyjścia

- Astra 1H z której nadawana jest TV trwam NIE JEST na pozycji 19.2E
- moc nadawania programu jest wielokrotnie niższa niż powinna być iw ymagany jest olbrzymi talerz

Inneo wyjscia ja nie widzę w tej sytuacji
Powrót do góry
   
p3st
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 12 Lip 2010
Posty: 521

Post#22 11 Kwi 2011 10:11   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Astra 1KR i Astra 1H to różne satelity, stacjonujące na jednej pozycji ale transpondery znajdujące się na ich pokładach mogą mieć różną moc (w zależności od wiązki, polaryzacji, FEC, itd.). To, ze jeden transponder odbierasz dobrze nie oznacza, że i pozostałe będą odbierane z identyczną mocą.
Powrót do góry
   
mihal2002
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 7997
Miasto: Cisterna

Post#23 11 Kwi 2011 13:48   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


I masz odpowiedź wyżej.
Powrót do góry
   
RadekPawlak
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 250
Miasto: Licheń Stary

Post#24 10 Cze 2011 12:54   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Witam mam ten sam problem, mianowicie antena ustawiona na Astrę 19,2 TVP historia i inne działają poprawnie, Tuner satelitarny OPTICUM 4060l CX plus brak odbioru programu TV Trwam.

Nowe parametry odbioru TV TRWAM
Satelita ASTRA 1H 19,2° East

Transponder: 111
Częstotliwość: 12604 MHz
Polaryzacja: H (pozioma)
SR: 22000
FEC: 5/6

Co jest nie tak że nie działa?Mam kilka tunerów i na żadnym nie mogę złapać TV Trwam(opticum x10p na TNK oraz ferguson)
Powrót do góry
   
tomekjedynka
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 10 Cze 2011
Posty: 3
Miasto: bydgoszcz

Post#25 10 Cze 2011 13:43   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Witam
ten problem pojawił się 1 kwietnia gdy TV TRWAM zmieniła parametry.
Przerabiałem ten temat niejednokrotnie i zawsze motyw jest związany tylko i wyłącznie z ustawieniem anteny.
To że inne kanały są i to nawet o niezłej jakości sygnału to nie znaczy, że antena jest właściwie dostrojona. Głównie wynika to z tego, że sygnały z różnych transporderów nieco inaczej padają na talerz.
Jeśli masz możliwość obserwowania obrazu z tunera to w tym wypadku przełącz na TV Trwam i kręć anteną do skutku - a wystarczy lekko przestawić ją w prawo (stojąc za nią) i ewentualnie podregulować w pionie.
Jeżeli konwerter masz ustawiony centralnie w skupienie odbitej wiązki to na pewno ci się uda. Pamiętaj tylko by kręcić bardzo powoli, gdyż tunery cyfrowe sat działają z lekkim opóźnieniem.

Powodzenia
Powrót do góry
   
RadekPawlak
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 250
Miasto: Licheń Stary

Post#26 10 Cze 2011 14:09   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


I to mi się podoba konkretnie na temat. Czyli będzie wizyta u klienta w domu.
Sprawdzę to na własnej antenie a następnie misja do właścicieli TV Trwam.

Dzięki i pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Cze 2011 14:09   





Powrót do góry
   
telesat1
Moderator - SAT
Moderator - SAT


Dołączył: 29 Sie 2006
Posty: 4187

Post#27 10 Cze 2011 15:35   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


A całość zakończy się wizytą profesjonalnego instalatora.
Regulamin p. 3.1.11, 3.1.17.
Powrót do góry
   
RadekPawlak
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 250
Miasto: Licheń Stary

Post#28 21 Cze 2011 08:57   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


Problem rozwiązany częstotliwość przestawiłem z 12604MHz na 12605MHz i pojawiła się siła 80% oraz jakość 75% po skanie jest program TV Trwam.

Co do wypowiedzi telesat1 mogę powiedzieć że od 12 lat zajmuję się ustawianiem Anten Sat. więc czasami zbędne są komentarze "A całość zakończy się wizytą profesjonalnego instalatora"

Pozdrawiam i życzę miłego dnia
Powrót do góry
   
LeDy
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 30 Kwi 2005
Posty: 10252
Miasto: "-"

Post#29 21 Cze 2011 16:53   

Re: Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%


RadekPawlak napisał:
Problem rozwiązany częstotliwość przestawiłem z 12604MHz na 12605MHz i pojawiła się siła 80% oraz jakość 75% po skanie jest program TV Trwam.

Co do wypowiedzi telesat1 mogę powiedzieć że od 12 lat zajmuję się ustawianiem Anten Sat. więc czasami zbędne są komentarze "A całość zakończy się wizytą profesjonalnego instalatora"

Pozdrawiam i życzę miłego dnia
Takie numery robiły stare Opticumy. Też w nich przestawiałem częstotliwość lub SR i wtedy łapałem. Więcej lat już zakładam talerze i sam do tego doszedłem. Komentarz więc jak najbardziej na miejscu. Jak ktoś ma doświadczenie to wie z czym się " pobawić" by złapać.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> SAT Początkujący -> Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Ustawienie anteny siła 100% jakość 0% - dlaczego? (28)
N - siła sygnału ok. 60% a jakość od 0-35% ?! (6)
Siła sygnału 92% a jakość 0% (46)
sygnał 1118 - siła - 99%, jakość 0% (10)
siła 90% jakość 0% ferguson AF 2818 SE (19)
Ferguson 2018SE siła 95% jakość 0% (8)
Telewizja na karte siła 60% jakość 0% (12)
Ferguson 5018 ci siła sygnału 99% a jakość 0 % (7)
Brak kanałów na 10719MHz. Siła 80% jakość 0%. (5)
Siła sygnału a jakość. Tuner Ferguson. (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.063 seconds

elektroda.pl temat RSS