X

Ustawienie tv Trwam, siła 90%, jakość 0%

02 Apr 2011 22:00 SKskrzy
  • #1 02 Apr 2011 22:00
    skrzy
    Level 9  
    Posts: 27 | Help: 0
    • Location: Chorzów
    Helpful post? (0)
    Witam, próbuje ustawić po zmianie parametrów Trwam, najpierw na tunerze Datcom 1200F-s wczytałem całą bazę od nowa Trwam nie ma, ręcznie jak wpiszę parametry to pokazuje siła 90%, jakość 0% i też nie znajduje. Wymieniłem tuner na radixa i dokładnie to samo, wymieniłem konwerter i też nic to nie dało dalej jest siła 90% jakość 0%. Może Ktoś wie jak to ustawić, bo chyba pozostaje mi tylko ustawienie czaszy, chociaż kanały na innych transponderach wyłapuje i jakość jest w granicach 70-80%.
  • #2 02 Apr 2011 22:24
    Qbuś
    Level 37  
    Posts: 3297 | Help: 332
    • Location: Wrocław
    Helpful post? (0)
    Poszukaj na "Astrze" :D
  • #3 02 Apr 2011 22:40
    Roman_5000
    Level 19  
    Posts: 427 | Help: 25
    • Location: 51°16'N, 15°34'E
    Helpful post? (0)
    Zakładam, że TRWAM szukasz na transponderze 12603.75 H.
    Ażeby mieć pewność, że masz ustawioną antenę na Astrę (19,2) podaj choć ze dwa jakie programy odbierasz wraz z ich częstotliwościami?
    Jeżeli antenę (lub jeden z jej konwerterów) faktycznie masz ustawioną na Astrę 19,2E to musisz poprawić jej ustawienie.
    Pzdr, Romek.

    P.S.
    Jeżeli masz kilka konwerterów to sprawdź ustawienia tunerów, tzn. czy masz włączoną obsługę DiSEqC oraz czy dla danych satelit są przypisane odpowiednie porty.
  • #4 02 Apr 2011 23:06
    skrzy
    Level 9  
    Posts: 27 | Help: 0
    • Location: Chorzów
    Topic author Helpful post? (0)
    No ustawiam na 12604 i inne parametry też tak jak podają na stronie Tv Trwam,jeden konwerter ustawiony na Astrę, teraz nie mam możliwości dostania się do tunera(ciocia śpi) dopiero jutro popołudniu.
  • #5 03 Apr 2011 11:05
    LeDy
    Level 43  
    Posts: 10802 | Help: 1048
    Helpful post? (0)
    skrzy wrote:
    Witam, próbuje ustawić po zmianie parametrów Trwam, najpierw na tunerze Datcom 1200F-s wczytałem całą bazę od nowa Trwam nie ma, ręcznie jak wpiszę parametry to pokazuje siła 90%, jakość 0% i też nie znajduje. Wymieniłem tuner na radixa i dokładnie to samo, wymieniłem konwerter i też nic to nie dało dalej jest siła 90% jakość 0%. Może Ktoś wie jak to ustawić, bo chyba pozostaje mi tylko ustawienie czaszy, chociaż kanały na innych transponderach wyłapuje i jakość jest w granicach 70-80%.
    Antenę miałeś ustawioną dobrze skoro odbierało. Masz dwa konwertery na jednym talerzu? W menu ustawić DiSEq. Jak nie dasz rady pozostaje wezwać serwisanta.
  • #6 03 Apr 2011 11:15
    skrzy
    Level 9  
    Posts: 27 | Help: 0
    • Location: Chorzów
    Topic author Helpful post? (0)
    Jak wyżej napisałem, mam jeden konwerter na Astrę. Wcześniej odbierało, ale teraz zmienili parametry.
  • #7 03 Apr 2011 11:25
    mihal2002
    Level 42  
    Posts: 9755 | Help: 671
    • Location: Cisterna
    Helpful post? (0)
    Sprawdź w dekoderze czy nie pogrzebałeś w ustawieniach dla konwertera. To jest bardzo możliwe, jak próbuje ktoś coś zrobić nie mając pojęcia w danej dziedzinie.
  • #8 03 Apr 2011 17:59
    ansat
    Level 25  
    Posts: 712 | Help: 43
    • Location: "-"
    Helpful post? (0)
    Po zmianach aby odbierać tv Trwam należy wpisać dokładnie wszystkie parametry:
    12604 H 22000 5/6 pid vid.33 pid aud.3606 pid pcr 33.
  • #9 03 Apr 2011 18:26
    mihal2002
    Level 42  
    Posts: 9755 | Help: 671
    • Location: Cisterna
    Helpful post? (0)
    ansat wrote:
    Po zmianach aby odbierać tv Trwam należy wpisać dokładnie wszystkie parametry:
    12604 H 22000 5/6 pid vid.33 pid aud.3606 pid pcr 33.


    A po co te PID-y? Wystarczy podstawowe parametry 12604 H 22000 5/6. I tyle.
  • #10 03 Apr 2011 18:40
    ansat
    Level 25  
    Posts: 712 | Help: 43
    • Location: "-"
    Helpful post? (0)
    Pid po to bo bo sam musiałem je wpisywać aby tunery Datcom 2000 mogły wyszukać Trwam. Po wpisaniu tylko podstawowych parametrów nie wyszukiwało Trwam.
  • #11 03 Apr 2011 20:11
    JUREK127
    Level 14  
    Posts: 155 | Help: 6
    • Location: chmielnik
    Helpful post? (0)
    Miałem identyczny problem z tunerem Opticum 4060 ci. Po dokładnym ustawieniu anteny sygnał na tym transponderze pojawił się i kanał zaprogramowałem.
  • #12 03 Apr 2011 22:32
    Robohop
    Level 8  
    Posts: 7 | Help: 0
    • Location: Krośniewice
    Helpful post? (0)
    A co zrobić jeśli nie można ustawić anteny,maksymalna jakość jaką uzyskałem to 28%.Wcześniej było wszystko dobrze.
  • #13 03 Apr 2011 22:41
    mihal2002
    Level 42  
    Posts: 9755 | Help: 671
    • Location: Cisterna
    Helpful post? (0)
    Robohop wrote:
    A co zrobić jeśli nie można ustawić anteny,maksymalna jakość jaką uzyskałem to 28%.Wcześniej było wszystko dobrze.



    Głupie pytanie, zamówić fachowca.:D
  • #14 05 Apr 2011 20:36
    wlodarczyk jerzy
    Level 9  
    Posts: 15 | Help: 0
    • Location: zelow
    Helpful post? (0)
    Sygnał z nowego transpondera dla tv Trwam jest dużo słabszy niż na poprzednim był.U mnie był 99% a teraz jest 30%.Więc antenę trzeba dokładnie ustawić.
  • #15 06 Apr 2011 12:32
    LeDy
    Level 43  
    Posts: 10802 | Help: 1048
    Helpful post? (0)
    wlodarczyk jerzy wrote:
    Sygnał z nowego transpondera dla tv Trwam jest dużo słabszy niż na poprzednim był.U mnie był 99% a teraz jest 30%.Więc antenę trzeba dokładnie ustawić.
    Jakoś sąsiadowi ustawiałem na Datcomie i sygnał jest dobry. W tym badziewiu PID'y trzeba wpisywać.
  • #16 07 Apr 2011 18:44
    mk1025
    Level 2  
    Posts: 2 | Help: 0
    • Location: rzeszów
    Helpful post? (0)
    Witam. Moja ciotka ma Fergusona AF-3100CK, antena 70cm i też nie obiera. Przy przeszukiwaniu znajduje transponder, ale nie ma kanałów. Oba paski na dole są czerwone. Ręczne dodanie transpondera nie pomaga, nawet po przywróceniu ustawień fabrycznych. Zastanawiałem się też, czy konwerter nie obcina górnego pasma.

    Problem rozwiązany. Wystarczyło poprawić ustawienie anteny (w moim przypadku skierować bardziej w niebo) i minimalnie skręcić konwerter (patrząc na niego od tyłu, obrócić w lewo). Ustawiałem wg. wskaznika w tunerze. Siła 90, jakość 76-83.
  • #17 08 Apr 2011 16:57
    elkaz
    Level 9  
    Posts: 36 | Help: 0
    Helpful post? (0)
    mam podobny problem ,a mianowicie tuner Trwam Datcom 2200S, czasza 60cm . Po zmianie parametrów siła ok 30% jakość 0 . Ciekawe jest to, że na Fergusonie AF-3018 jakość 50% , na tej samej antenie .
    Czyżby wina była po stronie oprogramowania Datcoma ?
  • #18 08 Apr 2011 17:07
    ansat
    Level 25  
    Posts: 712 | Help: 43
    • Location: "-"
    Helpful post? (0)
    To nie wina oprogramowania tylko nie dokładnie ustawiona antena. Aby wyszukało Trwam czytaj posty z 3.o4.
  • #19 10 Apr 2011 07:32
    mobor
    Level 22  
    Posts: 630 | Help: 17
    • Location: poznan
    Helpful post? (0)
    Mam identyczny problem na Technisat HD-S2
    Antena 80cm (poznan) zez
    Pieknie wyszukuje kanały z Eutela i Astry, kanały HD śmigają (Astra) ale na podanym transponderze mam ZERO - kompletnie nic
    Sygnał transpondera 91% a jakość 0%
  • #20 10 Apr 2011 11:27
    mihal2002
    Level 42  
    Posts: 9755 | Help: 671
    • Location: Cisterna
    Helpful post? (0)
    mobor wrote:
    Mam identyczny problem na Technisat HD-S2
    Antena 80cm (poznan) zez
    Pieknie wyszukuje kanały z Eutela i Astry, kanały HD śmigają (Astra) ale na podanym transponderze mam ZERO - kompletnie nic
    Sygnał transpondera 91% a jakość 0%


    Ustaw konwerter na astrę dokładniej.
  • #21 11 Apr 2011 09:52
    mobor
    Level 22  
    Posts: 630 | Help: 17
    • Location: poznan
    Helpful post? (0)
    Zaraz zaraz- nie kumam
    Jeżeli pozycja geostacjonarna Astry 19.2E byłaby u mnie ustawiona nieprawidłowo - to (na chłopski rozum) powinienem mieć problem ze wszytskimi kanałami. Jakość powinna być w każdym przypadku kiepska. Tymczasem u mnie programy emitowane przez Astrę mają znakomite parametry odbioru. Są dwa wyjścia

    - Astra 1H z której nadawana jest TV trwam NIE JEST na pozycji 19.2E
    - moc nadawania programu jest wielokrotnie niższa niż powinna być iw ymagany jest olbrzymi talerz

    Inneo wyjscia ja nie widzę w tej sytuacji
  • #22 11 Apr 2011 10:11
    p3st
    Level 24  
    Posts: 517 | Help: 63
    Helpful post? (0)
    Astra 1KR i Astra 1H to różne satelity, stacjonujące na jednej pozycji ale transpondery znajdujące się na ich pokładach mogą mieć różną moc (w zależności od wiązki, polaryzacji, FEC, itd.). To, ze jeden transponder odbierasz dobrze nie oznacza, że i pozostałe będą odbierane z identyczną mocą.
  • #23 11 Apr 2011 13:48
    mihal2002
    Level 42  
    Posts: 9755 | Help: 671
    • Location: Cisterna
    Helpful post? (0)
    I masz odpowiedź wyżej.
  • #24 10 Jun 2011 12:54
    RadekPawlak
    Level 16  
    Posts: 261 | Help: 0
    • Location: Licheń Stary
    Helpful post? (0)
    Witam mam ten sam problem, mianowicie antena ustawiona na Astrę 19,2 TVP historia i inne działają poprawnie, Tuner satelitarny OPTICUM 4060l CX plus brak odbioru programu TV Trwam.

    Nowe parametry odbioru TV TRWAM
    Satelita ASTRA 1H 19,2° East

    Transponder: 111
    Częstotliwość: 12604 MHz
    Polaryzacja: H (pozioma)
    SR: 22000
    FEC: 5/6

    Co jest nie tak że nie działa?Mam kilka tunerów i na żadnym nie mogę złapać TV Trwam(opticum x10p na TNK oraz ferguson)
  • #25 10 Jun 2011 13:43
    tomekjedynka
    Level 2  
    Posts: 3 | Help: 0
    • Location: bydgoszcz
    Helpful post? (0)
    Witam
    ten problem pojawił się 1 kwietnia gdy TV TRWAM zmieniła parametry.
    Przerabiałem ten temat niejednokrotnie i zawsze motyw jest związany tylko i wyłącznie z ustawieniem anteny.
    To że inne kanały są i to nawet o niezłej jakości sygnału to nie znaczy, że antena jest właściwie dostrojona. Głównie wynika to z tego, że sygnały z różnych transporderów nieco inaczej padają na talerz.
    Jeśli masz możliwość obserwowania obrazu z tunera to w tym wypadku przełącz na TV Trwam i kręć anteną do skutku - a wystarczy lekko przestawić ją w prawo (stojąc za nią) i ewentualnie podregulować w pionie.
    Jeżeli konwerter masz ustawiony centralnie w skupienie odbitej wiązki to na pewno ci się uda. Pamiętaj tylko by kręcić bardzo powoli, gdyż tunery cyfrowe sat działają z lekkim opóźnieniem.

    Powodzenia
  • #26 10 Jun 2011 14:09
    RadekPawlak
    Level 16  
    Posts: 261 | Help: 0
    • Location: Licheń Stary
    Helpful post? (0)
    I to mi się podoba konkretnie na temat. Czyli będzie wizyta u klienta w domu.
    Sprawdzę to na własnej antenie a następnie misja do właścicieli TV Trwam.

    Dzięki i pozdrawiam
  • #27 10 Jun 2011 15:35
    telesat1
    Moderator - SAT
    Posts: 3364 | Help: 93
    Helpful post? (0)
    A całość zakończy się wizytą profesjonalnego instalatora.
    Regulamin p. 3.1.11, 3.1.17.
  • #28 21 Jun 2011 08:57
    RadekPawlak
    Level 16  
    Posts: 261 | Help: 0
    • Location: Licheń Stary
    Helpful post? (0)
    Problem rozwiązany częstotliwość przestawiłem z 12604MHz na 12605MHz i pojawiła się siła 80% oraz jakość 75% po skanie jest program TV Trwam.

    Co do wypowiedzi telesat1 mogę powiedzieć że od 12 lat zajmuję się ustawianiem Anten Sat. więc czasami zbędne są komentarze "A całość zakończy się wizytą profesjonalnego instalatora"

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia
  • #29 21 Jun 2011 16:53
    LeDy
    Level 43  
    Posts: 10802 | Help: 1048
    Helpful post? (0)
    RadekPawlak wrote:
    Problem rozwiązany częstotliwość przestawiłem z 12604MHz na 12605MHz i pojawiła się siła 80% oraz jakość 75% po skanie jest program TV Trwam.

    Co do wypowiedzi telesat1 mogę powiedzieć że od 12 lat zajmuję się ustawianiem Anten Sat. więc czasami zbędne są komentarze "A całość zakończy się wizytą profesjonalnego instalatora"

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia
    Takie numery robiły stare Opticumy. Też w nich przestawiałem częstotliwość lub SR i wtedy łapałem. Więcej lat już zakładam talerze i sam do tego doszedłem. Komentarz więc jak najbardziej na miejscu. Jak ktoś ma doświadczenie to wie z czym się " pobawić" by złapać.
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products