X

husqvarna 136 nie podaje oleju

03 Apr 2011 19:43 SUsuchy201180
  • #1 03 Apr 2011 19:43
    suchy201180
    Level 6  
    Helpful post? (0)
    Witam, jestem nowy- kupiłem ostatnio piłę husqvarna 136. Wszystko ładnie chodziło, więc stwierdziłem że ją wyczyszczę: całą przepłukałem, zbiorniczki itd., rozkręciłem pompkę olejową wyczyściłem, założyłem i zauważyłem, że nie ma smarowania - prawie łańcuch stanął przy cięciu. Wtedy zdjąłem całą prowadnice tak, że została sama piła wyczyściłem z brudu i oleju i chciałem sprawdzić gdzie daje olej i okazało się że olej nie leci przez pompkę tylko leci przez wężyk za blaszką .............czy ta blaszka w tych modelach powinna być przykręcona ,bo u mnie jest tylko nakładana nie jest przykręcona do karteru. Nie wiem, co się stało i dlaczego nie podaje oleju na prowadnice, pomóżcie KOLEDZY, bo już mi ręce opadają.
  • #2 03 Apr 2011 19:58
    armada
    Level 22  
    Helpful post? (+1)
    Czy kanały na olej w prowadnicy są drożne.
    Sprawdź czy dobrze założyłeś oś pompki.
    Jaki olej używasz (gęstość).
  • #3 03 Apr 2011 20:38
    suchy201180
    Level 6  
    Topic author Helpful post? (0)
    olej wziąłem od ojca używa go do 350 nie jest gęsty raczej rzadki , oś pompki to znaczy? dziurki pasują jeśli o to chodzi w pompce ,piłe odpaliłem bez prowadnicy bez tej blaszki i olej zamiast przez pompkę to leciał z tego wężyka
  • #4 04 Apr 2011 20:07
    armada
    Level 22  
    Helpful post? (0)
    Nie odpalaj piły bez prowadnicy !!!!.

    Jeżeli leci z wężyka to powinno być ok.
    W prowadnicy są 2 otwory, jednym z nich w zależności jak jest założona prowadnica olej przedostaje sie do rowka z łańcuchem może tam masz przytkane.
  • #5 04 Apr 2011 20:48
    suchy201180
    Level 6  
    Topic author Helpful post? (0)
    odpale z prowadnicą to i tak nie leci otwory czyste w prowadnicy, sciagam prowadnice to pompka czysta ani kropli oleju tam gdzie powinien dawać olej ,a tam gdzie wężyk pełno oleju sam niewiem co to może być
  • #6 04 Apr 2011 20:56
    39006
    Removed  
    Helpful post? (0)
    Zrób zdjęcie tego wężyka, nie mogę zrozumieć o co Ci, tak naprawdę, chodzi.
  • #7 09 Apr 2011 18:02
    suchy201180
    Level 6  
    Topic author Helpful post? (+2)
    Czy prowadnica ma coś wspólnego do smarowania bo mam dłuższa od oryginału. poza tym, na łańcuchu robi się taki nalot jakby się przypalał ale można ten nalot zdrapać. W serwisie powiedział że ten wężyk który jest za tą blachą to odpowietrznik, kupiłem nową blachę złożyłem i było dobrze. Zacząłem ciąć drzewo, dęby, po chwili zgasiłem i łańcuch suchy jak pieprz a powinien być czysty bez nalotu ,wie ktoś co to może być, chyba bubel jakiś kupiłem..

    husqvarna 136 nie podaje oleju
  • #8 09 Apr 2011 18:14
    39006
    Removed  
    Helpful post? (0)
    Jeżeli olej wpływa tylko przez odpowietrznik, to znaczy że w zbiorniku robi się ciśnienie. Chyba źle złożyłeś pompkę oleju.
    Otworek do smarowania, w prowadnicy, pokrywa się z wycięciem w blaszce?
  • #9 09 Apr 2011 18:27
    suchy201180
    Level 6  
    Topic author Helpful post? (0)
    Tak, pokrywa się, tak samo jest jak w tej starej prowadnicy, ale nie można inaczej tej pompki złożyć. Odpaliłem bez blachy i bez prowadnicy, pompka powinna dawać nawet sporo oleju a ledwo co wyrzuca ze nie widać a z tego odpowietrznika leci i to sporo
  • #10 09 Apr 2011 19:15
    39006
    Removed  
    Helpful post? (0)
    Pompka ma dwa małe otworki, muszą one być odpowiedni ustawione względem otworów w gumowych elementach.
  • #11 09 Apr 2011 19:24
    suchy201180
    Level 6  
    Topic author Helpful post? (0)
    to właśnie musi być przyczyna ze robi sie ciśnienie w zbiorniku i wywala olej przez odpowietrznik czy to wina pompki ?

    Dodano po 7 [minuty]:

    tak też jest ustawiona pompka otworki sie zgadzają
  • #12 09 Apr 2011 19:40
    39006
    Removed  
    Helpful post? (+1)
    Tak, tylko jest otworek ssący a po drugiej stronie tłoczący. Ne obróciłeś pompy wkładając ja do tego plastiku.
  • #13 09 Apr 2011 21:39
    suchy201180
    Level 6  
    Topic author Helpful post? (0)
    Więc tak: w pompce jest wycięcie i tam w obudowie jest miejsce na to wycięcie.
    Na zdjęciu, które dodałem powyżej widać tą dziurę z wężykiem -i moje pytanie, czy tam nie powinien byc jakiś zaworek, który powietrze wpusci a oleju nie wypuści.
    Nikt w pobliżu nie ma takiej piły, więc nie mogę zobaczyć co i jak wygląda. Nie mam kogo się poradzić. Co można zrobić? Nie wiem, moze gdzieś znaleźć jakieś zdjęcia karteru- jak to wygląda co gdzie jest albo jakiś schemat ?
  • #14 10 Apr 2011 15:36
    armada
    Level 22  
    Helpful post? (+4)
    Nie wiem dokładnie jak w tym modelu, ale w większości na wężyku który jest w zbiorniku oleju jest taka "sprężynka" która pełni rolę filtra.
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products