| Author |
Sławomir Wilczek Poziom 10

|
02 Nov 2004 17:42 Pytania dotyczace kina domowego. |
|
|
|
Zamierzam zrobic sobie kino domowe i kilka pytan nie daje mi spokoju i chcialbym poznac opinie innych uzytkownikow lub osob obytych w temacie bo wiem ze na elektrodzie takich ludzi nie brakuje Za co z gory serdecznie dziekuje..
Mianowicie chce kupic karte do kompa 5.1 caly czas zastnanawiam się nad Sound Blaster audigy.. jednak chcialbym wiedziec czym ta karta się rozni od SB live 5.1 w czym jest lepsza.. czy wogole jest roznica, ktora karte lepiej kupic..czy audigy jest wogole godna polecenia? czy moze jescze inny model ? bardzo prosze o opinie i odpowiedz.
Druga sprawa to taka ze jesli zakupie karte przypuscmy SB audigy i podlacze go do amplitunera SONY STR-DE 335 poprzez wejscia 5.1 analogowe (cyfrowego nie ma) to podczas ogladania filmu w Divx bede mial dzwiek 5 kanalowy i efekty kina?
amplituner ten posiada system DOLBY SURROUND PROLOGICi i DIGITAL CINEMA SOUND. co to za system? Jakie daje efekty? cos jak DOLBY DIGITAL? gorsze czy lepsze czy to samo?
Kolejne pytanie czy Karta SB dekoduje sygnal w Dolby digital?
i jak wyglada sluchanie muzyki mp3? Czy w takim polaczeniu analogowym 5.1 beda efekty czy tylko w polaczeniu cyfrowym karta dekoduje mp3 na dzwiek przestrzenny?
Bardzo prosze o odpowiedz na wszystkie pytania gdyz te informacje sa mi bardzo potrzbne. Z gory dziekuje i pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Nov 2004 17:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |

|
02 Nov 2004 22:26 Re: Pytania dotyczace kina domowego... |
|
|
|
Ehhh... ciagle czekam na odpowiedzi gdyz dla mnie to wazne.. mam nadzieje ze ktos odpowie na moje pytania...
|
|
| Back to top |
|
 |
Retron Poziom 17

|
02 Nov 2004 22:39 Re: Pytania dotyczace kina domowego... |
|
|
|
Co do dekodowania, to ja watpie w zdekodowanie mp3 na 5+1, a tym bardziej DIVX'a. Trudno z igly zrobic widly, z pustego to i Salomon... W tych formatach po prostu nie ma czegos takiego jak 5+1. No chyba, ze ja czegos nie wiem.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
02 Nov 2004 22:56 Re: Pytania dotyczace kina domowego... |
|
|
|
A karta dziwkowa w komputerze nie jest od tego zeby dekodowac na taki sygnal ??
|
|
| Back to top |
|
 |
Retron Poziom 17

|
02 Nov 2004 23:46 Re: Pytania dotyczace kina domowego... |
|
|
|
O ile wiem, to jedyne co moze zrobic, to sztuczne 5+1, bo mp3 i divx nie zawieraja informacji o 5+1 (same w sobie). Aby miec 5+1, plik zrodlowy musi zawierac informacje (lopatologicznie: musi zawierac 6 kanalow) o 6!! kanalach. A w naszych skromnych mp3 sporadycznie pojawia sie porzadne stereo :(
Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
eleMac Poziom 9

|
03 Nov 2004 15:04 Re: Pytania dotyczace kina domowego. |
|
|
|
W komputerze powienien być zainstalowany odtwarzacz płyt DVDROM , wtedy możesz wypożyczać płyty DVD za symboliczną opłatą i bedzie dźwięk 6 kanałowy.
Pozatym przyda ci się kabel do podłączenia Tv do komputera przez wyjście TV OUT na karcie grafiki , aby można było oglądać na duzym ekranie filmy.
Co do formatu mp3 i divx (formaty stosowanej kompresji na komputerach PC) to one posiadają dzwięk 2 kanałowy stereo, można ewentualnie stosować jakiś sztuczny emulator programowy który sprawi dzwięk 6 kanałowy.
Jest też format dźwięku AC3 , także niektóre filmy *.avi mają dźwięk w AC3 wtedy masz pełne 6 kanałow.
Tyle trzeba sobie sprawić aby mieć kino domowe na komputerze.
|
|
| Back to top |
|
 |
MMarek17 Poziom 15

|
03 Nov 2004 16:49 Pytania dotyczace kina domowego. |
|
|
|
Karta SB Live 5.1 wystarczy. Nieco lepsze parametry ma Audigy ale też i cena jest "lepsza".
Budowa kina domowego na PC-cie ma swoje zalety ale ma też i wady. W kwestii dźwięku to należy zauważyć że PC-ty hałasują co może nieco popsuć efekt. Po za tym filmy lepiej ogląda się na TV więc trzeba postarać się o kabelek łaczący wyjście TV karty graficznej z TV. Kabelek ten nie może być jednak zbyt długi bo pojawią się zakłócenia. W praktyce max to jakieś 7-8m.
Co do dźwięku 6-cio kanałowego (5.1) w filmach to:
- filmy na DVD mają dźwięk 5.1, chociaż można spotkać starsze produkcje z dźwiękiem DD (Dolby Digital). Filmy w systemie VCD i SVCD to niestety stereo.
- filmy DivX, XviD, MPG i inne rekompresowane mają w większości dźwięk stereo kompresowany MP3, OGG itp. Ze stereo nie można odtworzyć pierwotnego dźwięku 5.1.
Czasem można zdobyć film z pełnym dźwiękiem 5.1 (przeważnie DVDRip-y), ale wtedy do jego odtwarzania potrzebny jest kodek AC3. Takie filmy posiadają ścieżkę dźwiękową jak DVD i tak samo brzmią.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Nov 2004 16:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
03 Nov 2004 16:56 Re: Pytania dotyczace kina domowego. |
|
|
|
i oto mam dla was rozwjązanie problemu, wystarczy kupić najtańszy amplituner z dekoderami ac3, dd, dts, pro.l.2. i macie po problemie wpuszczamy sygnał ze zwykłej karty i przerabiamy w amplitunerze na wielokanałowy i niepotzrebny nam żaden wypaśny soundblaster 5,1.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Nov 2004 16:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
MMarek17 Poziom 15

|
03 Nov 2004 17:09 Pytania dotyczace kina domowego. |
|
|
|
Zważywszy ceny odtwarzaczy DVD z dekoderami 5.1 (250-300zł) to faktycznie można się zastanawiać nad zasadnością budowy kina domowego w oparciu o komputer PC.
Jeżleli porównamy koszty dla opcji:
- odtwarzacz DVD + głośniki
- napęd DVD + karta dźwiękowa + głośniki
to wyjdzie, że się nie opłaca robić tego na PC, ale...
Jeśli mamy kompa, to dodatkowo możemy odtważać DivXy, gry z dźwiękiem 5.1 dają więcej radości, możemy zrobić DVDRipa itd.
Kalkulacja staje się trudniejsza, gdy w komputerze jest już napęd DVD, a płyta główna ma wyjście audio 5.1 (np. SoundStorm).
|
|
| Back to top |
|
 |

|
03 Nov 2004 17:36 Re: Pytania dotyczace kina domowego. |
|
|
|
A wiec Karte z TV outem posiadam (Voodoo 3000) i juz od dawna ogladam w ten sposob filmy tylko wlasnie brakuje mi caly czas dobrego dzwieku. Z Halasem komputera tez nie mam zbytnich problemow gdyz praktycznie chodzi tylko wiatrak od procesora.. zasilacz pracuuje ccicho a dysk to Baracuda IV, one cichutko pracuja i ogolnie clay komputer pracuje cicho.
Zastanawia mnie wlasnie ejscze kwestia tej karty dzwikowej ktra wziasc. z tego co sie orientuje roznica w cenie miedzy SB live 5.1 a audigy to jakies 60 zl.. moze warto dolozyc te kilka zlotych ? Oile efekt bedzie lepszy.
Co do amplitunera to wlasnie zamierzam kupic SONY STR-DE335 caly kaplet z pilotem instrukcja i kartonem.. malo uzywany.. za cene 580 zl.. Chcialbym sie poradzic czy ta cena jest dobra za ten sprzet. i wogole czy jest wart kupna i polecenia?? Moze ktors ma taki bardzo chetnie wyslucham opini na temat tego amplitunera.
Chcialbym jeszcze wiedziec cos na temat DIGITAL CINEMA SOUND ? Jakie efekty daje ten system .. czo tyo jest to samo co DOLBY DIGITAL ?? Pozdrawiam i czekam na dalsze odpowiedzi ktore bardzo duzo mi daja za ktore dziekuje !! Pozdrawiam !!
|
|
| Back to top |
|
 |

|
05 Nov 2004 00:43 Re: Pytania dotyczace kina domowego. |
|
|
|
hmmmm. widze ze temat stanal w miejscu :( ...
|
|
| Back to top |
|
 |
digi58 Poziom 13

|
05 Nov 2004 01:52 Re: Pytania dotyczace kina domowego. |
|
|
|
cinema sound jest to opcjia stworzenia dziwieku zbliżonego do dziwięku kinowego.Jezeli będziesz kupował amplituner to zwróć uwagę żeby oprocz ac-3 obsługiwał format dts niewiem jaki stary jest ten amplituner ja mam tez sony model str-db840 jestem z niego zadowolony ale nie jest to sprzęt moich marzeń.Jeżeli kupisz amplituner to ma on wejście cyfrowe i możesz do niego podłączyć sygnał z komputera oczywiście jeżeli masz wyjście cyfrowe z karty dzwiękowej.
cześć
|
|
| Back to top |
|
 |

|
05 Nov 2004 23:20 Re: Pytania dotyczace kina domowego. |
|
|
|
A czy nie ejst tak ze karta SB audiguy ma wlansie te dekodery w sobie ? i wysyla gotowy zdekodowany sygnal do amplitunera ? przez wejscie analogowe 5.1 ?
|
|
| Back to top |
|
 |
digi58 Poziom 13

|
06 Nov 2004 00:32 Re: Pytania dotyczace kina domowego. |
|
|
|
Witam ta karta ma własny dekoder ale tylko ac3 jeżeli masz taką karte możesz z niej korzystać.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
09 Nov 2004 17:31 Re: Pytania dotyczace kina domowego. |
|
|
|
No i kupilem wkoncu karte....... SB Audigy 2 ZS Bulk THX 7.1, FireWire tyle ze to wersja OEM jest ale to chyba w niczym roznicy nie ma tylko ze nie ma pudelka. Mysle ze efekty na niej beda i ze bede zadowolony. Pozdrawiam !!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Nov 2004 17:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Mishot Poziom 19

|
09 Nov 2004 19:38 Re: Pytania dotyczace kina domowego. |
|
|
|
| MMarek17 wrote: |
| ...więc trzeba postarać się o kabelek łaczący wyjście TV karty graficznej z TV. Kabelek ten nie może być jednak zbyt długi bo pojawią się zakłócenia. W praktyce max to jakieś 7-8m. ... |
ja mam na 10m :] mam kabel z ekranem (kilka żył) i jedna żyła =>chincze ekran => chincze (jak to sie pisze?)
pozdrawiam
PS
mam XP i na TV niewidze filmu co zrobić? karta to GF FX 5200
|
|
| Back to top |
|
 |
digi58 Poziom 13

|
16 Nov 2004 19:49 Re: Pytania dotyczace kina domowego. |
|