FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Pytania dotyczace kina domowego.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Pytania dotyczace kina domowego.
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 02 Nov 2004 17:42   

Zamierzam zrobic sobie kino domowe i kilka pytan nie daje mi spokoju i chcialbym poznac opinie innych uzytkownikow lub osob obytych w temacie bo wiem ze na elektrodzie takich ludzi nie brakuje Za co z gory serdecznie dziekuje..
Mianowicie chce kupic karte do kompa 5.1 caly czas zastnanawiam się nad Sound Blaster audigy.. jednak chcialbym wiedziec czym ta karta się rozni od SB live 5.1 w czym jest lepsza.. czy wogole jest roznica, ktora karte lepiej kupic..czy audigy jest wogole godna polecenia? czy moze jescze inny model ? bardzo prosze o opinie i odpowiedz.
Druga sprawa to taka ze jesli zakupie karte przypuscmy SB audigy i podlacze go do amplitunera SONY STR-DE 335 poprzez wejscia 5.1 analogowe (cyfrowego nie ma) to podczas ogladania filmu w Divx bede mial dzwiek 5 kanalowy i efekty kina?
amplituner ten posiada system DOLBY SURROUND PROLOGICi i DIGITAL CINEMA SOUND. co to za system? Jakie daje efekty? cos jak DOLBY DIGITAL? gorsze czy lepsze czy to samo?
Kolejne pytanie czy Karta SB dekoduje sygnal w Dolby digital?
i jak wyglada sluchanie muzyki mp3? Czy w takim polaczeniu analogowym 5.1 beda efekty czy tylko w polaczeniu cyfrowym karta dekoduje mp3 na dzwiek przestrzenny?
Bardzo prosze o odpowiedz na wszystkie pytania gdyz te informacje sa mi bardzo potrzbne. Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 02 Nov 2004 17:42   

Back to top

Sławomir Wilczek
Poziom 10
Poziom 10

Post#2 Post from the author of the topic 02 Nov 2004 22:26   

Re: Pytania dotyczace kina domowego...

Ehhh... ciagle czekam na odpowiedzi gdyz dla mnie to wazne.. mam nadzieje ze ktos odpowie na moje pytania...
Back to top

Retron
Poziom 17
Poziom 17

Post#3 02 Nov 2004 22:39   

Co do dekodowania, to ja watpie w zdekodowanie mp3 na 5+1, a tym bardziej DIVX'a. Trudno z igly zrobic widly, z pustego to i Salomon... W tych formatach po prostu nie ma czegos takiego jak 5+1. No chyba, ze ja czegos nie wiem.
Pozdrawiam.
Back to top

Sławomir Wilczek
Poziom 10
Poziom 10

Post#4 Post from the author of the topic 02 Nov 2004 22:56   

A karta dziwkowa w komputerze nie jest od tego zeby dekodowac na taki sygnal ??
Back to top

Retron
Poziom 17
Poziom 17

Post#5 02 Nov 2004 23:46   

O ile wiem, to jedyne co moze zrobic, to sztuczne 5+1, bo mp3 i divx nie zawieraja informacji o 5+1 (same w sobie). Aby miec 5+1, plik zrodlowy musi zawierac informacje (lopatologicznie: musi zawierac 6 kanalow) o 6!! kanalach. A w naszych skromnych mp3 sporadycznie pojawia sie porzadne stereo :(
Pozdrawiam!
Back to top

eleMac
Poziom 9
Poziom 9

Post#6 03 Nov 2004 15:04   

Re: Pytania dotyczace kina domowego.

W komputerze powienien być zainstalowany odtwarzacz płyt DVDROM , wtedy możesz wypożyczać płyty DVD za symboliczną opłatą i bedzie dźwięk 6 kanałowy.
Pozatym przyda ci się kabel do podłączenia Tv do komputera przez wyjście TV OUT na karcie grafiki , aby można było oglądać na duzym ekranie filmy.

Co do formatu mp3 i divx (formaty stosowanej kompresji na komputerach PC) to one posiadają dzwięk 2 kanałowy stereo, można ewentualnie stosować jakiś sztuczny emulator programowy który sprawi dzwięk 6 kanałowy.
Jest też format dźwięku AC3 , także niektóre filmy *.avi mają dźwięk w AC3 wtedy masz pełne 6 kanałow.

Tyle trzeba sobie sprawić aby mieć kino domowe na komputerze.
Back to top

MMarek17
Poziom 15
Poziom 15

Post#7 03 Nov 2004 16:49   

Karta SB Live 5.1 wystarczy. Nieco lepsze parametry ma Audigy ale też i cena jest "lepsza".
Budowa kina domowego na PC-cie ma swoje zalety ale ma też i wady. W kwestii dźwięku to należy zauważyć że PC-ty hałasują co może nieco popsuć efekt. Po za tym filmy lepiej ogląda się na TV więc trzeba postarać się o kabelek łaczący wyjście TV karty graficznej z TV. Kabelek ten nie może być jednak zbyt długi bo pojawią się zakłócenia. W praktyce max to jakieś 7-8m.
Co do dźwięku 6-cio kanałowego (5.1) w filmach to:
- filmy na DVD mają dźwięk 5.1, chociaż można spotkać starsze produkcje z dźwiękiem DD (Dolby Digital). Filmy w systemie VCD i SVCD to niestety stereo.
- filmy DivX, XviD, MPG i inne rekompresowane mają w większości dźwięk stereo kompresowany MP3, OGG itp. Ze stereo nie można odtworzyć pierwotnego dźwięku 5.1.
Czasem można zdobyć film z pełnym dźwiękiem 5.1 (przeważnie DVDRip-y), ale wtedy do jego odtwarzania potrzebny jest kodek AC3. Takie filmy posiadają ścieżkę dźwiękową jak DVD i tak samo brzmią.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Nov 2004 16:49   

Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#8 03 Nov 2004 16:56   

i oto mam dla was rozwjązanie problemu, wystarczy kupić najtańszy amplituner z dekoderami ac3, dd, dts, pro.l.2. i macie po problemie wpuszczamy sygnał ze zwykłej karty i przerabiamy w amplitunerze na wielokanałowy i niepotzrebny nam żaden wypaśny soundblaster 5,1.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Nov 2004 16:56   

Back to top

MMarek17
Poziom 15
Poziom 15

Post#9 03 Nov 2004 17:09   

Zważywszy ceny odtwarzaczy DVD z dekoderami 5.1 (250-300zł) to faktycznie można się zastanawiać nad zasadnością budowy kina domowego w oparciu o komputer PC.
Jeżleli porównamy koszty dla opcji:
- odtwarzacz DVD + głośniki
- napęd DVD + karta dźwiękowa + głośniki
to wyjdzie, że się nie opłaca robić tego na PC, ale...
Jeśli mamy kompa, to dodatkowo możemy odtważać DivXy, gry z dźwiękiem 5.1 dają więcej radości, możemy zrobić DVDRipa itd.
Kalkulacja staje się trudniejsza, gdy w komputerze jest już napęd DVD, a płyta główna ma wyjście audio 5.1 (np. SoundStorm).
Back to top

Sławomir Wilczek
Poziom 10
Poziom 10

Post#10 Post from the author of the topic 03 Nov 2004 17:36   

A wiec Karte z TV outem posiadam (Voodoo 3000) i juz od dawna ogladam w ten sposob filmy tylko wlasnie brakuje mi caly czas dobrego dzwieku. Z Halasem komputera tez nie mam zbytnich problemow gdyz praktycznie chodzi tylko wiatrak od procesora.. zasilacz pracuuje ccicho a dysk to Baracuda IV, one cichutko pracuja i ogolnie clay komputer pracuje cicho.
Zastanawia mnie wlasnie ejscze kwestia tej karty dzwikowej ktra wziasc. z tego co sie orientuje roznica w cenie miedzy SB live 5.1 a audigy to jakies 60 zl.. moze warto dolozyc te kilka zlotych ? Oile efekt bedzie lepszy.
Co do amplitunera to wlasnie zamierzam kupic SONY STR-DE335 caly kaplet z pilotem instrukcja i kartonem.. malo uzywany.. za cene 580 zl.. Chcialbym sie poradzic czy ta cena jest dobra za ten sprzet. i wogole czy jest wart kupna i polecenia?? Moze ktors ma taki bardzo chetnie wyslucham opini na temat tego amplitunera.
Chcialbym jeszcze wiedziec cos na temat DIGITAL CINEMA SOUND ? Jakie efekty daje ten system .. czo tyo jest to samo co DOLBY DIGITAL ?? Pozdrawiam i czekam na dalsze odpowiedzi ktore bardzo duzo mi daja za ktore dziekuje !! Pozdrawiam !!
Back to top

Sławomir Wilczek
Poziom 10
Poziom 10

Post#11 Post from the author of the topic 05 Nov 2004 00:43   

hmmmm. widze ze temat stanal w miejscu :( ...
Back to top

digi58
Poziom 13
Poziom 13

Post#12 05 Nov 2004 01:52   

cinema sound jest to opcjia stworzenia dziwieku zbliżonego do dziwięku kinowego.Jezeli będziesz kupował amplituner to zwróć uwagę żeby oprocz ac-3 obsługiwał format dts niewiem jaki stary jest ten amplituner ja mam tez sony model str-db840 jestem z niego zadowolony ale nie jest to sprzęt moich marzeń.Jeżeli kupisz amplituner to ma on wejście cyfrowe i możesz do niego podłączyć sygnał z komputera oczywiście jeżeli masz wyjście cyfrowe z karty dzwiękowej.
cześć
Back to top

Sławomir Wilczek
Poziom 10
Poziom 10

Post#13 Post from the author of the topic 05 Nov 2004 23:20   

A czy nie ejst tak ze karta SB audiguy ma wlansie te dekodery w sobie ? i wysyla gotowy zdekodowany sygnal do amplitunera ? przez wejscie analogowe 5.1 ?
Back to top

digi58
Poziom 13
Poziom 13

Post#14 06 Nov 2004 00:32   

Witam ta karta ma własny dekoder ale tylko ac3 jeżeli masz taką karte możesz z niej korzystać.
Back to top

Sławomir Wilczek
Poziom 10
Poziom 10

Post#15 Post from the author of the topic 09 Nov 2004 17:31   

No i kupilem wkoncu karte....... SB Audigy 2 ZS Bulk THX 7.1, FireWire tyle ze to wersja OEM jest ale to chyba w niczym roznicy nie ma tylko ze nie ma pudelka. Mysle ze efekty na niej beda i ze bede zadowolony. Pozdrawiam !!!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 09 Nov 2004 17:31   

Back to top

Mishot
Poziom 19
Poziom 19

Post#16 09 Nov 2004 19:38   

MMarek17 wrote:
...więc trzeba postarać się o kabelek łaczący wyjście TV karty graficznej z TV. Kabelek ten nie może być jednak zbyt długi bo pojawią się zakłócenia. W praktyce max to jakieś 7-8m. ...

ja mam na 10m :] mam kabel z ekranem (kilka żył) i jedna żyła =>chincze ekran => chincze (jak to sie pisze?)
pozdrawiam

PS
mam XP i na TV niewidze filmu co zrobić? karta to GF FX 5200
Back to top

digi58
Poziom 13
Poziom 13

Post#17 16 Nov 2004 19:49   

witam
wnioskuje że karta ma wyjście tv napisz jak podłączasz do tv jakim kablem
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Pytania dotyczace kina domowego.
Page 1 of 1
Similar topics
Podłączenie kina domowego z monitorem lcd (6)
Subwoofer aktywny do kina domowego. Co potrzebne? (1)
Amplituner a subofer. Co lepsze do kina domowego? (1)
Głos z TV na głośnikach z kina domowego - problem (1)
Jak podłączyć C-333C do kina domowego ? (6)
Kabel do kina domowego panasonic SA-HT870 (1)
Przeróbka głośników 5.1 od kina domowego (2)
Pytania dotyczace użytkowania termopary (10)
Zwiększenie zasięgu pilota do kina domowego (7)
Szukam wszystkiego na temat kina domowego PILNE (2)

Page generation time: 0.163 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed