FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Bora 1,9 tdi ALH - przeładowanie turbiny

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Mechanics -> Bora 1,9 tdi ALH - przeładowanie turbiny
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#1 Post from the author of the topic 04 Apr 2011 12:23   

Witam, mam problem z jednym autkiem - VW Bora silnik ALH. Podczas jazdy turbina przeładowuje w granicach 3000-3200 rpm. Zrobiłem logi grupy 11, proszę o sprawdzenie i nakierowanie na problem.
Wg mnie po wstępnej obserwacji winna jest gruszka turbiny - nie można zassać ustami i jej zaciągnąć - jest taki objaw jakby dziurawa była i zaciąga cały czas powietrze. Zrobiłem test gruszki w BS i sztangę rusza w pełnym zakresie co mnie trochę zdziwiło, turbina wyczyszczona wszystko chodzi bez zacięć.zawór n75 wykluczam z logów bo cały czas zbija ciśnienie i nie jest w stanie go obniżyć.
Proszę o radę.
Logi przed czyszczeniem turbiny

Logi po czyszczeniu

Moje pytanie jest następujące:
czy gruszka może powodować takie przeładowania przez zacinanie się pod obciążeniem??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 04 Apr 2011 12:23   

Back to top

zeimp
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 09 Apr 2011 01:03   

Re: Bora 1,9 tdi ALH - przeładowanie turbiny

Tak. Jeśli weżmiesz to podciśnienie nawet do ust, to musi się dać wciągnąć (lekko). Jeśli nie, to "grucha" do wymiany - membrama pękła...
Back to top

Sztomel
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 09 Apr 2011 06:46   

Koledzy, to nie jest wina nieszczelności gruchy siłownika podciśnieniowego bo wtedy byłoby stałe niedoładowanie.
atol_2008 napisałeś, że nie można zassać ustami i jej zaciągnąć ale nie napisałeś czy wcale nie da się zassać z niej powietrza czy też zaciągasz powietrze bez żadnego wysiłku jak przez słomkę a sztanga stoi w miejscu - to przecież istotna wskazówka, która została pominięta w opisie. Jeśli zatem zmienna geometria została prawidłowo wyczyszczona wraz z ewentualnymi rysami wyżłobionymi w bieżni muszli gorącej przez krawędzie kierownic spalin to sztanga jest zardzewiała wewnątrz gruchy i blokuje się w umieszczonym wewnątrz gruchy (przy wyjściu z niej sztangi) w jej pierścieniu uszczelniającym. Trzeba zatem ten pierścień wbić maksymalnie do wnętrza tak aby oparł się o metalową osłonę tłoka i w takiej pozycji pozostał. Ostatnio spotkałem się również, że klient zaślepił wylot wężyka podciśnieniowego wyrównującego podciśnienie z ciśnieniem atmosferycznym (wychodzącym z elektrozaworów N75 i N18 do obudowy filtra powietrza) bo zwisał mu luźno w komorze silnika i był zdziwiony dlaczego jest stałe przeładowanie i otwarty ciągle zawór EGR.
Tu są fotki poglądowe o który pierścień wewnątrz gruchy chodzi i w jakiej pozycji należy go ustawić :

pierścień w nieskorodowanym jeszcze gnieździe :

pierścień z całkowicie skorodowanym jego gniazdem (zupełny brak gniazda) :

pozycja pierścienia po dobiciu go do tłoka :

W kwestii elektrozaworu N75 to procentowa wartość jego wysterowania wcale nie oznacza, że działa sprawnie i nie wyklucza go jako elementu podejrzanego z układu. Nawet wadliwy pod względem mechanicznym (zabrudzony wewnątrz) nadal będzie wysterowywany przez ECU w takiej wartości procentowej jakiej wymaga tego ECU w celu korekcji rzeczywistego ciśnienia doładowania względem ciśnienia zadanego. Można go sprawdzić wtedy na kilka sposobów czy pracuje jak powinien, zarówno bez Vaga jak i z jego użyciem.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Apr 2011 06:46   

Back to top

atol_2008
Poziom 9
Poziom 9

Post#4 Post from the author of the topic 11 Apr 2011 10:40   

Dzięki koledzy za wypowiedzi - dzisiaj zmieniam gruszkę i dam znać jak poszło - wymieniam na ori garetta.Przyjrzę się jeszcze temu N75.

Oto logi po wymianie gruszki i jej wyregulowaniu

Back to top

zeimp
Poziom 23
Poziom 23

Post#5 12 Apr 2011 00:13   

Generalnie logi wyglądają ok, tylko na samym starcie miałeś jakieś niedoładowanie przez ułamek sek. Pozdrawiam.
Back to top

atol_2008
Poziom 9
Poziom 9

Post#6 Post from the author of the topic 13 Apr 2011 10:33   

też zauważyłem to ale może pół obrotu na sztandze poprawi rezultat:)
Dzięki serdeczne wszystkim za pomoc, pozdrawiam Atol
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 13 Apr 2011 10:33   

Back to top

atol_2008
Poziom 9
Poziom 9

Post#7 Post from the author of the topic 17 Apr 2011 20:39   

Poprawiłem zdjęcia i przepraszam Wszystkich za zamieszanie - dziękuję Moderatorom za zwrócenie uwagi.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Mechanics -> Bora 1,9 tdi ALH - przeładowanie turbiny
Page 1 of 1
Similar topics
Audi a4 błąd 612 (przeładowanie turbiny) (3)
Silnik po awarii turbiny nie pali na zimno VW Bora 1,9 TDI 100KM (7)
VW Bora 1.9 TDI 98r (AGR) Brak mocy po czyszczeniu turbiny (3)
Dziwny odgłos po odpaleniu VW Bora 1,9 TDI 90 KM, silnik ALH (14)
Bora 1.9 TDI (ALH) przełącznik rozłączający cewki (F84) (3)
Audi A4 B6 1.9 TDI AVB przeładowanie turbiny (3)
Przeładowanie turbiny - czy zawsze jest sygnalizowane? (6)
Golf IV 1.9 TDi silnik ALH (7)
Schemat 1.9 TDI ALH 2002r (1)
golf 4 1,9 tdi alh notlauf (4)

Page generation time: 0.14 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony