Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zbiornik hydroforowy- często się załącza.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Zbiornik hydroforowy- często się załącza.
Autor
Wiadomość
Gregor86
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 15 Maj 2010
Posty: 10
Miasto: Oława

Post#1 Post autora tematu 05 Kwi 2011 00:10   

Zbiornik hydroforowy- często się załącza.


Witam! mam taki problem ze zbiornikiem hydroforowym, podczas używania wody, potrafi się włączyć z 17 razy w ciągu 15 minut, strasznie uporczywe prawda:cry: studiując forum przyczyną może być brak powietrza w zbiorniku, tylko nie mam pojęcia czy to jest zbiornik membranowy czy jakiś inny i za bardzo nie wiem gdzie po spuszczeniu wody mam dobić powietrze:?: może to zdjęcie coś pomoże:
Załącznik skasowałem, proszę zapoznać się z ogłoszeniami w dziale i zamieścić jeszcze raz - poprawnie. [Łukasz]

bardzo proszę o wypowiedzenie się znawców tej radzieckiej konstrukcji...
Jeszcze jedno jak pompa się włącza to dobija do 3 atm, po wyłączeniu ciśnienie spada tak do 2,3 atm, załączenie następuje przy 1,5 atm. Pewnie jakiś zawór "nie trzyma", tylko w którym on jest miejscu?? To czarne pudełko przy zbiorniku to chyba wyłącznik ciśnieniowy, a gdzie zaworek i jak go sprawdzić?
Tylko proszę o wyrozumiałość nie jestem znawcą jeśli chodzi o zbiorniki hydroforowe:|
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Kwi 2011 00:10   





Powrót do góry
   
stefanscorpio
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Sie 2008
Posty: 445
Miasto: Düsseldorf

Post#2 05 Kwi 2011 00:18   

Re: Zbiornik hydroforowy


Witam! Spusc cala wode ze zbiornika a nastepnie wlacz pompe.Pozdrawiam.Stefan.
Powrót do góry
   
jacur
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Gru 2003
Posty: 1701
Miasto: Tarnów

Post#3 05 Kwi 2011 19:15   

Re: Zbiornik hydroforowy- często się załącza.


Wykręć ten korek od góry zbiornika. Zamiast niego wstaw redukcje z zaworem kulowym 1/2 ". Posiadając kompresor przez ten zawór dobijesz przy pustym zbiorniku do 1.5 bar (ok 1,5 atm) Nie mając dostępu do kompresora trzeba zrobić przejściówkę na zaworek od wentyli samochodowych i postąpić JW.
Powrót do góry
   
Sokrat58
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 308
Miasto: Białystok

Post#4 05 Kwi 2011 20:01   

Re: Zbiornik hydroforowy- często się załącza.


Ja u siebie wlutowałem wentyl do górnego korka a Ty Gregor powinieneś jednak przypomnieć sobie fizykę z podstawówki.
Powrót do góry
   
stefanscorpio
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Sie 2008
Posty: 445
Miasto: Düsseldorf

Post#5 05 Kwi 2011 21:39   

Re: Zbiornik hydroforowy- często się załącza.


Witam! "powinieneś jednak przypomnieć sobie fizykę z podstawówki." to do tej pory(mysle ze przez wiele lat) bez fizyki to dzialalo? Pozdrawiam.Stefan.
Powrót do góry
   
Gregor86
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 15 Maj 2010
Posty: 10
Miasto: Oława

Post#6 Post autora tematu 09 Kwi 2011 13:33   

Re: Zbiornik hydroforowy- często się załącza.


Dobra Znawcy Fizyki....ten korek na górze nie da rady odkręcić, nie ma na to szans, to nigdy nie było odkręcone, połamałem tylko klucz, metrowa przedłużka nie pomogła. Dalej, odkręciłem kranik tan z boku zbiornika, nawet kropelki wody, dopiero jak go całkiem wyrzuciłem to z rur zaczęła schodzić woda. Zleciało jej całe 10 l wiadro, to jak na 300l zbiornik chyba trochę mało. Dalej całkiem odkręciłem zawór kulowy przy zbiorniku, nic nie leci, słychać tylko takie jakby "bulgocznie" tak od czasu do czasu. Włączam pompę woda leci, wyłączam przestaje. Czy może zbiornik już tak skorodował, że woda wydostaje się z niego tylko pod ciśnieniem?? A może nawiercić otwór u góry, wlutować wentyl i potraktować ciśnieniem tak żeby woda zleciała????
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Kwi 2011 13:33   





Powrót do góry
   
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1339
Miasto: Nibylandia

Post#7 09 Kwi 2011 13:53   

Re: Zbiornik hydroforowy- często się załącza.


Cytat:
A może nawiercić otwór u góry, wlutować wentyl i potraktować ciśnieniem tak żeby woda zleciała?

Po co Ty chcesz tą wodę spuszczać, masz za dużo wolnego czasu? Jeżeli masz przy zbiorniku zawór to wstaw w niego ten wentyl, dopompuj powietrza i po kłopocie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Kwi 2011 13:53   





Powrót do góry
   
stefanscorpio
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Sie 2008
Posty: 445
Miasto: Düsseldorf

Post#8 09 Kwi 2011 13:53   

Re: Zbiornik hydroforowy- często się załącza.


Witam! Jesli dobrze pamietam zdjecie ktore zalaczyles to byl tam otwor rewizyjny.Nalezy odkrecic i usunac piach/szlam ze zbiornika.Pozdrawiam.Stefan.
Powrót do góry
   
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1339
Miasto: Nibylandia

Post#9 09 Kwi 2011 14:05   

Re: Zbiornik hydroforowy- często się załącza.


Cytat:
Jesli dobrze pamietam zdjecie ktore zalaczyles to byl tam otwor rewizyjny.Nalezy odkrecic i usunac piach/szlam ze zbiornika.

Co ma szlam do częstego załączania się hydroforu?
Powrót do góry
   
stefanscorpio
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Sie 2008
Posty: 445
Miasto: Düsseldorf

Post#10 09 Kwi 2011 21:38   

Re: Zbiornik hydroforowy- często się załącza.


Witam! "Co ma szlam do częstego załączania się hydroforu?"-a na jakiej zasadzie dziala hydrofor? Pozdrawiam.Stefan.
Powrót do góry
   
ZGG
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 1029
Miasto: suwałki

Post#11 09 Kwi 2011 22:17   

Re: Zbiornik hydroforowy- często się załącza.


Przyczyna 1. To co to za zbiornik. Bo jeżeli ma poduszkę powietrzną to ważna jest ilość tego powietrza. Może trzeba dodmuchać. Są i hydrofory z gumową membraną Taka piłka gumowa] Drugie to histereza wyłącznika. Kiedy załącza i kiedy wyłącza- znaczy przy jakim ciśnieniu. Polskie wyłączniki na górze mają śrubkę z nakrętką, i wykręcając ją zwiększa się histereza.
Powrót do góry
   
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1339
Miasto: Nibylandia

Post#12 09 Kwi 2011 23:40   

Re: Zbiornik hydroforowy- często się załącza.


To jest stary, zwykły ocynkowany zbiornik 300l, bez mambrany.

stefanscorpio napisał:
Cytat:
Witam! "Co ma szlam do częstego załączania się hydroforu?"-a na jakiej zasadzie dziala hydrofor?

Kolego stefanscorpio, nie brnij w to dalej. Jaka jest różnica, czy na dole zbiornika będzie szlam czy czysta woda, przecież i tak wszystka woda nie schodzi ze zbiornika.

Cytat:
Witam! Spusc cala wode ze zbiornika a nastepnie wlacz pompe.

Kolego stefanscorpio, mógłbyś tak robić setki razy a i tak ilość powietrza by się nie zwiększyła.
Powrót do góry
   
stefanscorpio
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Sie 2008
Posty: 445
Miasto: Düsseldorf

Post#13 10 Kwi 2011 00:07   

Re: Zbiornik hydroforowy- często się załącza.


Witam! Drogi kolego "krzysiek 7" prosze zwrocic uwage ze jest subtelna roznica miedzy szlamem/piachem itp czastkami stalymi a woda.Z grubsza polega to na tym ze te pierwsze spuscic sie nie daja.Czy kolegi nie zastanawia fakt ze koledze udalo sie spuscic tylko okolo 10 litrow zawartosci tego (300 litrow?) zbiornika? A to okno (wlaz)rewizyjne do czego tak naprawde tam jest? To co pisze kolega ze nie wszystka woda schodzi ze zbiornika przy wytworzeniu cisniena wstepnego(tak jak kolega pisze "dopompuj zbiornik") tez nijak sie ma do rzeczywistosci.Ponadto kolega Gregor pisze" Jeszcze jedno jak pompa się włącza to dobija do 3 atm, po wyłączeniu ciśnienie spada tak do 2,3 atm, załączenie następuje przy 1,5 atm." co wskazuje na nieszczelnosc zaworu zwrotnego znajdujacego sie przed zbiornikiem.A przyczyna tego jest piasek i szlam...Majac powyzsze na uwadze sadze ze po wyczyszczeniu wszystko powinno powrocic do normy.Ponadto zwracam koledze uwage ze w tym przypadku nie chodzi o zwiekszenie ilosci powietrza (cytat"Kolego stefanscorpio, mógłbyś tak robić setki razy a i tak ilość powietrza by się nie zwiększyła.")tylko uzytecznej ilosci wody.Pozdrawiam.Stefan.
Powrót do góry
   
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1339
Miasto: Nibylandia

Post#14 10 Kwi 2011 00:25   

Re: Zbiornik hydroforowy- często się załącza.


Cytat:
Ponadto zwracam koledze uwage ze w tym przypadku nie chodzi o zwiekszenie ilosci powietrza (cytat"Kolego stefanscorpio, mógłbyś tak robić setki razy a i tak ilość powietrza by się nie zwiększyła.")tylko uzytecznej ilosci wody.

Właśnie użyteczna ilość wody jest ściśle zależna od ilości powietrza w zbiorniku. Ja nadal podtrzymuję swoje zdanie i czekam na podanie rozwiązania przez autora tematu. Dalsza dyskusja nie ma sensu.
Powrót do góry
   
stefanscorpio
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 18 Sie 2008
Posty: 445
Miasto: Düsseldorf

Post#15 10 Kwi 2011 02:36   

Re: Zbiornik hydroforowy- często się załącza.


Witam! Zgadzam sie z kolega ze dalsza dyskusja nie ma sensu.Tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Hydrofor jest opisana zasada dzialania hydroforu.Prosze przeczytac ze zrozumieniem.Pozdrawiam.Stefan.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Kwi 2011 02:36   





Powrót do góry
   
brzoza59
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 22 Sie 2009
Posty: 15
Miasto: lasowice

Post#16 11 Kwi 2011 19:24   

Re: Zbiornik hydroforowy- często się załącza.


Witam! jeśli jest taka sprawa to wykręć zawory bo zaszły kamieniem(żelazem) i zobacz co jest grane-----w 100%zrosły króćce do zaworów wyczyścisz i po kłopocie a zbiornik od zera a pompa poduszke sama zrobi --------pozdrawiam
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Zbiornik hydroforowy- często się załącza.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Hydrofor, załącza się po pobraniu 15 litrów. Zbiornik 300l (16)
Pompa głębinowa do wody często sie załącza (2)
Zestaw hydroforowy MH1100 (5)
Zestaw hydroforowy nie ma siły napompować wody (5)
Często przepalajace się żarówki. (8)
Często przepalająca się żarówka (15)
Hydrofor - często się włącza (2)
hydrofor - za często się włącza (2)
rozłaczanie się telewizora - telewizor się rozłącza, gdy załącza się lodówka (9)
Żarówki w semaforach często się przepalają (32)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.057 seconds

elektroda.pl temat RSS