| Author |
pseven Poziom 23

|
05 Apr 2011 11:23 Texas Instruments przejmuje National Semiconductors |
|
|
|
Przedstawiciele Texas Instruments ogłosili informacje o podpisaniu z przedstawicielami zarządu National Semiconductors ostatecznego porozumienia, na mocy którego pierwsza wymieniona firma przejmie Natonial Semiconducors. Operacja opiewać będzie na sumę około 6,5 miliarda dolarów amerykańskich, co przekłada się na kwotę około 25 dolarów za każdą pojedynczą akcję National Semiconductors. Twór, który powstanie w wyniku połączenia dwóch największych producentów analogowych układów scalonych na świecie posiadać będzie nieporównywalną ofertę ponad 42 tysięcy układów i podzespołów. Dla klientów przejęcie przełożyć powinno się na łatwiejszy dostęp do dokumentacji, narzędzi do projektowania układów, zawierających katalog produktów obu marek, oraz pomocy technicznej, którą po przejęciu świadczyć będzie ponad 2500 sprzedawców.
Źródło:
http://www.ti.com/ww/en/acquire/index.shtml
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Apr 2011 11:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
yego666 Poziom 21

|
05 Apr 2011 18:43 Re: Texas Instruments przejmuje National Semiconductors |
|
|
|
Troche szkoda ze dwaj dominujacy gracze na rynku lacza sie.
Cenie i jednego i drugiego producenta i najlepiej byloby gdyby pozostali konkurencja zamiast jedna druzyna.
Z doswiadczenia wiem, ze takie ruchy sluza temu wiekszemu a nie klientowi :(
Przeszedlem dwie wielkie fuzje w mojej firmie i zawsze konczylo sie to odstrzalem prawie calego portfolio firmy zjedzonej i nikogo nie obchodzilo co na to klienci powiedza.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Apr 2011 18:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mobor Poziom 18

|
05 Apr 2011 19:10 Re: Texas Instruments przejmuje National Semiconductors |
|
|
|
Globalizacja pełznie w kierunku NewWorldOrder
Jeden bank, jeden producent żywności itd
CZarnowidztwo ? Byc może. Nie dawno śmiano się z elektronicznych smyczy a tymczasem ID-imlants w Stanach to norma
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Apr 2011 19:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
RitterX Poziom 19

|
05 Apr 2011 20:02 Re: Texas Instruments przejmuje National Semiconductors |
|
|
|
Już 2 lata temu Ti zapowiadał powrót do rozwoju technologii analogowych widząc niedostatki na tym rynku. Nie bardzo wiem po co mieliby konkurować na rynku dostaw np. LM358?! Na rynku nadal będą musieli konkurować np. z Fairchild, St, FreeScale,.... . Ti w ten sposób będzie miało dostęp do kilku fabryk co przełoży się choćby na zwiększenie produkcji w segmencie procesorów ARM jak i nowych układów analogowych. Wszak np. TL494 to bardzo udany scalak ale ma lekko licząc 40 lat! Wielu biadoliło, że przejęcie Luminary Micro zniszczy rynek ARM CM3. I co się stało?! ARM CM3 są tańsze choćby od AVR czy PIC z porównywalnymi peryferiami!
Może w Ti mieli czekać aż z rynku wypchną ich Hindusi albo Chińczycy?!
|
|
| Back to top |
|
 |
leonow32 Poziom 20

|
05 Apr 2011 20:30 Re: Texas Instruments przejmuje National Semiconductors |
|
|
|
Dla mnie zawsze Texas Instruments był synonimem wysokiej jakości (np legendarny kalkulator TI-59), a National Semiconductor zawsze robił popularne rzeczy za rozsądne pieniądze i zawsze miał czytelne dokumentacje z mnóstwem przykładów zastosowań. Oby te firmy połączyły swoje zalety :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Apr 2011 20:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
RitterX Poziom 19

|
05 Apr 2011 20:57 Re: Texas Instruments przejmuje National Semiconductors |
|
|
|
Dokumentacja Ti jest też niczego sobie. Naprawdę sporo się z niej nauczyłem nie tylko w DSP ale i energoelektronice. Z NS nie było najlepiej od czasu gdy sprzedali AMD procesory Geode.
|
|
| Back to top |
|
 |