Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor


  Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Connection devices ->dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
piotrkostrzynski
Level 6
Location: Szamotuły
Joined: 06 Apr 2011
Posts: 12
piotrkostrzynski
Level 6
Post#1 06 Apr 2011 15:01  Topic author   

dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor


Witam

Prosze o pomoc w nastepujacej sprawie:

Mam dekoder z tpsy, wszsytko dziala idealnie, ale chce zeby byla mozliwosc ogladania tego samego na drugim telewizorze (wiem ze jest to mozliwe za sprawa wejscia/ wyjscia antenowego w dekoderze.

Moze ktos mi rozpisac w jakis sposob podlaczyc te anteny zeby drugi telewizor odbieral ten sam program co na tym gdzie jest dekoder??

Poki co robie to tak: sygnal z anteny (analogowy) rodzielam i podlaczam pod tv i pod dekoder (wejscie). Z dekodera natomiast (wyjscie) idzie przewod do drugiego telewizora i wedlug mnie powinna byc mozliwosc odbierania programu z dekodera. Niestety po przeszukaniu telewizor nie znajduje tego programu (wszystkie analogowe programy sa, nie ma tylko tego ktory obecnie jest wlaczony na dekoderze)

Prosze o pomoc

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Artur k.
Admin grupy audio
Location: Warszawa
Joined: 25 Mar 2003
Posts: 22796
Helped: 1014
Post rating: 436
Artur k.
Admin grupy audio
Post#2 06 Apr 2011 17:05    

Re: dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor


Ciekawe, bo dekoder ma wyjście w.cz. do anteny, ale instrukcja nic nie mówi o możliwości podłączenia w ten sposób do TV.
http://www.tp.pl/b/binaries/PL/358211/instrukcja SHD 85 366808100.pdf
Może wyszli z założenia, że to przeżytek i nie piszą o tym :) A może kanał dekodera nakłada się na jakąś inną stację albo po prostu jest poza pasmem głowicy. Odłącz kabel antenowy (nie SAT) od wejścia dekodera i spróbuj wyszukać na TV sam dekoder.
Nie masz możliwości podłączenia poprzez SCART?

Napisz jakie masz TV.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
piotrkostrzynski
Level 6
Location: Szamotuły
Joined: 06 Apr 2011
Posts: 12
piotrkostrzynski
Level 6
Post#3 06 Apr 2011 20:05  Topic author   

Re: dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor


w pokoju w ktorym mam dekoder polaczylem go z tv za pomoca kabla HDMI, notomiast w pokoju obok stoi inny telewizor w ktorym byloby fajnie ogladac chociazby ten sam program co aktualnie na dekoderze. Wiem ze mozna to zrobic za pomoca wlasnie anteny analogowej tylko ze podlaczylem niby tak jak byc powinno ale na tym drugim telewizorze nie widac tego programu. Dodam ze wczesniej mialem podlaczony dekoder cyfry i na takiej samej zasadzie w drugim pokoju moglem ogladac ten kanal co aktualnie w pierwszym pokoju ( z ta roznica ze dekoder cyfry nie mial wyjsc antenowych i musiałem uzyc starodawnego wideo )

Helpful post? + 0
Back to top
Artur k.
Admin grupy audio
Location: Warszawa
Joined: 25 Mar 2003
Posts: 22796
Helped: 1014
Post rating: 436
Artur k.
Admin grupy audio
Post#4 06 Apr 2011 21:32    

Re: dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor


Napisałem - odłącz wszystko od dekodera (za wyjątkiem anteny SAT) i spróbuj znaleźć jego sygnał na drugim TV. Może być też tak, że w dekoderze musisz wybrać jedno z trzech możliwych wyjść - HDMI/SCART/ANT i wtedy nic nie zrobisz.
Spróbuj też wyszukać dekoder na "głównym" TV (oczywiście po uprzednim odłączeniu HDMI).

Musisz posprawdzać wszystko, z ustawieniami samego dekodera włącznie.

Helpful post? + 0
Back to top
tomekcali76
Level 13
Location: wrocław
Joined: 16 May 2007
Posts: 74
Helped: 4
Post rating: 3
tomekcali76
Level 13
Post#5 06 Apr 2011 22:04    

Re: dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor


Witam.Jeśli chcesz rozdzielić sygnał z satelity TPsa to jest możliwość.Musisz tylko zmienić dekodery na inne np.Ariwa100E.Jeśli chcesz cosik takiego zrobic to dowiem się jak to wygląda co do konfiguracji u szwagra.Ja mam tak zrobione.Podział jest na 4 tunery.Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mihal2002
Level 42
Location: Cisterna
Joined: 30 Aug 2009
Posts: 9641
Helped: 663
mihal2002
Level 42
Post#6 06 Apr 2011 23:39    

Re: dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor


Dekoder SHD 85 NIE posiada modulatora. Artur k. po co wypisujesz coś co jest nie realne do wykonania?!

Według regulaminu punkt 12.

Dodano po 4 [minuty]:

piotrkostrzynski wrote:
.

Moze ktos mi rozpisac w jakis sposob podlaczyc te anteny zeby drugi telewizor odbieral ten sam program co na tym gdzie jest dekoder??


Kolego zakup zewnętrznego modulatora koszt ok 100zł. Druga opcja wykorzystaj sygnał z gniazda euro i takowym kablem podepnij drugi telewizor. To jest dużo tańsze i jakościowo lepsze rozwiązanie.

Helpful post? + 0
Back to top
Artur k.
Admin grupy audio
Location: Warszawa
Joined: 25 Mar 2003
Posts: 22796
Helped: 1014
Post rating: 436
Artur k.
Admin grupy audio
Post#7 07 Apr 2011 01:28    

Re: dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor


mihal2002 wrote:
Dekoder SHD 85 NIE posiada modulatora. Artur k. po co wypisujesz coś co jest nie realne do wykonania?!

Według regulaminu punkt 12.


To zajrzyj do instrukcji instalacji - link podałem, strona 5.
Ja tego dekodera nie mam przed sobą, posługuję się instrukcją z linku jak wyżej. Jeśli w instrukcji jest, a w dekoderze nie ma, to nie do mnie należy mieć pretensję, a do tego co pisał instrukcję.

Helpful post? + 0
Back to top
mihal2002
Level 42
Location: Cisterna
Joined: 30 Aug 2009
Posts: 9641
Helped: 663
mihal2002
Level 42
Post#8 07 Apr 2011 20:03    

Re: dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor


Artur k. wrote:


To zajrzyj do instrukcji instalacji - link podałem, strona 5.
Ja tego dekodera nie mam przed sobą, posługuję się instrukcją z linku jak wyżej. Jeśli w instrukcji jest, a w dekoderze nie ma, to nie do mnie należy mieć pretensję, a do tego co pisał instrukcję.


Nie muszę. W instrukcji napisali wyraźnie ( gniazdo antenowe IN-OUT) a to nie modulator!

Trzeba umieć czytać instrukcję i mieć wiedzę w temacie! Regulamin punkt 12. Nawet dla admina!

Dodano po 1 [minuty]:

Artur k. wrote:
to nie do mnie należy mieć pretensję,.


To nie trzeba było wypisywać czegoś czego się nie wie!

Helpful post? + 0
Back to top
Artur k.
Admin grupy audio
Location: Warszawa
Joined: 25 Mar 2003
Posts: 22796
Helped: 1014
Post rating: 436
Artur k.
Admin grupy audio
Post#9 07 Apr 2011 20:09    

Re: dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor


A czy w magnetowidzie masz napisane "modulator", czy tak samo jak tu?
Powiedz w takim razie po co tam gniazdo antenowe. Żeby sobie bez celu kabelek podłączyć?

Helpful post? + 0
Back to top
mihal2002
Level 42
Location: Cisterna
Joined: 30 Aug 2009
Posts: 9641
Helped: 663
mihal2002
Level 42
Post#10 07 Apr 2011 20:11    

Re: dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor


Artur k. wrote:
A czy w magnetowidzie masz napisane "modulator", czy tak samo jak tu?
Powiedz w takim razie po co tam gniazdo antenowe. Żeby sobie bez celu kabelek podłączyć?



Oczywiście że w magnetowidzie jest modulator.

Zapytaj producenta po co zrobił to coś.:D

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Artur k.
Admin grupy audio
Location: Warszawa
Joined: 25 Mar 2003
Posts: 22796
Helped: 1014
Post rating: 436
Artur k.
Admin grupy audio
Post#11 07 Apr 2011 20:27    

Re: dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor


Ja wiem, że w magnetowidzie jest modulator, ale w żadnej instrukcji nie piszą "modulator" bo i po co? Piszą właśnie tak, jak tu - wejście i wyjście antenowe.
Dlatego moim zdaniem sugerowanie się takim opisem w tym przypadku jest jak najbardziej logiczne.
Ja nie miałem styczności z tym dekoderem, ale moje doświadczenia i w szczególności instrukcja sugeruje, że modulator tam być powinien.
Może jest, ale zablokowany programowo?

Nie uważam bym naruszył p.12 (starego) regulaminu, nie napisałem wierutnej, wymyślonej bzdury, a posługuję się dokumentacją dostępną na stronie operatora - każdy inny człowiek zrobiłby tak samo.

Helpful post? + 0
Back to top
mihal2002
Level 42
Location: Cisterna
Joined: 30 Aug 2009
Posts: 9641
Helped: 663
mihal2002
Level 42
Post#12 07 Apr 2011 20:56    

Re: dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor


Jeszcze raz w instrukcjach magnetowidu jest wyraźnie napisane (wejście anteny i wyjście do TELEWIZORA) a nie wyjście anteny.

I nie piszą jak w to kolega opisuje.

Instrukcja nie mówi o tym że dekoder posiada modulator, tylko przejście sygnału z anten naziemnych. Czy jest i czy zablokowany to trzeba zapytać producenta.

Ja bym napisał inaczej. Ale szacunek dla admina.

Helpful post? + 0
Back to top
Artur k.
Admin grupy audio
Location: Warszawa
Joined: 25 Mar 2003
Posts: 22796
Helped: 1014
Post rating: 436
Artur k.
Admin grupy audio
Post#13 07 Apr 2011 21:27    

Re: dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor


Nieprawda, w instrukcjach VCR jest ewidentnie RF IN i RF OUT i tak samo jest na słabej jakości zdjęciu w instrukcji dekodera (trzeba się wpatrzeć dobrze, na dodatek odwrotnie opisane w języku polskim).

Przykład: https://support.panasonic.co.nz/docstore/NVSD20%20book.PDF strona 6.

Niestety nie znalazłem polskiej wersji instrukcji magnetowidu żeby porównać, ale napisy na obudowie są jak dla mnie jednoznaczne. Jeśli jest tak, jak piszesz, to znaczy, że jest to wprowadzanie w błąd przez producenta.

Helpful post? + 0
Back to top
mihal2002
Level 42
Location: Cisterna
Joined: 30 Aug 2009
Posts: 9641
Helped: 663
mihal2002
Level 42
Post#14 07 Apr 2011 22:05    

Re: dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor


Przykład Link.
Tu piszą po naszemu. :wink:

Helpful post? + 0
Back to top
Artur k.
Admin grupy audio
Location: Warszawa
Joined: 25 Mar 2003
Posts: 22796
Helped: 1014
Post rating: 436
Artur k.
Admin grupy audio
Post#15 07 Apr 2011 22:28    

Re: dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor


Philips pisze tak, a Panasonic inaczej:

dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor

Wycięte z:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1647231.html

Dyskusja jest bez sensu, bo każdy oznacza po swojemu, ale standardem i tak jest RF IN oraz RF OUT i większość producentów tak to oznacza.

Tutaj widocznie producent wprowadza w błąd i tyle. Nie jest to niczyja inna wina, jak producenta.

Helpful post? + 0
Back to top
LeDy
Level 43
Joined: 30 Apr 2005
Posts: 10748
Helped: 1045
Post rating: 5
LeDy
Level 43
Post#16 07 Apr 2011 22:31Helpful post    

Re: dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor


Quote:
No i przelotka modulatora do podłączenia starszych TV (bez eurozłącza) albo np. wpuszczenia sygnału wyjściowego z dekodera w instalację antenową. Do jednego gniazdka wpina się antenę naziemną, a do drugiego TV. To te gniazdka po lewej (prawej patrząc od frontu) stronie:
Chyba tak idiotycznego wyjścia by nie zrobili bez modulatora.
Quote:
Dodam, że jeśli nie masz eurozłącza, nie musisz tego podłączać. Ale możesz to wykorzystać zamiast eurozłącza. Wtedy sygnał z dekodera masz na którymś z kanałów w telewizorze. Ewentualnie możesz za pomocą tej przelotki wpiąć dekoder w domową instalację antenową, żeby móc oglądać sygnał z dekodera na wszystkich telewizorach w domu.
Quote:
1) w dekoderach SDH85 "dawanych" przez TP wyjście RF-Out jest zablokowane (programowo)


Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Artur k.
Admin grupy audio
Location: Warszawa
Joined: 25 Mar 2003
Posts: 22796
Helped: 1014
Post rating: 436
Artur k.
Admin grupy audio
Post#17 08 Apr 2011 08:06    

Re: dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor


LeDy, skąd wziąłeś ten ostatni cytat?

Czyli modulator de facto jest, ale zablokowany. Kretyńskie rozwiązanie.

Helpful post? + 0
Back to top
piotrkostrzynski
Level 6
Location: Szamotuły
Joined: 06 Apr 2011
Posts: 12
piotrkostrzynski
Level 6
Post#18 08 Apr 2011 08:22  Topic author   

Re: dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor


to napiszcie mi jezeli ten sprzet nie ma tego modulatora to w jakim celu w dekoderze jest to wejscie/wyjscie antenowe??

w magnetowidzie na penwno mam modulator bo wczesniej korzystalem z tego w polaczeniu z dekoderem cyfry.

napiszcie mi jak polaczyc w takim razie magnetowid z dekoderem zeby puscic ten sygnal do drugiego telewizora??

w jednym pokoju bede mial tv, dekoder i magnetowid oraz sygnal z anteny naziemnej, i chce zebym w drugim pokoju odbieral sygnal z tego dekodera za pomoca anteny naziemnej. Jezeli chodzi o polaczenie euro w sumie byloby to mozliwe tylko ze do drgugiego tv jest ponad 10 metrow a nie wiem czy taka dlugosc przewodu w ogole jest w sprzedazy

Dodano po 2 [minuty]:

uzytkowniku LeDy

chodzi mi wlasnie o rozwiazanie ktore opisujesz w drugim cytacie.

czyli wychodzi na to ze producent blokuje wyjscie antenowe??w jakim celu??
idzie to jakos odblokowac??

Proszę poprawić swoją pisownię. [Pablo]

Helpful post? + 0
Back to top
Artur k.
Admin grupy audio
Location: Warszawa
Joined: 25 Mar 2003
Posts: 22796
Helped: 1014
Post rating: 436
Artur k.
Admin grupy audio
Post#19 08 Apr 2011 08:36    

Re: dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor


Jak masz magnetowid, to sprawa prosta - łączysz wyjście SCART dekodera z wejściem A/V magnetowidu (może być SCART, albo RCA). W magnetowidzie wybierasz kanał AV i powinno działać.

Po co dają modulator w dekoderze, a potem go blokują, to naprawdę ciekawa sprawa.

Helpful post? + 0
Back to top
LeDy
Level 43
Joined: 30 Apr 2005
Posts: 10748
Helped: 1045
Post rating: 5
LeDy
Level 43
Post#20 08 Apr 2011 09:32    

Re: dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor


http://forum.dobreprogramy.pl/dekoder-shd-dodatkowe-wejscia-antenowe-t340677.html
W instrukcji obsługi nie ma opisu podłączenia przez wejście antenowe.
http://www.tp.pl/b/binaries/PL/358211/instrukcja SHD 85 366808100.pdf

Helpful post? + 0
Back to top
Artur k.
Admin grupy audio
Location: Warszawa
Joined: 25 Mar 2003
Posts: 22796
Helped: 1014
Post rating: 436
Artur k.
Admin grupy audio
Post#21 09 Apr 2011 05:48    

Re: dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor


W instrukcji nie ma, ale gniazda są opisane.

Bez sensu.

Helpful post? + 0
Back to top
grzepcio5
Level 8
Joined: 02 Oct 2009
Posts: 11
Post rating: 1
grzepcio5
Level 8
Post#22 15 Apr 2011 22:19    

Re: dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor


W jednym pokoju przez kabel EURO a drugi przez HDMI :)

Helpful post? + 0
Back to top
karolu6
Level 2
Location: SDW
Joined: 04 Jun 2009
Posts: 2
karolu6
Level 2
Post#23 05 May 2011 09:26    

Re: dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor


Witam wejście i wyjście antenowe służy do podłączenia anteny naziemnej w celu odbioru sygnału naziemnej telewizji cyfrowej , aby odbierać kanały naziemnej telewizji cyfrowej trzeba podłączyć antenę do wejścia antenowego w dekoderze i rozpocząć procedurę wyszukiwania kanałów tv po zakończonej instalacji pojawi się lista kanałów tv sat oraz ntc warunkiem odbioru ntc jest znajdowanie w zasięgu sygnału dvb-t dekoder SHD 85 posiada tuner mpeg4 o czym nie informują na infolinii TP sprawdzone działa w 100%

Helpful post? + +1
Back to top
Artur k.
Admin grupy audio
Location: Warszawa
Joined: 25 Mar 2003
Posts: 22796
Helped: 1014
Post rating: 436
Artur k.
Admin grupy audio
Post#24 05 May 2011 10:52    

Re: dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor


Jeszcze lepiej...
Nie dość, że na logikę niejasności, to jeszcze i w instrukcji oraz na infolinii.

Helpful post? + 0
Back to top
Andrzej151
Level 9
Location: Hajnówka
Joined: 07 May 2010
Posts: 37
Andrzej151
Level 9
Post#25 19 Feb 2012 10:06    

Re: dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor


Witam. Ja mam troche inne pytanie. Jak mam podłączyć dekoder shd85 żeby odbierać dvb-t?

Helpful post? + 0
Back to top
tata1
Level 20
Location: Kraków
Joined: 12 Oct 2004
Posts: 507
Helped: 16
Post rating: 19
tata1
Level 20
Post#26 19 Feb 2012 10:46    

Re: dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor


kolega "karolu6" pisał o tym 2-3 posty wyżej. Kanały dvb-t znajdą się w pozycjach 200-210

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Connection devices -> dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor
Page 1 of 1

Similar topics to dekoder SHD 85 (tpsa) - jak podlaczyc drugi telewizor

Dekoder SHD-85 od TPSA MUX-1 (6)
Dekoder UPC drugi telewizor (2)
jak podlaczyc dekoder n-ki z laptopem z wifi (7)
Jak podłączyć drugi telewizor do kablówki (5)
Jak podłączyć drugi telewizor w vectrze? (5)
Multimedia - jak podłączyć drugi telewizor? (8)
Dekoder SHD 85 tylko po francusku (1)
dekoder samsung shd podlaczenie (1)
Snieży TVP 1 jak zostanie podłączony drugi telewizor (10)
Jak podlaczyc telewizor LED do komputera ?? (1)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.092 seconds