| Author |
jaran82 Poziom 12

|
03 Nov 2004 11:24 Uszczelka pod glowica |
|
|
|
Mam nastepujace pytanie.Mam delikatny wyciek plynu chlodniczego pod glowica.To sa praktycznie opary.PRzez tydzien musze dolac jakies 100 ml.Czy oprocz tego ze marnuje mi sie plyn sa jeszcze jakies skutki takiego stanu rzeczy?Jesli tak to jakie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Mario.M Poziom 17

|
03 Nov 2004 11:46 Re: Uszczelka pod glowica |
|
|
|
A może napisz coś więcej. Czy jak odkręcisz korek od zbiornika płynu chłodzącego to widać bombelki ? Np w BMW często się zdarza że głowica pęka. Przy wycieku płynu spod uszczelki głowicy mogą powstać wżery, coś w stylu rowka w miejscu gdzie wycieka płyn lub gdy jest nieszczelność i ucieka kompresja. Trzeba później oddać głowice do splanowania lub kupić nową jeżeli zbyt długo się tak jeździ :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Nov 2004 11:46 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
przemo.t Poziom 20

|
03 Nov 2004 11:49 Uszczelka pod glowica |
|
|
|
Jesli w zbiorniczku wyrownawczym wody nie masz oleju albo pod kurkiem od oleju (nad pokrywa zaworow) nie osadza sie taka maź, cos jak maslo to najprawdopodobniej wyciek jest tylko na zewnatrz...czyli poza ubytkiem plynu chlodzacego nic sie strasznego najprawdopodobniej nie dzieje. MOzebyc tez tak ze masz nieszczelnosc miedzy cylindrem (komora spalania) a kanalami chlodzenia, wowczas woda jest gotowana w cylindrze i rura wydechowa leci para (trudne do zaobserwowania) poza tym w tym przypadku w zbiorniczku wyrownawczym mozna zaobserwowac babelki powietrza (spalin z clindra).
Na Twoim miejscu dla 100% pewnosci wymienilbym uszczekle pod glowica, czort wie gdzie jeszcze przepuszcza
POzdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
andrew751 Poziom 18

|
03 Nov 2004 12:04 Re: Uszczelka pod glowica |
|
|
|
Hej, leżeli jakis czas temu byla zmieniana uszczelka a nie dokręcona po przepisowych 1000 km z odpowiednim momentem dynamometrycznym to taki efekt moze być , proponuję dokręcic lub jak kolega wcz4śniej- wymienic , licho wie co może się stać w nieodpowiednim momencie. Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
jaran82 Poziom 12

|
03 Nov 2004 12:22 Re: Uszczelka pod glowica |
|
|
|
ja wiem ze mam wyciek pod glowica nei prosze o jakies domysly gdize jeszcze moze plyn uciekac.Pytam tylko czy taki wyciek ma jakies odczuwalne skutki.np czy jest jakis ubytek mocy.Lub czy glowica moze sie zniszczyc
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Nov 2004 12:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
przemo.t Poziom 20

|
03 Nov 2004 12:27 Uszczelka pod glowica |
|
|
|
Skoro jest wyciek w jednym miejscu to skad wiesz ze nie ma go w innym, duzo bardziej groznym dla silnika... to wlasnie dlatego opisywalismy nasze domysly...
Glowica sie raczej przez taka mala dziurke nie zniszczy, tylko pamietaj ze dziura sie bedzie powiekszac a wtedy glowica sie moze wygiac...
Koszt wymiany uszczelki jest nieporownywalnie mniejszy niz remont glowicy czy silnika!!
|
|
| Back to top |
|
 |
am2310 Poziom 16

|
03 Nov 2004 20:09 Re: Uszczelka pod glowica |
|
|
|
Wymień tą uszczelke jak najszybciej po co ci dodatkowe koszty związane z planowaniem głowicy a z własnego doświadczenia wiem że jak tak będziesz jeździł to wżery sie zrobią.
|
|
| Back to top |
|
 |
steffy Poziom 15

|
03 Nov 2004 20:14 Re: Uszczelka pod glowica |
|
|
|
Andrew 751 skąd masz azbestowe uszczelki żeby dokręcać po 1000 km.
Wyciek należy zlikwidować bo jak ci nagle pójdzie cały płyn to zabulisz jak za zboże. Jak się sączy to i poleci mocniej i to w trasie daleko od domu. Jak znasz złośliwość przedmiotów martwych.
|
|
| Back to top |
|
 |
ger56 Poziom 16

|
03 Nov 2004 21:22 Re: Uszczelka pod glowica |
|
|
|
uszczelke pod glowica i tak trzeba wymienic, potem okaze sie co dalej, moze byc wiekszy problem, a moze bedzie ok
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Nov 2004 21:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jaran82 Poziom 12

|
07 Nov 2004 23:44 Re: Uszczelka pod glowica |
|
|
|
Faktycznie wymienie ta uszczelke.Tylko ze ona podobno byla wymienana 2 miechy temu(poprzedni wlasciciel)Mam nadzieje ze poprostu cos spiepszyl,ale moze glowica jest jakas skrzywiona czy i naczej trafna.Na co zwrocic uwage jak ja odkrece i jak sprawdzic czy nie jest jakas trefna.Czy oprocz uszczelki cos wymieniac?szpilki?planowac glowice?
|
|
| Back to top |
|
 |
Mario.M Poziom 17

|
07 Nov 2004 23:58 Re: Uszczelka pod glowica |
|
|
|
Jeżeli głowica wygląda dobrze, nie widać żadnych wżerów to nie musisz planować. Mogła być nie najlepszej jakości uszczelka lub za lekko dociągnięta głowica. Załóż nową uszczelkę, dokręć głowice kluczem dynanometrycznym zgodnie z instrukcją i wszystko. Szpilki możesz obejrzeć, jeżeli gwinty są dobre, w nakrętkach też to nie ma sensu zmieniać nic. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |