Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia
Autor
Wiadomość
kwaaachu
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 14 Mar 2011
Posty: 9

Post#1 Post autora tematu 09 Kwi 2011 23:15   

Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


Witam!
Pewnie ten temat (a juz na pewno podobny) przewijał się na tym albo innych forach, ale zapytam jeszcze raz i bardzo proszę o pomoc. W mojej "Renacie" nie dawno pojawił się problem z rozrusznikiem - rano zapalił bez problemu, a po pracy już tylko na zapych. Rozebrałem rozrusznik i okazało sie, że popękały magnesy na i zblokowały wirnik. Wymieniłem cały stojan, zamontowałem rozrusznik i przestał zazębiać. Pomyślaeł, że to tzw. bendix. Załatwiłem drugi cały rozruch i to samo, poźniej trzeci i nic. Wymieniłem między czasie z 5 może 6 głów od rozrusznika (znajomy ma części na warsztacie więc było w czym wybierać) i cały czas ten sam problem. Aż wierzyć mi sie nie chcę, że w każdej "głowie" i każdym rozruszniku był walniety bendix. Wyciągałem rozruszniki ze 20 razy, aż mi sie we łbie zakręciło od wchodzenia i wychodzenia z kanału. Czy to mozliwe, żeby mój stary stojan miał przeciwną polaryzację i kręcił w drugą strone, a te co montowałem w pzrciwna i dlatego nie zazębiaja?
Bardzo proszę o pomoc bo powoli szlak mnie trafia!!!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Kwi 2011 23:15   





Powrót do góry
   
gałgan1
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 148
Miasto: legnica

Post#2 09 Kwi 2011 23:40   

Re: Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


Witam
kazdy rozrusznik kręci się w ta sama stronę

Moderowano przez Błażej:
Ty tak ogólnie, czy chodzi ci konkretnie o rozrusznik do tego pojazdu?

Powrót do góry
   
gawlo235
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 268
Miasto: wrocław

Post#3 10 Kwi 2011 00:18   

Re: Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


Czy nie zerwało wieńca z koła zamachowego? Ciekawe jak i dlaczego magnesy na stojanie poszły. warto sprawdzić czy trybik rozrusznika dochodzi do wieńca ( posmarować farbą mały tryb i później zobaczyć czy pobrudziło wieniec.)
Powrót do góry
   
ociz
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 8231
Miasto: Zełwągi

Post#4 10 Kwi 2011 00:21   

Re: Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


Jak magnesy będą nieprawidłowo zamontowane to może w przeciwną stronę kręcić.
Powrót do góry
   
ele5
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 28 Wrz 2009
Posty: 1141
Miasto: Bydgoszcz

Post#5 10 Kwi 2011 00:53   

Re: Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


ociz napisał:
Jak magnesy będą nieprawidłowo zamontowane to może w przeciwną stronę kręcić.
A niby jak by miał to zrobić??
Nie ma w tym Valeo takiej mozliwości.Pasuje w jedno mijsce.
No chyba żeby je odklejał i przyklejał z innego.Ale pisze że cały "stojan" wymienił.
Powrót do góry
   
ociz
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 8231
Miasto: Zełwągi

Post#6 10 Kwi 2011 01:16   

Re: Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


Tylko nie wiadomo skąd ten stojan pochodzi, używany czy może nowy zrobiony za miskę ryżu.
Powrót do góry
   
emeryt2
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 11 Sty 2007
Posty: 7561
Miasto: przemysl

Post#7 10 Kwi 2011 06:37   

Re: Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


Tak trudno sprawdzić , w która strone , w tym francuziku , ma się kręcić rozrusznik , aby zazębiał?
Powrót do góry
   
viper555
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 06 Gru 2002
Posty: 4395

Post#8 10 Kwi 2011 08:41   

Re: Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


Ta dyskusja nie ma sensu bez wiedzy jaki to rozrusznik, jak Valeo nie ma opcji odwrotnych magnesów jak Bosch to oczywiste że są odwrotne.P
Powrót do góry
   
jawiczka
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 15 Lis 2007
Posty: 682
Miasto: Gniezno

Post#9 10 Kwi 2011 09:38   

Re: Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


Na wyjętym rozruszniku podaj mu napięcie stałe i sterujące i sprawdź czy bendiks wysuwa się do końca.
Powrót do góry
   
emeryt2
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 11 Sty 2007
Posty: 7561
Miasto: przemysl

Post#10 10 Kwi 2011 10:09   

Re: Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


Jawiczka , to co piszesz , to abecadło albo oczywista oczywistośc , nie wyobrażam sobie , że nie sprawdzone tego , przecież miano go na wierzchu 20 razy , zgroza!!!
Powrót do góry
   
jawiczka
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 15 Lis 2007
Posty: 682
Miasto: Gniezno

Post#11 10 Kwi 2011 12:27   

Re: Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


Może kolego Emeryt2. Ty to wiesz ja to wiem i większość ludzi z branży, ale nie wiadomo czy kwaaachu to sprawdził, bo pisał tylko o wymianach bendiksu i głowicy rozrusznika.
Powrót do góry
   
emeryt2
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 11 Sty 2007
Posty: 7561
Miasto: przemysl

Post#12 10 Kwi 2011 13:07   

Re: Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


Zauważcie , gdzieś Petent znikł lub nie chce przeszkadzać w dyskusji uczonym w temacie. Poczekajmy , aż odniesie się do sugestii!
!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Kwi 2011 13:07   





Powrót do góry
   
kwaaachu
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 14 Mar 2011
Posty: 9

Post#13 Post autora tematu 10 Kwi 2011 22:57   

Re: Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


Praktycznie za każdym wyjęciem sprawdzałem "na krótko" czy bendix wyrzuca i było wszystko oki. Nie wiem czy to jakaś różnica ale stary stojan był Boschowski z głową Valeo, a teraz głowa każda była z Valeo i stojany też z V.
A co do mojego znikniecia to nie zawsze mam możliwość bycia przy kompie - rodzina wzywa i muszę trochę z dzieciaczkami posiedzieć.

Dodano po 3 [minuty]:

Magnesy na stojanie poszły bo wyrobiły się tuleje i wirnik przutłukł w magnesy. Co do wieńca to wszystko gra - praktycznie jak nowy.
Powrót do góry
   
ele5
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 28 Wrz 2009
Posty: 1141
Miasto: Bydgoszcz

Post#14 10 Kwi 2011 23:00   

Re: Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


kwaaachu napisał:
Praktycznie za każdym wyjęciem sprawdzałem "na krótko" czy bendix wyrzuca i było wszystko oki. Nie wiem czy to jakaś różnica ale stary stojan był Boschowski z głową Valeo, a teraz głowa każda była z Valeo i stojany też z V.
A co do mojego znikniecia to nie zawsze mam możliwość bycia przy kompie - rodzina wzywa i muszę trochę z dzieciaczkami posiedzieć.

Czyli masz boscha! Sprawdź kolego na tym "nowym" stojanie masz narysowaną strzałkę na obudowie koło numeracji części,oznacza kierunek obrotów,porównaj ze starym tym popekanym. 100% że jest odwrotnie a wymiana głowiczek z bendiksem mijała się z celem...wiadomo czemu...

Dodano po 2 [minuty]:

Nie ma czegoś takiego jak stojan bosch a reszta Valeo!!
Albo bosch albo valeo,jako całość.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Kwi 2011 23:00   





Powrót do góry
   
kwaaachu
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 14 Mar 2011
Posty: 9

Post#15 Post autora tematu 10 Kwi 2011 23:03   

Re: Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


Oto chodzi, że najwidoczniej poprzedni właściciel auta coś kombinował z tym rozruchem bo tak jak pisałem powyżej głowa była Valeo a stojan Bosch.
A co do strzałek to są tylko wybite na głowach na wysokosci cewki a na stojanach nigdzie strzałek nie widziałem, a przygladałem się bardzo dokładnie.
Powrót do góry
   
ele5
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 28 Wrz 2009
Posty: 1141
Miasto: Bydgoszcz

Post#16 10 Kwi 2011 23:16   

Re: Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


Valeo ma wybite na głowiczce.
Bosch na "stojanie"
Zasatanów się co tam siedzi bo nie ma fizycznej możliwości połączyć tych części!! Tak jak wspominasz...
Powrót do góry
   
kwaaachu
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 14 Mar 2011
Posty: 9

Post#17 Post autora tematu 10 Kwi 2011 23:32   

Re: Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


Jak nie ma jak tak było - stojan Boscha ma takie same otwory na śruby, nity i bolce. W dodatku ma taki sam kształt i rozmiar. Gdyby tak nie było i bym tego nie widział i nie rozkręcał to przecierz nie wypisywałbym "bajek".
Powrót do góry
   
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1347
Miasto: Nibylandia

Post#18 10 Kwi 2011 23:39   

Re: Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


Cytat:
Jak nie ma jak tak było - stojan Boscha ma takie same otwory na śruby, nity i bolce. W dodatku ma taki sam kształt i rozmiar.

To daj zdjęcie tego mieszańca, chętnie go zobaczymy.
Jest na nim coś napisane, jakiś typ, numer?
Powrót do góry
   
kwaaachu
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 14 Mar 2011
Posty: 9

Post#19 Post autora tematu 10 Kwi 2011 23:46   

Re: Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


Teraz nie jestem w stanie powiedzieć - nie chce mie się do garazu lecieć. Jutro jak wrócę z pracy to postaram się rozebrać i strzelić fotkę oraz spisać numery. W kazdym razie na stojanie byłą naklejka z numerami i wyrażnym napisem BOSCH a na głowie jest wybite "jak byk" VALEO.
Powrót do góry
   
kwaaachu
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 14 Mar 2011
Posty: 9

Post#20 Post autora tematu 11 Kwi 2011 19:57   

Re: Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


Tak jak pisałem wcześniej wrzucam fotkę.
Numery na stojanie: D6RA61
i długi numer: 0 986 016 400.
A co do kierunków strzałek: na głowie jest zgodnie z ruchem wskazówek zegara (w prawo), a na naklejce na stojanie w przeciwną sronę.

Dodano po 1 [minuty]:

Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia
Powrót do góry
   
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1347
Miasto: Nibylandia

Post#21 11 Kwi 2011 23:09   

Re: Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


Cytat:
A co do kierunków strzałek: na głowie jest zgodnie z ruchem wskazówek zegara (w prawo), a na naklejce na stojanie w przeciwną sronę.

Tu masz odpowiedź. Teraz na oryginalnych częściach sprawdź jaki był kierunek obrotów i masz rozwiązanie. W którą stronę wchodzi rozrusznik, główką w stronę silnika czy w stronę skrzyni?
Powrót do góry
   
kwaaachu
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 14 Mar 2011
Posty: 9

Post#22 Post autora tematu 11 Kwi 2011 23:33   

Re: Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


Cytat:
Teraz na oryginalnych częściach sprawdź jaki był kierunek obrotów i masz rozwiązanie. W którą stronę wchodzi rozrusznik, główką w stronę silnika czy w stronę skrzyni?


Dodano po 51 [sekundy]:

Włąśnie na częściach które miałem były strzałki tak jak opisałem.

Dodano po 42 [sekundy]:

A rozrusznik jest z tyłu silnika i wchodzi głową w strone skrzyni.
Powrót do góry
   
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1347
Miasto: Nibylandia

Post#23 11 Kwi 2011 23:55   

Re: Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


Cytat:
Włąśnie na częściach które miałem były strzałki tak jak opisałem.

Coś kręcisz, jak w oryginale może być inny kierunek obrotów na stojanie a inny na głowicy. Jak on miałby Ci kręcić? Według zdjęć to bendiks jest na właściwy kierunek. Na stojanie nie widzę strzałki ale jeżeli twierdzisz że jest odwrotnie, to by znaczyło że stojan jest niewłaściwy.
Powrót do góry
   
ele5
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 28 Wrz 2009
Posty: 1141
Miasto: Bydgoszcz

Post#24 12 Kwi 2011 08:49   

Re: Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


TEN rozrusznik to VALEO!!! A ten stojan niby boscha WYWAL (to jest jakas regeneracja albo chińszczyzna i poszukaj oryginał Valeo.Będzie po problemie.
Powrót do góry
   
kwaaachu
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 14 Mar 2011
Posty: 9

Post#25 Post autora tematu 12 Kwi 2011 17:34   

Re: Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


krzysiek7 uważam, że nie kręcę! Tak jak wspominałem wcześniej poprzedni właściciel musiał coś grzebać przy tym rozruszniku i dlatego jest taki "zlepek". Taki był założony i dopóki nie popękały magnesy kręcił i zazębiał. A teraz każdy inny jaki założyłem kręciły ale żaden nie zazębiał.
Powrót do góry
   
emeryt2
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 11 Sty 2007
Posty: 7561
Miasto: przemysl

Post#26 12 Kwi 2011 19:21   

Re: Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


Wreście sprawdź , czy kręci w odpowiednia stronę , bo zanudzisz tym całe forum!
Powrót do góry
   
heretapawel
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 11 Sty 2010
Posty: 471
Miasto: zamość

Post#27 12 Kwi 2011 19:58   

Re: Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


Tak jak napisał emeryt,weź się kwaaachu za robotę wymień napęd na orginał,sprawdź w którą stronę się kręci i po strachu kwachu. :ganja:
Powrót do góry
   
ele5
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 28 Wrz 2009
Posty: 1141
Miasto: Bydgoszcz

Post#28 12 Kwi 2011 21:36   

Re: Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


emeryt2 napisał:
Wreście sprawdź , czy kręci w odpowiednia stronę , bo zanudzisz tym całe forum!
Prawda! Sprawdzenie w którą ma kręcic strone na stole zajmuje kilka sekund.
Powrót do góry
   
carrot
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 03 Cze 2003
Posty: 4264
Miasto: Kraków

Post#29 13 Kwi 2011 15:29   

Re: Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


Nie wywalę tego do kosza, tylko dlatego, żeby została nauczka dla przyszłych pokoleń
Powrót do góry
   
markadius81
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 15 Sty 2011
Posty: 6
Miasto: Rybnik

Post#30 13 Kwi 2011 16:40   

Re: Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia


Ten stojan co włożyłes to jest z rozrusznika "lewoskrętnego" dlatego Ci nie "zazębia"
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Kwi 2011 16:40   





Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Rozrusznik w Lagunie I kręci ale nie zazębia
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Seat Ibiza 1,4 95r. Rozrusznik kręci, ale auto nie odpala. (6)
Skoda 1.6 AEE Gaśnie. Rozrusznik kręci, ale auto nie pali. (3)
Skoda Felicia 1.6MPI - rozrusznik kręci ale nie odpala (2)
Odpalenie Nubira. Rozrusznik kręci, ale silnik nie działa. (1)
Opel Astra - rozrusznik kręci, ale samochód nie odpala. (1)
Astra 1.7 d, rozrusznik kręci ale silnik nie odpali (18)
FIAT UNO 1,4 - nie odpala, ale rozrusznik kręci. (9)
Tico - rozrusznik kręci, ale nie odpala. (2)
rozrusznik kręci ale nie zazębia Kingway Coliber (9)
fiat bravo 1.2 nie odpala, ale rozrusznik kręci jak wariat (14)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.152 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony