| Author |
skupi* Poziom 3

|
03 Nov 2004 19:02 Jaki wybrać mikrokontroler?? Aby połączyć dwa urządzenia USB |
|
|
|
Witam Wszystkich !!!!
Chcę połączyć dwa urządzenia USB za pomocą jakiegoś mikrokontrolera, szukam porady jaki wybrać ???
Dokładniej mówiąc chcę połącyć kamere usb i adapter bluetooth usb (za pomocą jakiegoś mikrokontrolera), a następnie za pomocą bluetooth'a przesłać sygnał z kamery do kompa wyposażonego w bluetooth'a.
Szukam jakiegoś pomysłu jak to zrobić??
Proszę o pomoc !!!!!
Z góry wielkie dzięki
|
|
| Back to top |
|
 |
h-doc Poziom 21

|
03 Nov 2004 21:01 Jaki wybrać mikrokontroler?? Aby połączyć dwa urządzenia USB |
|
|
|
Rozumiem, że oba urządzenia chodzą jako "usb device". W takim razie powinieneś zaopatrzyć się w mikrokontroler z funkcją hosta USB. Dosyć trudne to do obsługi i zaprogramowania. No i oczywiście trzeba będzie samemu napisać sterowniki do tych urządzeń. Myślę, że za dużo z tym roboty. Może łatwiej byłoby użyć małego peceta?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Nov 2004 21:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
skupi* Poziom 3

|
03 Nov 2004 21:16 Re: Jaki wybrać mikrokontroler?? Aby połączyć dwa urządzenia |
|
|
|
Problem w tym że musze to zrobić na jakimś mikrokontrolerze i szukam kogoś kto coś podobnego robił lub może w jakikolwiek sposób mi pomóc, doradzić jakiś konkretny model mikrokontrolera (hosta usb)
Proszę o jakąkolwiek pomoc !!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryk Poziom 26

|
03 Nov 2004 21:29 Re: Jaki wybrać mikrokontroler?? Aby połączyć dwa urządzenia |
|
|
|
| skupi* wrote: |
| Problem w tym że musze to zrobić na jakimś mikrokontrolerze i szukam kogoś kto coś podobnego robił lub może w jakikolwiek sposób mi pomóc |
Zaprojektuj oddzielnie kamerke z wyjściem cyfrowym (taki powiedzmy a`la SPI do tego procek i moduł bluetooth. Tyle że procek powinien być dość szybki, jak bym miał szacować to pewnie ze 30MHz.
|
|
| Back to top |
|
 |
skupi* Poziom 3

|
03 Nov 2004 21:55 Re: Jaki wybrać mikrokontroler?? Aby połączyć dwa urządzenia |
|
|
|
Niestety musze to zrobić tak jak to opisywałem powyżej to jest założenie mojej pracy magisterskiej i promotora więc nie mam za dużego wyboru.
Dlatego proszę o jakąś podpowiedź !!!
|
|
| Back to top |
|
 |
BoskiDialer Poziom 22

|
03 Nov 2004 23:18 Jaki wybrać mikrokontroler?? Aby połączyć dwa urządzenia USB |
|
|
|
hm.. więc chcesz zrobić USB host.. z 2 kabli łatwo można zrobić jeden za pomocą huba... kamera ma zapewne tryb strumieniowy i napewno działa w prędkości >1,5Mbps (bit!)
więc jeśli chciał byś pisać obsługe USB w kodzie assemblera to szacowana prędkość kwarcu wynosi około 50MHz (przy uP 50mips) conajmniej..
zakładając wariant sprzętowy mało jest mikrokontrolerów które mają wbudowane wyjście USBhost (o ile wogóle są...) najlepiej było by się zaopatrzyć w kontroler usb z jakiejś płyty głównej, która niema tego układu w chipsecie... jak już zdobędziesz kontroler oraz dokumentacje to wtedy trzeba sie zaopatrzyć w opis USB... hid.. o endpointy powinien zadbać sam kontroler... napisać swoje sterowniki (jak napisać sterowniki to zdobyć dokumentacje kamery i bluetootha na temat warstwy danych.. tego nikt tobie nieujawni..)... oczywiście wszystko zmieścić w mikrokontrolerze... bardzo fajny stopień trudności.. aha.. zapomniałem dodać że trzeba zaimplementować jeszcze stos usb itp a więc kontroler musi mieć dużo pamięci.. no i obsługa huba :)... bardziej opłacalne było by jednak użycie komputera, ale jeśli to nieobejmuje założeń pracy mgr. to fatalnie..
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Nov 2004 23:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zumek Poziom 23

|
03 Nov 2004 23:29 Re: Jaki wybrać mikrokontroler?? Aby połączyć dwa urządzenia |
|
|
|
| skupi* wrote: |
Niestety musze to zrobić tak jak to opisywałem powyżej to jest założenie mojej pracy magisterskiej i promotora więc nie mam za dużego wyboru.
Dlatego proszę o jakąś podpowiedź !!! |
Moment,moment.
Czy to ma wyglądać mniejwięcej tak:
KameraUSB->procek->konwerterUSB/bluetooth->...eter...-> bluetoothPC :?:
Pzdr.
Piotrek Sz.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Nov 2004 23:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
skupi* Poziom 3

|
04 Nov 2004 10:40 Re: Jaki wybrać mikrokontroler?? Aby połączyć dwa urządzenia |
|
|
|
Ma to wyglądać następująco:
kameraUSB->mikrokontroler->adapter bluetooth usb ->(bezprzewodowo)->komputer PC
Mówiąc krótko rozchodzi się o połączenie dwóch urządzeń usb za pomocą mikrokontrolera a następnie przesłanie danych do kompa
|
|
| Back to top |
|
 |
fantom Poziom 22

|
04 Nov 2004 10:57 Re: Jaki wybrać mikrokontroler?? Aby połączyć dwa urządzenia |
|
|
|
Moze to ci zainteresuje:
Products: USB Embedded Hosts:
CY7C67300 :
Features:
- Single-chip programmable USB dual-role (Host/Peripheral) controller with two
configurable Serial Interface Engines (SIEs) and four USB ports
- Support for USB On-The-Go (OTG) protocol
- On-chip 48-MHz 16-bit processor with dynamically switchable clock speed
- Configurable I/O block supporting a variety of I/O options or up to 32 bits of General Purpose I/O (GPIO)
- 4K x 16 internal masked ROM containing built-in BIOS that supports a communication ready state with access to I2C EEPROM Interface, external ROM, UART, or USB
- 8K x 16 internal RAM for code and data buffering
- Extended memory interface port for external SRAM and ROM
- 16-bit parallel Host Port Interface (HPI) with a DMA/Mailbox data path for an external processor to directly access all of the on-chip memory and control on-chip SIEs
- Fast serial port supports from 9600 baud to 2.0 Mbaud
- SPI support in both master and slave
- On-chip 16-bit DMA/Mailbox data path interface
- Supports 12-MHz external crystal or clock
- 3.3V operation
- Package option--100-pin TQFP
Nie mam pojecia jak z dostepnoscia w Polsce ale firma Cypress to chyba jedyna alternatywa w tej branzy.
|
|
| Back to top |
|
 |
mzielin Poziom 18

|
05 Nov 2004 01:29 Jaki wybrać mikrokontroler?? Aby połączyć dwa urządzenia USB |
|
|
|
Zajrzyj także na stronkę :
http://www.cesko.host.sk/hardware.php
Działa bezproblemowo, chociaż dla Ciebie może transfer zbyt mały. Ja przerobiłem go na programator SPI bo mi się RS na płycie zepsuł.
Zastanów się może nad czyms większym, np ARM, są tanie, szybkie (Thumb) i ostatnio coraz więcej free softu . Seria LPC Siemensa, czy najnowsze procki Atmela .
|
|
| Back to top |
|
 |
fantom Poziom 22

|
05 Nov 2004 01:32 Re: Jaki wybrać mikrokontroler?? Aby połączyć dwa urządzenia |
|
|
|
A gdzie tu jest cokolwiek o hoscie USB ? Jakos nie widze.Oprogramowanie hosta to nie taka kaszka z mleczkiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
mzielin Poziom 18

|
05 Nov 2004 09:48 Jaki wybrać mikrokontroler?? Aby połączyć dwa urządzenia USB |
|
|
|
Fakt hosta nie ma, ale :
Masz dokładnie opisaną procedurę otrzymywania i podmiany deskryptorów, dekodowanie NRZ, i kupe innych rzeczy.
A czy zawsze trzeba podawać "gotowca" na talerzu ?.
|
|
| Back to top |
|
 |
skupi* Poziom 3

|
05 Nov 2004 10:18 Re: Jaki wybrać mikrokontroler?? Aby połączyć dwa urządzenia |
|
|
|
Dzięki wszystkim za pomoc.
Jak będziecie mieli jeszcze jakieś pomysły to podeślijcie mi je.
Będę analizował je i próbował coś z tym zrobić.
O efektach dam znać
Jeszcze raz wielkie dzięki.
|
|
| Back to top |
|
 |
chifchif Poziom 7

|
03 Apr 2009 19:01 Re: Jaki wybrać mikrokontroler?? Aby połączyć dwa urządzenia |
|
|
|
Proponuje takie rozwiązanie:
FTDI VNC1L (lub gotowy modół VDRIVE) >komunikacja RS lub SPI> Dowolny uC > modół bluetooth
FTDI Vinculum
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Apr 2009 19:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
atom1477 Poziom 25

|
03 Apr 2009 19:45 Re: Jaki wybrać mikrokontroler?? Aby połączyć dwa urządzenia |
|
|
|
To może teraz zajrzyj na datę postu.
|
|
| Back to top |
|
 |