Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Samsung CLP-320, Jak zregenerować tonery?


  Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printer, copier Regeneration ->Samsung CLP-320, Jak zregenerować tonery? Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
lamerb
Level 7
Joined: 26 Sep 2010
Posts: 23
lamerb
Level 7
Post#1 11 Apr 2011 16:55  Topic author   

Samsung CLP-320, Jak zregenerować tonery?


Czy ma ktoś metodę na tą drukarkę? Jakiś wieczny chip? A może alternatywne firmware?

EDIT:
Znalazłem jedną firmę, która sprzedaje drukarki z wiecznym chipem czyli się da...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
eko185
Level 18
Location: Lublin
Joined: 01 Mar 2010
Posts: 380
Helped: 12
Post rating: 3
eko185
Level 18
Post#2 14 Oct 2011 00:37    

Re: Samsung CLP-320, Jak zregenerować tonery?


Witam.
Przesyłam oryginalny wsad (firmware) do tej drukarki w wersji: 1.20.01.34.
Jeśli ktoś się zna to niech przerobi go na fixa z samorestartującym się chipem.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
eko185
Level 18
Location: Lublin
Joined: 01 Mar 2010
Posts: 380
Helped: 12
Post rating: 3
eko185
Level 18
Post#3 14 Oct 2011 19:57    

Re: Samsung CLP-320, Jak zregenerować tonery?


Moja płyta posiada chip 24C64WP.

Może ktoś jest w stanie mi powiedzieć czy zgodnie z innymi tematami od CLX wystarczy nóżkę nr 7 wylutować i złączyć z nr 8 aby drukarka przestała zliczać strony?

Wiem że ruscy oferują firmware do tej drukarki od 5-10$ lecz koszty przelewów zagranicznych są strasznie wysokie.
Trzeba im podać model, firmware i numer seryjny drukarki.

Może ktoś przerobi powyższy firmware aby można było używać tonerów startowych przez całą żywotność drukarki?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wilenin
Level 10
Joined: 11 Aug 2005
Posts: 17
wilenin
Level 10
Post#4 16 Oct 2011 11:49    

Re: Samsung CLP-320, Jak zregenerować tonery?


Wysłałem do sprzedającego zapytanie (czekam na odpowiedź) czy ma coś na zliczanie kopi przez bęben i fuser bo niby też mają liczniki (mają?) a przecież można by jeszcze podrukować zanim całkiem padną.
Jeśli odpowie to dam znać co i jak :)

Moderated by rys57:
3.1.18. (10.11) Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).
Link skasowano.


Helpful post? + 0
Back to top
wilenin
Level 10
Joined: 11 Aug 2005
Posts: 17
wilenin
Level 10
Post#5 16 Oct 2011 18:42    

Re: Samsung CLP-320, Jak zregenerować tonery?


Taką otrzymałem odpowiedź:

Quote:
WITAM

Tak , oprogramowaniem da się zablokować i tonery i fuser i pas, tylko warunek - ja je wgrywam. Musze mieć po zakupie Pana płytę z drukarki.

Czyli wszystko się da :)
Jak mi się tylko tonery startowe skończą to oddam sprzęt do kombinacji albo sam pokombinuję.

Ten ruski soft wgrywa się samemu?
Podaj mi linka jeśli możesz
Ja widziałem gdzieś już coś takiego ruskiego ale nie doczytałem się tam żeby blokowało wszystkie liczniki.

Helpful post? + 0
Back to top
eko185
Level 18
Location: Lublin
Joined: 01 Mar 2010
Posts: 380
Helped: 12
Post rating: 3
eko185
Level 18
Post#6 16 Oct 2011 18:46    

Re: Samsung CLP-320, Jak zregenerować tonery?


Tak, ruski soft wgrywa sie samemu. Wystarczy wrzucic plik z fixem do programu usb i tyle.

Nie mam linka do tego pliku bo nie zaplacilem ruskim.

A moze bys zgral wartosc tego odblokowanego chipa. Bo sam zamierzalem to samo co Ty, ze jak skoncza mi sie kolory startowe to biore chipa i wlutuje sobie.

Helpful post? + 0
Back to top
wilenin
Level 10
Joined: 11 Aug 2005
Posts: 17
wilenin
Level 10
Post#7 16 Oct 2011 19:38    

Re: Samsung CLP-320, Jak zregenerować tonery?


Ja tak myślę że nie masz linka do pliku :)
Chodziło mi o linka do tej stronki bo to co ja znalazłem nie udało mi się tam przeczytać nic o blokowaniu fusera, wałka i co się tam jeszcze blokuje - tylko o kasetach z tonerem było.
Ale na stronce była opcja PayPal więc nie miał bym problemu z przelewem.
Tak mnie jeszcze ciekawi czy czasem nie będę i tak musiał kupować zestawu tonerów bo te startowe nie mają styków.

Sam jeszcze nie wiem jaką opcję udoskonalenia drukarki wybiorę i raczej zejdzie mi z tym trochę bo te tonery powinny mi wystarczyć na jakieś pół roku.
Oczywiście odezwę się w temacie po udoskonaleniu drukarki ;)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wxw
Level 14
Joined: 22 Apr 2006
Posts: 159
Helped: 7
Post rating: 11
wxw
Level 14
Post#8 19 Oct 2011 22:41    

Re: Samsung CLP-320, Jak zregenerować tonery?


Znalazłem na ruskiej stronie taki program usbprns3.zip i do niego firmware BT320_V1.00.01.34.hd

A tu zawartość epromu 24c64 CLP-320_1.1.1.19_new

Ja drukarkę mam od dziś , więc jeszcze trochę minie zanim będe to testował.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
lamerb
Level 7
Joined: 26 Sep 2010
Posts: 23
lamerb
Level 7
Post#9 22 Oct 2011 09:13  Topic author   

Re: Samsung CLP-320, Jak zregenerować tonery?


No i mam zagwozdkę... Mam już wiecznego chipa (a właściwie programowego) ale teraz pojawił się problem jak dosypać tonera? Moje startowe kasety nie posiadają otworów, którymi można by wsypać proszek. Jest tam na stałe plastikowa zaślepka :(
Samsung CLP-320, Jak zregenerować tonery?

Helpful post? + -1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wilenin
Level 10
Joined: 11 Aug 2005
Posts: 17
wilenin
Level 10
Post#10 22 Oct 2011 10:19    

Re: Samsung CLP-320, Jak zregenerować tonery?


To ją wyjmij

Link

Najwyraźniej wychodzi dosyć ciężko :]
Ja przy swoich kasetach widzę że nie jest to na stałe zalane plastikiem.

Helpful post? + 0
Back to top
lamerb
Level 7
Joined: 26 Sep 2010
Posts: 23
lamerb
Level 7
Post#11 22 Oct 2011 11:31  Topic author   

Re: Samsung CLP-320, Jak zregenerować tonery?


Próbowałem wyjąć na siłę ale bez skutku. Chyba pozostaje metoda inwazyjna:


Helpful post? + 0
Back to top
zawartek
Level 13
Location: Poznań
Joined: 31 Aug 2006
Posts: 139
Helped: 7
Post rating: 3
zawartek
Level 13
Post#12 25 Oct 2011 18:36    

Re: Samsung CLP-320, Jak zregenerować tonery?


Witam.

testował już ktoś soft od kolegi wxw
chciałbym wiedzieć zanim poślę w kosmos drukarkę :)
ew jeżeli ktoś ma softwarowy chip to proszę o info


Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
eko185
Level 18
Location: Lublin
Joined: 01 Mar 2010
Posts: 380
Helped: 12
Post rating: 3
eko185
Level 18
Post#13 25 Oct 2011 18:47    

Re: Samsung CLP-320, Jak zregenerować tonery?


zawartek wrote:

testował już ktoś soft od kolegi wxw
chciałbym wiedzieć zanim poślę w kosmos drukarkę :)
ew jeżeli ktoś ma softwarowy chip to proszę o info


Tam jest oryginalna wersja Firmware, bez FIXa to znaczy że jak sobie wgrasz ten plik to drukarka będzie działać ale będzie potrzebowywać oryginalnych tonerów z chipami.

Wiem na 100% że wystarczy znaleść kogoś kto kupił firmware z fixem pod swoją drukarkę z jego numerem serwisowym. Taki plik wgrywamy do siebie i mamy odblokowaną drukarkę. Tylko wtedy posiada się numer seryjny tej drugiej drukarki.

Sam sprawdzałem więc wiem. Mój fix nie resetował liczników bębna ani pasa transmisyjnego :( jedynie tonery wskazywały 100%.

Helpful post? + 0
Back to top
zawartek
Level 13
Location: Poznań
Joined: 31 Aug 2006
Posts: 139
Helped: 7
Post rating: 3
zawartek
Level 13
Post#14 28 Oct 2011 00:15    

Re: Samsung CLP-320, Jak zregenerować tonery?


Witam

A ja dobilem się dzisiaj do tej ruskiej strony. Usługa kosztowala mnie 10$ + 1,6$ za przelew paypal.

Chwilę po tym dostajesz link do fixa do pobrania i to wszystko.

Jest jedno ale !!!

faktycznie resetuje to tonery, ale ani transfer belt ani bęben nie są resetowane !!!

Z drugiej strony wychodzi to 41 zł a nie jak to na niektórych stronach polskich po 120 zyla
___________________________________________________________________

Wracając do pytania z firmwarem i zgraniem calości.
Wydaje mi się że tu jest pies pogrzebany i sasung nr seryjny zaszył w osobnym chipie i w firmwarze i stąd fix jest do konkretnego nr seryjnego generowany.

Helpful post? + 0
Back to top
eko185
Level 18
Location: Lublin
Joined: 01 Mar 2010
Posts: 380
Helped: 12
Post rating: 3
eko185
Level 18
Post#15 28 Oct 2011 11:42    

Re: Samsung CLP-320, Jak zregenerować tonery?


zawartek wrote:

Wydaje mi się że tu jest pies pogrzebany i sasung nr seryjny zaszył w osobnym chipie i w firmwarze i stąd fix jest do konkretnego nr seryjnego generowany.


Ja mam inne zdanie.
Wydaje mi się że drukarki mają jakąś sumę kontrolną oprogramowania i to sprawdzają. Bo tak jak pisałem wyżej: gdybyś umieścił kupiony do Twojej drukarki firmware na elektrodzie to inna osoba mogłaby go wgrać bez problemu. Tonery by się odblokowały tak jak piszesz lecz w drukarce zmieniłby się numer seryjny na ten Twój. Akurat tego jestem pewny bo przetestowałem na sobie.

Helpful post? + 0
Back to top
lamerb
Level 7
Joined: 26 Sep 2010
Posts: 23
lamerb
Level 7
Post#16 29 Oct 2011 13:47  Topic author   

Re: Samsung CLP-320, Jak zregenerować tonery?


Nie do końca masz rację. Jeżeli wgrasz firmware przygotowane dla innego seriala tak po prostu do swojej drukarki to ją zablokujesz! Aby to nie nastąpiło należy drukarce najpierw (przed zmianą softu) nadać serial zgodny z wgrywanym firmware.

Helpful post? + 0
Back to top
eko185
Level 18
Location: Lublin
Joined: 01 Mar 2010
Posts: 380
Helped: 12
Post rating: 3
eko185
Level 18
Post#17 29 Oct 2011 13:52    

Re: Samsung CLP-320, Jak zregenerować tonery?


lamerb wrote:
Nie do końca masz rację. Jeżeli wgrasz firmware przygotowane dla innego seriala tak po prostu do swojej drukarki to ją zablokujesz! Aby to nie nastąpiło należy drukarce najpierw (przed zmianą softu) nadać serial zgodny z wgrywanym firmware.


Może masz rację.
W każdym bądź razie u mnie poszło automatycznie. Sam sprawdziłem.

Helpful post? + 0
Back to top
Henry(k)
Level 30
Location: Wałbrzych
Joined: 22 Jun 2002
Posts: 1915
Helped: 95
Post rating: 10
Henry(k)
Level 30
Post#18 01 Nov 2011 08:45    

Re: Samsung CLP-320, Jak zregenerować tonery?


Panowie, a gdzie zaopatrujecie się w dobry proszek do tego modelu?
Kupiłem w KRAK.JET komplet regenerowanych tonerów i na 4 sztuki 3 są bublami bo po kilkunastu stronach przestały drukować, jestem telefonicznie zbywany a na majla już nie odpowiadają. Chcę więc przełożyć czipy do startówek ale czymś trzeba je zasypać. Gdzie kupić?

Helpful post? + 0
Back to top
lysy000
Level 9
Location: płock
Joined: 08 Aug 2005
Posts: 15
lysy000
Level 9
Post#19 03 Jan 2012 11:33    

Re: Samsung CLP-320, Jak zregenerować tonery?


Witam. Znalazłem na allegro wieczny chip do tej drukarki czy ktoś to testował ? Wydaje się ok. U siebie jeszcze mam za dużo tonera żeby już się w to bawić ale może komuś się przyda tymbardziej że pieniądze nie duże i bez rozbierania i lutowania.

Moderated by rys57:
3.1.18. (10.11) Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).
Link usunięto.


Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printer, copier Regeneration -> Samsung CLP-320, Jak zregenerować tonery?
Page 1 of 1

Similar topics to samsung CLP-320, Jak zregenerować tonery?

Samsung CLP-320 naprawa zasilacza (4)
Toner do Samsung CLP-320 we Wrocławiu (1)
Jaki printsever do Samsung CLP-320 (6)
Samsung clp 320 - czyszczenie drukarki (3)
Samsung CLP-320 Kolorowe pasy na wydruku (1)
Samsung CLP-320 wszystkie diody na czerwono (2)
Samsung CLP-320,ustawienia na papier transferowy (2)
Samsung clp 320 - słaba jakość wydruku (1)
CLP-320 Samsung Proszek czarny Olinex (3)
Samsung CLP 320 - Pasy, smugi na wydruku (5)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.088 seconds