Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Prosty program do obliczania przekątnej prostokąta


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Programowanie Ogólne -> Programowanie Początkujący ->Prosty program do obliczania przekątnej prostokąta Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
red4
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 22 Kwi 2006
Posty: 152
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
red4
Poziom 14
Post#1 13 Kwi 2011 14:15  Autor tematu   

Prosty program do obliczania przekątnej prostokąta


Witam.
Czy jest możliwe stworzenie prostego programu do obliczania przekątnej prostokąta na samym systemie Winxp z podstawowymi składnikami?
Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Moran
Poziom 16
Poziom 16
Dołączył: 04 Mar 2003
Posty: 327
Pomógł: 31
Ocena postów: 3
Moran
Poziom 16
Post#2 13 Kwi 2011 15:27    

Re: Prosty program do obliczania przekątnej prostokąta


Może być mały kłopot, jeśli to ma być na gołym systemie. Można stworzyć kalkulator w pliku *.bat, ale ma on ograniczenia np. nie uwzględnia dziesietnych części) i nie ma pierwiastków...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Qujav
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Kołobrzeg
Dołączył: 03 Kwi 2009
Posty: 509
Pomógł: 8
Qujav
Poziom 18
Post#3 13 Kwi 2011 16:28    

Re: Prosty program do obliczania przekątnej prostokąta


Nie możę być w ekselu? a pierwiastka z 3.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Moran
Poziom 16
Poziom 16
Dołączył: 04 Mar 2003
Posty: 327
Pomógł: 31
Ocena postów: 3
Moran
Poziom 16
Post#4 13 Kwi 2011 17:09    

Re: Prosty program do obliczania przekątnej prostokąta


"eksel" nie jest częścią składową systemu Windows XP....
Ale masz tu coś takiego:
http://www.computing.net/answers/programming/batch-file-calculator-with-decimals/19649.html

i coś takiego:
http://www.bryk.pl/teksty/liceum/pozosta%C5%82e/matematyka/23435-jak_komputer_oblicza_pierwiastek_kwadratowy_z_dowolnej_liczby.html

Teraz trochę pogłówkuj i coś się może udać. Powodzenia !

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Qujav
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Kołobrzeg
Dołączył: 03 Kwi 2009
Posty: 509
Pomógł: 8
Qujav
Poziom 18
Post#5 13 Kwi 2011 17:11    

Re: Prosty program do obliczania przekątnej prostokąta


Sory, a_pier_z_3 tyczy sie tylko kątów 60* i 30*, dla innych musisz zastosować pitagorasa.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
red4
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 22 Kwi 2006
Posty: 152
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
red4
Poziom 14
Post#6 13 Kwi 2011 20:50  Autor tematu   

Re: Prosty program do obliczania przekątnej prostokąta


Witam.
Zapomniałem dodać, że nie znam się za bardzo na programowaniu i słabo u mnie z angielskim. Potrzebuje prostego narzędzia do obliczenia przekątnych z dwoma miejscami po przecinku. Nie mam fizycznego dostępu do jednostki centralnej w pracy, do dyspozycji mam tylko monitor, klawiaturę i mysz. Gdyby było inaczej wrzucił bym sobie OpenOffica portable i w odpowiedniku excela zrobił tabelkę do obliczania przekątnej stosując twierdzenie Pitagorasa.
Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
blue_17
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Kornatka
Dołączył: 14 Mar 2006
Posty: 2397
Pomógł: 168
Ocena postów: 291
blue_17
Poziom 22
Post#7 14 Kwi 2011 00:20    

Re: Prosty program do obliczania przekątnej prostokąta


Może napisać w byle czym aplikacje na xp-ka a później z poczty ściągnąć lub poprzez jakiegoś klienta do wymiany plików wrzucić na maszynę Question

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
makkak
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Chrzanów
Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 276
Pomógł: 21
Ocena postów: 5
makkak
Poziom 16
Post#8 14 Kwi 2011 00:22    

Re: Prosty program do obliczania przekątnej prostokąta


A czy czasem w XP nie ma wbudowanego środowiska .NET?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
red4
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 22 Kwi 2006
Posty: 152
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
red4
Poziom 14
Post#9 14 Kwi 2011 09:23  Autor tematu   

Re: Prosty program do obliczania przekątnej prostokąta


Witam.
Jednostka centralna pracuje w sieci wewnętrznej i nie ma połączenia z interetem, odnośnie środowiska NET to nie wiem musiał bym sprawdzić, ale dopiero w poniedziałek będę w pracy.
Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Moran
Poziom 16
Poziom 16
Dołączył: 04 Mar 2003
Posty: 327
Pomógł: 31
Ocena postów: 3
Moran
Poziom 16
Post#10 14 Kwi 2011 10:57    

Re: Prosty program do obliczania przekątnej prostokąta


Skoro masz takie ograniczenia, to najlepiej i najszybciej będzie użyć zwykłego kalkulatora...może być ten windowsowy;-)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
red4
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 22 Kwi 2006
Posty: 152
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
red4
Poziom 14
Post#11 14 Kwi 2011 16:32  Autor tematu   

Re: Prosty program do obliczania przekątnej prostokąta


Witam.
Tak właśnie robię, ale myślałem że jest możliwość ułatwienia sobie życia. Temat zostawię otwarty może ktoś coś wymyśli.
Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Moran
Poziom 16
Poziom 16
Dołączył: 04 Mar 2003
Posty: 327
Pomógł: 31
Ocena postów: 3
Moran
Poziom 16
Post#12 14 Kwi 2011 17:25    

Re: Prosty program do obliczania przekątnej prostokąta


Jeżeli nie masz fizycznego dostępu do komputera (albo internetu..) to tylko za pomocą skryptów *.bat możesz próbować to rozwiązać. Goły system XP niestety nie zawiera np.interpretera Basica;-)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
marcinj12
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Wrocław
Dołączył: 14 Lut 2005
Posty: 2982
Pomógł: 885
Ocena postów: 76
marcinj12
Poziom 23
Post#13 14 Kwi 2011 18:47Pomocny post    

Re: Prosty program do obliczania przekątnej prostokąta


Poniżej kod liczący przekątną z twierdzenia Pitagorasa, który udało mi się sklecić z dostępnej na necie funkcji do liczenia pierwiastków w pliku .bat. Całość wklejasz do notatnika, zapisujesz jako plik .txt i zmieniasz rozszerzenie na .bat.
Minusem tego rozwiązania to to, że działa tylko dla liczb całkowitych a wyliczanie pierwiastka odbywa się w pętli, przez w jakiś dziwny sposób, przez co w praktyce działa znośnie szybko do liczb z zakresu ok. 100. Powyżej coraz bardziej zwalnia, do 1000 jeszcze jakoś dojdzie, zresztą sam spróbuj.


Kod: bash
Musisz być zalogowany, aby zobaczyć treść.


Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
red4
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 22 Kwi 2006
Posty: 152
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
red4
Poziom 14
Post#14 14 Kwi 2011 20:42  Autor tematu   

Re: Prosty program do obliczania przekątnej prostokąta


Witam.
marcinj12 jesteś wielki o coś takiego chodziło, na moim domowym sprzęcie pod win xp i win7 działa. W pracy będę w poniedziałek to wtedy sprawdzę czy tam zadziała.
Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Moran
Poziom 16
Poziom 16
Dołączył: 04 Mar 2003
Posty: 327
Pomógł: 31
Ocena postów: 3
Moran
Poziom 16
Post#15 15 Kwi 2011 11:13    

Re: Prosty program do obliczania przekątnej prostokąta


No i ładnie...a kolega red4 w ramach zadania domowego skorzysta z podanych przeze mnie linków do kalkulatora umożliwiającego działajanie na liczbach dziesiętnych, połączy z rozwiązaniem marcinj12 i całość zaprezentuje na forum, ku potomnych uciesze;-)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
red4
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 22 Kwi 2006
Posty: 152
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
red4
Poziom 14
Post#16 20 Kwi 2011 09:08  Autor tematu   

Re: Prosty program do obliczania przekątnej prostokąta


Witam.
Niestety w pracy komputer nie pozwala na zmianę rozszerzenia na bat i niestety nie mogę uruchomić tego pliku.
Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Xitami
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Gliwice
Dołączył: 10 Sie 2004
Posty: 1145
Pomógł: 117
Ocena postów: 8
Xitami
Poziom 21
Post#17 20 Kwi 2011 11:14Pomocny post    

Re: Prosty program do obliczania przekątnej prostokąta


tam gdzie zwykle piszemy w przeglądarce adres napiszmy:
Kod:
javascript:a=prompt("pierwsza",0);b=prompt("druga",0);alert(Math.sqrt(a*a+b*b))

można to zapisać w pliku o nazwie np. prze.html
Kod:
<script>
a=prompt("pierwsza",0);
b=prompt("druga",0);
alert(Math.sqrt(a*a+b*b));
</script>

A tak to zadziała

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
azra
Poziom 12
Poziom 12
Dołączył: 30 Lip 2010
Posty: 99
Pomógł: 25
Ocena postów: 4
azra
Poziom 12
Post#18 21 Kwi 2011 00:57    

Re: Prosty program do obliczania przekątnej prostokąta


red4 - co to znaczy, że nie pozwala? Możesz otworzyć okno konsoli? (cmd)
Czy przy wpisaniu
Kod:
cat > plik.bat
Hello world
[Ctrl+C]
System się pluje, czy tworzy normalnie plik.bat?

Tak czy inaczej, powinieneś jak najbardziej skorzystać z rady Xitami i użyć JavaScript, jeżeli tylko masz tam jakąś przeglądarkę (nawet jeżeli nie ma połączenia z Siecią, to IE raczej nikt nie usuwał, hm? Wink ).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
red4
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 22 Kwi 2006
Posty: 152
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
red4
Poziom 14
Post#19 22 Kwi 2011 15:11  Autor tematu   

Re: Prosty program do obliczania przekątnej prostokąta


Witam.
Poradziłem sobie z zapisaniem pliku jako "bat", otwarłem konsole cmd uruchomiłem edytor tekstu w konsoli, otwarłem plik który wcześniej utworzyłem według rady marcinj12 potem zrobiłem zapisz jako i zapisałem z rozszerzeniem bat i w ten sposób miałem już gotowy plik wykonalny. Uruchomiłem go wpisałem dane i po wciśnięciu enter zamiast wyniku zaczęły przewijać się linijki (C:\Windows\Documents and Settings\Administrator. Wyłączyłem to zamykając okno cmd, nie miałem za bardzo czasu w pracy żeby to jeszcze raz uruchomić więc sobie odpuściłem.
Wcześniej próbowałem też z kodem JavaScript tutaj było trochę lepiej tylko przy uruchamianiu otworzyła się przeglądarka z komunikatem ale po angielsku co mi wcale nie ułatwiło ale pewnie chodziło o zgodę na uruchomienie wyskakujących okienek pozwoliłem na wyskakujące okienka i program wyliczył mi przekątną.
Tylko mam pytanie czy przy każdym obliczaniu przeglądarka będzie się uruchamiać.
Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
azra
Poziom 12
Poziom 12
Dołączył: 30 Lip 2010
Posty: 99
Pomógł: 25
Ocena postów: 4
azra
Poziom 12
Post#20 22 Kwi 2011 16:11    

Re: Prosty program do obliczania przekątnej prostokąta


JavaScript jest ewaluowany zwykle w przeglądarce. Jeżeli nie możesz sobie zainstalować niczego, to raczej nie masz innego wyjścia.
Jeśli nie chcesz wyskakującego okienka, to steruj na jakiś kurs JavaScript i HTML i napisz sobie taką stronkę która będzie Ci obliczać co tam chcesz i jak tam chcesz, z lub bez wyskakujących okienek. Wink

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
red4
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Zielona Góra
Dołączył: 22 Kwi 2006
Posty: 152
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
red4
Poziom 14
Post#21 24 Maj 2011 11:40  Autor tematu   

Re: Prosty program do obliczania przekątnej prostokąta


Witam.
Po okresie testowania doszedłem do wniosku, że JavaScript w zupełności mi wystarczy. Dziękuje wszystkim za podjęcie tematu.
Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Programowanie Ogólne -> Programowanie Początkujący -> Prosty program do obliczania przekątnej prostokąta
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Pic12f509 prosty program. Uruchomienie. Generowanie prostokąta. (6)
[FreePascal] Prosty program do obliczania średniej ocen. (1)
[C++] Program - obliczanie pola kwadratu i prostokąta. (14)
[JAVA] Program obliczający pole i obwód prostokąta. (4)
[C] Program do obliczania macierzy odwrotnej. (10)
C++ - Program do obliczania całek oznaczonych funkcji wielomianowych (1)
Jedno zadanie w pascalu. Program do obliczania pola figur. (3)
Program JAVA na komorke, prosty program (2)
PROSTY PROGRAM W C (3)
C prosty program - C prosty program (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.068 seconds

elektroda.pl temat RSS