Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki
  • #1 13 Kwi 2011 14:15
    red4
    Poziom 14  

    Witam.
    Czy jest możliwe stworzenie prostego programu do obliczania przekątnej prostokąta na samym systemie Winxp z podstawowymi składnikami?
    Pozdrawiam.

  • #2 13 Kwi 2011 15:27
    Moran
    Poziom 18  

    Może być mały kłopot, jeśli to ma być na gołym systemie. Można stworzyć kalkulator w pliku *.bat, ale ma on ograniczenia np. nie uwzględnia dziesietnych części) i nie ma pierwiastków...

  • #3 13 Kwi 2011 16:28
    Qujav
    Poziom 21  

    Nie możę być w ekselu? a pierwiastka z 3.

  • #5 13 Kwi 2011 17:11
    Qujav
    Poziom 21  

    Sory, a_pier_z_3 tyczy sie tylko kątów 60* i 30*, dla innych musisz zastosować pitagorasa.

  • #6 13 Kwi 2011 20:50
    red4
    Poziom 14  

    Witam.
    Zapomniałem dodać, że nie znam się za bardzo na programowaniu i słabo u mnie z angielskim. Potrzebuje prostego narzędzia do obliczenia przekątnych z dwoma miejscami po przecinku. Nie mam fizycznego dostępu do jednostki centralnej w pracy, do dyspozycji mam tylko monitor, klawiaturę i mysz. Gdyby było inaczej wrzucił bym sobie OpenOffica portable i w odpowiedniku excela zrobił tabelkę do obliczania przekątnej stosując twierdzenie Pitagorasa.
    Pozdrawiam

  • #7 14 Kwi 2011 00:20
    blue_17
    Poziom 32  

    Może napisać w byle czym aplikacje na xp-ka a później z poczty ściągnąć lub poprzez jakiegoś klienta do wymiany plików wrzucić na maszynę :?:

  • #8 14 Kwi 2011 00:22
    makkak
    Poziom 18  

    A czy czasem w XP nie ma wbudowanego środowiska .NET?

  • #9 14 Kwi 2011 09:23
    red4
    Poziom 14  

    Witam.
    Jednostka centralna pracuje w sieci wewnętrznej i nie ma połączenia z interetem, odnośnie środowiska NET to nie wiem musiał bym sprawdzić, ale dopiero w poniedziałek będę w pracy.
    Pozdrawiam.

  • #10 14 Kwi 2011 10:57
    Moran
    Poziom 18  

    Skoro masz takie ograniczenia, to najlepiej i najszybciej będzie użyć zwykłego kalkulatora...może być ten windowsowy;-)

  • #11 14 Kwi 2011 16:32
    red4
    Poziom 14  

    Witam.
    Tak właśnie robię, ale myślałem że jest możliwość ułatwienia sobie życia. Temat zostawię otwarty może ktoś coś wymyśli.
    Pozdrawiam.

  • #12 14 Kwi 2011 17:25
    Moran
    Poziom 18  

    Jeżeli nie masz fizycznego dostępu do komputera (albo internetu..) to tylko za pomocą skryptów *.bat możesz próbować to rozwiązać. Goły system XP niestety nie zawiera np.interpretera Basica;-)

  • Pomocny post
    #13 14 Kwi 2011 18:47
    marcinj12
    Poziom 40  

    Poniżej kod liczący przekątną z twierdzenia Pitagorasa, który udało mi się sklecić z dostępnej na necie funkcji do liczenia pierwiastków w pliku .bat. Całość wklejasz do notatnika, zapisujesz jako plik .txt i zmieniasz rozszerzenie na .bat.
    Minusem tego rozwiązania to to, że działa tylko dla liczb całkowitych a wyliczanie pierwiastka odbywa się w pętli, przez w jakiś dziwny sposób, przez co w praktyce działa znośnie szybko do liczb z zakresu ok. 100. Powyżej coraz bardziej zwalnia, do 1000 jeszcze jakoś dojdzie, zresztą sam spróbuj.

    Kod: bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

  • #14 14 Kwi 2011 20:42
    red4
    Poziom 14  

    Witam.
    marcinj12 jesteś wielki o coś takiego chodziło, na moim domowym sprzęcie pod win xp i win7 działa. W pracy będę w poniedziałek to wtedy sprawdzę czy tam zadziała.
    Pozdrawiam.

  • #15 15 Kwi 2011 11:13
    Moran
    Poziom 18  

    No i ładnie...a kolega red4 w ramach zadania domowego skorzysta z podanych przeze mnie linków do kalkulatora umożliwiającego działajanie na liczbach dziesiętnych, połączy z rozwiązaniem marcinj12 i całość zaprezentuje na forum, ku potomnych uciesze;-)

  • #16 20 Kwi 2011 09:08
    red4
    Poziom 14  

    Witam.
    Niestety w pracy komputer nie pozwala na zmianę rozszerzenia na bat i niestety nie mogę uruchomić tego pliku.
    Pozdrawiam.

  • Pomocny post
    #17 20 Kwi 2011 11:14
    Xitami
    Poziom 29  

    tam gdzie zwykle piszemy w przeglądarce adres napiszmy:

    Code:
    javascript:a=prompt("pierwsza",0);b=prompt("druga",0);alert(Math.sqrt(a*a+b*b))

    można to zapisać w pliku o nazwie np. prze.html
    Code:
    <script>
    
    a=prompt("pierwsza",0);
    b=prompt("druga",0);
    alert(Math.sqrt(a*a+b*b));
    </script>

    A tak to zadziała

  • #18 21 Kwi 2011 00:57
    azra
    Poziom 16  

    red4 - co to znaczy, że nie pozwala? Możesz otworzyć okno konsoli? (cmd)
    Czy przy wpisaniu

    Code:
    cat > plik.bat
    
    Hello world
    [Ctrl+C]
    System się pluje, czy tworzy normalnie plik.bat?

    Tak czy inaczej, powinieneś jak najbardziej skorzystać z rady Xitami i użyć JavaScript, jeżeli tylko masz tam jakąś przeglądarkę (nawet jeżeli nie ma połączenia z Siecią, to IE raczej nikt nie usuwał, hm? ;) ).

  • #19 22 Kwi 2011 15:11
    red4
    Poziom 14  

    Witam.
    Poradziłem sobie z zapisaniem pliku jako "bat", otwarłem konsole cmd uruchomiłem edytor tekstu w konsoli, otwarłem plik który wcześniej utworzyłem według rady marcinj12 potem zrobiłem zapisz jako i zapisałem z rozszerzeniem bat i w ten sposób miałem już gotowy plik wykonalny. Uruchomiłem go wpisałem dane i po wciśnięciu enter zamiast wyniku zaczęły przewijać się linijki (C:\Windows\Documents and Settings\Administrator. Wyłączyłem to zamykając okno cmd, nie miałem za bardzo czasu w pracy żeby to jeszcze raz uruchomić więc sobie odpuściłem.
    Wcześniej próbowałem też z kodem JavaScript tutaj było trochę lepiej tylko przy uruchamianiu otworzyła się przeglądarka z komunikatem ale po angielsku co mi wcale nie ułatwiło ale pewnie chodziło o zgodę na uruchomienie wyskakujących okienek pozwoliłem na wyskakujące okienka i program wyliczył mi przekątną.
    Tylko mam pytanie czy przy każdym obliczaniu przeglądarka będzie się uruchamiać.
    Pozdrawiam.

  • #20 22 Kwi 2011 16:11
    azra
    Poziom 16  

    JavaScript jest ewaluowany zwykle w przeglądarce. Jeżeli nie możesz sobie zainstalować niczego, to raczej nie masz innego wyjścia.
    Jeśli nie chcesz wyskakującego okienka, to steruj na jakiś kurs JavaScript i HTML i napisz sobie taką stronkę która będzie Ci obliczać co tam chcesz i jak tam chcesz, z lub bez wyskakujących okienek. ;)

  • #21 24 Maj 2011 11:40
    red4
    Poziom 14  

    Witam.
    Po okresie testowania doszedłem do wniosku, że JavaScript w zupełności mi wystarczy. Dziękuje wszystkim za podjęcie tematu.
    Pozdrawiam.

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty