X
  • #1 13 Apr 2011 14:15
    red4
    Level 14  
    Helpful post? (0)
    Witam.
    Czy jest możliwe stworzenie prostego programu do obliczania przekątnej prostokąta na samym systemie Winxp z podstawowymi składnikami?
    Pozdrawiam.
  • #2 13 Apr 2011 15:27
    Moran
    Level 18  
    Helpful post? (0)
    Może być mały kłopot, jeśli to ma być na gołym systemie. Można stworzyć kalkulator w pliku *.bat, ale ma on ograniczenia np. nie uwzględnia dziesietnych części) i nie ma pierwiastków...
  • #3 13 Apr 2011 16:28
    Qujav
    Level 21  
    Helpful post? (0)
    Nie możę być w ekselu? a pierwiastka z 3.
  • #4 13 Apr 2011 17:09
    Moran
    Level 18  
    Helpful post? (0)
    "eksel" nie jest częścią składową systemu Windows XP....
    Ale masz tu coś takiego:
    http://www.computing.net/answers/programming/batch-file-calculator-with-decimals/19649.html

    i coś takiego:
    http://www.bryk.pl/teksty/liceum/pozosta%C5%82e/matematyka/23435-jak_komputer_oblicza_pierwiastek_kwadratowy_z_dowolnej_liczby.html

    Teraz trochę pogłówkuj i coś się może udać. Powodzenia !
  • #5 13 Apr 2011 17:11
    Qujav
    Level 21  
    Helpful post? (0)
    Sory, a_pier_z_3 tyczy sie tylko kątów 60* i 30*, dla innych musisz zastosować pitagorasa.
  • #6 13 Apr 2011 20:50
    red4
    Level 14  
    Topic author Helpful post? (0)
    Witam.
    Zapomniałem dodać, że nie znam się za bardzo na programowaniu i słabo u mnie z angielskim. Potrzebuje prostego narzędzia do obliczenia przekątnych z dwoma miejscami po przecinku. Nie mam fizycznego dostępu do jednostki centralnej w pracy, do dyspozycji mam tylko monitor, klawiaturę i mysz. Gdyby było inaczej wrzucił bym sobie OpenOffica portable i w odpowiedniku excela zrobił tabelkę do obliczania przekątnej stosując twierdzenie Pitagorasa.
    Pozdrawiam
  • #7 14 Apr 2011 00:20
    blue_17
    Level 32  
    Helpful post? (0)
    Może napisać w byle czym aplikacje na xp-ka a później z poczty ściągnąć lub poprzez jakiegoś klienta do wymiany plików wrzucić na maszynę :?:
  • #8 14 Apr 2011 00:22
    makkak
    Level 18  
    Helpful post? (0)
    A czy czasem w XP nie ma wbudowanego środowiska .NET?
  • #9 14 Apr 2011 09:23
    red4
    Level 14  
    Topic author Helpful post? (0)
    Witam.
    Jednostka centralna pracuje w sieci wewnętrznej i nie ma połączenia z interetem, odnośnie środowiska NET to nie wiem musiał bym sprawdzić, ale dopiero w poniedziałek będę w pracy.
    Pozdrawiam.
  • #10 14 Apr 2011 10:57
    Moran
    Level 18  
    Helpful post? (0)
    Skoro masz takie ograniczenia, to najlepiej i najszybciej będzie użyć zwykłego kalkulatora...może być ten windowsowy;-)
  • #11 14 Apr 2011 16:32
    red4
    Level 14  
    Topic author Helpful post? (0)
    Witam.
    Tak właśnie robię, ale myślałem że jest możliwość ułatwienia sobie życia. Temat zostawię otwarty może ktoś coś wymyśli.
    Pozdrawiam.
  • #12 14 Apr 2011 17:25
    Moran
    Level 18  
    Helpful post? (0)
    Jeżeli nie masz fizycznego dostępu do komputera (albo internetu..) to tylko za pomocą skryptów *.bat możesz próbować to rozwiązać. Goły system XP niestety nie zawiera np.interpretera Basica;-)
  • Helpful post
    #13 14 Apr 2011 18:47
    marcinj12
    Level 40  
    Helpful post? (0)
    Poniżej kod liczący przekątną z twierdzenia Pitagorasa, który udało mi się sklecić z dostępnej na necie funkcji do liczenia pierwiastków w pliku .bat. Całość wklejasz do notatnika, zapisujesz jako plik .txt i zmieniasz rozszerzenie na .bat.
    Minusem tego rozwiązania to to, że działa tylko dla liczb całkowitych a wyliczanie pierwiastka odbywa się w pętli, przez w jakiś dziwny sposób, przez co w praktyce działa znośnie szybko do liczb z zakresu ok. 100. Powyżej coraz bardziej zwalnia, do 1000 jeszcze jakoś dojdzie, zresztą sam spróbuj.
    Code: bash
    Log in, to see the code
  • #14 14 Apr 2011 20:42
    red4
    Level 14  
    Topic author Helpful post? (0)
    Witam.
    marcinj12 jesteś wielki o coś takiego chodziło, na moim domowym sprzęcie pod win xp i win7 działa. W pracy będę w poniedziałek to wtedy sprawdzę czy tam zadziała.
    Pozdrawiam.
  • #15 15 Apr 2011 11:13
    Moran
    Level 18  
    Helpful post? (0)
    No i ładnie...a kolega red4 w ramach zadania domowego skorzysta z podanych przeze mnie linków do kalkulatora umożliwiającego działajanie na liczbach dziesiętnych, połączy z rozwiązaniem marcinj12 i całość zaprezentuje na forum, ku potomnych uciesze;-)
  • #16 20 Apr 2011 09:08
    red4
    Level 14  
    Topic author Helpful post? (0)
    Witam.
    Niestety w pracy komputer nie pozwala na zmianę rozszerzenia na bat i niestety nie mogę uruchomić tego pliku.
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    #17 20 Apr 2011 11:14
    Xitami
    Level 29  
    Helpful post? (0)
    tam gdzie zwykle piszemy w przeglądarce adres napiszmy:
    Code:
    javascript:a=prompt("pierwsza",0);b=prompt("druga",0);alert(Math.sqrt(a*a+b*b))

    można to zapisać w pliku o nazwie np. prze.html
    Code:
    <script>
    
    a=prompt("pierwsza",0);
    b=prompt("druga",0);
    alert(Math.sqrt(a*a+b*b));
    </script>

    A tak to zadziała
  • #18 21 Apr 2011 00:57
    azra
    Level 16  
    Helpful post? (0)
    red4 - co to znaczy, że nie pozwala? Możesz otworzyć okno konsoli? (cmd)
    Czy przy wpisaniu
    Code:
    cat > plik.bat
    
    Hello world
    [Ctrl+C]
    System się pluje, czy tworzy normalnie plik.bat?

    Tak czy inaczej, powinieneś jak najbardziej skorzystać z rady Xitami i użyć JavaScript, jeżeli tylko masz tam jakąś przeglądarkę (nawet jeżeli nie ma połączenia z Siecią, to IE raczej nikt nie usuwał, hm? ;) ).
  • #19 22 Apr 2011 15:11
    red4
    Level 14  
    Topic author Helpful post? (0)
    Witam.
    Poradziłem sobie z zapisaniem pliku jako "bat", otwarłem konsole cmd uruchomiłem edytor tekstu w konsoli, otwarłem plik który wcześniej utworzyłem według rady marcinj12 potem zrobiłem zapisz jako i zapisałem z rozszerzeniem bat i w ten sposób miałem już gotowy plik wykonalny. Uruchomiłem go wpisałem dane i po wciśnięciu enter zamiast wyniku zaczęły przewijać się linijki (C:\Windows\Documents and Settings\Administrator. Wyłączyłem to zamykając okno cmd, nie miałem za bardzo czasu w pracy żeby to jeszcze raz uruchomić więc sobie odpuściłem.
    Wcześniej próbowałem też z kodem JavaScript tutaj było trochę lepiej tylko przy uruchamianiu otworzyła się przeglądarka z komunikatem ale po angielsku co mi wcale nie ułatwiło ale pewnie chodziło o zgodę na uruchomienie wyskakujących okienek pozwoliłem na wyskakujące okienka i program wyliczył mi przekątną.
    Tylko mam pytanie czy przy każdym obliczaniu przeglądarka będzie się uruchamiać.
    Pozdrawiam.
  • #20 22 Apr 2011 16:11
    azra
    Level 16  
    Helpful post? (0)
    JavaScript jest ewaluowany zwykle w przeglądarce. Jeżeli nie możesz sobie zainstalować niczego, to raczej nie masz innego wyjścia.
    Jeśli nie chcesz wyskakującego okienka, to steruj na jakiś kurs JavaScript i HTML i napisz sobie taką stronkę która będzie Ci obliczać co tam chcesz i jak tam chcesz, z lub bez wyskakujących okienek. ;)
  • #21 24 May 2011 11:40
    red4
    Level 14  
    Topic author Helpful post? (0)
    Witam.
    Po okresie testowania doszedłem do wniosku, że JavaScript w zupełności mi wystarczy. Dziękuje wszystkim za podjęcie tematu.
    Pozdrawiam.
  Search 4 million + Products
Browse Products