FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Medion MD 95597 - wyłącza się, nie włącza się

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> Medion MD 95597 - wyłącza się, nie włącza się
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#1 Post from the author of the topic 13 Apr 2011 19:22   

Medion MD 95597 - wyłącza się, nie włącza się

Witam,

mam problem z laptopem Medion MD 95597, znanym również jako SIM 2050. Otóż komputer wyłącza się w losowych momentach. Wyłącza się nagle i całkowicie. Nie jest to problem z przegrzewaniem - wylot powietrza czysty, na procesorze nowa pasta w ilości odpowiedniej. Czasem wyłącza się od razu po włączeniu, nim dojdzie do inicjacji grafiki. Udało mi się przetestować pamięć - jest w porządku, dla pewności włożyłem również inne kości. Po rozebraniu i wyczyszczeniu CMOS, przez odłączenie baterii na pewien czas, doszła kolejna przypadłość. Bardzo rzadko udaje mu się wystartować. Np. po podłączeniu baterii i włączeniu zaskoczy, że CMOS został wyczyszczony, daje mu ustawienia fabryczne i się uruchamia. Jednak po restarcie już nie wstaje, jest włączony, ale nie dochodzi do inicjowania ekranu, na którym kroku staje dokładnie nie wiem, bo nie mam karty diagnostycznej. Tak samo dzieje się przy odłączonej baterii podtrzymującej. Raz na kilkanaście razy zaskoczy, daje mu ustawienia fabryczne a po restarcie wisi. Wizualnie na płycie głównej uszkodzeń nie stwierdzam. Już nie wiem, czego się czepić, obstawiam płytę, tylko czy to będzie BIOS czy coś innego a może nie innego tylko dodatkowo?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 13 Apr 2011 19:22   

Back to top

michał3411_2007
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 13 Apr 2011 20:12   

Re: Medion MD 95597 - wyłącza się, nie włącza się

Bardzo częstą przyczyną tego typu zdarzeń są popękane kulki pod którymś z chipsetów , to nie jest jednoznaczna diagnoza , ale próba wskazania usterki , spróbować wygrzać płytę hotem i czy to coś zmienia .
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Apr 2011 20:12   

Back to top

halik_ltd
Poziom 17
Poziom 17

Post#3 13 Apr 2011 20:18   

To prawie na pewno wina chipsetu lub układu graficznego nVidia 6600GT 128MB.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Apr 2011 20:18   

Back to top

bania_mb
Poziom 6
Poziom 6

Post#4 Post from the author of the topic 13 Apr 2011 20:56   

Właśnie przed chwilą zauważyłem, że w momencie jak komp wystartuje ale nie włączy się nawet ekran, to chipset jest ciepły a radiator od procesora zimny i po dłuższym czasie ani trochę się nie nagrzewa, czyli tak jakby nie dostawał napięcia. Na kondensatorach po drugiej stronie podstawki napięcie jest minimalne - 10mV.

Edit: przed chwilą laptop się włączył i na kondensatorach pod procesorem pojawiło się napięcie 1,3V
Back to top

bania_mb
Poziom 6
Poziom 6

Post#5 Post from the author of the topic 14 Apr 2011 13:22   

michał3411_2007 wrote:
Bardzo częstą przyczyną tego typu zdarzeń są popękane kulki pod którymś z chipsetów , to nie jest jednoznaczna diagnoza , ale próba wskazania usterki , spróbować wygrzać płytę hotem i czy to coś zmienia .

Niestety, po wygrzaniu bez zmian. Czyli problem z płytą główną, naprawa nieopłacalna
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> Medion MD 95597 - wyłącza się, nie włącza się
Page 1 of 1
Similar topics
MEDION 9580-A (nie włącza się) - co załóżyć za IRF7811A? (9)
Komputer Medion. Nie włącza się . (2)
Medion MD97600 nie włącza się (12)
MEDION MD 98300 nie włącza się (1)
Medion FID2060 - nie włącza się (2)
Komputer się nie włącza. Startuje, buczy, wyłącza się. (10)
Komputer się włącza, monitor nie reaguje i po chwili się wyłącza (6)
Komputer się wyłącza. Czasami sam się włącza i nie da się wyłączyć. (6)
Medion RAM2000 - nie zawsze się włącza, piszczy (4)
Medion MIM2220 nie włącza się po wymianie procesora (22)

Page generation time: 1.941 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed