| Author |
exti Poziom 21

|
15 Apr 2011 17:56 Mądry komputer przed szkodą? Algorytm "przewidywania przyszłości" |
|
|
|
Wszyscy wiemy, że gdy patrzymy wstecz na pewne wydarzenia, wydaje się nam, że mogliśmy je przewidzieć. To taki efekt "wiedziałem-że-tak-będzie". A co, gdyby zaprogramować komputer, aby "myślał" w podobny sposób? Na ten właśnie pomysł wpadli naukowcy z Tel Aviv University. A Google już wyraziło zainteresowanie ich pracami.
Prof. Yishay Mansour, który prowadzi prace, mówi: "Jeśli serwery i systemy routingu Internetu mogłyby zaobserwować i z góry oszacować wszystkie dostępne zmienne, byłyby w stanie, np. bardziej efektywnie przydzielać priorytety żądaniom dostępu do zasobów, ładować dokumenty i przekierowywać odwiedzających na strony internetowe." To właśnie bardzo zainteresowało Google.
Oczywiście komputery nie mogą odczuwać żalu, lecz mogą mierzyć rzeczy takie, jak różnicę pomiędzy osiągniętym, a pożądanym rezultatem. Ostatnio Mansour opracował algorytm sztucznej inteligencji, który minimalizuje poziom wirtualnego żalu, jakiego program komputerowy mógłby doświadczyć.
"Jesteśmy w stanie zmienić i wpłynąć na podejmowanie decyzji przez komputery w czasie rzeczywistym. W porównaniu do istot żywych, systemy pomocowe [wyżej wspomniany algorytm] mogą szybciej przetwarzać wszystkie dostępne informacje, aby oszacować rozwój przyszłych wydarzeń obojętnie, czy jest to ostra licytacja na internetowym serwisie aukcyjnym, gwałtowny wzrost ruchu na stronie z mediami, czy zapotrzebowanie na produkt online."
Źródło:
http://www.tgdaily.com/software-brief/55391-scientists-give-computers-hindsight-to-tell-the-future
|
|
| Back to top |
|
 |
Rolandd Poziom 10

|
15 Apr 2011 21:46 Re: Mądry komputer przed szkodą? Algorytm "przewidywania przyszłości" |
|
|
|
"Oczywiście komputery nie mogą odczuwać żalu"
Zadam pytanie: skąd wiesz, że twój serdeczny przyjaciel/mama/tata/brat/dziewczyna/sąsiad może odczuwać żal? Dlatego, że jest podobny do ciebie (ten sam gatunek - homo sapiens), a skoro ty potrafisz odczuwać żal, to potrafi go odczuwać także każdy przedstawiciel homo sapiens vel człowiek (czyli twój serdeczny przyjaciel/mama/tata/brat/dziewczyna/sąsiad). Co się stanie, jeśli za 10/30/100 lat maszyny będą mogły BARDZO dobrze (PERFEKCYJNIE) naśladować człowieka? Czy wtedy będą odczuwać żal? Bo będą podobne do ciebie jak twój serdeczny przyjaciel/mama/tata/brat/dziewczyna/sąsiad.
|
|
| Back to top |
|
 |
And! Poziom 23

|
15 Apr 2011 22:50 Re: Mądry komputer przed szkodą? Algorytm "przewidywania przyszłości" |
|
|
|
Co ma żal, do algorytmów które potrafią dynamicznie dostosować się do aktualnych warunków na podstawie wektora cech oraz wcześniej przeanalizowanych danych.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Apr 2011 22:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Bogdan K Poziom 21

Joined: 23 Oct 2004 Posts: 1200 Location: Schlochau - Człuchów
|
16 Apr 2011 01:05 Re: Mądry komputer przed szkodą? Algorytm "przewidywania przyszłości" |
|
|
|
A według mnie komputery przyszłości i tak nie będą potrafiły odczuwać żalu a to dlatego że nie będą w stanie zrozumieć istoty żalu, nie ważne jakie będą miały oprogramowanie to i tak będzie maszyna która nie posiada emocji takich jak ma człowiek, będą to tylko algorytmy zachowań i nic po za tym.
Do Moderatora czy jesteś w stanie jako programista napisać taki algorytm, że twój PC przechodząc w stan hibernacji uśpienia będzie w stanie śnić, moje zdanie jest takie że nie uda ci się tego wykonać, ludzkość jest jeszcze na niskim poziomie rozwoju technicznego.
Pozdrawiam
Bogdan
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Apr 2011 01:05 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
szulat Poziom 17

|
16 Apr 2011 03:15 Re: Mądry komputer przed szkodą? Algorytm "przewidywania przyszłości" |
|
|
|
Rolandd - czytałes Lema? ;)
kiedyś komputery będą się zastanawiały czy ludzie tak naprawde potrafią myśleć a może to tylko złudzenie i udawanie, tak jak my się zastanawiamy czy sztuczna inteligencja będzie kiedyś potrafiła odczywać żal czy tylko udawać...
|
|
| Back to top |
|
 |
sokoleokoo2 Poziom 19

|
16 Apr 2011 10:43 Re: Mądry komputer przed szkodą? Algorytm "przewidywania przyszłości" |
|
|
|
Panowie to nie jest takie oczywiste - do końca, bo człowiek odczuwa żal w jemu tylko znany sposób ( w necie jest kupę definicji). Problem polega na tym że chcemy aby robot/maszyna odczuwał tak samo jak my - a to już jest nie możliwe. Porównać można to do Psa którego Pan po pijaku skatował ... a ten dalej kocha swoje Pana, odczuwa smutek radość o nawet płaczą .... ale inaczej niż my.
Tak samo tutaj - dajmy maszynie świadomość a cała reszta ukształtuje się sama, bo nie możemy oczekiwać ze stworzona przez nas inteligencja będzie tak samo czuła i rozumowała ... jest to niemożliwe i naukowcy dobrze o tym wiedzą, po za tym uczą tego na Robotyce od wielu wielu lat.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Apr 2011 10:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Rolandd Poziom 10

|
16 Apr 2011 11:20 Re: Mądry komputer przed szkodą? Algorytm "przewidywania przyszłości" |
|
|
|
Widzę, że większość mnie nie zrozumiała, dlatego jeszcze raz. Oto mój tok myślenia.
Skąd wiesz, że twój np. przyjaciel umie odczuwać żal czy jakielokwiek inne uczucia? A może PO PROSTU JEGO MÓZG POPRZEZ LICZNE NATURALNE ALGORYTMY POTRAFI TE UCZUCIA SYMULOWAĆ? Mówisz - nie! bo twój przyjaciel jest do ciebie podobny, tj: ma podobną budowę ciała oraz zachowania (w końcu ten sam gatunek): ma ręce, nogi, głowę, oczy jak ty, potrafi płakać, śmiać się, żartować, być smutny, mówić i słuchać jak ty! A skoro ty odczuwasz żal (jesteś tego pewien na 100%!) to on jako istota podobna do ciebie w 100% pewnie też potrafi! Nie zgadzasz się z moją tezą? Zadaj sobie więc pytanie: skąd wiesz, że twój przyjaciel potrafi czuć?
I teraz: co by się stało gdyby (nie interesuje mnie narazie czy to jest możliwe, załóżmy, że tak) czlowiek za 100 lat zbudował maszynę, która przypominałaby w 100% człowieka (ale w sobie miałaby naturalnie elektronikę i mechanikę), czyli potrafiłaby biegać, skakać, uśmiechać się, być smutna, co najważniejsze: umieć rozmawiać i to na liczne tematy w tym o wierze, literaturze, malarstwie itp. (test turinga zdany za pierwszym razem na ocenę 5). Cóż powiedzieć: idealna symulacja człowieka - powiedzmy taki robot jak z filmu "Ja, Robot" czy "Krótkie spięcie". Czy w takim przypadku, stwierdziłbyś, że ta maszyna potrafiłaby czuć, czy nie? Czy potrafiłbyś powiedzieć jej prosto "w oczy", że jest tylko zwykłą "pralką"?
Myślę więc, że sprawa nie jest tak oczywista, i na pewno trzeba by do tych rozważań wprowadzić dodatkową rzecz: naszą pychę: tylko my potrafimy myśleć logicznie, abstrakcyjnie, czuć, śnić, kochać, budować wielkie wspaniałe rzeczy i wogóle jesteśmy panami wszechświata, jesteśmy najlepsi i jeśli ktoś (maszyna, zwierzę, cholera go wie - może jakiś obcy z innej planety) mógłby również takie cechy jak my przejawiać to wówczas nie bylibyśmy już tak piekielnie cudowni, więc nie zgadzamy się z takim stanem rzeczy degradując każdą istotę, która nas przypomina w pewnych względach (znamy takie elementy również z historii, z tymże słowo degradacja może odnosić się również do słowa zabijanie - taka nasza natura).
"Rolandd - czytałes Lema?"
Oczywiście, że tak :D
|
|
| Back to top |
|
 |
sundayman Poziom 18

|
16 Apr 2011 15:28 Re: Mądry komputer przed szkodą? Algorytm "przewidywania przyszłości" |
|
|
|
Koledzy pomijają kwestię najważniejszą, czyli "samoświadomość".
W końcu to ona jest źródłem ludzkich emocji (między innymi), a nie algorytmy
(IF zupa = słona then PRZYLEJ ŻONIE :).
A co jest "bazą" świadomości, to na razie możemy spekulować (ciekawa jest kwantowa teoria świadomości, mówiąca o tym, że mózg poprzez efekty kwantowe jest "sprzęgnięty" z niematerialnym duchem (duszą ?) . Jeśli miałaby to być prawda (a dlaczego nie ?), to wtedy żadna czysto techniczna konstrukcja nie będzie mogła być "uduchowiona" :). no chyba, że będziemy potrafić wykorzystać te same "kwantowe" efekty, które (być może) działają u istot żywych.
W każdym razie - niezależnie od tego jak to naprawdę jest , to rozważanie "algorytmicznego" sposobu uzyskania sztucznego, samoświadomego tworu jest
podobne do próby zrobienia układu VLSI za pomocą małego dłutka :)
Już ciekawsze są twory typu "sieć neuronowa", ale nie ma żadnego powodu, dla którego można by stwierdzić, że odpowiednio duża sieć (np. wzorowana ilościowo na ludzkim mózgu uzyska "sama z siebie" świadomość. Może tak, a może - co imho bardziej prawdopodobne - nie.
Obawiam się, że ani skala nie ta, ani narzędzia nie te...
|
|
| Back to top |
|
 |
szulat Poziom 17

|
16 Apr 2011 16:08 Re: Mądry komputer przed szkodą? Algorytm "przewidywania przyszłości" |
|
|
|
| sundayman wrote: |
Koledzy pomijają kwestię najważniejszą, czyli "samoświadomość".
W końcu to ona jest źródłem ludzkich emocji (między innymi) |
emocje są starsze niż świadomość, popatrz na zwierzęta.
właściwie to większość czynności w mózgu odbywa się poza świadomością i bez potrzeby świadomości. świadomość tylko to potem odbiera i "wydaje jej się" że to były jej działania.
i to by znaczyło że bliżej nam do "sztucznej inteligencji" wyposażonej w żal niż takiej która jest świadoma.
|
|
| Back to top |
|
 |
sundayman Poziom 18

|
16 Apr 2011 16:39 Re: Mądry komputer przed szkodą? Algorytm "przewidywania przyszłości" |
|
|
|
Z tym, że ja zwierzętom nie odbieram "świadomości", uważam że one również ją posiadają (nawet jestem tego pewien), jakkolwiek jest inna pewnie niż nasza (uboższa ?).
Jednym słowem, pisząc "świadomość" nie miałem na myśli tylko ludzi.
Zresztą, wg. niektórych (słusznych wg. mnie) koncepcji swego rodzaju świadomość ma każdy żywy organizm (rośliny ?) - tyle, że różnie rozwiniętą.
IMHO omawiany tutaj "żal" to akurat jedna z emocji "wyższych", nie do osiągnięcia bez wysoko rozwiniętej "świadomości". Żeby czuć żal, trzeba mieć wyobraźnie, żeby móc porównać sytuację "utraty" do tej, która "byłaby" w innym przypadku.
Lub - trzeba umieć odczuwać empatię - wyobrazić sobie, co czuje ktoś inny, aby np. odczuwać żal że wyrządziło się komuś krzywdę.
To jest temat pewnie na nobla, a nie dyskusję na elektrodzie, ale jak już wspomniałem, obawiam się , że do tego baaardzo daleko,i jeśli coś w tym pomoże,
to prędzej nowe odkrycia "u podstaw" fizyki (jak np. ostatnie doniesienia o potwierdzeniu supersymetrii) niż zwiększenie mocy komputerów.
Po prostu , żeby to miało sens, trzeba odkryć istotę rzeczy - a nie naśladować ją
mniej lub bardziej "podobnymi" rozwiązaniami.
|
|
| Back to top |
|
 |
Rolandd Poziom 10

|
16 Apr 2011 17:06 Re: Mądry komputer przed szkodą? Algorytm "przewidywania przyszłości" |
|
|
|
Niektórzy mówią, że świadomość jest bazą dla wyższych uczuć jak miłość czy właśnie smutek, żal, ale istnieje również pogląd, że świadomość to niepotrzebna nam funkcjonalność, która powoli zanika w toku ewolucji, podobno utrzymanie świadomości kosztuje nas codziennie mnóstwo energii, a dałoby się według niektórych żyć i funkcjonować bez świadomości. Oczywiście nie zależy to już od nas, a od ewolucji.
Tak czy siak, życie nauczyło mnie jednego, jeśli coś jest, to był jakiś powód, żeby to coś było, natura dała nam ręce, bo bez nich byśmy pewnie nie przetrwali jako gatunek, dała nam węch, słuch, wzrok i te wszystke elementy kształtowały się przez tysiące lat - kształtowały się, by nam pomagać, ewolucja zawsze zmienia (dodaje, usuwa, uwypukla) funkcjonalności tak, aby gatunek miał jak największe prawdopodobieństwo przeżycia w jego warunkach, klimacie. Po coś więc świadomość również powstała, nie jest to taka tylko jakaś dodatkowa opcja, która nikomu nie służy. Ale pytanie jest: czy ona dopiero się rozwija, czy już powoli nam przeszkadza i jak kość ogonowa zanika?
No i czy jest możliwe istnieje ludzkich uczuć bez świadomości?
Pojmowanie istoty świadomości.
Większość ludzi i jak widzę również wy mają taki obraz tej sprawy (obraz bym powiedział, matematyczny, fizyczny, inżynierski): świadomość czy uczucia są pewną cechą istot, które spełniają określone warunki, np: musi to być istota biologiczna, posiadająća mózg w którym mamy tyle i tyle neuronów z synapsami połączonych w taką i taką sieć z takimi i takimi sprzężeniami, a wogóle najlepiej to po prostu powiedzieć, żeby to był człowiek powiedzmy od 5 roku życia (bo dziecko co jeszcze robi w pieluchy to niewiadomo co to jest). Ja mam podejście zupełnie inne: skoro świadomość przypisana jest stricte do zachowania człowieka, dla mnie każda rzecz, zachowująca się jak człowiek będzie miała świadomość. I mówcie sobie, że może po prostu udawać, czy symulować świadomość, ale ja tak to widzę.
Po za tym, jak zdefiniujecie świadomość? Bo świadomość to pewien rodzaj wiedzy, "jestem świadomy tego że żyję" = "w moim mózgu w synapsach jest zapisana informacja (chemicznie), że żyję" = "w pamięci komputera jest zapisana informacja, że jestem komputerem" ??
|
|
| Back to top |
|
 |
leonow32 Poziom 20

|
16 Apr 2011 18:46 Re: Mądry komputer przed szkodą? Algorytm "przewidywania przyszłości" |
|
|
|
Ze świadomością największy problem polega na tym, że nie bardzo wiadomo, czym ona w ogóle jest :) ani skąd się bierze i po co. Świadomość to nie tylko wiedza o własnym istnieniu - komputer też potrafi wyświetlić informacje jaki jest sprzęt, system, rok produkcji, pracuje dla firmy x, producent y, itp... ale to ma mało, by powiedzieć, że komputer jest czegokolwiek świadomy.
|
|
| Back to top |
|
 |
sundayman Poziom 18

|
16 Apr 2011 22:28 Re: Mądry komputer przed szkodą? Algorytm "przewidywania przyszłości" |
|
|
|
| Quote: |
| dla mnie każda rzecz, zachowująca się jak człowiek będzie miała świadomość |
To oczywiście bez sensu. To mniej więcej tak, jakbyś napisał, że każda rzecz, która
zachowuje się jak pies (biega na czworakach, sika pod drzewkiem, zakopuje kość) jest psem.
Samoświadomość to świadomość własnego istnienia. To jednoznaczne określenie.
Albo się ma TO albo nie. Twór, który "udaje", że ma własną świadomość, ale jej nie ma jest kukła, a nie inteligentną (samoświadomą) istotą.
Żaden program, niezależnie od tego, co wyświetli na ekranie nie będzie świadom sam siebie. Czy odpowiednio wielka sieć neuronów staje się automatycznie świadoma sama siebie - też nie wiadomo. Jednym słowem, na razie główną odpowiedzią w temacie jest "nie wiadomo"...
|
|
| Back to top |
|
 |
Rolandd Poziom 10

|
16 Apr 2011 23:12 Re: Mądry komputer przed szkodą? Algorytm "przewidywania przyszłości" |
|
|
|
"Albo się ma TO albo nie. Twór, który "udaje", że ma własną świadomość, ale jej nie ma jest kukła, a nie inteligentną (samoświadomą) istotą."
Ha! a skąd wiesz, że taki robot udawałby własną świadomość? Skąd wiesz, że robot który mógłby z tobą normalnie swobodnie rozmawiać na wiele wiele różnych tematów (w tym np rozmawiać i interpretować utwory Mickiewicza z tobą) nie byłby świadomy? Może masz jakiś analizator świadomości? Gdzie podłącza się go do danej istoty i mierzy w procentach poziom świadomości? Nie zgadzasz się z tym? Więc odpowiedź proszę: masz przed sobą coś, jak stwierdzisz czy to coś jest świadome czy nie?
Świadomość nie jest dla mnie cechą, która jest przypisana danemu gatunkowi, jest bowiem związana z pojmowaniem jej samej.
Inna sprawa: nie oszukujmy się, robotyka przyszłości raczej nie należy do samej mechaniki i elektroniki, przyroda wyprzedza nasze dotychczasowe osiągnięcia o miliony lat świetlnych - wydaje mi się, że połączenie biologii i elektroniki to przyszłość maszyn. Czy będą to raczej ludzie z mechanicznymi dodatkami czy bardziej roboty sprzężone z komórkami, tkankami i mięśniami nie wiem, ale coś z tych dwóch rzeczy na pewno.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Apr 2011 23:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
HEKTOR003 Poziom 15

|
06 May 2011 21:37 Re: Mądry komputer przed szkodą? Algorytm "przewidywania przyszłości" |
|
|
|
Obecnie jestem na etapie tworzenia coś na podobieństwo sztucznej inteligencji jako
program sterujący funkcjami komputera , "Algorytm żalu" komputer może przeżywać to i odczuwać jako rodzaj bodźca żal, jest to możliwe dlatego że inteligentny robot myślący podobnie do człowieka ma zdefiniowane czynności tylko należy określić dane ?
- na co reaguje jako żal ?
- sposób okazywanie żalu ?
Komputer może określić prędkość przetwarzania danych, programy ze sztuczną inteligencją według mnie muszą zawierać pętle myślową (coś jak pętla programowa)
Jak określić niedoskonałość w myśleniu człowieka w porównaniu do komputera ?
Komputer nie popełnia błędu myślowego i myśli z tą samą prędkością, człowiek popełnia błędy i żeby wyeliminować ten błąd przetwarza myśl wiele razy czy aby na pewno jest dobrze, a co by było żeby celowo w programie komputera wprowadzić opóźnienie i celowe błędy , komputer staje się wtedy nie doskonały pod względem poprawnego wyboru .
Żal jest to porównanie negatywnego zdarzenia które nastąpiło w jakimś momencie uruchomionego procesu funkcjonowania komputera gdzie wystąpił problem, żal nie jest błędem programowym tylko nieuniknioną usterką systemu wynikających z pewnych przyczyn, żal to niemoc
dokonania korekty programowej samoczynnie ,więc program informuje o tym zdarzeniu użytkownika że takie zdarzenie może zaistnieć bo ma dane w swoiej bazie że coś takiego było lub wcześniej sam program stworzył symulację zdarzeń i porównał sam wynik symulacji z przybliżonym zdarzeniem które monitoruje .
|
|
| Back to top |
|
 |