| Author |
galazka Poziom 17

|
05 Nov 2004 10:17 Problem z XP oraz subiektem4 |
|
|
|
Witam niedawnio zainstalowalem sobie windowsa Xp zawsze pracowalem na win98 poniewaz pracuje na rachmistrzu i na subiekcie 4 czy jest jakas mozliwosc odpalaenia tych programow na xp bo pokazuje mi ze mam za malo pamieci...czy cos tam...
|
|
| Back to top |
|
 |
papieju Poziom 14

|
05 Nov 2004 11:15 Re: Problem z XP oraz subiektem4 |
|
|
|
w katalogu windows/system32 jest plik config.nt - wyedytuj go i zmien parametr files = 40 na files=255, reset kompa i subiekt 4 dla dos wstanie. gdyby w trybie pelnoekranowym byly male literki i jakby zmieniejszony obraz - urucho go w oknie, na uruchomionym zmien na pelny ekran, wylacz i we wlasciwosciach skroto zmien na pelny ekran - bedzie git
|
|
| Back to top |
|
 |
-=[OLO]=- Poziom 20

|
05 Nov 2004 14:31 Re: Problem z XP oraz subiektem4 |
|
|
|
A propo Windowsa XP i Subiekta 4.
U mnie drukarka igłowa OKI bardzo powoli drukuje fakturki z Subiekta 4 pod Windowsem XP, pod dosem drukuje 2-3 razy szybciej. Dlaczego ???
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Nov 2004 14:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
galazka Poziom 17

|
05 Nov 2004 15:01 Re: Problem z XP oraz subiektem4 |
|
|
|
moze sterowniki nie pasuja ja tak mialem z epsonem i po wgraniu opodniego sterownika ruszylo szybciej...
|
|
| Back to top |
|
 |
-=[OLO]=- Poziom 20

|
05 Nov 2004 15:44 Re: Problem z XP oraz subiektem4 |
|
|
|
Używam tych sterowników które są w windowsie XP innych niestety nie mam
|
|
| Back to top |
|
 |
cmon Poziom 12

|
05 Nov 2004 16:37 Re: Problem z XP oraz subiektem4 |
|
|
|
poeksperymentuj troche! w mojej dawnej firmie byl podobny problem z jakims 9-iglowym Starem (nie pamietam juz dobrze) - faktury drukowaly sie tak sprawnie, ze sprzedawcy drzeli na dzwiek tego slowa. wygladalo, ze wszystko jest ok - sterownik emulacji epson stara i te sprawy. pokombinowalem i okazalo sie, ze drukarka chodzi duzo duzo lepiej ze sterownikiem od ... zupelnie innej dziewiecioiglowki :)
|
|
| Back to top |
|
 |
adamjur1 Poziom 24

|
05 Nov 2004 17:00 Re: Problem z XP oraz subiektem4 |
|
|
|
Potwierdzam że z drukowaniem w subiekcie i w systemach operacyjnych wyższych niż ....... DOS 6.0 zawsze było trzeba pokombinować. Przeszliśmy całą drogę przez mękę od subiekta 1 na dos5.0 i 286 do Subiekta GT na win 98, Milenium na P4, w XP jeszczenie próbowałem ale wkrótce to nas czeka. Drukarki to był słaby punkt tych programów ( Rachmistrz i rewizor chcą A3 a jak jeszcze jest dobrowolno-przymusowy Płatnik z jaśnie nam panującego Prokomu to już trzecia drukarka na jednym kompie)
Pozdr. J.
|
|
| Back to top |
|
 |
-=[OLO]=- Poziom 20

|
05 Nov 2004 18:22 Re: Problem z XP oraz subiektem4 |
|
|
|
Może ktoś wie jakich strowników (od jakiej drukarki) trzeba użyć dla OKI 320 (9igieł) aby szybko drukowała pod Win XP?
(od epsona nie ma różnicy)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Nov 2004 18:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mariuszg Poziom 12

|
10 Apr 2006 10:20 Problem z XP oraz subiektem4 |
|
|
|
Witam. Mam ten sam problem, moze już ktoś znalazł rozwiązanie.
Wymiana sterowników dla OKI 3321 wydaje sie że nie pomoze bo program Rewizor , subiekt, itd dla DOS drukują bezpośrednio do portu. Więc drukarka moze być nawet niezainstalowana w XP (nie wydrukujesz tylko GDI) czyli np edytory tekstów itd (wszystko co okienkowe).
Myślałem że to wina ustawienia portu LPT ale chyba teżnie bo konfiguracje w żadną strone nie pomogly.
Wina leży raczrej po stronie EMULATORA trybu DOS, który tak przyciąża system, że komp sobie po prostu nie radzi.
Zauważyłem że jak puszcze wydruk i wyjde od razu z programu to "coś" ouszcza i wydruk leci jak błyskawica.
Może znalazł ktoś rade na to żeby po każdym puszczeniu wydruku nie trzebab bylo czekać nie wiadomo ile , albo wychodzić z programu
|
|
| Back to top |
|
 |
ssaku1 Poziom 4

|
09 May 2008 09:36 Re: Problem z XP oraz subiektem4 |
|
|
|
Ja mam problemik ale z polskimi literami na OKI 320. Jeśli ustawie typ wydruku tekstowy to nie drukuje mi polskich znaków, a jak przestawie na graficzny to znaki polskie sa ale nie wypełnia mi tabeli sprzedaży. Jak to ugryźć na win 98.??
|
|
| Back to top |
|
 |
mietekn Poziom 22

|
09 May 2008 21:54 Re: Problem z XP oraz subiektem4 |
|
|
|
Garść rozwiązań kilku problemów związanych z pracą subiekta 4:
-Odnośnie liczny plików nie należy ustawiać liczby plików Files=255 bowiem system otwiera zawsze 16 plików więcej niż wspomniany parametr i przy tej wartości głupieje. Bezpieczne jest Files=222, program zadziała normalnie i będzie otwierał wszystko poprawnie zarówno w czasie normalnej pracy jak i w czasie kontroli danych, indeksowaniu, pierwszej pomocy i porządkowaniu danych.
-Odnośnie drukowania należy poszukać wpisu w rejestrze lpt_timeout (HKEY_LOCAL_MACHINE->SYSTEM->CurrentControlSet->Control->WOW) i zmienić wartość z 15 na 2.
-Kolejny problem to obciążenie 100% procesora w czasie pracy programu. Pomocny do tego jest krótki programik foxfree.com dodawany to batcha uruchamiającego subiekta (s4.bat)
-Wieszanie się programu w systemach dwuprocesorowych lub więcej. Do tego konieczna jest edycja parametrów startowych nvtvdm.exe z pomocą narzędzia imagecfg
tj: imagecfg -a 0x1 NTVDM.EXE. Oczywiście trzeba zrobić to tak by przywracanie plików nie wgrało z powrotem oryginalnej wersji a wiec najpierw podmienić plik w folderze dllcache a potem w system32.
-Odnośnie drukowanie w windows 98 i polskich znaków by działała konwersja na standardy inne niż Latin 2 należy we właściwościach portu odznaczyć pole wyboru Włącz buforowanie drukowania dla MS DOS (czyli wyłączyć.
-By szybko drukowało w systemie Windows 98 należy w system.ini dopisać w odpowiednich grupach linie:
[Network]
PrintBufTime=2
[IFSMGR]
PrintBufTime=2
i uruchomić ponownie komputer.
Wspomniane narzędzia foxfree.com i imagecfg.exe znajdziecie z pomocą google.
|
|
| Back to top |
|
 |
macman7 Poziom 1

|
28 Jul 2008 22:49 Re: Problem z XP oraz subiektem4 |
|
|
|
Witam,
niestety nie udało mi się odnaleźć programu foxfree.com
czy ktoś mógłby mnie poratować? może jest inne rozwiązanie na odciążenie procka?
pozdr
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Jul 2008 22:49 |
|
|