FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Problem z XP oraz subiektem4

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Problem z XP oraz subiektem4
Author
Poziom 17
Poziom 17

Post#1 Post from the author of the topic 05 Nov 2004 10:17   

Witam niedawnio zainstalowalem sobie windowsa Xp zawsze pracowalem na win98 poniewaz pracuje na rachmistrzu i na subiekcie 4 czy jest jakas mozliwosc odpalaenia tych programow na xp bo pokazuje mi ze mam za malo pamieci...czy cos tam...
Back to top

papieju
Poziom 14
Poziom 14

Post#2 05 Nov 2004 11:15   

Re: Problem z XP oraz subiektem4

w katalogu windows/system32 jest plik config.nt - wyedytuj go i zmien parametr files = 40 na files=255, reset kompa i subiekt 4 dla dos wstanie. gdyby w trybie pelnoekranowym byly male literki i jakby zmieniejszony obraz - urucho go w oknie, na uruchomionym zmien na pelny ekran, wylacz i we wlasciwosciach skroto zmien na pelny ekran - bedzie git
Back to top

-=[OLO]=-
Poziom 20
Poziom 20

Post#3 05 Nov 2004 14:31   

A propo Windowsa XP i Subiekta 4.

U mnie drukarka igłowa OKI bardzo powoli drukuje fakturki z Subiekta 4 pod Windowsem XP, pod dosem drukuje 2-3 razy szybciej. Dlaczego ???
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Nov 2004 14:31   

Back to top

galazka
Poziom 17
Poziom 17

Post#4 Post from the author of the topic 05 Nov 2004 15:01   

moze sterowniki nie pasuja ja tak mialem z epsonem i po wgraniu opodniego sterownika ruszylo szybciej...
Back to top

-=[OLO]=-
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 05 Nov 2004 15:44   

Używam tych sterowników które są w windowsie XP innych niestety nie mam
Back to top

cmon
Poziom 12
Poziom 12

Post#6 05 Nov 2004 16:37   

poeksperymentuj troche! w mojej dawnej firmie byl podobny problem z jakims 9-iglowym Starem (nie pamietam juz dobrze) - faktury drukowaly sie tak sprawnie, ze sprzedawcy drzeli na dzwiek tego slowa. wygladalo, ze wszystko jest ok - sterownik emulacji epson stara i te sprawy. pokombinowalem i okazalo sie, ze drukarka chodzi duzo duzo lepiej ze sterownikiem od ... zupelnie innej dziewiecioiglowki :)
Back to top

adamjur1
Poziom 24
Poziom 24

Post#7 05 Nov 2004 17:00   

Potwierdzam że z drukowaniem w subiekcie i w systemach operacyjnych wyższych niż ....... DOS 6.0 zawsze było trzeba pokombinować. Przeszliśmy całą drogę przez mękę od subiekta 1 na dos5.0 i 286 do Subiekta GT na win 98, Milenium na P4, w XP jeszczenie próbowałem ale wkrótce to nas czeka. Drukarki to był słaby punkt tych programów ( Rachmistrz i rewizor chcą A3 a jak jeszcze jest dobrowolno-przymusowy Płatnik z jaśnie nam panującego Prokomu to już trzecia drukarka na jednym kompie)
Pozdr. J.
Back to top

-=[OLO]=-
Poziom 20
Poziom 20

Post#8 05 Nov 2004 18:22   

Może ktoś wie jakich strowników (od jakiej drukarki) trzeba użyć dla OKI 320 (9igieł) aby szybko drukowała pod Win XP?
(od epsona nie ma różnicy)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Nov 2004 18:22   

Back to top

mariuszg
Poziom 12
Poziom 12

Post#9 10 Apr 2006 10:20   

Witam. Mam ten sam problem, moze już ktoś znalazł rozwiązanie.

Wymiana sterowników dla OKI 3321 wydaje sie że nie pomoze bo program Rewizor , subiekt, itd dla DOS drukują bezpośrednio do portu. Więc drukarka moze być nawet niezainstalowana w XP (nie wydrukujesz tylko GDI) czyli np edytory tekstów itd (wszystko co okienkowe).

Myślałem że to wina ustawienia portu LPT ale chyba teżnie bo konfiguracje w żadną strone nie pomogly.

Wina leży raczrej po stronie EMULATORA trybu DOS, który tak przyciąża system, że komp sobie po prostu nie radzi.

Zauważyłem że jak puszcze wydruk i wyjde od razu z programu to "coś" ouszcza i wydruk leci jak błyskawica.

Może znalazł ktoś rade na to żeby po każdym puszczeniu wydruku nie trzebab bylo czekać nie wiadomo ile , albo wychodzić z programu
Back to top

ssaku1
Poziom 4
Poziom 4

Post#10 09 May 2008 09:36   

Ja mam problemik ale z polskimi literami na OKI 320. Jeśli ustawie typ wydruku tekstowy to nie drukuje mi polskich znaków, a jak przestawie na graficzny to znaki polskie sa ale nie wypełnia mi tabeli sprzedaży. Jak to ugryźć na win 98.??
Back to top

mietekn
Poziom 22
Poziom 22

Post#11 09 May 2008 21:54   

Garść rozwiązań kilku problemów związanych z pracą subiekta 4:

-Odnośnie liczny plików nie należy ustawiać liczby plików Files=255 bowiem system otwiera zawsze 16 plików więcej niż wspomniany parametr i przy tej wartości głupieje. Bezpieczne jest Files=222, program zadziała normalnie i będzie otwierał wszystko poprawnie zarówno w czasie normalnej pracy jak i w czasie kontroli danych, indeksowaniu, pierwszej pomocy i porządkowaniu danych.

-Odnośnie drukowania należy poszukać wpisu w rejestrze lpt_timeout (HKEY_LOCAL_MACHINE->SYSTEM->CurrentControlSet->Control->WOW) i zmienić wartość z 15 na 2.

-Kolejny problem to obciążenie 100% procesora w czasie pracy programu. Pomocny do tego jest krótki programik foxfree.com dodawany to batcha uruchamiającego subiekta (s4.bat)

-Wieszanie się programu w systemach dwuprocesorowych lub więcej. Do tego konieczna jest edycja parametrów startowych nvtvdm.exe z pomocą narzędzia imagecfg
tj: imagecfg -a 0x1 NTVDM.EXE. Oczywiście trzeba zrobić to tak by przywracanie plików nie wgrało z powrotem oryginalnej wersji a wiec najpierw podmienić plik w folderze dllcache a potem w system32.

-Odnośnie drukowanie w windows 98 i polskich znaków by działała konwersja na standardy inne niż Latin 2 należy we właściwościach portu odznaczyć pole wyboru Włącz buforowanie drukowania dla MS DOS (czyli wyłączyć.

-By szybko drukowało w systemie Windows 98 należy w system.ini dopisać w odpowiednich grupach linie:
[Network]
PrintBufTime=2
[IFSMGR]
PrintBufTime=2
i uruchomić ponownie komputer.

Wspomniane narzędzia foxfree.com i imagecfg.exe znajdziecie z pomocą google.
Back to top

macman7
Poziom 1
Poziom 1

Post#12 28 Jul 2008 22:49   

Witam,

niestety nie udało mi się odnaleźć programu foxfree.com

czy ktoś mógłby mnie poratować? może jest inne rozwiązanie na odciążenie procka?

pozdr
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Jul 2008 22:49   

Back to top

mietekn
Poziom 22
Poziom 22

Post#13 29 Jul 2008 06:17   

Program foxfree.com pobrany przez http://fox.wikis.com/wc.dll?Wiki~Fpd26OnWin2000~VFP z http://www.ezop.cz/sw/foxfree.com (gdy jeszcze działało).
FoxFree 1.1 (C) 2003 Ezop Praha s.r.o.
Tomas Chvatal, tchvatal(malpa)ezop.cz

FOXFREE.ZIP
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  FOXFREE.ZIP
 Contents:  FOXFREE.COM
See all...
 Filesize:  416 Bytes
 Punkty:  0

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Problem z XP oraz subiektem4
Page 1 of 1

Page generation time: 0.134 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed