| Author |
jonas Poziom 17

|
27 Aug 2011 13:07 Re: Najgłupszy wynalazek w elektronice C.D. |
|
|
|
Jaka reklama?
|
|
| Back to top |
|
 |
twardypt91 Poziom 15

|
27 Aug 2011 13:48 Re: Najgłupszy wynalazek w elektronice C.D. |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jonas Poziom 17

|
27 Aug 2011 14:01 Re: Najgłupszy wynalazek w elektronice C.D. |
|
|
|
A, to nie zobaczę, mam Adblocka.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
27 Aug 2011 15:27 Re: Najgłupszy wynalazek w elektronice C.D. |
|
|
|
Uważam, że najgłupszy wynalazek w elektronice to bluetooth bo niewiele osób go używa a jeśli w ogóle to pewnie rzadko.
|
|
| Back to top |
|
 |
luke666 Poziom 22

|
27 Aug 2011 15:40 Re: Najgłupszy wynalazek w elektronice C.D. |
|
|
|
| mietek300 wrote: |
| to bluetooth bo niewiele osób go używa a jeśli w ogóle to pewnie rzadko |
:shocked!:
To chyba jakaś prowokacja?
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
27 Aug 2011 15:42 Re: Najgłupszy wynalazek w elektronice C.D. |
|
|
|
Nie a dlaczego miałaby to być prowokacja? Przecież wiele osób częściej korzysta z aparatu lub wifi w telefonie niż z bluetooth.
|
|
| Back to top |
|
 |
szympek;) Poziom 17

|
27 Aug 2011 20:45 Re: Najgłupszy wynalazek w elektronice C.D. |
|
|
|
| luke666 wrote: |
| mietek300 wrote: |
| to bluetooth bo niewiele osób go używa a jeśli w ogóle to pewnie rzadko |
:shocked!:
To chyba jakaś prowokacja? |
Ja dalej tak uważam....
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Aug 2011 20:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
czepson Poziom 10

|
01 Sep 2011 22:43 Re: Najgłupszy wynalazek w elektronice C.D. |
|
|
|
STAND-BY w Diorze (lubię tą markę ale to jest beznadziejne STK pod stałym napięciem... czyli po co pilot??)
Napięcie i rodzaje wtyczek w innych państwach (USA, Anglia)
Silnik jednofazowy o mocy 4kW (mam taki wiekowy i nie mam do czego podłączyć gniazda mają max 16A)
Podróby STK (palą się przy pierwszym uruchomieniu)
Chiński sprzęt elektryczny i elektroniczny (lepszy ruski wiatrak z 1990r. działa nadal chinol mi nawet nie zakręcił tylko się spalił)
Kolumny głośnikowe w plastikowych obudowach (beznadziejne brzmienie)
Piloty uniwersalnie nie dające się zaprogramować pod dany sprzęt (czyli uniwersalny czy nie??)
I pewnie jest tego więcej niestety
|
|
| Back to top |
|
 |
Prz3mass_PRL Poziom 8

|
07 Jan 2012 23:27 Re: Najgłupszy wynalazek w elektronice C.D. |
|
|
|
Odświeżę temat. Jeśli to padło to sorry ale dla mnie to nie wypałami są tak:
-moda na błyszczące a.k.a lustrerkowe matryce czy to w laptopie czy TV
-przyklejona klawiatura w SE C902(co jest kompletnym nie porozumieniem)
-sterownik głośności w Sony Bravia 19cali poziom ok.40 a 100 to brak róznicy
-sterownik uruchamiana TV oraz przełączania kanałów(podczas włączania TV można spokojnie do WC iść)
-super jasne niebieskie LED`y ja mam dysk zewnętrzny Tohsiba 3,5 cala 750GB to mnie do kur**cy doprowadzała ta dioda to ją zakleiłem
-cyfryzacja TV, po co mi to wszystko w HD skoro tematyka programów jest debilna(większość programów)
-ładowarka SONY do akumulatorków. która ładuje TYLKO i WYŁĄCZNIE swoje produkty,no po co ma "klient" ładować produkty konkurencji, skoro ma naszą oficjalną ładowarkę SONY do akumulatorów SONY
-całkowicie dotykowe telefony
-trochę e-karta BKM bezsens polega w tym, że trzeba za każdym razem kartę przykładać do kasownika w celu wej/wyj. z autobusu
-SIMLOCK
-non-stop aktualizacja systemu w PC
-blokady w BIOS`ie
-sławne 3D we wszystkim co można spotkać
-pseudo uniwersalność gniazd mini USB, dziwne że zamiast działać jedna ładowarka na wszystkich urządzeniach, to muszę wozić ze sobą 2-3 o innym prądzie mimo iż jest to niby uniwersalne wejście
-stosowanie takich rozwiązań w urządzeniach z ,których nie można za bardzo korzystać mowa tu o minijacku i odtwarzaczu mp3 w NOKI 2220 slide z pamięcią 3mb
-Iphone
i To by było na tyle, bo nie mogę sobie więcej rzeczy przypomnieć.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
08 Jan 2012 13:21 Re: Najgłupszy wynalazek w elektronice C.D. |
|
|
|
Moim zdaniem niewypałem są wszelkiego rodzaju piloty uniwersalne produkcji chińskiej które w supermarketach kosztują nawet 20zł.
Piloty te często nie pasują w ogóle do żadnego telewizora ani innego urządzenia z którym powinny być kompatybilne zgodnie z informacją podaną w ich instrukcji obsługi.
|
|
| Back to top |
|
 |
obsid Poziom 20

|
11 Jan 2012 10:32 Re: Najgłupszy wynalazek w elektronice C.D. |
|
|
|
Całkowicie odmienne baterie dla modeli laptopów danego producenta z tej samej linii. Że im się chce produkować za każdym razem inne palmresty laptopów pod inne kształty baterii, projektować nowe obudowy i elektronikę baterii - nigdy tego nie zrozumiem. Kolejna bzdura: lewe i prawe matryce - chodzi o położenie gniazda do taśmy matrycy. Czasem braknie tego 1-2cm taśmy LCD... "Sztywna" rozdzielczość w netbookach SONY - jeśli wstawimy matrycę o niższej rozdzielczości niż 1366x768, obraz będzie widoczny (zarówno BIOS jak i system operacyjny), ale we fragmencie (dobrze, że chociaż tyle). Nie można za żadne skarby wymusić innej, niższej rozdzielczości w systemie (z poziomu sterownika grafiki).
Dobrze, że chociaż od czasów dysków SATA skończyło się (no prawie) cudowanie z przelotkami do dysków twardych...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Jan 2012 10:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
^Rachel Poziom 18

|
12 Jan 2012 00:53 Re: Najgłupszy wynalazek w elektronice C.D. |
|
|
|
Może to nie wynalazek ale związane z tematem :D
|
|
| Back to top |
|
 |
diodcoolik Poziom 2

|
23 Feb 2012 12:15 Re: Najgłupszy wynalazek w elektronice C.D. |
|
|
|
Mnie się spodobał rezystor 0R. Niby normalne (stosowany jako zwory), ale 0R +/- 5% ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Rysio4001 Poziom 20

|
23 Feb 2012 19:58 Re: Najgłupszy wynalazek w elektronice C.D. |
|
|
|
Witam.
| diodcoolik wrote: |
| Mnie się spodobał rezystor 0R. Niby normalne (stosowany jako zwory), ale 0R +/- 5% ? |
Tolerancja musi być, bo jak by nie było, to musiał by być wykonany z nadprzewodnika :D .
Tak więc +5% jest jak najbardziej uzasadnione, ale -5%, to już PERPETUM-MOBILE :D
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Szarry Poziom 3

|
25 Feb 2012 08:03 Re: Najgłupszy wynalazek w elektronice C.D. |
|
|
|
No i trzeba pamiętać, że 0*5% to nadal =0.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Feb 2012 08:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Prz3mass_PRL Poziom 8

|
25 Feb 2012 15:38 Re: Najgłupszy wynalazek w elektronice C.D. |
|
|
|
A co myślicie na temat kaset czyszczących czy to VHS czy magnetofonowa, oraz płyt cd/dvd ? Sprawdzają się one czy to po prostu bubel i lepiej przemyć/wyczyścić głowicę i laser.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dydelmax Poziom 18

|
26 Feb 2012 12:50 Re: Najgłupszy wynalazek w elektronice C.D. |
|
|
|
Witam.
| Prz3mass_PRL wrote: |
| A co myślicie na temat kaset czyszczących czy to VHS czy magnetofonowa, oraz płyt cd/dvd ? Sprawdzają się one czy to po prostu bubel i lepiej przemyć/wyczyścić głowicę i laser. |
Ja osobiście korzystałem z płyty czyszczącej z taką "szczoteczką" na spodniej warstwie. Sprawdzałem ją na PSX, PS2 i na starym napędzie MITSUMI (rocznik chyba 1996 :D) oraz na jakimś napędzie LG w moim PC z którego piszę (2008 r.). Efekt był praktycznie żaden. Zmiana prędkości na wolniejszą nie skutkowała. Także uważam, że (jak Kolega wyżej wspomniał):
| Prz3mass_PRL wrote: |
| lepiej przemyć/wyczyścić głowicę i laser. |
A wracając do tematu, najgłupszy wynalazek w elektronice to miliardy tranzystorów upchniętych w kostce wielkości pudełka od zapałek (mowa o procesorach). Oczywiście ma to mnóstwo zalet (co rzecz jasna nie ulega wątpliwości), ale przez ciągłe dążenie do zwiększania mocy obliczeniowej współczesnych CPU i zmniejszanie procesów technologicznych (ja korzystam z Athlona wykonanego w procesie 90 nm, a tu już Intel wyjeżdża z 28 nm...) programiści zapominają o optymalizacji, czego efektem są gry zacinające się na sprzęcie za kilka tysięcy. Żeby nie być gołosłownym, podam kilka przykładów tych gier:
- Gothic 3 (po wielu patchach da się znośnie grać),
- NFS: Undercover (j.w.),
- CoD: Black Ops (j.w.),
- Crysis (rzadko się zdarza, żeby sequel gry miał mniejsze wymagania od poprzednika, tak jak Warhead, a następnie Crysis 2)
- GTA 4 (brak optymalizacji widać, i to bardzo; oczywiście patche poprawiły sytuację).
Coraz częściej okazuje się, że to (niestety) grafika jest wyznacznikiem jakości w grach. A wystarczy cofnąć się o kilkanaście lat wstecz, by przekonać się, że wystarczy pomysł na grę, i może powstać tytuł nieśmiertelny. Tetris, Mario, Worms (potomek Scorched Earth), Heroes of Might and Magic I-III, Pong...
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
McMonster Poziom 20

|
26 Feb 2012 13:46 Re: Najgłupszy wynalazek w elektronice C.D. |
|
|
|
Ten trend jest nieunikniony. Ilość czasu potrzebnego na realne zoptymalizowanie tak diabelnie złożonej aplikacji, jak współczesna gra komputerowa, jest po prostu nie do zaakceptowania. Wielokrotnie dłuższy czas, większy budżet potrzebny (a w przypadku gier komputerowych często jest to budżet wyłożony w ciemno), większe skomplikowanie, większa liczba programistów, w czasie tworzenia już dezaktualizują się rozwiązania techniczne i pomysły. Dlatego wszędzie w nich stosuje się gotowe silniki gry, silniki graficzne, fizyki postaci, gotowe biblioteki itd.. Nawet pisząc prostą aplikację w takim języku, jak Java, mniej lub bardziej wykorzustujesz elkementy, które ktoś już oprogramował w standardowych bibliotekach, bo komu się chce wynajdywać od nowa koło?
Nie twierdzę, że nigdzie tutaj nie ma miejsca na jakąkolwiek optymalizację, zawodowi programiści głupi nie są i robią co mogą, ale często szczególnie czas im nie pozwala zrobić wszystkiego porządnie. Dlatego wydawane są potem patche (grał ktoś kiedyś w Hearts of Iron 3?).
Fakt, że można sobie pomarzyć, że "jakby optymalizowali, to świat byłby piękniejszy", ale te marzenia rozbijają się o mur realizmu, a szukanie winnego tutaj w szybszych procesorach jest odrobinę karkołomne.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dydelmax Poziom 18

|
26 Feb 2012 14:17 Re: Najgłupszy wynalazek w elektronice C.D. |
|
|
|
| McMonster wrote: |
| Fakt, że można sobie pomarzyć, że "jakby optymalizowali, to świat byłby piękniejszy", ale te marzenia rozbijają się o mur realizmu, a szukanie winnego tutaj w szybszych procesorach jest odrobinę karkołomne. |
Może i tak, ale zwróć uwagę na to, że ciągle zwiększająca się moc obliczeniowa napędza wyścig o to, która gra ma najbardziej realistyczną/najlepszą grafikę, a przez to twórcy zapominają nie tylko o optymalizacji, ale też o grywalności. Co z tego, że masz grę, w której drzewa są dopracowane tak, że nawet najdrobniejszy fragment liścia ma kilka tysięcy polygonów i teksturę w rozdzielczości 4K, jak w tą grę nie da się grać, bo na monitorze masz pokaz slajdów, a nawet jak obniżysz detale do tego poziomu, że masz 40-50 fps to okazuje się, że gra jest nudna, albo że kampanię da się przejść w 30 minut (pomijam tryby sieciowe, bo niektóre gry mimo kampanii w single na nich się głównie opierają). A wszystko to przez... pieniądze. Taka jest niestety smutna prawda.
| zawodowi programiści głupi nie są i robią co mogą, ale często szczególnie czas im nie pozwala zrobić wszystkiego porządnie |
Nie zawsze (patrz: Duke Nukem Forever :D, Larry 7: Miłość na Fali i większość innych odgrzewanych po latach "kotletów" dla zysków).
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
McMonster Poziom 20

|
26 Feb 2012 19:43 Re: Najgłupszy wynalazek w elektronice C.D. |
|
|
|
Racja, chodzi o pieniądze, w końcu to kręci całym biznesem.
| Dydelmax wrote: |
| zawodowi programiści głupi nie są i robią co mogą, ale często szczególnie czas im nie pozwala zrobić wszystkiego porządnie |
Nie zawsze (patrz: Duke Nukem Forever :D, Larry 7: Miłość na Fali i większość innych odgrzewanych po latach "kotletów" dla zysków).
Pozdrawiam |
Poczytaj sobie historię DNF, jeśli gdzieś znajdziesz. Jego problem był w tym, że produkcja się przeciągała, silniki (pierwotnie chyba Quake 2!), a przez to głównie grafika, nie nadążały za obecnymi nowościami na rynku, zmieniano silnik, ta zmiana wydłużała produkcję, więc nowy silnik też w końcu stawał się przestarzały... Tak w dużym skrócie to wyglądało.
Jest co prawda Blizzard, który pracuje latami nad tytułem i wypuszcza dopracowaną grę rozchodzącą się w milionach, ale oni już mają w tym doświadczenie i ugruntowaną pozycję na rynku, przez co mogą sobie na coś takiego pozwolić.
|
|
| Back to top |
|
 |
Sokia Poziom 2

|
27 Feb 2012 11:02 Re: Najgłupszy wynalazek w elektronice C.D. |
|
|
|
| twardypt91 wrote: |
| Reklama widoczna po lewej stronie forum. |
Przynajmniej oryginalne ;).
|
|
| Back to top |
|
 |
Prz3mass_PRL Poziom 8

|
27 Feb 2012 20:06 Re: Najgłupszy wynalazek w elektronice C.D. |
|
|
|
A propo gier zobaczcie fizyke w Gran Turismo, NFS`y albo Driverze SF, co z tego, że wszystko ładnie i dopracowane, skoro przy 260km/h walniesz w ścianę i tylko lekko uszkodzony jest wóz albo zarysowany, dobrze, że w GTA 4 fizyka jest zajeb**ta. Jeśli chodzi o grywalność to SA zjada IV, co z tego, że mam zniszczenia skoro wózek widłowy nie ma możliwości podnoszenia wideł :?: :!: . A ten trend , że grafika jest najważniejsza to mnie dobija.
A co to wynalazków to chińskie najtańsze akumulatorki takie żółte 350mAh (dostałem je razem do ładowarki za 15zł na Allegro), wylały mi się wszystkie 4-ry.
Nie wiem też czy czasem PS Vita nie okaże się bublem bo cena w stosunku do rocznej gwarancji w EURO RTV/AGD, to porażka + karta pseudo M2 4GB po cenie pendrivów 16GB (intenso, Emtec), albo cena PSP E-1000 za kartę 32GB. Wszystko w dystrybucji cyfrowej :)
PS. Pady ze sterownikami niekompatybilnymi z daną wersją systemu.
|
|
| Back to top |
|
 |