| Author |
nadawca Poziom 21

|
19 Apr 2011 17:23 Dobry kabel koncentryczny RG58. |
|
|
|
Nie wiedziałem w jakim dziale umieścić ten temat.
Może ktoś mi podpowie gdzie mogę kupić dobry kabel koncentryczny z rodzaju RG58 , H155. Dobry czyli z gęstym ,miedzianym ekranem. Odwiedziłem kilka łódzkich sklepów ale to co mi oferowali to w/g mnie kiepskiej jakości - oplot raczej mniej nisz kiepska jakość . Może ktoś zna jakiś namiar to proszę o info.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Apr 2011 17:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Jap Poziom 21

|
19 Apr 2011 17:27 Re: Dobry kabel koncentryczny RG58. |
|
|
|
jak dobry kabel to nie RG58. Do jakiej to ma być częstotliwości? Jeśli do CB to polecam dość fajny RG213 np na alledrogo.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Apr 2011 17:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kondensator Poziom 23

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Apr 2011 18:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
nadawca Poziom 21

|
19 Apr 2011 20:03 Re: Dobry kabel koncentryczny RG58. |
|
|
|
Zgadzam się w 100% - dobry kabel to nie RG58. Ja potrzebuję kabel tylko do anten odbiorczych na KF. A więc ma to być cienki /czyli o małej średnicy/ . I zależy mi na kablu z b. dobrym ekranem. Ale to co mi oferują w sklepach to w zasadzie tylko imitacja kabla. Mam jeszcze w zapasie kawałki WL50... o średnicy 5mm z dawnych lat - tam dopiero jest ekran!.
W związku z tym poszukuję namiaru na sklep , który sprzedaje dobre kable.
|
|
| Back to top |
|
 |
serwis Poziom 24

|
19 Apr 2011 21:36 Re: Dobry kabel koncentryczny RG58. |
|
|
|
Tu masz trzy firmy- dosyć poważne- pewnie coś wybierzesz.
1
2
3
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Apr 2011 21:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kondensator Poziom 23

|
20 Apr 2011 00:00 Re: Dobry kabel koncentryczny RG58. |
|
|
|
| nadawca wrote: |
| Ale to co mi oferują w sklepach to w zasadzie tylko imitacja kabla. |
Cóż... W końcu zauważyłeś. Tam gdzie Kol. Serwis wskazuje - w tym konkretnym asortymencie nie będzie lepiej... Podobnie jak w większości "szerokiej oferty" (od spinacza biurowego do samochodu i domu) rzecz ma być dzięki użyciu materiałów zastępczych, braku kontroli parametrów i innych "oszczędnościom" - szczególnie na rynki "Europy wschodniej") niezbyt droga (dla "szerokich mas"), i przede wszystkim jak najmniej trwała (wymuszenie częstych zakupów i wymiany), zaś wady (dzięki odpowiedniej re-kłamie) przedstawione są jako zalety - skutkiem czego ciem... to jest szerokie masy czują się jako szczęśliwe i "dokonują słusznego wyboru" dzięki "sile swoich pieniędzy"... Większość odbiorców "chce tanio" - a sam metal (MIEDŹ a nie aluminium czy inne erzatz'e) na dobry przewód koncentryczny kosztuje więcej niż metr (albo i kilka metrów) gotowej imitacji sprzedawanej pod tą nazwą...
| Mam jeszcze w zapasie kawałki WL50... o średnicy 5mm z dawnych lat - tam dopiero jest ekran!. |
Jeżeli oplot jest pojedynczy - to można liczyć (w paśmie ok. 30...1000MHz) na ekranowanie rzędu 40dB, z dwoma warstwami oplotu można liczyć na >60dB w zależności od sposobu jak są zrobione: "plecione jak materiał pod kątem 90stopni" wbrew pozorom nie jest najlepsze i daje zamiast poprawy ekranowania większą giętkość przewodu - przy innym przemyślanym (ale nie "oszczędnościowym !) wykonaniu obu warstw oplotów ekranowanie może być rzędu 70...80dB, a nawet ok. 90...10dB na KF. Ekranowanie jest przy tym funkcją zmienną i nieliniową w funkcji częstotliwości. (Wady przewodów koncentrycznych w postaci dodatkowego dużego SWR i tłumienia pewnych częstotliwości występują (różne i z różnych powodów także występują niektóre "od nowości" a niektóre "z czasem" - chociaż przeważnie w zakresach VHF/UHF - część opisywałem, zainteresowani znajdą).
Oprócz ekranowania jest druga ważna sprawa: RG58 / RG213 - także made in PRL i PRL-bis czyli YWL50-0.9/2.95 i YWL50-2.25/7.25) to opona w PCV czyli nietrwała na dworze.
| Ja potrzebuję kabel tylko do anten odbiorczych na KF. A więc ma to być cienki /czyli o małej średnicy/ . I zależy mi na kablu z b. dobrym ekranem. |
Miałem nadzieję, że w linkach jest wystarczająco wyjaśnione co i jak, podpowiedzi tu i w linkach też były.
|
|
| Back to top |
|
 |
dipol Poziom 22

|
24 Apr 2011 19:06 Re: Dobry kabel koncentryczny RG58. |
|
|
|
Mam do swojej anteny w3dzz kabel który ma już 40 lat i ma się dobrze-polski. Jest takie przysłowie--złej baletnicy.....Na UKF-mikrofale to będzie wpływ ale w paśmie KF. Na 3.5 na sztucznym obciążeniu pomiar napięcia wcz ok 5Wstraty 28 ok 14 W straty przy mocy doprowadzonej 120W wcz.Przewód z górnej półki a ramiona z PTF-ki to dopiero problem. Używam na ramiona DNE ok 3mm.
Kondensator-serwis -wyłożyli jasno i przystępnie.
73!!
|
|
| Back to top |
|
 |
nadawca Poziom 21

|
24 Apr 2011 19:42 Re: Dobry kabel koncentryczny RG58. |
|
|
|
Dziękuję za wypowiedzi.
Przypominam o Nowym regulaminie Forum.
Regulamin pkt 3.2 .
3.2. Autor tematu, po uzyskaniu odpowiedzi będącej rozwiązaniem problemu, jest zobowiązany zamieścić podsumowanie ze wskazaniem rozwiązania oraz zablokować wątek poprzez kliknięcie w przycisk rozwiązano.
[SP5ANJ]
|
|
| Back to top |
|
 |