FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Dobry kabel koncentryczny RG58.

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio Engineering What to buy? -> Dobry kabel koncentryczny RG58.
Author
Poziom 21
Poziom 21

Post#1 Post from the author of the topic 19 Apr 2011 17:23   

Nie wiedziałem w jakim dziale umieścić ten temat.
Może ktoś mi podpowie gdzie mogę kupić dobry kabel koncentryczny z rodzaju RG58 , H155. Dobry czyli z gęstym ,miedzianym ekranem. Odwiedziłem kilka łódzkich sklepów ale to co mi oferowali to w/g mnie kiepskiej jakości - oplot raczej mniej nisz kiepska jakość . Może ktoś zna jakiś namiar to proszę o info.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 19 Apr 2011 17:23   

Back to top

Jap
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 19 Apr 2011 17:27   

Re: Dobry kabel koncentryczny RG58.

jak dobry kabel to nie RG58. Do jakiej to ma być częstotliwości? Jeśli do CB to polecam dość fajny RG213 np na alledrogo.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Apr 2011 17:27   

Back to top

kondensator
Poziom 23
Poziom 23

Post#3 19 Apr 2011 18:41   

Jap wrote:
jak dobry kabel to nie RG58.
To prawda.
Jap wrote:
Do jakiej to ma być częstotliwości?
Częstotliwości pracy, potrzebne długości odcinków (oraz b.rzadko: moc przenoszona) - to uzasadnione pytania.
Jap wrote:
Jeśli do CB to polecam dość fajny RG213 np na alledrogo.
Rozumiem, że to "akcent rozweselający" miał być. Tylko już po 01 kwietnia...

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic919632.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic790447.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic971471.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1148145.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1495447.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1777252.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1973290.html
Jeżeli Kolega pytający uzna przeczytane linki za mało konkretne, może skorzystać z informacji którą umieściłem w avatarze.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Apr 2011 18:41   

Back to top

nadawca
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 Post from the author of the topic 19 Apr 2011 20:03   

Zgadzam się w 100% - dobry kabel to nie RG58. Ja potrzebuję kabel tylko do anten odbiorczych na KF. A więc ma to być cienki /czyli o małej średnicy/ . I zależy mi na kablu z b. dobrym ekranem. Ale to co mi oferują w sklepach to w zasadzie tylko imitacja kabla. Mam jeszcze w zapasie kawałki WL50... o średnicy 5mm z dawnych lat - tam dopiero jest ekran!.
W związku z tym poszukuję namiaru na sklep , który sprzedaje dobre kable.
Back to top

serwis
Poziom 24
Poziom 24

Post#5 19 Apr 2011 21:36   

Tu masz trzy firmy- dosyć poważne- pewnie coś wybierzesz.
1
2
3
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Apr 2011 21:36   

Back to top

kondensator
Poziom 23
Poziom 23

Post#6 20 Apr 2011 00:00   

nadawca wrote:
Ale to co mi oferują w sklepach to w zasadzie tylko imitacja kabla.
Cóż... W końcu zauważyłeś. Tam gdzie Kol. Serwis wskazuje - w tym konkretnym asortymencie nie będzie lepiej... Podobnie jak w większości "szerokiej oferty" (od spinacza biurowego do samochodu i domu) rzecz ma być dzięki użyciu materiałów zastępczych, braku kontroli parametrów i innych "oszczędnościom" - szczególnie na rynki "Europy wschodniej") niezbyt droga (dla "szerokich mas"), i przede wszystkim jak najmniej trwała (wymuszenie częstych zakupów i wymiany), zaś wady (dzięki odpowiedniej re-kłamie) przedstawione są jako zalety - skutkiem czego ciem... to jest szerokie masy czują się jako szczęśliwe i "dokonują słusznego wyboru" dzięki "sile swoich pieniędzy"... Większość odbiorców "chce tanio" - a sam metal (MIEDŹ a nie aluminium czy inne erzatz'e) na dobry przewód koncentryczny kosztuje więcej niż metr (albo i kilka metrów) gotowej imitacji sprzedawanej pod tą nazwą...
nadawca wrote:
Mam jeszcze w zapasie kawałki WL50... o średnicy 5mm z dawnych lat - tam dopiero jest ekran!.
Jeżeli oplot jest pojedynczy - to można liczyć (w paśmie ok. 30...1000MHz) na ekranowanie rzędu 40dB, z dwoma warstwami oplotu można liczyć na >60dB w zależności od sposobu jak są zrobione: "plecione jak materiał pod kątem 90stopni" wbrew pozorom nie jest najlepsze i daje zamiast poprawy ekranowania większą giętkość przewodu - przy innym przemyślanym (ale nie "oszczędnościowym !) wykonaniu obu warstw oplotów ekranowanie może być rzędu 70...80dB, a nawet ok. 90...10dB na KF. Ekranowanie jest przy tym funkcją zmienną i nieliniową w funkcji częstotliwości. (Wady przewodów koncentrycznych w postaci dodatkowego dużego SWR i tłumienia pewnych częstotliwości występują (różne i z różnych powodów także występują niektóre "od nowości" a niektóre "z czasem" - chociaż przeważnie w zakresach VHF/UHF - część opisywałem, zainteresowani znajdą).
Oprócz ekranowania jest druga ważna sprawa: RG58 / RG213 - także made in PRL i PRL-bis czyli YWL50-0.9/2.95 i YWL50-2.25/7.25) to opona w PCV czyli nietrwała na dworze.
nadawca wrote:
Ja potrzebuję kabel tylko do anten odbiorczych na KF. A więc ma to być cienki /czyli o małej średnicy/ . I zależy mi na kablu z b. dobrym ekranem.
Miałem nadzieję, że w linkach jest wystarczająco wyjaśnione co i jak, podpowiedzi tu i w linkach też były.
Back to top

dipol
Poziom 22
Poziom 22

Post#7 24 Apr 2011 19:06   

Mam do swojej anteny w3dzz kabel który ma już 40 lat i ma się dobrze-polski. Jest takie przysłowie--złej baletnicy.....Na UKF-mikrofale to będzie wpływ ale w paśmie KF. Na 3.5 na sztucznym obciążeniu pomiar napięcia wcz ok 5Wstraty 28 ok 14 W straty przy mocy doprowadzonej 120W wcz.Przewód z górnej półki a ramiona z PTF-ki to dopiero problem. Używam na ramiona DNE ok 3mm.
Kondensator-serwis -wyłożyli jasno i przystępnie.
73!!
Back to top

nadawca
Poziom 21
Poziom 21

Post#8 Post from the author of the topic 24 Apr 2011 19:42   

Dziękuję za wypowiedzi.

Przypominam o Nowym regulaminie Forum.
Regulamin pkt 3.2 .
3.2. Autor tematu, po uzyskaniu odpowiedzi będącej rozwiązaniem problemu, jest zobowiązany zamieścić podsumowanie ze wskazaniem rozwiązania oraz zablokować wątek poprzez kliknięcie w przycisk rozwiązano.
[SP5ANJ]

Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio Engineering What to buy? -> Dobry kabel koncentryczny RG58.
Page 1 of 1
Similar topics
Jaki najlepszy kabel koncentryczny? Do TV cyfrowej HD (17)
Jaki kabel koncentryczny do TV SAT (9)
długi kabel koncentryczny - telewizyjny (4)
Kabel koncentryczny a zwykły dwużyłowy (3)
cienki kabel koncentryczny (6)
Co to za kabel koncentryczny: PK50-4-11? (4)
Kabel RG58 - jakość, oplot stalowy. (12)
Kabel koncentryczny 75 ohm - jaki jest dobry i trwały ? (11)
Kabel koncentryczny - można podzielić sygnał? (10)
Kabel koncentryczny i falowód- zakresy pracy i zastosowanie (3)

Page generation time: 2.615 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed