Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki
  • #1 26 Kwi 2011 20:16
    rafcioml
    Poziom 10  

    Witam
    Niedawno nabyłem ten tunerek i mam mały problem.
    Nie umiem uzyskać na nim sygnału DVB-T mimo że w mojej okolicy są sygnały np z Czech, Częstochowy.
    Próbowałem już różnych anten i nic od małych typu dexta po duże typu Yagi.
    Czytałem sporo na necie na temat poziomu sygnału w mojej okolicy i jak się okazuje sygnały są dość dobre.
    Zastanawiałem się czy przypadkiem gdzieś w tunerze nie ma jakiejś opcji włączającej sygnał DVB-T.
    Przy każdej próbie skanowania na koniec wyskakuje mi że "Nie znaleziono kanału".
    Będę wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam

  • #2 26 Kwi 2011 20:28
    irekr
    Moderator

    Czy na pewno prawidłowo podłączyłeś wszelkie kable antenowe do właściwych gniazd i postępujesz zgodnie z instrukcja uruchomienia...?

  • #3 26 Kwi 2011 20:45
    rafcioml
    Poziom 10  

    Podłączone mam dobrze.
    Gdy daję skanowanie to wyświetlają sie takie parametry.
    A na koniec i tak wypisze że "nie znalazł kanału"
    Próbowałem już ustawiać anteną w różnych kierunkach. na Czechy,Częstochowę i Opole i bez rezultatu.

    Ariva 200 Combo - jak uzyskać sygnał DVB-T. Nie znaleziono kanału.




    Ariva 200 Combo - jak uzyskać sygnał DVB-T. Nie znaleziono kanału.




    Pozdrawiam

  • #4 26 Kwi 2011 22:08
    _cheetah_
    Poziom 37  

    a jakie masz wskazania siły sygnału i jakości sygnału w opcji ustawiania anteny naziemnej (instrukcja obsługi - strona 22) - i jaki nadajnik skanujesz?

  • #5 27 Kwi 2011 07:17
    irekr
    Moderator

    Jeżeli nic się nie ukazuje to warto by sprawdzić jak na tej instalacji odbiera na innym tunerze.
    Już mieliśmy tutaj przypadki, gdy tuner był po prostu walnięty. Parę miesięcy temu był podobny post i autor po prostu wymienił dekoder na sprawny.

  • #6 27 Kwi 2011 08:10
    rafcioml
    Poziom 10  

    Dzięki za odpowiedź
    Chętnie bym spróbował na innym ale nie mam możliwości.
    Z tej samej anteny biorę sygnał analogowy i jest idealny.
    Poziomy:
    siła sygnału jest 0%
    Jakość sygnału 10 % ( niezależnie czy mam podłączoną antenę czy nie poziom zawsze jest 10%)
    Też nie wykluczam opcji uszkodzenia tunera mimo że satelita działa bez problemu.
    Co radzicie?
    Pozdrawiam

  • #7 27 Kwi 2011 08:33
    irekr
    Moderator

    Upewnię się:
    Antena jest podłączona do wejścia antenowego dekodera, następnie kabel antenowy z tunera idzie do odbiornika który poprawnie odbiera sygnał analogowy. Czy tak jest?
    Czy po wyłączeniu zasilania dekodera - np przez wyjęcie wtyczki i połączeniu anteny "przelotowo" przez dekoder następuje zmiana w jakości odbioru analogowego?
    Antena jest pasywna czy ze wzmacniaczem, a jeżeli ze wzmacniaczem to czy wtyczka nie jest uszkodzona i nie podaje napięcia stałego na wejście dekodera? Dekodery mają najczęściej przejście dla prądu stałego pomiędzy gorąc a żyłą kabla a oplotem. Wówczas zasilanie anteny zostaje zwarte i in nie widać. Ten stan wyjdzie także przy połączeniu przelotowym odbiornika i dekodera...

  • #8 27 Kwi 2011 08:50
    rafcioml
    Poziom 10  

    Kontaktuje się w tej sprawie ze sprzedawcą ale twierdzi że w mojej okolicy jest słaby sygnał i dlatego nic nie łapie.
    Jeszcze jedno pytanie.
    Orientujesz się czy nadajnik z Opola już nadaje?
    Pozdrawiam

    Dodano po 6 [minuty]:

    Antenę mam podłączoną do tunera do gniazda anteny ( poniżej wejścia salelity).
    Następnie połączony mam tuner połączony kablem z TV.
    połączenie przelotowo nie dział
    żeby oglądać analogowo sygnał na TV przez tuner to tuner musi być włączony.
    Jak wyłączę tuner to obraz całkowicie znika.
    Antenę mam ze wzmacniaczem.

  • #9 27 Kwi 2011 08:53
    irekr
    Moderator

    Opole jeszcze poczeka..... Chrzelice dopiero w październiku na kanale 43 z MUX3 i z końcem lipca k.34 MUX2.
    Gdzie mieszkasz dokładnie?
    Z Jasenika leci parę multipleksów czeskich... coś tam powinieneś odebrać..

  • #11 27 Kwi 2011 10:56
    irekr
    Moderator

    Zawadzkie jest rzeczywiści w zasięgu Wręczycy k. Czestochowy, k.39 MUX2 z tym że jest nadawane kierunkowo i nie wiem w która stronę ma wycięcia...
    Antenę obracałeś na azymut 60 stopni? Co odbierasz teraz i z jakich kierunków?

  • #12 27 Kwi 2011 11:00
    _cheetah_
    Poziom 37  

    rafcioml napisał:
    Mieszam w Zawadzkiem
    Według informacji z internetu moja miejscowość powinna mieć sygnał do konca kwietnia.

    no to musisz poczekać te kilka dni na włączenie z Częstochowy mux-2 (Wręczyca:

    Link

    ). Było już włączone, ale musieli wyłączyć, bo podobno zakłócali Czechów. Czesi mają zejść ze swojego k39 właśnie z końcem kwietnia.

    Oficjalne terminy włączeń i mapy zasięgów mux-2 i mux-3 (w rzeczywistości zwykle są większe, czasami znacznie...) masz tam:

    Link

  • #13 27 Kwi 2011 19:21
    rafcioml
    Poziom 10  

    Antenę ustawiałem w różnych kierunkach.
    Na analogu odbieram z Katowic, Czech, czasami przy dobrej pogodzie nawet z Krakowa.
    Natomiast z cyfrowego nie odbieram nic ani z Częstochowy, ani żadnego z Czech po prostu cisza.

  • #14 27 Kwi 2011 22:01
    bogi
    Poziom 28  

    Ustaw antenę na Ostrawa-Hošťálkovice tam jest nadajnik 100kW 54 kanał. Kierunek na południe. Jesenik - Preded też 100kW 36 kanał, kierunek Głuchołazy. To czeskie nadajniki. Nasz to Skrzyczne dwa muxy 38 kanał 1,2 kW i 62 kanał 10 kW.


    Powodzenia

  • #15 28 Kwi 2011 07:26
    irekr
    Moderator

    Nie zostaje nic innego jak sprawdzić odbiór na innym tunerze lub sprawdzić tuner w miejscu gdzie jest odbiór na innym urządzeniu.

    Jest może na Elektrodzie kolega z tunerem DVB gdzieś w pobliżu by pomóc w testach?

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty