Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Ariva 200 Combo - jak uzyskać sygnał DVB-T. Nie znaleziono kanału.


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Antenna Installations -> Ariva 200 Combo - jak uzyskać sygnał DVB-T. Nie znaleziono kanału.
Author
Message
rafcioml
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 26 Dec 2010
Posts: 54

Post#1 Post from the author of the topic 26 Apr 2011 20:16   

Ariva 200 Combo i DVB-T


Witam
Niedawno nabyłem ten tunerek i mam mały problem.
Nie umiem uzyskać na nim sygnału DVB-T mimo że w mojej okolicy są sygnały np z Czech, Częstochowy.
Próbowałem już różnych anten i nic od małych typu dexta po duże typu Yagi.
Czytałem sporo na necie na temat poziomu sygnału w mojej okolicy i jak się okazuje sygnały są dość dobre.
Zastanawiałem się czy przypadkiem gdzieś w tunerze nie ma jakiejś opcji włączającej sygnał DVB-T.
Przy każdej próbie skanowania na koniec wyskakuje mi że "Nie znaleziono kanału".
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Apr 2011 20:16   





Back to top
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7173
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#2 26 Apr 2011 20:28   

Re: Ariva 200 Combo i DVB-T


Czy na pewno prawidłowo podłączyłeś wszelkie kable antenowe do właściwych gniazd i postępujesz zgodnie z instrukcja uruchomienia...?

Helpful message? + -

Back to top
   
rafcioml
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 26 Dec 2010
Posts: 54

Post#3 Post from the author of the topic 26 Apr 2011 20:45   

Re: Ariva 200 Combo i DVB-T


Podłączone mam dobrze.
Gdy daję skanowanie to wyświetlają sie takie parametry.
A na koniec i tak wypisze że "nie znalazł kanału"
Próbowałem już ustawiać anteną w różnych kierunkach. na Czechy,Częstochowę i Opole i bez rezultatu.
Ariva 200 Combo - jak uzyskać sygnał DVB-T. Nie znaleziono kanału.


Ariva 200 Combo - jak uzyskać sygnał DVB-T. Nie znaleziono kanału.


Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
_cheetah_
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 20 Jan 2011
Posts: 2751
Location: Warszawa

Post#4 26 Apr 2011 22:08   

Re: Ariva 200 Combo i DVB-T


a jakie masz wskazania siły sygnału i jakości sygnału w opcji ustawiania anteny naziemnej (instrukcja obsługi - strona 22) - i jaki nadajnik skanujesz?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Apr 2011 22:08   





Back to top
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7173
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#5 27 Apr 2011 07:17   

Re: Ariva 200 Combo i DVB-T


Jeżeli nic się nie ukazuje to warto by sprawdzić jak na tej instalacji odbiera na innym tunerze.
Już mieliśmy tutaj przypadki, gdy tuner był po prostu walnięty. Parę miesięcy temu był podobny post i autor po prostu wymienił dekoder na sprawny.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Apr 2011 07:17   





Back to top
   
rafcioml
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 26 Dec 2010
Posts: 54

Post#6 Post from the author of the topic 27 Apr 2011 08:10   

Re: Ariva 200 Combo i DVB-T


Dzięki za odpowiedź
Chętnie bym spróbował na innym ale nie mam możliwości.
Z tej samej anteny biorę sygnał analogowy i jest idealny.
Poziomy:
siła sygnału jest 0%
Jakość sygnału 10 % ( niezależnie czy mam podłączoną antenę czy nie poziom zawsze jest 10%)
Też nie wykluczam opcji uszkodzenia tunera mimo że satelita działa bez problemu.
Co radzicie?
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7173
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#7 27 Apr 2011 08:33   

Re: Ariva 200 Combo i DVB-T


Upewnię się:
Antena jest podłączona do wejścia antenowego dekodera, następnie kabel antenowy z tunera idzie do odbiornika który poprawnie odbiera sygnał analogowy. Czy tak jest?
Czy po wyłączeniu zasilania dekodera - np przez wyjęcie wtyczki i połączeniu anteny "przelotowo" przez dekoder następuje zmiana w jakości odbioru analogowego?
Antena jest pasywna czy ze wzmacniaczem, a jeżeli ze wzmacniaczem to czy wtyczka nie jest uszkodzona i nie podaje napięcia stałego na wejście dekodera? Dekodery mają najczęściej przejście dla prądu stałego pomiędzy gorąc a żyłą kabla a oplotem. Wówczas zasilanie anteny zostaje zwarte i in nie widać. Ten stan wyjdzie także przy połączeniu przelotowym odbiornika i dekodera...

Helpful message? + -

Back to top
   
rafcioml
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 26 Dec 2010
Posts: 54

Post#8 Post from the author of the topic 27 Apr 2011 08:50   

Re: Ariva 200 Combo i DVB-T


Kontaktuje się w tej sprawie ze sprzedawcą ale twierdzi że w mojej okolicy jest słaby sygnał i dlatego nic nie łapie.
Jeszcze jedno pytanie.
Orientujesz się czy nadajnik z Opola już nadaje?
Pozdrawiam

Dodano po 6 [minuty]:

Antenę mam podłączoną do tunera do gniazda anteny ( poniżej wejścia salelity).
Następnie połączony mam tuner połączony kablem z TV.
połączenie przelotowo nie dział
żeby oglądać analogowo sygnał na TV przez tuner to tuner musi być włączony.
Jak wyłączę tuner to obraz całkowicie znika.
Antenę mam ze wzmacniaczem.

Helpful message? + -

Back to top
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7173
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#9 27 Apr 2011 08:53   

Re: Ariva 200 Combo i DVB-T


Opole jeszcze poczeka..... Chrzelice dopiero w październiku na kanale 43 z MUX3 i z końcem lipca k.34 MUX2.
Gdzie mieszkasz dokładnie?
Z Jasenika leci parę multipleksów czeskich... coś tam powinieneś odebrać..

Helpful message? + -

Back to top
   
rafcioml
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 26 Dec 2010
Posts: 54

Post#10 Post from the author of the topic 27 Apr 2011 09:20   

Re: Ariva 200 Combo i DVB-T


Mieszam w Zawadzkiem
Według informacji z internetu moja miejscowość powinna mieć sygnał do konca kwietnia.
Tak jak wspomniałeś powinienem miec jakis sygnał z czech ,skorop mam dobry z analogu.

Dodano po 1 [minuty]:

http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110407/REGION/688180899

Helpful message? + -

Back to top
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7173
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#11 27 Apr 2011 10:56   

Re: Ariva 200 Combo i DVB-T


Zawadzkie jest rzeczywiści w zasięgu Wręczycy k. Czestochowy, k.39 MUX2 z tym że jest nadawane kierunkowo i nie wiem w która stronę ma wycięcia...
Antenę obracałeś na azymut 60 stopni? Co odbierasz teraz i z jakich kierunków?

Helpful message? + -

Back to top
   
_cheetah_
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 20 Jan 2011
Posts: 2751
Location: Warszawa

Post#12 27 Apr 2011 11:00   

Re: Ariva 200 Combo i DVB-T


rafcioml wrote:
Mieszam w Zawadzkiem
Według informacji z internetu moja miejscowość powinna mieć sygnał do konca kwietnia.

no to musisz poczekać te kilka dni na włączenie z Częstochowy mux-2 (Wręczyca: Link). Było już włączone, ale musieli wyłączyć, bo podobno zakłócali Czechów. Czesi mają zejść ze swojego k39 właśnie z końcem kwietnia.

Oficjalne terminy włączeń i mapy zasięgów mux-2 i mux-3 (w rzeczywistości zwykle są większe, czasami znacznie...) masz tam: Link

Helpful message? + -

Back to top
   
rafcioml
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 26 Dec 2010
Posts: 54

Post#13 Post from the author of the topic 27 Apr 2011 19:21   

Re: Ariva 200 Combo i DVB-T


Antenę ustawiałem w różnych kierunkach.
Na analogu odbieram z Katowic, Czech, czasami przy dobrej pogodzie nawet z Krakowa.
Natomiast z cyfrowego nie odbieram nic ani z Częstochowy, ani żadnego z Czech po prostu cisza.

Helpful message? + -

Back to top
   
bogi
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 02 Mar 2004
Posts: 974
Location: Kraków

Post#14 27 Apr 2011 22:01   

Re: Ariva 200 Combo i DVB-T


Ustaw antenę na Ostrawa-Hošťálkovice tam jest nadajnik 100kW 54 kanał. Kierunek na południe. Jesenik - Preded też 100kW 36 kanał, kierunek Głuchołazy. To czeskie nadajniki. Nasz to Skrzyczne dwa muxy 38 kanał 1,2 kW i 62 kanał 10 kW.


Powodzenia

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Apr 2011 22:01   





Back to top
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7173
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#15 28 Apr 2011 07:26   

Re: Ariva 200 Combo - jak uzyskać sygnał DVB-T. Nie znaleziono kanału.


Nie zostaje nic innego jak sprawdzić odbiór na innym tunerze lub sprawdzić tuner w miejscu gdzie jest odbiór na innym urządzeniu.

Jest może na Elektrodzie kolega z tunerem DVB gdzieś w pobliżu by pomóc w testach?

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Antenna Installations -> Ariva 200 Combo - jak uzyskać sygnał DVB-T. Nie znaleziono kanału.
Page 1 of 1
Similar topics
Jak najtaniej uzyskać sygnał dvb-c na drugim telewizorze? (3)
FERGUSON ARIVA 120 COMBO >Kanały FTA + DVB-T (3)
TUNER FERGUSON ARIVA 210 COMBO TVSAT DVB-T HD 3871 - pytania (7)
DVb-t + ferguson ariva 200 (7)
ariva 250 combo - czy Ferguson Ariva combo 250 działa z TNK-HD (12)
ariva 250 combo wgrany soft z 200-tki na "siłę"poczym brak startu. (1)
Ariva 120 combo IP jak ustawić ?? (4)
Sygnał dvb-t. Jak zsumować sygnał analogowy i cyfrowy? (7)
Ariva 250 combo - jak stworzyć własną listę na web radio (6)
Co kupić Tuner Ferguson Ariva 202E czy Ferguson Ariva 210 Combo (4)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.063 seconds

elektroda.pl topic RSS feed