| Author |
monter79 Poziom 14

|
27 Apr 2011 08:37 Modu³y GSM -Jakie modu³y montujecie? Opinie |
|
|
|
Witam.
Mam pytanie tylko do instalatorów. Jakie modu³u powiadamiania GSM stosujecie ?
W naszym regionie jest do¶æ popularny kompakt 5, ropam i satel.
Kompakt sprawdza siê w miarê dobrze jednak do jaki¶ czas jest uszkodzenie karty sim (kilka rocznie)
Ropam ma tylko jedn± wadê: ilo¶æ znaków w sms jest za ma³a nie wpiszê np Alarm ul ¦wietojañska Kowalski Adam
Proxima potrafi³a mi siê czasami zawiesiæ i przesta³em je instalowaæ.
Zastanawiam siê jakie Wy montujecie modu³y.
|
|
| Back to top |
|
 |
b3ck Poziom 13

Joined: 22 Oct 2005 Posts: 111 Location: Czelad¼ : Czêstochowa : Olkusz
|
27 Apr 2011 08:42 Re: Modu³y GSM co polecacie |
|
|
|
Z uniwersalnych to najtañszy jest chyba GSM2 Elmesa, ale komunikacja jest tylko po gsmie, ale do prostych systemów powiadamiania siê sprawdza. Gdyby mia³ gprs to by³by lepszy od GPRS-T2. Ropam to moim zdaniem spoko rozwi±zanie, ale trochê bardziej wymagaj±cych
|
|
| Back to top |
|
 |
humek Poziom 21

|
27 Apr 2011 10:39 Re: Modu³y GSM co polecacie |
|
|
|
A ja uzywam GSM4 Satela .Podaje linie telefoniczn± (mo¿na podpi±æ aparat i telefonowaæ, Ma 4 wejscia i 4 wyjscia oprócz tego podaje linie tel na wyjscie komunikatora centralki wiec w zale¿nosci od uzytej centralki mo¿e przekazywaæ wiadomo¶ci SMS o stanie systemu oraz wiadomo¶ci g³osowe. Za pomoc± wyj¶æ mo¿na sterowaæ z tel komórkowego (wiadomo¶ci SMS) kilkoma urz±dzeniami .Wiadomo co¶ za co¶ nie jest tani ale skuteczny.Kazdy co¶ innego wniesie tutaj i s³usznie ,aby nasz kolega móg³ siê zorientowaæ co mu przypasuje.
|
|
| Back to top |
|
 |
serg17 Poziom 10

|
27 Apr 2011 11:40 Re: Modu³y GSM co polecacie |
|
|
|
Ja u¿ywa³em GPRS/T1 kilka razy i stwierdzam, ¿e je¶li jest dobrze ustawiony to nie powinno z nim byæ problemu. Z wcze¶niejszymi wersjami firmware mia³em problem powoduj±cy wywalanie Problemu z monitoringiem. Teraz zastanawia³bym siê nad u¿yciem T2, o ile oczywi¶cie bêd± wolne wyj¶cia na centrali - a to dlatego ¿e dzia³a w pe³ni autonomicznie.
Do Ropamów nie mam przekonania, chocia¿ uwa¿am, ¿e do powiadamiania sms spokojnie by siê nadawa³. Co do monitoringu, to stawia³bym na Satela.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Apr 2011 11:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Andrzej Stachurski Poziom 16

Joined: 07 Aug 2005 Posts: 295 Location: Chmielnik, Kielce - ¦wiêtokrzyskie
|
27 Apr 2011 20:46 Re: Modu³y GSM - co polecacie? Jakie modu³y montujecie? |
|
|
|
Ja u¿ywam GPRS-T2, jak trzeba szybko tanio i pewnie. Czasem Elmes GSM2, jak trzeba bardzo tanio. A hicior wg mnie to GPRS-T1 - takich mo¿liwo¶ci jak ten modu³ + dowolna centrala z dialerem CID to chyba nie ma ¿aden. Niestety, trzeba mieæ czas na przetestowanie.
|
|
| Back to top |
|
 |
dgpx Poziom 13

|
27 Apr 2011 21:35 Re: Modu³y GSM - co polecacie? Jakie modu³y montujecie? |
|
|
|
Witam,
Ja stosujê Ropam-a. Fakt, faktem, d³ugo¶æ SMS-a mogliby zwiêkszyæ
|
|
| Back to top |
|
 |
ankowalcz Poziom 6

|
27 Apr 2011 22:19 Re: Modu³y GSM - co polecacie? Jakie modu³y montujecie? |
|
|
|
Witam
Ja stosujê ELMES GSM2. tani i w miarê wydajny. ( wyj¶cia steruj±ce). Jednak w jednym przypadku mai³em reklamacjê bo zawiesi³ siê jakie¶ 3 tygodnie po instalacji. Przy okazji mo¿e kto¶ mia³ taki przypadek?
|
|
| Back to top |
|
 |
jimasek Poziom 24

|
29 Apr 2011 00:00 Re: Modu³y GSM -Jakie modu³y montujecie? opinie |
|
|
|
Ropam, Satel, Elmes
|
|
| Back to top |
|
 |
Miwhoo Poziom 22

|
05 May 2011 00:03 Re: Modu³y GSM -Jakie modu³y montujecie? opinie |
|
|
|
GPRS-T2, choæ trafi³em ostatnio na seriê, w której wiesza siê test okresowy. Wszystkie funkcje dzia³aj±, a test nie przychodzi.
Ponowne programowanie czasem problem rozwi±zuje. Ma kto¶ podobne objawy?
Kiedy¶ montowa³em kompakt5 ale nie daje sobie rady z nowymi kartami SIM i czasem je po prostu pali, poza tym nie potrafi usuwaæ smsów przychodz±cych na SIM.
|
|
| Back to top |
|
 |
xury Poziom 22

|
|
| Back to top |
|
 |
delfinum Poziom 11

|
05 May 2011 06:26 Re: Modu³y GSM -Jakie modu³y montujecie? opinie |
|
|
|
Do niedawna Ropam , teraz GPRS-T2 Satela chocia¿ te¿ mai³em kilka sztuk w których wiesza³a siê transmisja. Najczê¶ciej koñczy³o siê resetem modu³u.
|
|
| Back to top |
|
 |
bartez132 Poziom 16

|
05 May 2011 22:38 Re: Modu³y GSM -Jakie modu³y montujecie? opinie |
|
|
|
Powieszonych oko³o 100 T2 Satela wszystko spoko nigdy problemów, no mo¿e pare sztuk z powodu zasiêgu, T1 te¿ fajna np pod dsc alexor (brak wyj¶æ)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 May 2011 22:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
NOOKIA Poziom 21

|
06 May 2011 07:47 Re: Modu³y GSM -Jakie modu³y montujecie? opinie |
|
|
|
| Miwhoo wrote: |
GPRS-T2, choæ trafi³em ostatnio na seriê, w której wiesza siê test okresowy. Wszystkie funkcje dzia³aj±, a test nie przychodzi.
Kiedy¶ montowa³em kompakt5 ale nie daje sobie rady z nowymi kartami SIM i czasem je po prostu pali, poza tym nie potrafi usuwaæ smsów przychodz±cych na SIM. |
Te¿ mam z tym problem. Jak na razie nie mam na to pomys³ów a lataæ po obiektach i cudowaæ z modu³ami to mi siê nie chcê.
|
|
| Back to top |
|
 |
wpat Poziom 18

|
08 May 2011 14:22 Re: Modu³y GSM -Jakie modu³y montujecie? opinie |
|
|
|
U¿ywam od lat wyrobów firmy Abratronik np LuxGsm i Expert GSM, ¿adnych problemów, SMSy CLIP, test i sterowanie wyj¶ciami przez SMS
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 May 2011 14:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jagrer Poziom 6

|
05 Jun 2011 11:16 Re: Modu³y GSM -Jakie modu³y montujecie? opinie |
|
|
|
Ja u¿ywam Proxime sim 300d w wersji mini i pe³nej , ostatnio zosta³o poprawione oprogramowanie jest v1.5(reset modu³u) i jest ok.
|
|
| Back to top |
|
 |
orkykr Poziom 6

|
05 Jun 2011 21:47 Re: Modu³y GSM -Jakie modu³y montujecie? opinie |
|
|
|
Ropam, Pronal
|
|
| Back to top |
|
 |
todaks Poziom 15

|
06 Jun 2011 22:47 Re: Modu³y GSM -Jakie modu³y montujecie? opinie |
|
|
|
Wszêdzie tam gdzie centrala posiada dialer dobrym rozwi±zaniem jest T1 Satela . Bardzo dobrym rozwi±zaniem jest te¿ ATG-SV1 firmy Gorke Elektronik , 8 wej¶æ , trzy wyj¶cia , w³asny zasilacz buforowy, funkcja clip , praca jako minicentralka . Je¶li system pracuje na Integrze to modu³ GSM-4.
|
|
| Back to top |
|
 |
Jacek28 Poziom 15

|
06 Jun 2011 23:51 Re: Modu³y GSM -Jakie modu³y montujecie? opinie |
|
|
|
Osobi¶cie nie montowa³em, ale mam znajomego instalatora, który bardzo sobie chwali Satela GPRS-T2 jako bardzo funkcjonalny i ma³o awaryjny sprzêt.
|
|
| Back to top |
|
 |
LiveCam Poziom 13

|
07 Jun 2011 08:48 Re: Modu³y GSM -Jakie modu³y montujecie? opinie |
|
|
|
Witam!
Ja na ogó³ u¿ywam Satela GPRS-T1 b±d¼ GSM LT-2s. Bardzo fajne urz±dzenia nigdy nie mia³em z nimi problemów.
Równie¿ montuje Ropme od czasu do czasu potrafi wkurzyæ ale to jak±¶ drobnostk± i naprawdê rzadko. No i te SMS tak jak koledzy powiedzieli s± troszeczkê irytuj±ce.
Jeszcze bardzo lubiê Pronala, s± to systemy bardziej stosowane przez ochronê ale przewin± mi siê kto¶ kto równie¿ go stosuje. Naprawdê bardzo ³atwe w programowaniu, nigdy nie mia³em problemów z Pronalem, wiêc z czystym sumieniem mogê go równie¿ poleciæ. Ja na ogó³ u¿ywam SR 817 GPRS i mo¿na z niej od razu zrobiæ centrale.
Mam nadziejê, ¿e pomog³em :)
Pozdrawiam Serdecznie!
Dawid
|
|
| Back to top |
|
 |
lszostak Poziom 3

|
09 Jun 2011 15:55 Re: Modu³y GSM -Jakie modu³y montujecie? opinie |
|
|
|
| NOOKIA wrote: |
Kiedy¶ montowa³em kompakt5 ale nie daje sobie rady z nowymi kartami SIM i czasem je po prostu pali, poza tym nie potrafi usuwaæ smsów przychodz±cych na SIM. |
Te¿ mam z tym problem. Jak na razie nie mam na to pomys³ów a lataæ po obiektach i cudowaæ z modu³ami to mi siê nie chcê. |
Czy kto¶ znalaz³ problem na te wieszaj±ce siê transmisje testowe, jak± posiadacie wersjê firmware, mo¿e jest to jakis bug w sofcie i wymiana firmware na nowszy pomo¿e.
|
|
| Back to top |
|
 |
LiveCam Poziom 13

|
09 Jun 2011 17:42 Re: Modu³y GSM -Jakie modu³y montujecie? Opinie |
|
|
|
Witam!
Szczerze to wam powiem, ¿e z ¿adnymi zawiechami tego modu³u siê nie spotka³em. Wiadomo co¶ zawsze siê pierniczy i trzeba jaki¶ restart zrobiæ, ale takiego powa¿nego problemu nigdy nie mia³em.
Proponuje do ch³opaków z Satela napisaæ mo¿e co¶ pomog±.
|
|
| Back to top |
|
 |
beerman Poziom 10

|
12 Jun 2011 09:24 Re: Modu³y GSM -Jakie modu³y montujecie? Opinie |
|
|
|
G³ównie Elmes - tanio i niezawodnie.
Inne sporadycznie.
|
|
| Back to top |
|
 |
NOOKIA Poziom 21

|
12 Jun 2011 16:16 Re: Modu³y GSM -Jakie modu³y montujecie? opinie |
|
|
|
| lszostak wrote: |
| NOOKIA wrote: |
Te¿ mam z tym problem. Jak na razie nie mam na to pomys³ów a lataæ po obiektach i cudowaæ z modu³ami to mi siê nie chcê. |
Czy kto¶ znalaz³ problem na te wieszaj±ce siê transmisje testowe, jak± posiadacie wersjê firmware, mo¿e jest to jakis bug w sofcie i wymiana firmware na nowszy pomo¿e. |
Zainstaluj nowy program satela GPRS T1-T2 jest nowa funkcja ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
varrior87 Poziom 16

|
13 Jun 2011 00:02 Re: Modu³y GSM -Jakie modu³y montujecie? Opinie |
|
|
|
Polecam nadajniki gsm-gprs EBS PX 100, 100D, 200N. Daj± du¿o mo¿liwo¶ci. Ewentualnie z telefonami Abratronic LuxGSM, ExpertGSM.
|
|
| Back to top |
|
 |
PiccoloPiki Poziom 12

|
06 Dec 2011 22:38 Re: Modu³y GSM -Jakie modu³y montujecie? Opinie |
|
|
|
Kompakt-5
By³y problemy z kartami Play, ale najnowszy firmware (23) je rozwi±za³.
Trochê brakuje dodatkowych wyj¶æ ale ogólnie jest ok.
W moim przypadku stanowi 90% instalowanych modu³ów powiadomienia.
Polecam.
Expert GSM i Spec GSM
Kiedy¶ by³y dobre, ale s³abym punktem by³ do³±czany telefon.
Kto¶ je jeszcze instaluje?
To ju¿ chyba nie ta epoka modu³ + telefon.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
gtronik Poziom 3

|
20 Dec 2011 19:40 Re: Modu³y GSM -Jakie modu³y montujecie? Opinie |
|
|
|
A ja panowie montuje wy³±cznie gsmtronik - widzê ze nie mieli¶cie do czynienia z tym modemem.proponuje zapoznaæ siê. ca³e sterowanie mo¿na wykonaæ zdalnie,przeprogramowaæ itd. ¿adnych komputerów portów usb itp.Zmierzy temperaturê wilgotno¶æ,powiadomi , wysteruje wbudowany przeka¼nik . Spróbujcie sami. Wpiszcie w przegl±darkê powy¿sze has³o reszta poka¿e siê sama.
| Moderated by sharp: |
Prosi³em...
Regulamin p. 3.1.10. (2) Zabronione jest rozpowszechnianie, bez zgody Us³ugodawcy, reklamy w ka¿dej postaci, w tym kryptoreklamy.
Ostrze¿enie i dwutygodniowa blokada pisania. |
|
|
| Back to top |
|
 |
xury Poziom 22

|
20 Dec 2011 19:47 Re: Modu³y GSM -Jakie modu³y montujecie? Opinie |
|
|
|
Tak tylko za cenê tego urz±dzenia w najs³abszej wersji kupiê p³ytê Integry 128wrl, która oferuje du¿o wiêksz± funkcjonalno¶æ
|
|
| Back to top |
|
 |
andrzejsz9 Poziom 6

|
21 Dec 2011 13:06 Re: Modu³y GSM -Jakie modu³y montujecie? Opinie |
|
|
|
Witam!
Poniewa¿ w tym temacie czêsto mówiono o nadajnikach Satela GPRS-T1 i T2 sygnalizuj±c problemy z zawieszaniem, czy nie wysy³aniem testów postanowi³em dorzuciæ pliki programów, które otrzyma³em z Satela do fleszowania T1, T2 i T3(Micra). My¶lê, ¿e panowie z Satela nie bêd± mieli nic przeciwko temu bo powinno im zale¿eæ aby ich nadajniki pracowa³y prawid³owo, a to forum jest przecie¿ „dla profesjonalistów z odpowiedni± wiedz±”.
Sa to dwa zestawy programów – jeden dla nadajników starszych wyposa¿onych w telefony SIMCOM, a drugi dla nowszych z telefonami LEON. Z mojego do¶wiadczenia wynika, ¿e uaktualnienie oprogramowania pozwala wyeliminowaæ wspomniane problemy, a w przypadku nadajników T1 z telefonem SIMCOM powoduje, ¿e nadajnik zaczyna dzia³aæ prawid³owo. Nale¿y zwróciæ uwagê na wersjê oprogramowania, która pojawia siê po po³±czeniu z programem GPRS-Soft na szarym pasku. Programy do fleszowania T1 i T2 z telefonami SIMCOM s± z 10.2009, a programy do T1, T2 i T3 s± w najnowszej wersji z 10.2011. Je¿eli posiadacie nadajniki ze starsz± wersj± oprogramowania warto je uaktualniæ. Chcia³bym jeszcze zwróciæ uwagê na fleszowanie nadajników z telefonami SIMCOM, poniewa¿ przed w³±czeniem przycisku „start” nale¿y wybraæ odpowiedni plik – T1 lub T2 (jest to wa¿ne).
Pozdrawiam
| Filename: |
Official Leon.rar |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
1.14 MB |
| Punkty: |
0 |
| Filename: |
Official SimmCom.rar |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
292.55 KB |
| Punkty: |
0 |
|
|
| Back to top |
|
 |
sosarek Poziom 20

|
14 Jan 2012 23:19 Re: Modu³y GSM -Jakie modu³y montujecie? Opinie |
|
|
|
Satel,Ekspert GSM, Pronal
|
|
| Back to top |
|
 |
Radar007 Poziom 8

|
21 Jan 2012 16:37 Re: Modu³y GSM -Jakie modu³y montujecie? Opinie |
|
|
|
Ja osobi¶cie instaluje Satel T2, je¿eli co¶ wiêcej ma byæ to Ropam 3.5.
Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Jan 2012 16:37 |
|
|