| Author |
MasterMatan Poziom 18

|
28 Apr 2011 18:15 Ubuntu 11.04 nareszcie wydany! |
|
|
|
Dzisiaj w godzinach popołudniowych na stronach ubuntu.com pojawiła się możliwość pobrania finalnej wersji Ubuntu 11.04. Nowe Ubuntu charakteryzuje się integracją z nowym środowiskiem Unity. Osoby, które zagubią się lub po prostu nie polubią nowego GUI będą mogły spokojnie powrócić do belek znanych ze standardowego GNOME.
Poza nowym środowiskiem pojawiły się nowe wersje dostępnego zaraz po instalacji oprogramowania oraz poprawki bezpieczeństwa i sterowników.
Nowością dla niektórych może być zniknięcie odtwarzacza muzyki Rhythmbox na rzecz Banshee, a OpenOffice ustąpiło na rzecz LibreOffice. Pojawiło się również kilka innych bardziej znanych aplikacji jak Firefox 4, Ubuntu One cloud storage, nowy Thunderbird czy udoskonalone Ubuntu Software Center.
W nowej wersji nie zobaczymy za to wersji Ubuntu przeznaczonej dla netbooków Ubuntu Netbook Remix.
Nowe Ubuntu można pobrać ze strony projektu http://www.ubuntu.com/ lub by ominąć korki związane z przeciążeniem serwera stąd http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/current/
Więcej informacji na temat nowego Ubuntu można przeczytać i zobaczyć na miłych "prezentacjach" ze strony projektu:
http://www.ubuntu.com/ubuntu/whats-new
http://www.ubuntu.com/ubuntu/features
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Apr 2011 18:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gosztekseba Poziom 21

|
28 Apr 2011 20:31 Re: Ubuntu 11.04 - nareszcie wydany! |
|
|
|
Jakoś Unity nie przypadło mi do gustu. Wole zwykłe Gnome + Cairo-Dock. Szkoda że "wywalili" Rhytmboxa. Co do netbooków to według mnie lepiej sprawdza się Easy Peasy 1,6. Ogólnie Bardzo fajny system ale i tak dalej pozostanę przy 10.04 LTS.
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryku5 Poziom 21

|
28 Apr 2011 20:41 Re: Ubuntu 11.04 - nareszcie wydany! |
|
|
|
Wcześniej miałem 9.10, teraz 10.04 LTS i myślę, że przy tym pozostanę, na 11.04 raczej się nie przesiądę. GNOME przypadło mi do gustu, a Unity jakoś tak średnio, choć na pierwszy rzut oka jest trochę podobne. Nie podoba mi się ten pasek po boku :).
|
|
| Back to top |
|
 |
tomek10861 Poziom 20

|
28 Apr 2011 20:56 Re: Ubuntu 11.04 - nareszcie wydany! |
|
|
|
Nie rozumiem dlaczego zrezygnowano z OpenOffice? Moim zdaniem jest to lepszy program niż jakieś LibreOffice. Co do interfejsu kwestia gustu, trochę denerwuje mnie ciągłe upodabnianie systemów do systemu Mac OS. Ogólnie Ubuntu 10.4 LTS nie przypadł mi do gustu, zobaczę jak wersja finalna, puki co zostaje przy Windowsie XP :D
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
28 Apr 2011 21:13 Re: Ubuntu 11.04 - nareszcie wydany! |
|
|
|
| tomek10861 wrote: |
| Nie rozumiem dlaczego zrezygnowano z OpenOffice? Moim zdaniem jest to lepszy program niż jakieś LibreOffice. [...] |
LibreOffice to fork OpenOffice :). W obecnej chwili niewiele się od niego różni.
|
|
| Back to top |
|
 |
Mat_91 Poziom 20

|
28 Apr 2011 21:17 Re: Ubuntu 11.04 - nareszcie wydany! |
|
|
|
Hmmm będę musiał to sprawdzić. 9.10 bardzo sobie chwaliłem, natomiast 10.04 był u mnie strasznie niestabilny. Potrafił zawiesić się w dowolnym i najmniej oczekiwanym momencie, nawet gdy nic nie robiłem :/
Wszystko ok, ale rezygnacja z OpenOffice? Why?!:(
Szczerze to pierwszy raz w ogóle słyszę o tym libreOffice.
|
|
| Back to top |
|
 |
gosztekseba Poziom 21

|
28 Apr 2011 21:18 Re: Ubuntu 11.04 - nareszcie wydany! |
|
|
|
| tomek10861 wrote: |
Nie rozumiem dlaczego zrezygnowano z OpenOffice? Moim zdaniem jest to lepszy program niż jakieś LibreOffice. Co do interfejsu kwestia gustu, trochę denerwuje mnie ciągłe upodabnianie systemów do systemu Mac OS. Ogólnie Ubuntu 10.4 LTS nie przypadł mi do gustu, zobaczę jak wersja finalna, puki co zostaje przy Windowsie XP :D
Pozdrawiam |
Windows 7 więcej zgapił niż Ubuntu...
Co do Office:
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Czytaj_nastepny-34468.html
Dodano po 1 [minuty]:
| Mat_91 wrote: |
Hmmm będę musiał to sprawdzić. 9.10 bardzo sobie chwaliłem, natomiast 10.04 był u mnie strasznie niestabilny. Potrafił zawiesić się w dowolnym i najmniej oczekiwanym momencie, nawet gdy nic nie robiłem :/
Wszystko ok, ale rezygnacja z OpenOffice? Why?!:(
Szczerze to pierwszy raz w ogóle słyszę o tym libreOffice. |
E tam u mnie działa dalej tak jak 14 miesięcy temu gdy go zainstalowałem. Kluczem do szybkiego działania z biegiem czasu jak dla mnie jest Ubuntu Tweak i jego odkurzacz. Działa bardzo stabilnie w moim przypadku. Pozdrawiam wszystkich userów Linuxa. Libre to nic innego jak wersja rozwijana przez użytkowników (jeśli się mylę proszę mnie poprawić).
|
|
| Back to top |
|
 |
Mat_91 Poziom 20

|
28 Apr 2011 21:46 Re: Ubuntu 11.04 - nareszcie wydany! |
|
|
|
| gosztekseba wrote: |
E tam u mnie działa dalej tak jak 14 miesięcy temu gdy go zainstalowałem. Kluczem do szybkiego działania z biegiem czasu jak dla mnie jest Ubuntu Tweak i jego odkurzacz. Działa bardzo stabilnie w moim przypadku. |
W takim razie chyba miałem jakiegoś pecha, za równo po aktualizacji z 9.10 na 10.04 jak i czystej instalacji 10.04 miałem takie same problemy. A z tego co widzę wszyscy są zadowoleni z tej wersji :| Jakiś pomysł czego mogła to być wina? Niekompatybilny sterownik czy co? W przypadku ubuntu to był pierwszy taki mój problem, a to jedyny linux jaki przypadł mi do gustu. I przynajmniej moglem bez problemu zainstalować sterowniki do mojej karty wifi:)
|
|
| Back to top |
|
 |
gosztekseba Poziom 21

|
28 Apr 2011 21:52 Re: Ubuntu 11.04 - nareszcie wydany! |
|
|
|
Grafika kompatybilna? Nieraz właśnie po aktualizacji niby zdarzają się schody ale wątpię żeby po czystej instalce tak coś "wylatywało". Może niech kolega ściągnie ze strony ubuntu jeszcze raz i nagra nową płytkę. Miałem kiedyś przypadek ale to z Mandrivą że zainstalowała się normalnie a nie działała jak trzeba. Może wada płytki albo instalki wtedy była. Z nowej płytki działało normalnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Mat_91 Poziom 20

|
28 Apr 2011 22:12 Re: Ubuntu 11.04 - nareszcie wydany! |
|
|
|
Grafika to GF9600M GT więc kompatybilna raczej. Zresztą sprawdzałem na 2 rodzajach sterowników które system mi proponował i na obydwu było to samo, próbowałem je również instalować ręcznie, zero efektu. Przy 9.10 zero problemów. 10.04 już nie będę testował. Ściągam właśnie 11 :)
Możliwe że to przez błędy przy wypalaniu płytki. Podobne problemy miałem również jakieś 4-5 lat temu przy mandrivie na starym kompie ale tam miałem kartę ATI i to była głównie wina sterowników, tzn wszystko było przeważnie ok do póki 3D nie chciałem odpalić :)
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryku5 Poziom 21

|
28 Apr 2011 22:22 Re: Ubuntu 11.04 - nareszcie wydany! |
|
|
|
Ja mam całkiem odmienne zdanie, 9.10 chodził u mnie gorzej niż 10.04.
Nie wiem jak to jest z nośnikiem, bo 9.10 miałem na pendrive, a 10.04 na nieco brudnej płycie i działa do teraz całkiem przyzwoicie.
|
|
| Back to top |
|
 |
xanio Poziom 20

|
29 Apr 2011 09:21 Re: Ubuntu 11.04 nareszcie wydany! |
|
|
|
Osoby marudzące na temat LibreOffice proszone są o wcześniejsze zapoznanie się z info o tym produkcie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Apr 2011 09:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
xanio Poziom 20

|
29 Apr 2011 21:34 Re: Ubuntu 11.04 nareszcie wydany! |
|
|
|
Zamknąć to nie zamknął ale przyszłość może być różna. W sumie to dziwię się Oraclowi trochę. Mają dużo swoich produktów, których działanie jest uzależnione od produktu ich największej konkurencji - M$. Mam na myśli rozwiązania dla biznesu typu ERP. Mając kontrolę nad OpenOffice mogliby odebrać M$ kawałek tortu.
|
|
| Back to top |
|
 |
gosztekseba Poziom 21

|
29 Apr 2011 21:46 Re: Ubuntu 11.04 nareszcie wydany! |
|
|
|
Tak w ogóle to OpenOffice w niektórych krajach używany jest jako główny edytor tekstu w urzędach więc według mnie jest to główny konkurent Microsoftu. Sam używam i uważam że dość darmowy to lepiej dopracowany niż Microsoft dla zwykłego użytkownika.
|
|
| Back to top |
|
 |
BANANvanDYK Poziom 19

|
30 Apr 2011 07:58 Re: Ubuntu 11.04 nareszcie wydany! |
|
|
|
Dokonałem aktualizacji i mocno się zawiodłem.
Pod koniec instalacji zapełnił mi się system plików /boot (kilka wersji kernela zajmowało miejsce). Program aktualizujący nie oczyścił mi systemu.
Nowe środowisko graficzne niepotrzebnie skomplikowano, znalezienie programu w menu to jak szukanie pliku programu w katalogach na dysku. Na każdym kroku podpowiadane jest zainstalowanie alternatywnych programów, komu to potrzebne? Początkowo nie mogłem znaleźć menu w programach, bo były niewidoczne w górnym pasku. Według mnie, z pewnością te środowisko graficzne nie jest potrzebne na ekranach o dużych rozdzielczościach - w moim przypadku 1600x900.
Uruchomiłem Ubuntu w klasycznym Gnome, ale tutaj też pojawiły się problemy z kompatybilnością, pozmieniało się kilka rzeczy co znowu utrudnia pracę. U mnie pojawiły się problemy z menadżerem okien, grafika jednym słowem nie jest płynna.
Tak więc należało się zastanowić nad koniecznością aktualizacji.
Teraz nasuwa mi się pytanie, jak przywrócić starą wersję 10.10? Da się w taki sam sposób co aktualizacja, czy konieczne będzie instalowanie systemu na nowo?
|
|
| Back to top |
|
 |
quniq Poziom 18

|
30 Apr 2011 09:36 Re: Ubuntu 11.04 nareszcie wydany! |
|
|
|
Niestety muszę sie zgodzić z przedmówcą. Środowisko graficzne jest nieprzyjazne, ktoś kto nie zna systemu, na pewno stwierdzi, że da się tylko odbierać maile, uruchomić odtwarzacz muzyki i libreoffice. Dziękuję, wracam do 10.10.
Standardowe ubuntu (a tylko takie jestem w stanie poprawnie zainstalować :P) staje się coraz bardziej skomplikowane według mnie. No i co to jest, żeby przy instalacji z pendrive instalowało gruba na nim?
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryku5 Poziom 21

|
30 Apr 2011 09:44 Re: Ubuntu 11.04 nareszcie wydany! |
|
|
|
Mi kiedyś zainstalował się grub, na innym dysku niż system, po prostu trzeba było zaznaczyć na którym dysku ma się zapisać i było ok. http://taat.pl/gfx/ubuntu/instalacja_9.png
|
|
| Back to top |
|
 |
gosztekseba Poziom 21

|
30 Apr 2011 11:00 Re: Ubuntu 11.04 nareszcie wydany! |
|
|
|
| BANANvanDYK wrote: |
Dokonałem aktualizacji i mocno się zawiodłem.
Pod koniec instalacji zapełnił mi się system plików /boot (kilka wersji kernela zajmowało miejsce). Program aktualizujący nie oczyścił mi systemu.
Nowe środowisko graficzne niepotrzebnie skomplikowano, znalezienie programu w menu to jak szukanie pliku programu w katalogach na dysku. Na każdym kroku podpowiadane jest zainstalowanie alternatywnych programów, komu to potrzebne? Początkowo nie mogłem znaleźć menu w programach, bo były niewidoczne w górnym pasku. Według mnie, z pewnością te środowisko graficzne nie jest potrzebne na ekranach o dużych rozdzielczościach - w moim przypadku 1600x900.
Uruchomiłem Ubuntu w klasycznym Gnome, ale tutaj też pojawiły się problemy z kompatybilnością, pozmieniało się kilka rzeczy co znowu utrudnia pracę. U mnie pojawiły się problemy z menadżerem okien, grafika jednym słowem nie jest płynna.
Tak więc należało się zastanowić nad koniecznością aktualizacji.
Teraz nasuwa mi się pytanie, jak przywrócić starą wersję 10.10? Da się w taki sam sposób co aktualizacja, czy konieczne będzie instalowanie systemu na nowo? |
Jaka karta graficzna?
|
|
| Back to top |
|
 |
BANANvanDYK Poziom 19

|
30 Apr 2011 15:59 Re: Ubuntu 11.04 nareszcie wydany! |
|
|
|
ATI Mobility Radeon HD 4650, nie było wcześniej problemów prócz znanego związanego z niską rozdzielczością przy uruchamianiu systemu i na konsolach tekstowych.
Zainstalowałem na nowo Ubuntu 10.10 zostawiając partycję ~, małe komplikacje z uprawnieniami plików były, ale co ciekawe mam teraz czcionki M$ w Operze...
|
|
| Back to top |
|
 |
KrisVDL Poziom 9

|
04 May 2011 22:59 Re: Ubuntu 11.04 nareszcie wydany! |
|
|
|
Powiem tylko tyle że mnie Ubuntu 11.04 zaskoczyło in plus przede wszystkim tym że bez grzebania w konsoli w pełni działa ekran dotykowy na tabletach, jak na przykład u mnie na HP Pavilion TX 1000
|
|
| Back to top |
|
 |
xanio Poziom 20

|
06 May 2011 23:32 Re: Ubuntu 11.04 nareszcie wydany! |
|
|
|
| quniq wrote: |
Niestety muszę sie zgodzić z przedmówcą. Środowisko graficzne jest nieprzyjazne, ktoś kto nie zna systemu, na pewno stwierdzi, że da się tylko odbierać maile, uruchomić odtwarzacz muzyki i libreoffice. Dziękuję, wracam do 10.10.
|
Eeeee? Przecież chyba można wybrać klasyczny pulpit Gnome podczas logowania?
|
|
| Back to top |
|
 |
ducker1 Poziom 19

Joined: 27 Mar 2005 Posts: 645 Location: Przeworsk, Hobro-DK
|
12 Jun 2011 09:56 Re: Ubuntu 11.04 nareszcie wydany! |
|
|
|
Witam wszystkich.
Skusiłem sie na to nowe ubuntu, a kiedyś już obiecałem sobie ze tylko wersje LTS, ale nie wytrzymałem i ciekawość zwyciężyła, pobrałem, zainstalowałem i po godzinie żałowałem.
Nie wiem czy ze mną jest coś nie tak czy co, ale to nowe środowisko graficzne niczego nie ułatwia, wręcz przeciwnie żeby cokolwiek przestawić muszę się naklikać żeby cokolwiek znaleźć. Wyświetla mi programy których nie mam zainstalowanych, a gdy kliknę to dopiero je chce instalować. To bardziej jak reklama tych programów.
Do tego czasami się wiesza lub po prostu nie reaguje na kliknięcia.
Wróciłem do poczciwego gnome bo po prawie 2 godzinach walki nie potrafiłem tego ogarnąć.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Jun 2011 09:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gosztekseba Poziom 21

|
12 Jun 2011 10:29 Re: Ubuntu 11.04 nareszcie wydany! |
|
|
|
Ale przecież kolega może przy logowaniu wybrać czy ma się uruchamiać w środowisku Unity czy Gnome. Więc problemu nie widzę bo po przełączeniu działa tak samo jak moje poczciwe 10.04 LTS. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
ducker1 Poziom 19

Joined: 27 Mar 2005 Posts: 645 Location: Przeworsk, Hobro-DK
|
12 Jun 2011 13:08 Re: Ubuntu 11.04 nareszcie wydany! |
|
|
|
| gosztekseba wrote: |
| Ale przecież kolega może przy logowaniu wybrać czy ma się uruchamiać w środowisku Unity czy Gnome. Więc problemu nie widzę bo po przełączeniu działa tak samo jak moje poczciwe 10.04 LTS. Pozdrawiam |
Przestawiłem w ustawieniach ekranu logowania żeby zawsze domyślnie uruchamiało się gnome.
Ja też nie widzę problemu, ja tylko napisałem co myślę o nowym środowisku graficznym.
Pozdrawiam
Damian
|
|
| Back to top |
|
 |
gosztekseba Poziom 21

|
12 Jun 2011 13:19 Re: Ubuntu 11.04 nareszcie wydany! |
|
|
|
Jestem podobnego zdania jak kolega co do Unity. No może dla netbooków jest to dobre ale jak do PC to raczej marnie to pracuje. Gnome + Cairo dock sprawdza się oo wiele lepiej. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |