| Author |
CrAzYShOcK Poziom 3

|
02 May 2011 21:28 Pioneer Cdj 100 s zacina i przeskakuje |
|
|
|
Witam
Nie dawno zakupiłem 2x Pioneer cdj 100s . 1 Playerek chodzi idealnie bez żadnych problemów itp, natomiast 2 player scina sie na piosenkach i przeskakuje . Zamieniłem lasery z obu 100s i dalej na playerku nr 2 sie scina i przeskakuje ( oba lasery są 100% sprawne) więc mam pytanie co może byc przyczyną tego scinania i przeskakiwania utworów
Z góry dzięki za odp
i prosze o wyrozumiałośc bo to jest mój 1 post na tym forum ;d
Pozdroo
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 May 2011 21:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
|
| Back to top |
|
 |
gorzyga Poziom 16

|
03 May 2011 13:39 Re: Pioneer Cdj 100 s zacina i przeskakuje |
|
|
|
Witam.
Wymieniałeś między sobą same lasery, czy lasery wraz z mechanikami (silniczkami itp)? Jeżeli chodzi o przeskakiwanie, to w tych sprzętach był to częsty problem, nawet z nowymi laserami. Z tego co pamiętam, od pewnych numerów seryjnych były montowane inne płyty główne (inne sterowanie silnika krokowego lasera - jak patrzy się na laser z góry to widać pod nim płytę - porównaj ją - szczególnie lewy górny róg, czy wygląda tak samo w obu odtwarzaczach). Były też montowane ciężarki na silnikach przesuwu lasera (tuż przy przy silniku, na długim ślimaku, powinien być założony ciężarek). Jeżeli masz pewność, że laser jest sprawny, to niestety trzeba przeprowadzić całą regulację elektroniki - serwisówka, miernik i oscyloskop w rękę i do roboty.
|
|
| Back to top |
|
 |
CrAzYShOcK Poziom 3

|
03 May 2011 14:24 Re: Pioneer Cdj 100 s zacina i przeskakuje |
|
|
|
jak narazie tylko zamieniłem same lasery. Spróbuje przełozyc lasery z całą mechaniką i wtedy zobacze porównam i porobie fotki i tutaj zamieszcze :]
No to dalej ;p
Przełożyłem całe mechanizmy z laserami i w dalszym ciągu player nr 2 wariuje ( ścina i przeskakuje) a w 1 playerze jest ok
No teraz kilka fotek :
Mechanizm Laser Player 1
Mechanizm Laser Player 2
Płyta Główna Player 1
Płyta Główna Player 2
I mam jeszcze pytanie czy taśma łącząca laser z płytą główną może robic takie wariacje ? ( bo przemieniając mechanizmy taśmy zostały na miejscu, nie ruszane ) z góry dzięki za odp ;d
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
03 May 2011 17:09 Re: Pioneer Cdj 100 s zacina i przeskakuje |
|
|
|
Przede wszystkim sprawdziłbym i wyczyścił DOKŁADNIE szyny po których jeździ karetka i ślimak ją napędzający. Przy okazji sprawdziłbym , czy docisk "zabieraka" karetki (ta część która jest dociskana do ślimaka) jest odpowiednio dociskana. Po czyszczeniu szyny i ślimak przesmaruj NIEWIELKĄ ilością smaru (najlepiej "SMAR TF").
Widzę, ze zdjąłeś główki (karetki) - przed odłączeniem taśmy powinno się założyć zworki - uchroni to delikatną na ładunki elektrostatyczne strukturę diody laserowej.
Sama taśma - jeśli jest gdzieś na niej pęknięcie - oczywiście, że może robić "takie rzeczy"- wymiana taśm miejscami pomoże odgadnąć, czy nie ma gdzieś jakiegoś mikro-pęknięcia w którejś ze ścieżek.
Powyższe napisałem uznając, że jako "player nr 2" masz na myśli mechanikę, a nie odtwarzacz wraz z płytą główną; bo jeśli nie, usterka musi być na płycie głównej właśnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 May 2011 17:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
CrAzYShOcK Poziom 3

|
03 May 2011 17:44 Re: Pioneer Cdj 100 s zacina i przeskakuje |
|
|
|
dzieki za info ;p
no więc raczej będzie to usterka płyty głównej jeszcze przełożę taśmy z 1 playera do 2 i sie zobaczy
no więc przełożyłem taśmy: player 1 śmiga normalnie a 2 dalej się ścina więc nie jest to wina laserów mechanizmów laserowych (i ani taśmy łączącej laser z płytą główna ) więc pozostaje chyba tylko płyta główna i pozostaje pytanie czy sam dojdę do tego co to może dokładnie byc ? czy bym musiał dac płyte gł do serwisu ? i zastanawia mnie koszt takiej naprawy płyty lub koszt nowej płyty głównej do 100s
|
|
| Back to top |
|
 |
gorzyga Poziom 16

|
03 May 2011 17:45 Re: Pioneer Cdj 100 s zacina i przeskakuje |
|
|
|
Po zdjęciach płyt widzę, że są to nowe wersje (w rogu widoczny scalak xlinx, na zdjęciu 1 płyty zaznaczony zieloną kropką, w starszych wersjach płyty elektronika w tym miejscu wyglądała zupełnie inaczej). Silniki karetek lasera są bez ciężarków, ale chyba z nowymi płytami ich nie było. Cóż, według Twojego opisu ewidentnie jest problem z elektroniką (tak jak poradził dj-MatyAS podstaw pierw taśmę lasera), więc trzeba zrobić kompletną regulację elektroniki i lasera zgodnie z instrukcją serwisową. Jeżeli to nie pomoże, to znaczy, że będzie problem - lokalizacja usterki w tych odtwarzaczach to trudna sprawa, ale jest drugi sprawny, więc zawsze można coś podstawić...
|
|
| Back to top |
|
 |
CrAzYShOcK Poziom 3

|
03 May 2011 18:22 Re: Pioneer Cdj 100 s zacina i przeskakuje |
|
|
|
a ta kompletna regulacja elektroniki jest bardzo skomplikowana ? i czy trzeba miec jakiś wyspecjalizowany do tego sprzęt ? i skąd dostac instrukcje serwisową ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 May 2011 18:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gorzyga Poziom 16

|
|
| Back to top |
|
 |
CrAzYShOcK Poziom 3

|
04 May 2011 10:11 Re: Pioneer Cdj 100 s zacina i przeskakuje |
|
|
|
no to raczej sam nie dam rady rozwiązac ten problem
jaki był by koszt takiej kompletnej regulacji ?
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
04 May 2011 20:06 Re: Pioneer Cdj 100 s zacina i przeskakuje |
|
|
|
| CrAzYShOcK wrote: |
| ...jaki był by koszt takiej kompletnej regulacji ? |
To już pytanie nie do nas, ale do serwisu.
|
|
| Back to top |
|
 |