FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Pioneer Cdj 100 s zacina i przeskakuje

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Pioneer Cdj 100 s zacina i przeskakuje
Author
Poziom 3
Poziom 3

Post#1 Post from the author of the topic 02 May 2011 21:28   

Witam
Nie dawno zakupiłem 2x Pioneer cdj 100s . 1 Playerek chodzi idealnie bez żadnych problemów itp, natomiast 2 player scina sie na piosenkach i przeskakuje . Zamieniłem lasery z obu 100s i dalej na playerku nr 2 sie scina i przeskakuje ( oba lasery są 100% sprawne) więc mam pytanie co może byc przyczyną tego scinania i przeskakiwania utworów
Z góry dzięki za odp
i prosze o wyrozumiałośc bo to jest mój 1 post na tym forum ;d
Pozdroo
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 02 May 2011 21:28   

Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 03 May 2011 13:14   

Re: Pioneer Cdj 100 s zacina i przeskakuje

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1620437.html
Back to top

gorzyga
Poziom 16
Poziom 16

Post#3 03 May 2011 13:39   

Witam.

Wymieniałeś między sobą same lasery, czy lasery wraz z mechanikami (silniczkami itp)? Jeżeli chodzi o przeskakiwanie, to w tych sprzętach był to częsty problem, nawet z nowymi laserami. Z tego co pamiętam, od pewnych numerów seryjnych były montowane inne płyty główne (inne sterowanie silnika krokowego lasera - jak patrzy się na laser z góry to widać pod nim płytę - porównaj ją - szczególnie lewy górny róg, czy wygląda tak samo w obu odtwarzaczach). Były też montowane ciężarki na silnikach przesuwu lasera (tuż przy przy silniku, na długim ślimaku, powinien być założony ciężarek). Jeżeli masz pewność, że laser jest sprawny, to niestety trzeba przeprowadzić całą regulację elektroniki - serwisówka, miernik i oscyloskop w rękę i do roboty.
Back to top

CrAzYShOcK
Poziom 3
Poziom 3

Post#4 Post from the author of the topic 03 May 2011 14:24   

jak narazie tylko zamieniłem same lasery. Spróbuje przełozyc lasery z całą mechaniką i wtedy zobacze porównam i porobie fotki i tutaj zamieszcze :]

No to dalej ;p
Przełożyłem całe mechanizmy z laserami i w dalszym ciągu player nr 2 wariuje ( ścina i przeskakuje) a w 1 playerze jest ok
No teraz kilka fotek :
Mechanizm Laser Player 1

Mechanizm Laser Player 2
Płyta Główna Player 1
Płyta Główna Player 2
I mam jeszcze pytanie czy taśma łącząca laser z płytą główną może robic takie wariacje ? ( bo przemieniając mechanizmy taśmy zostały na miejscu, nie ruszane ) z góry dzięki za odp ;d
Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#5 03 May 2011 17:09   

Przede wszystkim sprawdziłbym i wyczyścił DOKŁADNIE szyny po których jeździ karetka i ślimak ją napędzający. Przy okazji sprawdziłbym , czy docisk "zabieraka" karetki (ta część która jest dociskana do ślimaka) jest odpowiednio dociskana. Po czyszczeniu szyny i ślimak przesmaruj NIEWIELKĄ ilością smaru (najlepiej "SMAR TF").
Widzę, ze zdjąłeś główki (karetki) - przed odłączeniem taśmy powinno się założyć zworki - uchroni to delikatną na ładunki elektrostatyczne strukturę diody laserowej.
Sama taśma - jeśli jest gdzieś na niej pęknięcie - oczywiście, że może robić "takie rzeczy"- wymiana taśm miejscami pomoże odgadnąć, czy nie ma gdzieś jakiegoś mikro-pęknięcia w którejś ze ścieżek.
Powyższe napisałem uznając, że jako "player nr 2" masz na myśli mechanikę, a nie odtwarzacz wraz z płytą główną; bo jeśli nie, usterka musi być na płycie głównej właśnie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 May 2011 17:09   

Back to top

CrAzYShOcK
Poziom 3
Poziom 3

Post#6 Post from the author of the topic 03 May 2011 17:44   

dzieki za info ;p
no więc raczej będzie to usterka płyty głównej jeszcze przełożę taśmy z 1 playera do 2 i sie zobaczy

no więc przełożyłem taśmy: player 1 śmiga normalnie a 2 dalej się ścina więc nie jest to wina laserów mechanizmów laserowych (i ani taśmy łączącej laser z płytą główna ) więc pozostaje chyba tylko płyta główna i pozostaje pytanie czy sam dojdę do tego co to może dokładnie byc ? czy bym musiał dac płyte gł do serwisu ? i zastanawia mnie koszt takiej naprawy płyty lub koszt nowej płyty głównej do 100s
Back to top

gorzyga
Poziom 16
Poziom 16

Post#7 03 May 2011 17:45   

Po zdjęciach płyt widzę, że są to nowe wersje (w rogu widoczny scalak xlinx, na zdjęciu 1 płyty zaznaczony zieloną kropką, w starszych wersjach płyty elektronika w tym miejscu wyglądała zupełnie inaczej). Silniki karetek lasera są bez ciężarków, ale chyba z nowymi płytami ich nie było. Cóż, według Twojego opisu ewidentnie jest problem z elektroniką (tak jak poradził dj-MatyAS podstaw pierw taśmę lasera), więc trzeba zrobić kompletną regulację elektroniki i lasera zgodnie z instrukcją serwisową. Jeżeli to nie pomoże, to znaczy, że będzie problem - lokalizacja usterki w tych odtwarzaczach to trudna sprawa, ale jest drugi sprawny, więc zawsze można coś podstawić...
Back to top

CrAzYShOcK
Poziom 3
Poziom 3

Post#8 Post from the author of the topic 03 May 2011 18:22   

a ta kompletna regulacja elektroniki jest bardzo skomplikowana ? i czy trzeba miec jakiś wyspecjalizowany do tego sprzęt ? i skąd dostac instrukcje serwisową ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 03 May 2011 18:22   

Back to top

gorzyga
Poziom 16
Poziom 16

Post#9 03 May 2011 18:25   

Serwisówka jest na przykład tu : http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1798538.html. . Poczytaj o regulacji lasera i sam się zorientujesz w trudności - na pewno potrzebny jest oscyloskop.
Back to top

CrAzYShOcK
Poziom 3
Poziom 3

Post#10 Post from the author of the topic 04 May 2011 10:11   

no to raczej sam nie dam rady rozwiązac ten problem
jaki był by koszt takiej kompletnej regulacji ?
Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#11 04 May 2011 20:06   

CrAzYShOcK wrote:
...jaki był by koszt takiej kompletnej regulacji ?

To już pytanie nie do nas, ale do serwisu.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Pioneer Cdj 100 s zacina i przeskakuje
Page 1 of 1
Similar topics
DVD KORR 2218 zacina sceny, przeskakuje rozdziały, pikseloza (6)
Philips 957 - zacina się obraz przeskakuje na inne chaptery (1)
Zmieniarka Clarion PU2293D przeskakuje, zacina się (3)
Cyfra+. Zacina sie obraz i przeskakuje (40)
2 Pioneer-y CDJ 100 płatają figle, jeden zanim się rozgrzeje nie czyta płyty. (4)
Pioneer cdj 100 - nie czyta płyt. (4)
Poszukiwany Laser Pioneer CDJ-100 (4)
pioneer CDJ 100 s błąd E-8301 (2)
Pioneer cdj 100 (1)
KDC w4031 zacina się lub przeskakuje na ostatnich ścieżkach (3)

Page generation time: 0.137 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed