| Author |
nowikzdw Poziom 19

|
31 Jan 2012 22:03 Re: President Johny II ASC brak odbioru, nadawanie ok. |
|
|
|
Właśnie jak dioda D301 była spalona nie można było przełączać też regionu. Teraz można i radio pamięta ustawienia.
Sprawdzę ten stabilizator pod obciążeniem.
Stabilizator sprawdzony, wygląda ok.
Ciekawi mnie sprawa tranzystora Q503.
Na bazie jest 9,9V, na emiterze 10,54V a na kolektorze 5,52V.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Jan 2012 22:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bc211 Poziom 20

|
31 Jan 2012 22:36 Re: President Johny II ASC brak odbioru, nadawanie ok. |
|
|
|
| nowikzdw wrote: |
Ciekawi mnie sprawa tranzystora Q503.
Na bazie jest 9,9V, na emiterze 10,54V a na kolektorze 5,52V. |
W tym radiu jest sporo "dziwnych" rzeczy, o czym miałem okazję się przekonać np. sens istnienia Q11 itd.
To jest mało ważne, jest dobrze i nie zajmuj się tym. Być może chodzi o nasycanie się rdzenia trafo nie mam pojęcia.
W bliźniaczym Stabo jest identycznie.
Prąd na wyjściu 7808: 120mA, zaciągnięta blokada szumu, przy sprawnym radiu, więc daleko mu do przeciążenia
|
|
| Back to top |
|
 |
nowikzdw Poziom 19

|
31 Jan 2012 23:15 Re: President Johny II ASC brak odbioru, nadawanie ok. |
|
|
|
Dziś już odpuszczę bo rano do roboty muszę jechać. Ale po wstępnych pomiarach doszedłem do tego że dioda d2 prawdopodobnie jest walnięta. Przewodzi w 2 kierunkach. W drugim presidencie(Johnny II) zmierzyłem d2 i przewodzi w jednym kierunku więc jutro zacznę właśnie od d2. Na razie dziękuję kolego za cenne wskazówki, jak zdążyłeś zauważyć mam niewielkie doświadczenie w radiotechnice ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
nowikzdw Poziom 19

|
13 Feb 2012 20:37 Re: President Johny II ASC brak odbioru, nadawanie ok. |
|
|
|
Udało mi się chyba naprawić to radio. Coś mnie tknęło i przelutowałem syntezę(widać było że ktoś już ją lutował). Radio ożyło, dzisiaj jadę w trasę więc sobie sprawdzę :)
Koledze bc211 serdecznie dziękuję, gdyż jego cenne porady naprowadziły mnie na usterkę a w zasadzie na miejsce gdzie jej szukać:)
Kolego bc211 jeszcze jedno pytanie. Mam też radyjko president johny II z ASC. Wyrwana cewka L361...podejrzewam że ktoś nieumiejętnie próbował odlutować ekran VCO....Można gdzieś taką cewkę dostać? Jakie ona ma parametry?
|
|
| Back to top |
|
 |
bc211 Poziom 20

|
15 Feb 2012 22:38 Re: President Johny II ASC brak odbioru, nadawanie ok. |
|
|
|
Niekończąca się opowieść
| Udało mi się chyba naprawić to radio. |
Wątpliwa sprawa zauważ, że masz do czynienia z czymś co jest najbardziej wkurzające w tym zawodzie
| Radio odbierało przez godzinę bez problemu. Odłączyłem od zasilania, teraz włączyłem celem zmierzenia napięcia i radio już milczy. Napięcie na tym rezystorze 0V. |
dlatego dałem Ci wskazówki abyś się skupił na napięciach zasilania od syntezy wstecz wtedy jesteś pewny, że przyczyna znaleziona. Jest spore prawdopodobieństwo, że brak napięcia strojącego to brak zasilania syntezera = pęknięty R smd w zasilaniu (ten gruby największy przy diodzie zenera) czasem jak obudowa zostanie zgnieciona, to płyta dostaje za swoje i pękają elementy
| Coś mnie tknęło |
Przypomnij sobie to coś, niech Ci służy.Czasem wystarczy chwilę pomyśleć co gdzie pomierzyć w końcu sam się przyznałeś, że ktoś tam coś lutował przecież to widać w ogóle mogłeś od razu o tym napisać z tym radiem ktoś walczył przed Tobą i PRZEGRAŁ
| jadę w trasę więc sobie sprawdzę |
Szczerze bez pomiarów na dłoni nie wierzę, że to radio będzie bezawaryjnie działać
| president johny II z ASC. Wyrwana cewka L361 |
Można zaadoptować 7x7 pisałem jak to zrobić o tutaj Link. Na zdobycie oryginału nie ma szans.
|
|
| Back to top |
|
 |