FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

President Johny II ASC brak odbioru, nadawanie ok.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> CB Radio -> President Johny II ASC brak odbioru, nadawanie ok.
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#31 Post from the author of the topic 31 Jan 2012 22:03   

Re: President Johny II ASC brak odbioru, nadawanie ok.

Właśnie jak dioda D301 była spalona nie można było przełączać też regionu. Teraz można i radio pamięta ustawienia.
Sprawdzę ten stabilizator pod obciążeniem.

Stabilizator sprawdzony, wygląda ok.
Ciekawi mnie sprawa tranzystora Q503.
Na bazie jest 9,9V, na emiterze 10,54V a na kolektorze 5,52V.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 31 Jan 2012 22:03   

Back to top

bc211
Poziom 20
Poziom 20

Post#32 31 Jan 2012 22:36helpful post - solution   

nowikzdw wrote:
Ciekawi mnie sprawa tranzystora Q503.
Na bazie jest 9,9V, na emiterze 10,54V a na kolektorze 5,52V.
W tym radiu jest sporo "dziwnych" rzeczy, o czym miałem okazję się przekonać np. sens istnienia Q11 itd.
To jest mało ważne, jest dobrze i nie zajmuj się tym. Być może chodzi o nasycanie się rdzenia trafo nie mam pojęcia.
W bliźniaczym Stabo jest identycznie.

Prąd na wyjściu 7808: 120mA, zaciągnięta blokada szumu, przy sprawnym radiu, więc daleko mu do przeciążenia
Back to top

nowikzdw
Poziom 19
Poziom 19

Post#33 Post from the author of the topic 31 Jan 2012 23:15   

Dziś już odpuszczę bo rano do roboty muszę jechać. Ale po wstępnych pomiarach doszedłem do tego że dioda d2 prawdopodobnie jest walnięta. Przewodzi w 2 kierunkach. W drugim presidencie(Johnny II) zmierzyłem d2 i przewodzi w jednym kierunku więc jutro zacznę właśnie od d2. Na razie dziękuję kolego za cenne wskazówki, jak zdążyłeś zauważyć mam niewielkie doświadczenie w radiotechnice ;)
Back to top

nowikzdw
Poziom 19
Poziom 19

Post#34 Post from the author of the topic 13 Feb 2012 20:37   

Udało mi się chyba naprawić to radio. Coś mnie tknęło i przelutowałem syntezę(widać było że ktoś już ją lutował). Radio ożyło, dzisiaj jadę w trasę więc sobie sprawdzę :)
Koledze bc211 serdecznie dziękuję, gdyż jego cenne porady naprowadziły mnie na usterkę a w zasadzie na miejsce gdzie jej szukać:)
Kolego bc211 jeszcze jedno pytanie. Mam też radyjko president johny II z ASC. Wyrwana cewka L361...podejrzewam że ktoś nieumiejętnie próbował odlutować ekran VCO....Można gdzieś taką cewkę dostać? Jakie ona ma parametry?
Back to top

bc211
Poziom 20
Poziom 20

Post#35 15 Feb 2012 22:38   

Niekończąca się opowieść
nowikzdw wrote:
Udało mi się chyba naprawić to radio.
Wątpliwa sprawa zauważ, że masz do czynienia z czymś co jest najbardziej wkurzające w tym zawodzie
nowikzdw wrote:
Radio odbierało przez godzinę bez problemu. Odłączyłem od zasilania, teraz włączyłem celem zmierzenia napięcia i radio już milczy. Napięcie na tym rezystorze 0V.
dlatego dałem Ci wskazówki abyś się skupił na napięciach zasilania od syntezy wstecz wtedy jesteś pewny, że przyczyna znaleziona. Jest spore prawdopodobieństwo, że brak napięcia strojącego to brak zasilania syntezera = pęknięty R smd w zasilaniu (ten gruby największy przy diodzie zenera) czasem jak obudowa zostanie zgnieciona, to płyta dostaje za swoje i pękają elementy
nowikzdw wrote:
Coś mnie tknęło
Przypomnij sobie to coś, niech Ci służy.Czasem wystarczy chwilę pomyśleć co gdzie pomierzyć w końcu sam się przyznałeś, że ktoś tam coś lutował przecież to widać w ogóle mogłeś od razu o tym napisać z tym radiem ktoś walczył przed Tobą i PRZEGRAŁ

nowikzdw wrote:
jadę w trasę więc sobie sprawdzę
Szczerze bez pomiarów na dłoni nie wierzę, że to radio będzie bezawaryjnie działać

nowikzdw wrote:
president johny II z ASC. Wyrwana cewka L361
Można zaadoptować 7x7 pisałem jak to zrobić o tutaj Link. Na zdobycie oryginału nie ma szans.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> CB Radio -> President Johny II ASC brak odbioru, nadawanie ok.
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
PRESIDENT WALKER - brak odbioru, nadawanie sprawne. (4)
President johny II ASC tylko szumi (2)
President JFK II brak odbioru nadawanie ok. (7)
President Valery nadawanie ok brak odbioru (2)
Radio President Johny II ASC (5)
President Johnny II ASC brak głosu na głośniczku, nadawanie i odbiór OK (15)
President Harry ASC Brak nadawanie, (1)
Radio CB President Johnny II ASC brak odbioru nadawanie ok (5)
CB President Johny II ASC Mała moc radia (4)
President johny 2 asc po włączeniu tylko cichy szum (2)

Page generation time: 0.139 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed