| Author |
piolasz6 Poziom 3

|
04 May 2011 09:51 Chkdsk - jak uruchomić? Komputer się restartuje. |
|
|
|
Witam.
Mam problem, a dokładniej - nie mogę uruchomić kompa. Za każdym razem obojętnie, czy dam uruchomienie w trybie awaryjnym, czy nie, sam się resetuje. Próbuję uruchomić od początku, co więcej przy próbie formatowania i przeinstalowania Windowsa wyskakuje ten komunikat:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/51eb42e1c4a31d4e.html
i też się wyłącza. Tylko jak mam uruchomić ten programik, jak się nie da dopchać ani do Windowsa, ani chociaż do wiersza poleceń? A może ja tego nie umiem? ;)
Za wszelką pomoc z góry dzięki.
Zmień sposób wklejenia grafiki: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1043840.html
[jankolo]
|
|
| Back to top |
|
 |
migol21 Poziom 25

|
|
| Back to top |
|
 |
piolasz6 Poziom 3

|
04 May 2011 10:24 Re: chkdsk jak uruchomic |
|
|
|
ad3) plyta to MSI k7n2 delta a dysk WDC WD800bb-75caa0 i jakie ustawienie chodzi w biosie?
ad2)jak niby mam uzyc takiego programu jak da sie od windowsa wejsc?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 May 2011 10:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
migol21 Poziom 25

|
04 May 2011 10:26 Re: chkdsk jak uruchomic |
|
|
|
A po co do Windowsa skoro można SMART dostać np. z MHDD lub linuxa.
|
|
| Back to top |
|
 |
piolasz6 Poziom 3

|
04 May 2011 10:39 Re: chkdsk jak uruchomic |
|
|
|
a tego mhdd mozna tylko przez dyskietke czy jak to zrobic? jakos przez pendrive albo plyte tez ? sorki ze zadaja takie glupie pytania ale z zyciu nie robilem takich rzeczy:) wiec kazda pomoc z Twojej strony jest jak najbardziej wskazana i doceniona:)
|
|
| Back to top |
|
 |
forestx Poziom 24

Joined: 23 Nov 2005 Posts: 4530 Location: Gdzieś na Podkarpaciu
|
|
| Back to top |
|
 |
helmud7543 Poziom 24

|
04 May 2011 13:18 Re: Chkdsk - jak uruchomić? |
|
|
|
Co do chkdsk to problem jest gdy blue screen występuje zanim zaladuje się konsola co uniemożliwia uruchomienie checkdiska. Ja omijam to konsolą z płyty instalacyjnej Vista/7. Jeśli jest możliwość dostępu do nośnika to też polecam. Sam checkdisk w tych systemach jest lepszy (nie zawiesza się na badach, potrafi poradzić sobie z uszkodzeniami partycji kiedy ten z XP wymięka, ma większe możliwości konfiguracji).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 May 2011 13:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
migol21 Poziom 25

|
04 May 2011 13:23 Re: Chkdsk - jak uruchomić? Komputer się restartuje. |
|
|
|
Problem nie leży w CHKDSK a w tym co się dzieje z dyskiem i jego danymi może za nim się zacznie ktoś brać za CHKDSK przeanalizuje czy aby można tu robić taki manewr.
|
|
| Back to top |
|
 |
helmud7543 Poziom 24

|
04 May 2011 13:43 Re: Chkdsk - jak uruchomić? Komputer się restartuje. |
|
|
|
Właściwie to nie polecałem go autorowi a wyjaśniłem, dlaczego prawdopodbnie nie mógł go uruchomić.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 May 2011 13:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
386dx Poziom 11

Joined: 22 Nov 2010 Posts: 70 Location: CB-CBY/CIN/PP/EL/SK/LPU i inne :)
|
04 May 2011 20:32 Re: Chkdsk - jak uruchomić? Komputer się restartuje. |
|
|
|
Jeśli już CHKDSK to zawsze polecam CHKDSK /R oczywiście w tej sytuacji z konsoli naprawczej Windowsa. a co do błędu to najbardziej podejrzany w tej sytuacji jest zasilacz. Wiem może wydawać się dziwne na pierwszy rzut oka ale u mnie w pracy mamy taką partię sprzętu nie będę wymieniał celowo nazwy firmy w których tego typu błędy występowały na 39 z 40 komputerów i pomogło im właśnie wymiana zasilaczy a dodatkowo Bios-u. Dlatego jeśli możesz i potrafisz sprawdź napięcia może Twój Bios bez rozkręcania kompa sam Ci je pokaże
|
|
| Back to top |
|
 |
migol21 Poziom 25

|
04 May 2011 20:36 Re: Chkdsk - jak uruchomić? Komputer się restartuje. |
|
|
|
386dx - Leczyłeś przyczynę błąd był skutkiem a skutek nie musi mieć tę sama przyczynę dlatego najpierw SMART dysku .
|
|
| Back to top |
|
 |
pidar Poziom 23

|
04 May 2011 22:07 Re: chkdsk jak uruchomic |
|
|
|
| piolasz6 wrote: |
ad3) plyta to MSI k7n2 delta a dysk WDC WD800bb-75caa0 i jakie ustawienie chodzi w biosie?
ad2)jak niby mam uzyc takiego programu jak da sie od windowsa wejsc? |
Z samego początku podaj odpowiedź na komendę EID w programie MHDD!
I oczywiście odczytaj także SMART tego dysku.
Czytaj o MHDD:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic868490.html
|
|
| Back to top |
|
 |
386dx Poziom 11

|
05 May 2011 17:00 Re: Chkdsk - jak uruchomić? Komputer się restartuje. |
|
|
|
| migol21 wrote: |
| 386dx - Leczyłeś przyczynę błąd był skutkiem a skutek nie musi mieć tę sama przyczynę dlatego najpierw SMART dysku . |
Oczywiście możesz mieć rację ale ja tak napisałem z tego względu, że koledze prawdopodobnie zależy na czasie a Twój sposób rozwiązania przypomina mi pytanie z egzaminu na technika informatyka w którym trzeba opisać błahą sprawę na kilka stron (sposobów rozwiązania) bo inaczej nie zda się egzaminu. W komputerach klasy PC siedzę już 14 lat, różne rzeczy widziałem i w tym przypadku nawet gdy koledze uda się uruchomić dysk to w krótkim czasie prawdopodobnie padnie całkowicie najpierw BIOS go nie będzie wykrywał a potem talerze staną i po uruchomieniu kompa dysk będzie tylko się grzał ... dodam, że zawodowo pod swoją "opieką" mam 160 komputerów i takie zabawy nie wchodzą po prostu w grę (brak czasu bo zajmuję się nie tylko naprawą sprzętu)
|
|
| Back to top |
|
 |
migol21 Poziom 25

|
05 May 2011 17:38 Re: Chkdsk - jak uruchomić? Komputer się restartuje. |
|
|
|
Współczuje, ale nie ma znaczenia jak wiele masz komputerów pod sobą jeśli nie będziesz myślał to tylko będzie mieć większy problem twój szef.
Te 14 lat jak widać nie nauczyły Cię tego ,że przyczyną nie musi być zasilacz a uszkodzenie dysku co powoduje to iż po CHKDSK masz sieczkę nie do odzysku. No ale Ciebie dane mało co interesują najwyżej kupi się nowy dysk i od nowa zainstaluje system. Tylko nie każdy ma takie infantylne podejście.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 May 2011 17:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
386dx Poziom 11

|
05 May 2011 18:09 Re: Chkdsk - jak uruchomić? Komputer się restartuje. |
|
|
|
Współczuje . ale nie ma znaczenia jak wiele masz komputerów pod sobą jeśli nie będziesz myślał to tylko będzie mieć większy problem twój szef z tobą.
Te 14 lat jak widać nie nauczyły Cię tego ,że przyczyną nie musi być zasilacz a uszkodzenie dysku co powoduje to iż po CHKDSK masz sieczkę nie do odzysku. No ale ciebie dane mało co interesują najwyżej kupi się nowy dysk i od nowa zainstaluje system. Tylko nie każdy ma takie infantylne podejście. |
Kolego nie przesadzajmy dopóki dysk chodzi a ten jeszcze tak to dane zgrywa się na drugi dysk sprawny może być pożyczony od kolegi jeśli nie ma się własnego. CHKDSK robi sieczkę właśnie przy zbyt niskim napięciu (lub jego skokach) już 11,5 V powoduje awarie - ten spory problem przy błędzie odczytu/zapisu/gubieniu plików systemowych Windowsa uwidocznił się przy przejściu z systemu zapisu FAT32 na NTFS. Wiadomo każdy ma swoje rację w korporacyjnym myśleniu wszystko ma działać nie ważne jakim kosztem bo liczy się czas w końcu ja za to nie płacę :) ale w domu to owszem można poeksperymentować.
|
|
| Back to top |
|
 |
migol21 Poziom 25

|
05 May 2011 20:18 Re: Chkdsk - jak uruchomić? Komputer się restartuje. |
|
|
|
| Quote: |
| Kolego nie przesadzajmy dopóki dysk chodzi a ten jeszcze tak to dane zgrywa się na drugi dysk sprawny może być pożyczony od kolegi... |
Skąd taka bezwzględna pewność ? możesz uzasadnić pup podać dowody ?
| CHKDSK robi sieczkę właśnie przy zbyt niskim napięciu (lub jego skokach)... |
Wychodzi u kolego brak doświadczenia i infantylność. Przy uszkodzonych sektorach CHKDSK czasem całkiem dobija dane przez co nawet przy kopi posektorowej odzysk jest trudny o ile niemożliwy.
SMART sprawdzić nie zaszkodzi a CHKDSK może zaszkodzić danym a o nie chodzi nie o dysk.
W odzyskiwaniu danych sa pewne zasady
1) Najpierw diagnoza potem działanie.
2) nie pracuje się na uszkodzonym nośniku
Koledze działy się pomyliły . Wydział złomowania z wydziałem odzyskiwania danych.
|
|
| Back to top |
|
 |
386dx Poziom 11

|
05 May 2011 20:40 Re: Chkdsk - jak uruchomić? Komputer się restartuje. |
|
|
|
W odzyskiwaniu danych sa pewne zasady
1) Najpierw diagnoza potem działanie.
2) nie pracuje się na uszkodzonym nośniku
Koledze działy się pomyliły . Wydział złomowania z wydziałem odzyskiwania danych. |
Kolego podejrzewam coraz bardziej, że jesteś przedstawicielem jakieś firmy odzyskującej dane i próbujesz wmówić że padł dysk a ja Tobie powiem, że u mnie na te 160 komputerów padły 3 dyski co daje raptem 1,875 % uszkodzeń więc Twoja teoria jest mało prawdopodobna choć możliwa i gdybym miał obstawiać to bym raczej nie obstawił dysku a zasilacz a z resztą najbardziej zainteresowany forumowicz który ma problem się nie odzywa więc pewnie sobie poradził :) Szkoda tylko, że nie znamy rozwiązania.
| Kolego nie przesadzajmy dopóki dysk chodzi a ten jeszcze tak to dane zgrywa się na drugi dysk sprawny może być pożyczony od kolegi... Skąd taka bezwzględna pewność ? możesz uzasadnić pup podać dowody ? |
Pewność jest 100% bo Windows i Bios go wykrywają a dopóki go wykrywają dane z dysku nie mają prawa zostać usunięte - nie wiem jak to Windows robi (zapisuje i ustawia pliki przy instalcji) ale zawsze jak dysk pada to właśnie w sektorach systemowych i są problemu z bootowaniem a nie z danymi.
a tutaj gotowa procedura naprawcza pliku ntfs.sys
oczywiście uruchamiana z konsoli Windowsa
copy cd:\i386\ntfs.sys dysk:\windows\system32\drivers
gdzie cd to napęd CD/DVD
a dysk to twój dysk z Windowsem pewnie c:\
| Moderated by jankolo: |
| Przestrzegam przed udzielaniem porad, które mogą być szkodliwe. Na razie nie jest nam znany stan dysku. A swoje podejrzenia bądź uprzejmy zachować dla siebie. |
|
|
| Back to top |
|
 |
jankolo Poziom 26

|
05 May 2011 21:08 Re: Chkdsk - jak uruchomić? Komputer się restartuje. |
|
|
|
Proszę przestać dyskutować między sobą, tylko poczekać na autora tematu.
Piolasz, prosiłem o coś.
|
|
| Back to top |
|
 |
migol21 Poziom 25

|
05 May 2011 23:34 Re: Chkdsk - jak uruchomić? Komputer się restartuje. |
|
|
|
Reasumując i przestając dyskutować a pisząc dokładniej o sytuacji.
Bez względnie nie jesteśmy tu od wróżenia z fusów dlatego prosiłem o SMART i na niego czekam. To czy dysk jest ok czy nie, dowiemy się ze SMART-a jeśli ma BAD sektory to należy zrobić kopie posektorową . Bawienie się w działanie na dysku którego stanu się nie zna (wykrywanie w BIOS czy Windows nie jest wykładnią poprawnego działania dysku) jest ryzykowaniem utraty danych lub dobiciem dysku. takie działanie jest szkodliwe ale pewność tak jak mówię będzie można mieć po podaniu SMART .
Dlatego bezwzględnie po raz kolejny proszę o podanie SMART-a a do tego momentu nie ma co się wypowiadać.
|
|
| Back to top |
|
 |
386dx Poziom 11

|
07 May 2011 23:06 Re: Chkdsk - jak uruchomić? Komputer się restartuje. |
|
|
|
| 386dx wrote: |
a tutaj gotowa procedura naprawcza pliku ntfs.sys
oczywiście uruchamiana z konsoli Windowsa
copy cd:\i386\ntfs.sys dysk:\windows\system32\drivers
gdzie cd to napęd CD/DVD
a dysk to twój dysk z Windowsem pewnie c:\ |
| Przestrzegam przed udzielaniem porad, które mogą być szkodliwe. Na razie nie jest nam znany stan dysku. A swoje podejrzenia bądź uprzejmy zachować dla siebie. |
To jest proste polecenie z bazy wiedzy Microsoftu więc bezpieczne bo z tego błędu STOP wynika, że tego pliku nie ma bądź jest uszkodzony ... można lubić lub nie Microsoft ale bazę wiedzy to oni mają dobrą szkoda tylko właśnie, że w XP występuje tyle błędów choć większość z nich powodowana jest przez wadliwy - kiepskiej jakości sprzęt : dysk, zasilacz, pamięć RAM a w ostateczności płyta główna. Koledzy jeśli mamy pomóc w rozwiązaniu problemu to nie ma sensu wymyślać teorii - Informatyka to nie polityka :)
|
|
| Back to top |
|
 |